Teknologiprogram for jord- og grundvandsforurening 2001

Bilag A

1 Status For Feltprojekter
1.1 Status for feltprojekter igangsat i 200026
1.2 Status for feltprojekter igangsat i 199928
1.3 Status for feltprojekter igangsat i 199831
1.4 Status for feltprojekter igangsat i 199733
 
2 Status For Udredningsprojekter
2.1 Igangsatte Udredningsprojekter I 200036
2.2 Udredningsprojekter Publiceret I 200036
2.3 Udredningsprojekter Publiceret I 199937
2.4 Udredningsprojekter Publiceret I 199838
2.5 Udredningsprojekter Under Udarbejdelse
 
3 Faglige Sekretærer
   

I slutningen af 1996 blev Teknologipuljen etableret som et led i organisationsændringen på affaldsdepotområdet. I december 1996 udarbejdede Miljøstyrelsen et program for ordningen, som er nærmere beskrevet i Depotredegørelsen om affaldsdepotområdet 1996 (Redegørelse fra Miljøstyrelsen nr. 2, 1997).

I nærværende afsnit gives en status over de aktiviteter, der er igangsat siden ordningens start i december 1996 til og med 2000.

Alle rapporter bliver lagt på Miljøstyrelsens hjemmeside //WWW.mst.dk/fagomr/13100000.htm   under "Hvis du vil vide mere". Hjemmesiden bliver løbende opdateret.

1. Status for feltprojekter

I dette afsnit er listet alle de projekter Miljøstyrelsen har givet tilskud til i perioden 1996 - 2000. For hver sag er der angivet projektets titel, tilskudsmodtageren, tilskuddets størrelse incl. moms, Miljøstyrelsens sagsnummer og en kort beskrivelse af projektet

1.1 Status for feltprojekter igangsat i 2000

Kemisk rensning HRC. Jærgersborg Allé. Københavns Amt.

Tilskud 175.000 kr. Sag 3252-0091.

Der er givet tilskud til Københavns Amt til at undersøge mulighederne for oprensning ved reduktiv dechlorering ved anvendelse af HRC på en tidligere renserigrund, der er forurenet med klorerede opløsningsmidler. Hvis forundersøgelsen viser et potentiale for afprøvning af metoden forventes det, at der knyttes et teknologiprojekt til et efterfølgende pilotprojektet. Forundersøgelsen skal specielt beskrive de hydrogeologiske forhold og fordelingen af de klorerede opløsningsmidler og redoxparametre i grundvandsmagasinet.

Termisk assisteret rensning. Vesterbro. Fyns Amt.

Tilskud 1.638.125 kr. Sag 3252-0090.

Der er givet tilskud til Fyns Amt til at dokumentere oprensning med dampinjektion som et supplement til jordventilation på en lokalitet, der er forurenet med klorerede opløsningsmidler. Formålet med dampinjektionen er at opvarme jorden, så forureningen hurtigere går på dampform, og derved kan opsamles i ventilationsanlægget. Dampinjektionen skal foregå i et tæt bebygget byområde. Formålet med teknologiprojektet er bl.a. dokumentation af forureningsspredningen til grundvandszonen, dokumentation af eventuelle geotekniske ændringer og dokumentation af oprensningseffekten. Anlægget er ved at blive etableret.

Dampinjektion. Østerbro. Nordjyllands Amt.

Tilskud 893.750 kr. Sag 3252-0029.

Der er givet tilskud til Nordjyllands Amt til bl.a. at dokumentere mobiliseringen af fri fase klorerede opløsningsmidler ved oprensning med dampstripning. Desuden skal der via projektet skaffes data til den simple edb-model for design af afværgeforanstaltninger med dampstripning, der blev igangsat i 1999. (Modelanalyse af oprensning ved dampinjektion DTU, ISVA sag 3252-0081).

Reaktiv permeabel væg. Godsbanegården. DSB.

Tilskud 425.000 kr. Sag 3252-0098.

I forbindelse med LIFE-projektet om miljørigtig oprensning etablerede Banestyrelsen en reaktiv permeabel væg på Godsbanegården i København. LIFE projektet blev afsluttet den 29. marts 2000 og i den forbindelse stoppede Banestyrelsen moniteringen af væggen. Banestyrelsen har igennem de sidste godt 2 år gennemført en væsentlig monitering af væggen og har bl.a. observeret en ændring af strømningsforholdene og muligvis en ændring af væggens permeabilitet. Derfor er der givet tilskud til at fortsætte moniteringen i ca. et år, således at der er et mere sikkert grundlag for at drage konklusioner vedrørende de kemiske og hydrauliske processer i og omkring væggen

Frakturering-dobbelt fase ekstraktion (dual fase ekstraktion). Haslev, Vestsjællands Amt.

Tilskud 1.075.625 kr (425.000 kr.). Sag 3252-0015.

Der er tidligere givet tilskud til supplerende undersøgelser og skitseprojektering af afværgeforanstaltninger på lokaliteten, hvor der har ligget et renseri. Miljøstyrelsen har givet tilskud til at dokumentere oprensning baseret på dobbeltfase ekstraktion (dual phase) fra lodrette boringer hvorfra der er etableret hydrauliske frakturer. Dette sker ved at sammenligne effekten af dobbelt fase ekstration fra en almindelig boring og en fraktureret boring.

Afværgemetoder over for indeklima. Fyns Amt.

Tilskud 845.000 kr. Sag 3252-0099.

Der er givet tilskud til Fyns Amt for at få kortlagt relativt billige foranstaltninger for at reducere indeklima påvirkninger fra f.eks. forureninger med klorerede opløsningsmidler. Formålet er at få tilvejebragt et fagligt grundlag for, på et meget tidligt tidspunkt i et undersøgelsesforløb, at kunne etablere begrænsede og relativt billige foranstaltninger, som vil tjene til at fjerne eller stærkt reducere indeklimapåvirkningen på et tidligt tidspunkt – uden at fordyre de samlede omkostninger for den enkelte sag.

Orienterende forureningsundersøgelser. Nordjyllands Amt.

Tilskud 146.344 kr. Sag 3252-0097.

Der er givet tilskud til Nordjyllands Amt til gennemførelse af et pilotprojekt for at belyse anvendeligheden af immunoassay som forureningsundersøgelsesmetode specielt på de tidligere tjærepladser.

Kortlægning af diffus forurening. Københavns Kommune.

Tilskud 875.000 kr. Sag 3252-0105.

Der savnes metoder, som myndighederne kan bruge til at kortlægge den diffuse forurening og prioritere den videre indsats. Der er givet tilskud til Københavns Kommune om at gennemføre et projekt med undersøgelser af udvalgte diffust forurenede arealer og udvikling af metoder til kortlægning og risikokategorisering, således at lovens krav kan opfyldes med mindst mulige omkostninger.

I projektets fase 1 indsamles oplysninger om kilder, undersøgelsesstrategien planlægges og undersøgelsesmetoder valideres.

Biologisk/kemisk grundvandsfilter, Roskilde Amt.

Tilskud 515.000 kr. Sag 3252-0100.

I forbindelse med oprensning på en tidligere renserigrund, er der givet tilskud til at afprøve biologisk/kemisk filter på laboratorieniveau. Formålet er at undersøge mulighederne for at reducere høje vinylchloridkoncentrationer i grundvand ved at lede grundvandet gennem et filter bestående af sand, jernspåner og spagnum. Projektet forventes afsluttet i slutningen af 2001.

Biologisk luftfilter, Roskilde Amt.

Tilskud 636.250 kr. Sag 3252-0101.

I forbindelse med oprensning på en tidligere renseri grund, er der givet tilskud til at afprøve et bioluftfilter på laboratorie niveau. Formålet er at undersøge mulighederne for at rense luft forurenet med kloredeopløsningsmidler, herunder specielt vinylchlorid. Projektet forventes afsluttet i slutningen af 2001

Rensning af MTBE forurenet grundvand i bioreaktor, DTU.

Tilskud 1.200.000 kr. Sag 3252-0108.

Der er planlagt afprøvning af bakterier, der kan nedbryde MTBE som den primære kulstofkilde. Projektet skal bestemme rensningsgraden ved forskellige koncentrationsniveauer af MTBE, herunder bakteriernes adaptionsfase, reaktorens rensningseffekt efter driftstop, rensningseffekten ved tilstedværelsen af BTEXér. Desuden foretages der en sammenligning med aktiv kulfiltrering mht. rensningseffekten og omkostninger.

Dampinjektion. Hedehusene, Københavns Amt.

Supplerende tilskud 314.812 kr. Sag 3252-0033.

Der er givet supplerende tilskud til Københavns Amt til dampprojektet i Hedehusene. Efter at anlægget havde været i drift i godt en måned, viste det sig, at de fleste boringer ikke var tætte, og at der derfor var risiko for, at dampen ville trække op langs med boringerne. Da boringerne var afgørende for teknologiprojektet, blev det besluttet, at forsøge at retablere de ødelagte boringer.

Vurdering af human eksponering af jord. DHI

Tilskud 50.000 kr. Sag 3252-0110.

Der er givet tilskud til sammenligning af modeller til vurdering af human eksponering fra jord. Der er gennemført beregninger med modellen CETOX, som indeholder de samme eksponerings forudsætninger, som anvendes ved fastsættelse af jordkvalitetskriterier i Danmark. Beregningerne vil indgå i et Hollandsk projekt, hvor beregninger foretaget med også franske, belgiske, tyske, italienske og hollandske modeller bliver sammenlignet.

1.2 Status for feltprojekter igangsat i 1999

Phytooprensning af metalforurenet jord. Valbyparken (Københavns Kommune), Kibæk (Ringkøbing Amt), Aakirkeby (Bornholms Amt) samt Kauslunde (Fyns Amt).

Miljøprojekt nr. 536, 2000.

Tilskud 620.800 kr. Sag 3252-0057.

De fire lokaliteter var udvalgt, fordi de har forskellige typer metalforureninger. Der blev i 1998 givet forhåndstilsagn om at igangsætte feltprojekter på lokaliteterne, hvis en forundersøgelse (drivhusforsøg) viste, at der var potentiale for oprensning. Forprojektet har vist, at der ikke umiddelbart er grundlag for at igangsætte phytooprensning på nogle af de udvalgte lokaliteter, da der kun sker en væsentlig optagelse af cadmium, som er en sekundær forureningskomponent på lokaliteterne. Der er udført supplerende analyser for at afklare om en af plantetyperne med stort rodsystem kunne have et oprensningspotentiale for bly, hvis rødderne også høstes. Det overvejes desuden, om der skal udføres frilandsdyrkning af en af de afprøvede planter, som udviste cadmiumakkumulerende egenskaber for at afprøve dyrkning under danske forhold.

Jordvask. K.K. Miljøteknik A/S.

Tilskud 1.045.000 kr. Sag 3252-0069.

K.K. Miljøteknik havde en midlertidig miljøgodkendelse til at rense forurenet jord i et lejet jordvaskeanlæg, der var placeret i Rødby. I den forbindelse blev der givet tilskud til at afprøve jordvasketeknik i stor skala på forskellige jordtyper og forskellige forureningstyper, primært blandingsforureninger, metalforureninger og tjæreforureninger. Midt i projektforløbet gik det tyske firma, der ejede jordvaskeanlægget, konkurs og K.K. Miljøteknik havde ikke mulighed for at fortsætte projektet. Derfor blev projektet stoppet i utide. Der er dog udarbejdet en rapport, der beskriver resultaterne af de forsøg, der nåede at blive gennemført.

Passiv Poreluftscreening med Gore-Sorber@Screening Survey Alsønderup, Frederiksborg Amt.

Miljøprojekt nr. 518, 2000.

Tilskud 145.000 kr. Sag 3252-0070.

På en lokalitet, der er forurenet med tetrachlorethylen, er der afprøvet en ny metode til passiv poreluft målinger: Gore-Sorber. Undesøgelsen viser, at metoden bl.a. er velegnet i moræneler, hvor traditionel aktiv poreluftmåling ikke kan anvendes. Projektet er afsluttet .

Passiv ventilering. Allerød, Frederiksborg Amt.

Tilskud 625.000 kr. Sag 3252-0062.

Der er givet tilskud til at dokumentere passiv ventilation på en lokalitet med ca. 5 meter umættet zone af smeltevandssand under et 10 meter tykt lag af moræneler. Passiv vakuumventilation er en teknik, som udnytter naturligt forekommende trykgradienter mellem atmosfæren og den umættede zone til at drive poreluften til terrænet. I USA er der udviklet specielle boringshætter "BaronBall", som kun tillader poreluften at strømme ud af boringer. I projektet undersøges, hvordan disse gradienter kan benyttes til at afværge en forurening af grundvandsressourcen. Metoden vurderes specielt at være anvendelig, når aktive ventileringsmetoder ikke mere er effektive. Den passive vakuumventilation er etableret.

Passiv ventilering. Askov, Ribe Amt.

Tilskud 580.000 kr. Sag 3252-0065.

Der er givet tilskud til at afprøve passiv ventilering på en lokalitet med ca. 20 meter umættet zone af smeltevandssand under et 10 meter tykt lag af moræneler.

Passiv ventilering. Fakse, Storstrøms Amt.

Tilskud 625.000 kr. Sag 3252-0061.

Der er givet tilskud til at afprøve passiv ventilering på en lokalitet med ca. 25 meter opsprækket kalk, hvorover der findes et dæklag af 12 meter moræne, hvori der er indlejret ca. 2-4 meter tørt grus. Som supplement til passiv ventilering afprøves vakuumventilationssystem baseret på sol- og vindenergi.

Phytooprensning. Oliebranchens Miljøpulje (OM) Rønnede,

Storstrøms Amt.

Tilskud 800.000 kr. Sag 3252-0030.

Der er givet tilskud til afprøvning af phytooprensning af forurening med olie og benzin. Lokaliteten er udvalgt, fordi forureningen er klart afgrænset og på grund af muligheden for at undersøge metodens indflydelse på grundvandet. Lokaliteten blev beplantet med en blanding af pil og poppel foråret 1999. Der bliver moniteret på lokaliteten. Der er blevet udført laboratorieforsøg til bestemmelse af plantetoksiske koncentrationer, samt model beregninger til forudsigelse af oprensningstid og mekanismer

Phytooprensning. Allerød, Frederiksborg Amt.

Tilskud 750.000 kr. Sag 3252-0041.

Der er givet tilskud til afprøvning af phytooprensning af forurening med olie og tjære. Lokaliteten er udvalgt på grund af den heterogene forurening og på grund af muligheden for at afprøve metodens indflydelse på grundvandet. Grunden er registreret som affaldsdepot. Der er en omfattende olieforurening og en mere begrænset, kraftig tjæreforurening. Lokaliteten blev beplantet foråret 1999 med pil og poppel, som på den tjæreforurenede del af grunden var podet med almindeligt forekommende bakterier. Der er efterplantet foråret 2000. Der bliver moniteret på lokaliteten.

Phytooprensning. Valbyparken, Københavns Kommune.

Tilskud 952.088 kr. Sag 3252-0034.

Der er givet tilskud til afprøvning af phytooprensning på en lokalitet, som er en tidligere losse- og slamdeponeringsplads. Lokaliteten er udvalgt, fordi den er forurenet med forskellige olietyper og PAH og på grund af muligheden for at undersøge metodens indflydelse på grundvandet. Lokaliteten blev beplantet i foråret 1999 med pil og poppel, i begge tilfælde såvel podede som ikke-podede med naturlige bakterier. Pga. manglende vedligeholdelse er planterne gået ud, og der blev efterfølgende genplantet foråret 2000. Der bliver moniteret på lokaliteten.

Phytooprensning. Vejrabatjord, Vejle Amt.

Tilskud 235.000 kr. Sag 3252-0042.

Der er givet tilskud til projektering af phytooprensning af opgravet rabatjord med en generel forurening med fortrinsvis tunge olieprodukter. Projektet er valgt, fordi rabatjord udgør et generelt bortskaffelsesproblem. Der er tale om Amtet har udpeget 4 jordpartier, som enten er, eller som er planlagt oplagt i volde eller på anden vis. Som led i projekteringen er udført en nærmere undersøgelse af jordens forureningsgrad. Denne har vist, at kun et af jordpartierne vil være relevant til udførelse af rensningsforsøg. Det overvejes om et sådant skal igangsættes.

Modificeret stripning. Askov, Ribe Amt.

Tilskud 500.000 kr. Sag 3252-0066.

På et større område i Askov er der forurenet med klorerede opløsningsmidler. I den forbindelse er der givet tilskud til afprøvning af en "in well stripningsmetode" aerator, der kombinerer grundvandsoppumpning ved lufthæveprincippet med rensning ved stripning. Stripningssystemet er etableret.

Modificeret stripning. Åbenrå, Sønderjyllands Amt.

Tilskud 560.000 kr. Sag 3252-0068.

En lokalitet i Åbenrå er kraftig forurenet med klorerede opløsningsmidler. Der er givet tilskud til at afprøve en "in well stripningsmetode" aerator i et magasin med meget varierende grundvandstilstrømning og med meget høje forureningskoncentrationer. Projektet skal bl.a. vise den opnåelige virkningsradius i et lavtydende magasin. Projektet er blevet forsinket på grund af uforudsete store mængder fri fase, der skulle fjernes før aeratoren kunne installeres.

Hydraulisk frakturering fra horisontale boringer. Næstved, Storstrøms Amt.

Tilskud 1.950.000 kr. Sag 3252-0074.

Der er givet tilskud til at dokumentere effekten af dobbelt fase ekstraktion (dual phase) fra horisontale boringer, hvorfra der er dannet hydrauliske frakturer. På lokaliteten er der etableret 2 horisontale dræn med hydrauliske frakturer og et almindeligt dræn. Projektets hovedformål er at bestemme effekten af ét frakturerede dræn og ét almindelige dræn samt at sammenligne effekten i forhold til omkostningerne ved etablering af de to dræntyperne.

Påvirkning af jordmiljø ved dampinjektion. DMU.

Tilskud 1.010.000 kr. Sag 3252-0078.

I tilknytning til teknologiprojekt i Hedehusene, omhandlende termisk assisteret oprensning for klorerede opløsningsmidler, er der igangsat et projekt som skal undersøge om der sker akutte skader, som kan have betydning i forhold til en efterfølgende arealanvendelse til følsomme forhold (parcelhuse o. lign). Påvirkning af flora, fauna, mikroorganismer og jordstruktur undersøges. Projektet forventes afsluttet i 2001.

Optagelse af metaller og PAH i frugt og grøntsager.

Tilskud 1.358.115 kr. Sag 3252-0060.

Tilskud 1.299.500 kr. Sag 3252-0073.

Der er udført et feltprojekt i samarbejde med Københavns Kommune og Nordjyllands Amt om optagelse af metaller og PAH i grøntsager og frugt. En række udvalgte grøntsagstyper er dyrket i bede, anlagt i Valbyparken. Bedene bestod af 3 typer jord: ren jord, diffust forurenet jord og kraftigt forurenet jord. Der er analyseret for metaller og PAH. Frugt, høstet i København i kolonihaver af varierende forureningsgrader, analyseret for metaller. Frugt, høstet på henholdsvis rene og tjæreforurenede grunde i Skagen, er analyseret for PAH. Dyrkning og høst foregik sommeren 1999.

1.3 Status for feltprojekter igangsat i 1998

Nedenfor er givet en kort status over alle de feltprojekter, der er igangsat i 1998:

Naturlig nedbrydning. Drejøgade, Københavns Kommune.

Miljøprojekt nr. 544, 2000.

Tilskud 272.563 kr. Sag 3252-0001.

Projektet på Drejøgade er blevet udvidet med supplerende undersøgelser af naturlig nedbrydning i grundvandet. Baggrunden for projektudvidelsen var, at resultaterne af de gennemførte analyser indikerede en væsentlig igangværende naturlig nedbrydning af den konstaterede olieforurening. Endvidere var der påvist en omfattende nedbrydning af tetrachlorethylen til dichlorethylen og vinylchlorid, men en risikovurdering viste, at forureningen overskred grundvandskvalitetskriterierne. Projektet er afsluttet.

Reduktion af krom(VI). Roskilde, Roskilde Amt.

Miljøprojekt nr. 497 , Miljøprojekt nr. 538 og Miljøprojekt nr.566, 2000.

Tilskud 630.000 kr. Sag 3252-0048.

I forbindelse med en stor værditabsoprydning i Roskilde Amt, hvor forureningen bl.a. udgøres af krom(VI), er der gennemført et teknologiudviklingsprojekt. Formålet med projektet var at udvikle en metode til reduktion af den meget giftige krom(VI) til den mindre giftige krom(III) i både grundvand og jord. Der er udviklet en brugbar metode til rensning af krom(VI) i grundvand, mens metoden viste sig at være mindre anvendelig overfor jordforurening. Projektet er afsluttet.

Geooxidation. Gram, OM sag.

Miljøprojekt nr.554, 2000.

Tilskud 845.000 kr. Sag 3252-0024.

Oliebranchens Miljøpulje (OM) havde etableret et geooxidationsanlæg (elektrokemisk metode) på en tidligere benzinstation i Gram, hvor forureningen forventes fjernet ved at sende strøm gennem jorden. I den forbindelse blev der igangsat et teknologiudviklingsprojekt med det formål at tilvejebringe dokumentation for effekten ved anvendelse af geooxidation som oprensningsmetode, herunder metodens effektivitet overfor MTBE, - at undersøge risikoen for øget spredning af forurening, at undersøge risikoen for øget afdampning af flygtige forbindelser, samt - at undersøge geooxidationens indvirken på de kemiske ligevægte i jord og grundvand. Undersøgelsen viste, at der samlet set ikke var en væsentlig oprensningseffekt, og at metoden ikke kan anbefales før effekten er tilstrækkelig dokumenteret via kontrollede laboratorieforsøg. Projektet er afsluttet.

Petrotech. Forsvarets Bygningstjeneste.

Miljøprojekt nr. 519, 2000.

Tilskud 200.000 kr. Sag 3252-0051.

Der blev givet tilskud til, at Forsvarets Bygningstjeneste kunne afprøve et nyt produkt "Petrotech" til behandling af olieforurenet jord. Formålet med projektet var at teste, hvorvidt produktet kan fremme rensning af opgravet olieforurenet jord. Konklusionen var, at der ikke kunne dokumenteres nogen effekt af tilsætningen af produktet. Projektet er afsluttet.

Dampinjektion. Hedehusene, Københavns Amt.

Tilskud 2.560.000 kr. Sag 3252-0033.

Der er givet tilskud til et teknologiprojekt i forbindelse med, at Københavns Amt skal gennemføre en omfattende oprydning med dampinjektion på en lokalitet i Hedehusene. Lokaliteten er forurenet med trichlorethylen og tetrachlorethylen. Formålet med teknologiprojektet er at tilvejebringe dokumentation for effekten af brugen af dampinjektion som oprensningsmetode, at belyse eventuel forureningsspredning under oprensningen, at belyse eventuelle geotekniske ændringer, forårsaget af oprensningen, og slutteligt at vurdere de samlede miljøbelastninger i forbindelse med oprensningen. Pga. tekniske problemer er projektet blevet forsinket med et år. Anlægget er nu i drift og forventes afsluttet sidst i år 2001.

Modificeret stripningsmetode. Ulstrup, Viborg Amt.

Tilskud 418.740 kr. Sag 3252-0049.

På et større område i Ulstrup er der forurenet med klorerede opløsningsmidler. I den forbindelse bliver der afprøvet en "in well stripningsmetode", der kombinerer grundvandsoppumpning ved lufthæveprincippet med forureningsfjernelse ved hjælp af stripning. Der er igangsat et teknologiprojekt, der bl.a. skal afgøre, om metoden er mere rentabel end traditionel oppumpning af grundvand og efterfølgende stripning og hvilke begrænsninger metoden har.

Reaktiv permeabel væg. Vapokon, Fyns Amt.

Tilskud 5.375.500 kr. Sag 3252-0012.

Der er igangsat et teknologiudviklingsprojekt for etablering af en reaktiv permeabel væg ved Vapokon grunden. Det overordnede formål med projektet er at tilvejebringe et vidensgrundlag om anvendelse af en reaktiv permeabel væg til rensning af klorerede opløsningsmidler i grundvand. Den reaktive permeabel væg er etableret, og der pågår en omfattende monitering.

ORC. Varde, OM sag.

Tilskud 929.475 kr. Sag 3252-0045.

Oliebranchens Miljøpulje (OM) har gennemført en oprydning af en tidligere benzinstation i Varde. Forureningskilden er fjernet. Der er stadigvæk en restforurening i grundvandet, som ikke vurderedes at udgøre ikke en risiko for grundvandet. Restforureningen var planlagt fjernet ved forceret nedbrydning ved tilsætning ORC (Oxygen Release Compound). Nærmere undersøgelser viste imidlertid, at forureningssituationen ikke var som skønnet, og at det derfor ikke var muligt at tilsætte ORC. Projektet er derfor ikke gennemført som planlagt og vil som følge deraf ikke blive publiceret.

Naturlig nedbrydning. Radsted, OM-sag.

Tilskud 912.500 kr. Sag 3252-0054.

Oliebranchens Miljøpulje (OM) har gennemført en oprydning af en tidligere benzinstation i Radsted (Storstrøms Amt). Der er stadigvæk en betydelig restforurening, der ikke er fjernet. Forureningen udgør ikke en risiko for grundvandet. OM har aftalt med Storstrøms Amt, at man vil monitere, at den forventede nedbrydning finder sted. I den forbindelse er der igangsat et teknologiudviklingsprojekt, der har til formål at bestemme effekten af nedbrydningen under naturlige forhold. P.t. foregår der løbende monitering.

1.4 Status for feltprojekter igangsat i 1997

Følgende feltprojekter, der blev givet tilskud til i 1997, er fortsat i gang:

Airsparging, vakuumventilering, Drejøgade, Københavns Kommune.

Miljøprojekt nr. 480 og Miljøprojekt nr. 487, 1999.

Tilskud 5.311.711 kr. Sag 3252-0001.

Lokaliteten er forurenet med olie og klorerede opløsningsmidler. Her er anlagt et vakuumventileringsanlæg og et airspargingsanlæg med vandrette boringer i efteråret 1997. Der er i alt fjernet ca. 2700 kg olieprodukter, ca. 400 kg tetrachlorethylen og ca. 10 kg trichlorethylen. Anlægget blev stoppet i maj 2000. I oktober 2000 er gennemført en afsluttende monitering af poreluft, jord- og vandprøver. Denne moniteringsrunder vil vise oprensningsniveauet og eventuelle tilbageslag.

Dampinjektion. Brüel & Kjær, Nærum, Københavns Amt.

Miljøprojekt nr. 543, 2000 og Miljøprojekt nr. 552, 2000.

Tilskud 1.384.241 kr. Sag 3252-0013.

Firmaet Brüel & Kjær har gennemført en frivillig oprydning med dampinjektion af grunden i Nærum. Grunden var blandt andet forurenet med klorerede opløsningsmidler. I forbindelse med dampinjektionsprojektet er der på en del af grunden igangsat et teknologiprojekt, der har til formål at opnå erfaringer og dokumentation med brug af dampstripning som oprensningsmetode. Der er i alt fjernet ca. 2800 kg klorerede opløsningsmidler (TCE og PCE). Projektet er afsluttet.

Vakuumventilering. Ikast, Ringkjøbing Amt.

Tilskud 3.809.500 kr. Sag 3252-0006 .

På dette affaldsdepot, hvor der er forurenet med tetrachlorethylen, er der etableret et vakuumventileringsanlæg i inhomogene aflejringer. Der er i alt fjernet ca. 115 kg. PCE. Der gennemføres monitering under forskellige drift forhold. Der er fundet meget tydelige tilbagslag og undersøgelsen viser, at det er optimalt at køre med alternererende vakuumventilering. Anlægget er i drift.

Reaktiv permeabel væg. Hårdkrom, Kolding, Vejle Amt.

Tilskud 2.750.000 kr. Sag 3252-0017.

Der er etableret en reaktiv permeabel barriere til fjernelse af en grundvandsforurening med trichlorethylen samt hexavalent krom Cr(VI). Projektet fokuserer på at kombinere rensning af to forskellige forureningskomponenter med den samme afværgeteknologi. Et års målinger viser god forureningsfjernelse men også, at der er meget varierende forureningskoncentrationer over væggen. Der er konstateret gennembrud af chromat og TCE i en mindre del af væggen. Dette skyldes formentlig en meget uens forureningsbelastning på langs af væggen.

Jernspånefilteranlæg. Lyndby, Roskilde Amt.

Tilskud 1.875.000 kr. Sag 3252-0016.

I forbindelse med andre afværgeforanstaltninger på lokaliteten er der etableret et reaktivt jernspånefilteranlæg over terræn, i serie med et kulfilteranlæg. Anlægget behandler oppumpet grundvand forurenet med klorerede opløsningsmidler. Formålet med anlægget er at afprøve og dimensionere et jernspånefilter til fjernelse af klorerede opløsningsmidler. Fjernelsen sker som følge af reaktioner på jernoverfladen. Ved at foretage detaljeret monitering af fjernelsesrater og de styrende faktorer opnås der fuldskalaerfaringer med jernspånefilter. Efter en kortere driftsperiode på ca. en måned begyndte det ene filter at klokke til. Efter en mindre ombygning af anlægget og udskiftning af jernspånerne i det ene filter undersøges filterets renseevne på ny.

Dobbelt fase ekstraktion (Dual-phase extraction). Renseri, Haslev, Vestsjællands Amt.

Tilskud 425.000 kr. Sag 3252-0015.

Undersøgelser på lokaliteten viser betydelig forurening med klorerede kulbrinter, primært tetrachlorethylen, fra et renseri. Der er gennemført supplerende undersøgelser og lokalitets vurdering i forhold til at vurdere muligheden for at etablere hydrauliske frakturer fra lodrette boringer for at vurdere mulighederne for enten at gennemføre en oprensning med vakuumventilering eller med dual-phase extraction (2-fase ekstraktion). Resultaterne af undersøgelserne og skitseprojektet viser, at det formentlig ikke kan lade sig gøre at gennemføre en oprensning med dual-phase extraction på lokaliteten. Amtet forventer at igangsætte et projekt med hydraulisk frakturering i kombination med dual-phase extraction (2-fase ekstraktion). Der er gennemført en sprækkeanalyse på moræneleren i en nærliggende 7 meter dyb udgravning.

Forceret udvaskning. Hjørring, Nordjyllands Amt.

Tilskud 1.407.500 kr. Sag 3252-0020.

I forbindelse med gasværkspakken blev der etableret et forsøgsprojekt på Hjørring Gasværk, bestående i forceret udvaskning og recirkulering af grundvand med henblik på at forøge den mikrobielle nedbrydning af tjærestoffer. Dette projekt videreføres under Teknologiprogrammet. Målsætningen er primært at opnå en mere detaljeret dokumentation for nedbrydningsprocesserne og dokumentation af, hvordan udvaskning og nedbrydning kan optimeres. Drift og undersøgelser er i gang.

Elektrodialytisk rensning. DTU.

Tilskud 596.000 kr. Sag 3252-0022.

Metoden elektrodialytisk rensning af jord fra træimprægneringsgrunde udvikles og afprøves. Der er udført rensningsforsøg i laboratorieskala og i pilotskala af forskellige jordtyper til fastlæggelse af procesparametre (strømstyrke og reagenstilsætning) og til afklaring af forventet effektivitet. Metodens anvendelighed in-situ og on-site samt miljøbelastningen ved en fuldskalarensning vil blive vurderet.

2. Status for udredningsprojekter

Nedenfor er listet de udredningsprojekter og andre projekter, Miljøstyrelsen har sat i gang siden ordningens start i 1996. Der er desuden igangsat et par meget små projekter. For hvert projekt er der anført titel, udførende firma kontraktsummen eksklusiv moms, Miljøstyrelsens sagsnummer og en kort beskrivels af projektet.

2.1 Igangsatte udredningsprojekter og andre projekter i 2000

Der er igangsat følgende udrednings- og andre projekter i 2000.

Biologisk rensning af MTBE med propan. Dansk Miljørådgivning.

Kontrakt 411.000 kr. Sag 3252-0094.

Der er igangsat et projekt, der har til formål at undersøge mulighederne for at rense MTBE-forurenet grundvand i en bioreaktor ved hjælp af propan-oxiderede mikroorganismer. Der gennemføres forsøg i laboratorium.

ROKA. Sønderjyllands Amt.

Kontrakt 195.000 kr. Sag 3252-0095.

Tilretning og videreudvikling af den decentrale ROKA-database. I projektet opdateres den decentrale database, som anvendes af 2/3 af amterne. Det drejer sig primært om tilpasninger til jordforureningsloven. Halvdelen betales af de involverede amter, den anden halvdel af teknologipuljen.

Vurdering af sorptionsfiltre til rensning MTBE forurenet grundvand. Dansk Miljørådgivning.

Kontrakt 395.000 kr. Sag 3252-0115.

Projektet har til formål at bestemme, vurdere og sammenligne effektiviteten af sorptionsfiltre i forhold til aktiv kul filtrering.

Supplerende test af referencemateriale. VKI.

Kontrakt 98.650 kr. Sag 3252-0055.

I tilknytning til projektet om "udvikling af en analysemetode til bestemmelse af PAH’er i jord" er der igangsat supplerende analyser og vurderinger af de producerede referencematerialers stabilitet og homogenitet.

PAH analysemetode. DMU.

Kontrakt 400.000 kr. Sag 3252-0116

Metodeafprøvning af PAH-analysemetode. I forbindelse med udvikling af en ny analysemetode til bestemmelse af PAH i jord blev der fremstillet referencematerialer bestående af 2 jorde med henholdsvis højt og lavt lavt PAH-indhold. Referencematerialet vil blive benyttet til metodeafprøvningen

Pilotforsøg vedr. måling af den dermale eksponering for bly. Syddansk Universitet.

Kontrakt 95.600 kr. Sag 3252-0085.

Indtagelse af jord i forbindelse med hånd-til-mund aktivitet er den mest betydende udendørs kilde til børns blyeksponering. Der er udviklet en metode til bestemmelse af koncentrationen af bly på hænder efter aftørring af hænderne med vådserviet. Detektionsgrænsen for metoden sikrer at metoden kan anvendes ved bly-koncentrationer omkring og over det nuværende jordkvalitetskriterie for bly. Metoden planlægges anvendt i forbindelse med projektet "Evalueringen af rådgivningsindsatsen", som foreslås igangsat i 2001.

Analysemetode for MTBE. GEUS.

Kontrakt 183.900 kr. Sag 3252-0109.

Der er givet tilskud til at udvikle en ny billig immunkemisk analyse for MTBE. Projektet er etableret som et samarbejdsprojekt, hvor det videre forløb skal vurderes efter fase 1.

Edb-program til vurdering af geokemiske processer. Aktor Innovation.

Kontrakt 250.000 kr. Sag 3252-0120.

Ovennævnte program har til formål at beskrive ændringerne i grundvandets geokemi under forskellige redox forhold. Tanken er, at programmet kan anvendes bl.a. som et supplement til risikovurderinger udført vha. JAGG, hvor nedbrydning under naturlige forhold indgår. Programmet kan indgå i en vurdering af om de beskrevne nedbrydningsprocesser forløber.

Vurdering af roddybder. Danmarks Jordbrugsforskning.

Kontrakt 29.439 kr. Sag 3252-0088.

Roddybderne af de mest almindelige grøntsager er afklaret på baggrund af litteraturgennemgang. Roddybderne er relevante ved vurdering af forureningsrisiko for mobile forureningskomponenter. Projektet er afsluttet og forventes afsluttet først i 2001.

Porevand. GEO.

Kontrakt 1.744.000 kr. Sag 3252-0113.

Bestemmelse af kildestyrke koncentrationen i mobilt porevand i den umættede zone. Projektet skal resultere i anvisninger om, hvordan kildestyrkekoncentrationen kan bestemmes med henblik på at gøre risikovurderingen mere præcis. Der foretages en vurdering af porevandskoncentrationen baseret på hhv. fugacitetsberegninger, udvaskningstests, prøvetagning vha. sugeceller og lysimeter samt kolonneforsøg.

Datamodel for forurenet jord. Rambøll.

Kontrakt 299.401 kr. Sag 3252-0102.

Der vil blive opbygget en datamodel for forurenet jord, der er en logisk beskrivelse, der ikke er systemafhængig. Modellen skal opbygges, så den opfylder både amternes og Miljøstyrelsens behov for informationer om forurenet jord.

Udvaskning af PAH fra sandjord. Rambøll.

Kontrakt 197.400 kr. Sag 3252-0052.

Der er udført teoretiske beregninger af PAH-koncentrationer i grundvand ved anvendelse af PAH-forurenet jord til forskellige anlægsformål. De beregnede koncentrationer sammenlignes med målte koncentrationer i sekundært grundvand i et område forurenet ved tjæreimprægnering af fiskenet.

Udvikling af JAGG 2.0 DK og JAGG 2.0 UK, GEO.

Miljøprojekt nr. 520.

Tilskud 105.000 kr. Sag 3252-0111.

De grundlæggende principper er uændret, men der foretages diverse små justeringer bl.a. muligheden for at vurdere total kulbrinterne i olie- og benzinprodukter. Desuden vil manualen blive udbygget, og der vil foreligge en engelsk version.

2.2 Udredningsprojekter publiceret i 2000

Fraktureringsmetoder. GEUS.

Miljøprojekt nr. 541, 2000.

Kontrakt 168.575 kr. Sag 3252-0064.

Der er gennemført et udredningsprojekt, der beskriver forskellige fraktureringsmetoder og specielt vurderer metoderne i forhold til danske forhold.

Vurdering af markeringsnet og geotekstil. Teknologisk Institut/ Geoteknisk Insitut.

Miljøprojekt nr. 584, 2000.

Kontrakt 150.000 kr. Sag 3252-0077.

Der er gennemført et udredningsprojekt for at vurdere markeringsnet og geotekstilers holdbar, styrke og evt. indhold af miljøfarlige stoffer. Ingen af produkterne indeholder miljøfarlige stoffer og næsten alle materialer har en lang levetid. Der er forskel på produkternes styrke.

LIFE-projekt om miljørigtige oprensninger. Banestyrelsen.

Ny Viden fra Miljøstyrelsen. Nr. 1 Januar 2001.

Tilskud 1.125.000 kr. Sag 3252-0007.

Banestyrelsen har gennemført et LIFE-projekt (under det Europæiske Fælleskab) om miljørigtig oprensning af 5 lokaliteter, der er forurenet med olie og/eller klorerede opløsningsmidler. I den forbindelse er der givet støtte via Teknologiudviklingspuljen. Formålet med projektet er at opnå effektiv og optimal rensning af jord og grundvand på lokaliteter, forurenet med olie og/eller klorerede opløsningsmidler. Under projektet er der udviklet en beslutningsmodel til en miljørigtig helhedsvurdering ved valg af den bedste oprensningsteknik i en given situation.

Analysemetode til PAH-forurenet jord. VKI.

Miljøprojekt nr. 564.

Kontrakt 688.071 kr. Sag 3252-0055.

Der er udarbejdet en ny analysemetode til bestemmelse af polyaromatiske hydrocarboner (PAH) i jord. Metoden består af fire alternative ekstraktionsmetoder, samt en målemetode til kvantitativ bestemmelse ved hjælp af gaskromatografi – massespektrometri (GC-MS). Ekstraktionsmetoderne, består af en traditionel rystemetode, samt accelereret solvent ekstraktion (ASE), mikrobølgeekstraktion (MAE) og Soxtec ekstraktion. I forbindelse med projektet er der desuden produceret referencemateriale, som skal anvendes ved metodeafprøvning af analysen i starten af 2001.

2.3 Udredningsprojekter publiceret i 1999

Afværgeteknikker for MTBE-forurenet grundvand. DTU/ VKI.

Miljøprojekt nr. 483, 1999.

Kontrakt 212.600 kr. Sag 3252-0056.

På baggrund af en litteratursøgning i internationale databaser beskrives hvilke metoder, der forventes at være anvendelige til oprensning af MTBE-forurenet grundvand.

Vurdering af afværgeteknikken stødvis ventilering. HOH Vand og Miljø.

Miljøprojekt nr. 491, 1999.

Kontrakt 129.100 kr. Sag 3252-0003.

I projektet beskrives to teknikker, hvor der blæses trykluft ned i forurenet jord eller lossepladsfyld i korte stød.

Erfaringsopsamling af gasværkspakken. NIRAS.

Miljøprojekt nr. 492, 1999.

Kontrakt 159.280 kr. Sag 3252-0010.

I projektet samles resultaterne fra de fem forsøgsprojekter, der i perioden 1990-93 er gennemført under Miljøstyrelsens "gasværkspakke". Projektet giver et overblik over de anvendte afværgeteknikker, forudsætninger for valget af teknikkerne, vurdering af de opnåede resultater, anbefalinger og prisniveau.

Oprensningsmetoder overfor blandingsforureninger. Erik. K. Jørgensen.

Miljøprojekt nr. 503, 1999.

Kontrakt 260.000 kr. Sag 3252-0053.

Som grundlag for vurderingen af behovet for udviklingen af metoder til oprensning af blandingsforurenet og tjære/PAH-forurenet jord, er der gennemført en systematisk gennemgang af mulige oprensningsmetoder. Til behandling af blandingsforurenet jord er beskrevet jordvask, elektrokinetik, phyto-oprensning og stabilisering, mens der for oprensning af tjære/PAH-forurenet jord er set på termisk behandling, biologisk behandling, ekstraktion og vådoxidation. Afsluttende er metodernes egnethed til danske forhold diskuteret

Statistisk 3-D beregning af sandsynligheden for at finde en

jordforurening. DTU, IMM.

Miljøprojekt nr. 449, 1999.

Kontrakt 10.000 kr. Sag 3252-0052.

Projektet beskriver en metode til beregning af sandsynligheden for at finde jordforurening ved hjælp af boringer, hvor der udtages jordprøver. Fremgangsmåden og forudsætningerne er beskrevet, og metoden er illustreret ved et beregningseksempel. Metoden kan anvendes på forureninger, som ikke nødvendigvis er spredt fra terræn, og hvor lokaliseringen af forureningen er afhængig af dels placering af boringerne, dels boredybden.

Systematisering af data om diffus forurening, fase 1. Amternes Videncenter for Jordforurening.

Arbejdsrapport 11 og Arbejdsrapport 13, 1999.

Kontrakt 160.000 kr. Sag 3252-0044.

I samarbejde med Amternes Videncenter for Jordforurening er der indsamlet eksisterende data fra undersøgelser af luftbårne diffuse forureninger i byområder og langs veje, således at det generelle vidensniveau på dette område forbedres.

Regneark til risikovurderinger. Geoteknisk Institut.

Kontrakt 371.800 kr. Sag 3252-0036.

Miljøstyrelsen har udsendt en vejledning til (amts)kommunale myndigheder om oprydning af forurenede grunde. Vejledningens metode til risikovurdering, i forhold til luft og grundvand, indeholder en række beregningstunge formler, som i praksis vil være mest anvendelige ved brug af et regneark. Derfor er der udviklet et brugervenligt regnearksværktøj der findes på Miljøstyrelsens hjemmeside

2.4 Udredningsprojekter publiceret i 1998

Oprensning af tungmetalforurenet jord. VKI.

Miljøprojekt nr. 407, 1998.

Kontrakt 256.950 kr. Sag 3252-0004.

I denne rapport konkluderes det, at det vil være relevant at afprøve metoderne: ekstraktion via planter, elektrokinetik og jordvask overfor tungmetal forurenet jord.

Naturlig nedbrydning af miljøfremmede stoffer i jord og grundvand. Geoteknisk Institut.

Miljøprojekt nr. 408, 1998.

Kontrakt 300.000 kr. Sag 3252-0019.

Hovedformålet er at give en vurdering af hvilke stoffer, der anses for nedbrydelige i naturen under forudsatte redoxforhold. For disse stoffer er det angivet, hvordan stoffets nedbrydningsrate er fastsat - f. eks. i laboratoriet ved søjle- eller batchforsøg, in situ tests eller ved feltforsøg.

Termisk assisterede oprensninger. DTU/ Hedeselskabet/NIRAS.

Miljøprojekt nr. 409, 1998.

Kontrakt 261.400 kr. Sag 3252-0009.

Rapporten beskriver forskellige metoder, hvor oprensningen suppleres med opvarmning af jorden.

Vakuumventileringssager fra Oliebranchens Miljøpulje. VKI.

Miljøprojekt nr. 421, 1998.

Kontrakt 95.434 kr. Sag 3252-0014.

I projektet beskrives erfaringerne fra de oprensningsprojekter som Oliebranchens Miljøpulje (OM) har foretaget ved hjælp af vakuumventilering.

Opgørelse over enhedspriser for afværgeforanstaltninger. Amternes Videncenter for Jordforurening.

Kontrakt 90.000 kr. Sag 3252-0026.

I forbindelse med forarbejder til lov om forurenet jord vurderede AVJ enhedspriser for forskellige typer afværgeforanstaltninger. Miljøstyrelsen har projektet liggende som et arbejdsnotat.

2.5 Udredningsprojekter under udarbejdelse

Risikovurdering af gasproducerende lossepladser. COWI.

Kontrakt 670.000 kr. Sag 3252-0059.

Der er igangsat et projekt vedrørende udarbejdelse af retningslinjer for undersøgelse og risikovurdering af gasproducerende lossepladser. Risikoen består i eksplosionsfare i bygninger i nærheden af lossepladser indeholdende organisk affald, som ved nedbrydning producerer methan.

Naturlig nedbrydning af PAH’er i jord og grundvand. Rambøll.

Miljøprojekt nr. 582.

Kontrakt 412.000 kr. Sag 3252-0067.

Der er udarbejdet et udredningsprojekt på baggrund af gennemgang af eksisterende litteratur til fastlæggelse af den nuværende viden om emnet.

Phytooprensning for olie-/benzinforurenet jord. DMU/HAMI.

Kontrakt 110.000 kr. Sag 3252-0080.

Den publicerede litteratur om phytooprensning af olie-og tjærestoffer samles, vurderes og sammenfattes, således at der skabes et overblik over potentiel brug af teknologien.

Udvikling af in situ teknik til mikrobiel nedbrydning af PCB, TCE og PAH i jord. DMU.

Tilskud 1.020.000 kr. Sag 3252-0011.

Projektet udføres i et samarbejde mellem Danmark og forskningsinstitutioner i Irland, Spanien, Tyskland og USA. Projektet har til formål at udvikle en teknik, som udnytter kombinationen af planterødder og mikroorganismer til nedbrydning af forureninger i jord. Teknikken bygger på, at planter med vidt forgrenet rodnet, som lucerne og pil, anvendes til at fordele nedbrydende bakterier i jorden. Der vælges bakterietyper, som normalt koloniserer planterødder og som ved hjælp af gensplejsning har fået tilført gener, som gør dem egnede til at nedbryde de ellers svært angribelige organiske forureninger.

Dansk Standard. DS.

Kontrakt 80.000 kr. Sag 3252-0037.

I samarbejde med Dansk Standard er der ydet støtte til dansk deltagelse i den internationale arbejdsgruppe ISO/TC 190/SC 7/WG 2 "Soil quality - Soil and Site Assesment; Characterization of Soil related to Groundwater". Arbejdsgruppen er i gang med at udarbejde en standard for risikovurdering af grundvand. Uden dansk deltagelse måtte det forventes, at standarden ville få en udformning, der ikke var i overensstemmelse med normal dansk praksis mht. risikovurderinger, jf. Miljøstyrelsens vejledning om oprydning på forurenede lokaliteter.

Dansk Standard. DS.

Kontrakt 243.000 kr. Sag 3252-0082.

Der er ydet støtte til at Danmark kan varetage formandskabet og sekretariatet for den internationale underkomite for standardisering af jordområdet ISO/TC 190/SC 5 "Jordkvalitet – fysiske metoder". Arbejdet har bl.a. betydning for bestemmelsen af en række parametre, som anvendes ved vurderingen af forurenede lokaliteter.

Udvaskning af organiske stoffer. VKI.

Miljøprojekt nr. 579.

Kontrakt 481.153 kr. Sag 3251-0046.

Miljøstyrelsen har udsendt en bekendtgørelse om genanvendelse af restprodukter og jord. Med bekendtgørelsen er indført brug af batchudvaskningstest som princip for måling af forurening i jord. Datagrundlaget og erfaringen med udvaskningstests for jord er begrænset. Udvaskningstesten ønskes optimeret og undersøgt både i teori og praksis for organiske forureninger for et bredt udsnit af jorde. Formålet er dels at få opstillet kriterier for organiske stoffer, dels at kunne vurdere resultatet af en udvaskningstest i forhold til udvaskningen på årsbasis ved varierende infiltrationsmængder.

Karakterisering af metalforurenet jord. VKI.

Kontrakt 488.300 kr. Sag 3252-0047.

Med projektet skal der tilvejebringes et bedre kendskab til udvaskning af metaller fra jord og restprodukter. Undersøgelserne skal dels omfatte uforurenet jord og forurenede jordtyper samt to restprodukter. Resultaterne skal danne baggrund for evaluering af en batchudvaskningstest på de samme jordtyper. Batchudvaskningstests indgår som et væsentligt element i de fremtidige regler for nyttiggørelse af jord til bygge- og anlægsarbejder.

Forbedring af test og datagrundlag. VKI.

Kontrakt 894.372 kr. Sag 3252-0058.

Et projekt, for at forbedre kendskabet til de faktorer, som påvirker resultatet af en udvaskningstest, i relation til udvaskning af sporelementer og metaller fra jord, er sendt i udbud. Der skal indsamles en række repræsentative prøver af uforurenet og forurenet jord og under anvendelse af den eventuelt forbedrede test tilvejebringes et mere omfattende datamateriale for stofudvaskning. Gennem indsamling af prøver fra forskellige jordtyper (lermuld, sandmuld, ler og sand) og testning af disse skal der tilvejebringes et kendskab til baggrundsindhold og baggrundsudvaskning af Na, K, SO42-,Cl, Ca, As, Cr, Cd, Cu, Ni, Pb, Al og Zn.

Måling af bidrag til indeklima. dk-Teknik Energi & Miljø.

Kontrakt 389.880 kr. Sag 3252-0050.

En metode til måling af forureningsbidraget fra jord og grundvand i forbindelse med indeklimavurderinger på forurenede grunde er under udarbejdelse. Laboratorietest er gennemført med tilfredsstillende resultat, og metoden vil blive afprøvet i felten i slutningen af 2000/starten af 2001.

Bearbejdning og præsentation af kortlægningsdata fra Nordjyl-

lands Amt. Nordjyllands Amt.

Kontrakt 36.504 kr. Sag 3252-0075.

Det Europæiske Miljøagentur ønsker at indsamle data om forurenet jord i Europa. Kortlægningsarbejdet har et meget forskelligt niveau i de forskellige lande og vurderingskriterier er ligeledes forskellige. Med henblik på at vurdere mulighederne for sammenligning er data fra Nordjyllands Amt bearbejdet efter på forhånd fastlagt form. 7 andre lande har ligeledes medvirket. Resultatet indgår i et indlæg der blev præsenteret TNO konferencen i Leipzig.

Kemisk profil over sammensætning af olie og benzin. VKI.

Kontrakt 139.000 kr. Sag 3252-0083.

Olie/benzins sammensætning beskrives. Denne beskrivelse skal anvendes til risikovurdering af jordforurening i forhold til afdampning og grundvandsressourcen bl.a. i forhold til koncentrationen af total kulbrinter

Modelanalyse af oprensning ved dampinjektion. DTU, ISVA.

Kontrakt 304.000 kr. Sag 3252-0081.

Projektets formål er at foretage en modelanalyse af processer og driftsforhold, som har betydning for effektiviteten af dampinjektion og bl.a. på denne baggrund at udvikle simple og operationelle modeller til designformål. Forventes færdig først i 2001.

3. Faglige sekretærer

Der er truffet aftale med følgende personer om at være faglige sekretærer:
Ph. d. Thomas H. Larsen, Hedeselskabet - air sparging og passiv ventilering.
Ph. d. Peter Kjeldsen, DTU- reaktiv permeabel væg.
Cand. Scient. Bjørn Jensen, VKI - vakuumventilering.
Ph. d. Ulrich Karlson , DMU - phytooprensning.
Ph. d. Civ. Ing. Poul Løgstrup Bjerg, DTU - ORC og naturlig nedbrydning.
Cand. Scient. Tom Heron, Niras - termisk assisteret oprensning og geooxidation.
Professor Erik Arvin, DTU - MTBE.
Cand. Scient. Bertel Nilsson, GEUS- frakturering