Virksomhedsregnskab 2000

Bilag 2. Institutionsmål og målopfyldelse 2000

1. Bæredygtighedsstrategier

Målsætningen var, at arbejdet med bæredygtig udvikling skal styrkes indenfor styrelses arbejdsområder (strategier på nationalt, nordisk, EU- og OECDniveau).

Der er udarbejdet en strategi for bæredygtig udvikling i Norden, og arbejdet med den nationale bæredygtighedsstrategi blev igangsat. Samlet vurderes det, at institutionsmålet om en styrket indsats i forbindelse med strategier for bæredygtig udvikling er opfyldt.

Delmål 1.1:

Miljøstyrelsen har bidraget til udarbejdelse af den overordnede nationale strategi for bæredygtig udvikling. Miljøstyrelsen har i løbet af 2000 bidraget til de 5 indledende analyser om bæredygtig udvikling. Siden oktober 2000 har Miljøstyrelsen koordineret arbejdet med strategien i ministeriet, og der var ved udgangen af året udarbejdet et første arbejdsudkast fra ministeriet. Delmålet er opfyldt.

Delmål 1.2:

Et højere internt beredskab er opbygget i Miljøstyrelsen om integration og bæredygtig udvikling særligt i forbindelse med udvikling og revision af mål og indikatorer samt tværgående redskaber, der fremmer integration i sektorer og politikker. Miljøstyrelsen har offentliggjort et projekt om metoder til at integrere miljøhensyn i sektorer. Generelt er arbejdet med integration af miljøhensyn og bæredygtig udvikling styrket, både i forbindelse med nordisk strategi for bæredygtig udvikling og den nationale strategi, der har været under udarbejdelse, samt i forbindelse med indikatorer. Delmålet er opfyldt.

Delmål 1.3:

Strategi for bæredygtig udvikling i Norden er udarbejdet. Den nordiske strategi - "Bæredygtig udvikling - En ny kurs for Norden" er udarbejdet. Delmålet er opfyldt.

Delmål 1.4:

Dansk holdning til OECD's bæredygtighedsprojekt, EU's bæredygtighedsstrategi samt Rio+10 skal være fastlagt. Miljøstyrelsen har bidraget med input og synspunkter i de indledende diskussioner i EU om bæredygtighed og 6. miljø-handlingsprogram samt med input til OECD's miljøstrategi, der er et input til OECD's bæredygtigheds policy rapport.

Men de internationale processer ifb. med de politisk strategiske dokumenter er forsinket på alle tre områder, så de endelige danske mandater blev ikke fastlagt inden udgangen af 2000. Delmålet er delvist opfyldt.

2. Kommunikationsstrategi

Målsætningen var, at Miljøstyrelsen skal bidrage til at sætte beskyttelsen af miljø og mennesker på dagsordnen i Danmark og internationalt. Styrelsen skal kendes for at arbejde seriøst med beskyttelsen af miljøet, og at give hurtig og omfattende adgang til alle miljøinformationer.

Der er gennemført en række informationskampagner og en affaldskonfenrence. Endvidere er der formidlet miljøoplysninger via forskellige medier. Generelt set er det indtrykket, at institutionsmålet har fungeret som et godt signal til huset om, at der er tale om et vigtigt område, som skal opprioriteres.

Delmål 2.1:

Det er et fast element, at kontorerne har gjort sig overvejelser om kommunikation, når et nyt initiativ forelægges direktionen. Det gælder såvel projekter, bekendtgørelser, handlingsplaner som andre initiativer. Det måles, i hvor høj grad det sker. Der er iværksat en række initiativer for at fremme de enkelte kontorers forståelse af formidling, men der er ikke indført målinger. Delmålet er ikke opfyldt.

Delmål 2.2:

Der gennemføres 6 hovedkampagner og 1-2 store konferencer. Der er gennemført 8 hovedkampagner og der er endvidere afholdt en affaldskonference. Delmålet er opfyldt.

Delmål 2.3:

Der er udviklet et koncept for evaluering af konkrete kommunikationsaktiviteter, som skal kunne bruges på tværs i Miljøstyrelsen. Der er udviklet et koncept, som opfylder formålet. Delmålet er opfyldt.

Delmål 2.4:

Mindst 5 kampagner er evalueret efter det nye koncept for kommunikationsaktiviteter. 5 kampagner er evalueret, og herudover er andre, som er ved at blive evalueret. Delmålet er opfyldt.

Delmål 2.5:

Kommunikationsregnskabet, som giver en vurdering af, hvordan Miljøstyrelsen klarer sig i forhold til de 7 overordnede visioner og mål i kommunikationsstrategien, er udviklet. Kommunikationsregnskabet er udviklet. Delmålet er opfyldt.

Delmål 2.6:

Systematisk viden om følgende målgrupper er indsamlet. Virksomheder, miljømyndigheder, forbrugere, landbrug og internationale aktører. Denne viden skal gøres tilgængelig for hele Miljøstyrelsen i form af et elektronisk arkiv. Der er indsamlet systematisk viden for miljømyndigheder, internationale aktører og forbrugere. Delmålet er delvist opfyldt.

Delmål 2.7:

Der er etableret en kanal til formidling af Grønne Tips til forbrugerne, og der er formidlet Grønne Tips på mindst 6 områder. Danmarks Radio sendte i 2000 10 udsendelser, hvori der indgik grønne tips. På Miljøstyrelsens hjemmeside bliver der nu formidlet grønne tips. Endvidere er der etableret et samarbejde med FDB om markedsføring af grønne tips i butikkerne. Delmålet er opfyldt.

3. Miljø- og økonomivurderinger

Målsætningen var, at de mest omkostningseffektive og miljøvenlige løsninger, såvel samfundsøkonomisk som privat økonomisk skal identificeres og dokumenteres i alle større sager. Der gennemføres et projekt om metoder og tilgange til miljøvurderingen af Finansloven, og der skal ske en øget fokusering på integration af miljøhensyn i andre sektorpolitikker gennem øget og bedre anvendelse af metoderne til miljøkonsekvensvurdering.

For ca. halvdelen af de på forhånd udvalgte samfundsøkonomiske analyser har arbejdet forløbet planmæssigt. Hertil er kommet to nye analyser indenfor klimaområdet, som MST har bidraget til. Det er fortsat vurderingen, at kontorerne ikke er tilstrækkeligt fokuserede på, at de økonomiske konsekvenser m.m. skal overvejes på et tidligt tidspunkt i et forslags tilblivelse. For så vidt angår miljøvurderinger af andre politikker er arbejdet igangsat i 2000, og vil fortsætte i 2001.

Delmål 3.1:

I alle sager på miljøområdet, hvor de samlede omkostninger overstiger 50 mill. kr., er de mest omkostningseffektive og miljøvenlige løsninger identificeret og dokumenteret. Miljøstyrelsens kompetence indenfor miljøøkonomi er øget, og der er sket en øget fokusering på integration af miljøhensyn i andre sektorpolitikker. Der er igangsat overvejelser om de økonomisk konsekvenser af Strategi for affaldsforebyggelse, som videreføres i 2001 som et projekt. Delmålet er delvist opfyldt.

Delmål 3.2:

Mindst 6 samfundsøkonomiske og privatøkonomiske analyser på miljøområdet er iværksat eller afsluttet. Der er gennemført eller igangsat analyser indenfor følgende miljøområder: Spildevandsafgift, organisk dagrenovation, plast- og dunkeaffald, boremudder, industrigasser og metan fra lossepladser. Derudover er der igangsat følgende analyser af eksterne konsulenter: Emissionslofter for SO 2 og NO x og liberalisering af affalssektoren. Delmålet er opfyldt.

Delmål 3.3:

Miljøstyrelsen har gennemført et projekt om metoder og tilgange til miljøvurdering af Finansloven eksemplificeret ved et relevant sektorområde. Miljøstyrelsen udarbejdede i samarbejde med DMU et forslag til et forbedret indikatorkapitel til miljøvurdering af Finansloven med særlig fokus på at beskrive helhedsbilleder i medier og udvalgte sektorer. Der er yderligere igangsat et projekt til miljøvurdering af økonomisk politik bl.a. indenfor landbrug og transport. Delmålet er delvist opfyldt.

Delmål 3.4:

Miljøstyrelsen har højnet niveauet for miljøkonsekvensvurdering af egne lovforslag og medvirket til øget anvendelse af instrumentet i andre ministerier. Miljøstyrelsen har deltaget i ministeriets tværgående arbejdsgruppe om miljøkonsekvensvurderinger og herunder arbejdsgruppens arbejde med en ny vejledning. Delmålet er delvist opfyldt.

Delmål 3.5:

Miljøstyrelsen har medvirket til beskrivelse af miljøpolitikkens fordele i forbindelse med Finansministeriets costbenefit analyse, særligt på områderne affald, trafik og jordforurening. Miljøstyrelsen har deltaget i arbejdsgruppen og i 3 underarbejdsgrupper og har i denne sammenhæng udarbejdet omfattende materiale til brug for projektet. Delmålet er opfyldt.

4. Styrket sagsbehandling

Målsætningen var forsat at styrke sagsbehandlingen. Der opstilles kvalitetskrav og -mål og opbygges ledelses- og styringssystemer, der løbende kan tilvejebringe overblik over verserende og afsluttede sager og overholdelse af tidsfrister.

Der er udarbejdet en vejledning om god sagsbehandling. Det er blevet besluttet ikke at gennemføre en klagereform, men den nedsatte arbejdsgruppe fortsætter arbejdet med kvalificering og effektivisering af styrelsens klagesagsbehandling. Der er gennemført et projekt om mulighederne for at udvikle et kvalitetsstyrringssytem, men der er endnu ikke taget stilling til den videre implementering. Det er besluttet ikke at videreudvikling IT-værktøj til løbende registrering af verserende og afsluttede ministersager. Den nye journalperiode er udskudt i år.

Delmål 4.1:

Vejledning om god sagsbehandling udarbejdes. Vejledningen er udarbejdet. Delmålet er opfyldt.

Delmål 4.2:

Alle kontorer har udarbejdet en sproglig handlingsplan med udgangspunkt i Miljøstyrelsens sprogpolitik. Alle medarbejdere har været på kursus, og efterfølgende er der udarbejdet en sprogpolitik. Det er muligt for nye medarbejdere at deltage på kurset, men der er ikke udarbejdet sproglige handlingsplaner i alle Miljøstyrelsens kontorer. Delmålet er ikke opfyldt.

Delmål 4.3:

Der er foretaget en analyse af fordele/ulemper ved Miljøstyrelsen som klageorgan som led i overvejelser om en evt. overførelse af klagesager til Miljøklagenævnet. Der er gennemført en analyse. Delmålet er opfyldt.

Delmål 4.4:

Der er udviklet et kvalitetsstyringssystem, m.h.p. indkøring i 2001, hvor man bl.a. ved stikprøver kan analysere kvaliteten i sagsbehandlingen i udvalgte sager. Der er gennemført et projekt om mulighederne for at udvikle et kvalitetsstyringssystem på udvalgte sager. Der er ikke taget stilling til, i hvilket omfang systemet ønskes taget i anvendelse. Delmålet er delvist opfyldt.

Delmål 4.5:

Der er udviklet et IT-værktøj til løbende registrering af verserende og afsluttede ministersager. Behovet for at udvikle IT-værktøj til registrering af verserende og afsluttede ministersager er ikke fundet stort nok, og det er blevet besluttet ikke at udvikle IT-værktøjet. Delmålet er ikke opfyldt.

Delmål 4.6:

Der er udarbejdet et grundlag for indførelse af en ny journalplan i (2001) og en ny journalvejledning. Der er udarbejdet en ny journalplan og journalvejledning. Journalsystemet kan dog ikke håndtere alle opstillet krav p.t., og det er blevet besluttet at lade den igangværende journalperiode (1997-2001) køre færdig, hvilket betyder, at den nye journalperiode er udskudt et år. Delmålet er delvist opfyldt.

5. International tankegang

Målsætningen var, at den internationale tankegang i Miljøstyrelsen skal styrkes i hele Miljøstyrelsen således, at reguleringstiltag fra starten tænkes ind i såvel et nationalt som i et EU/internationalt perspektiv. Sammenhængen mellem Miljøstyrelsens samarbejde i internationale fora og de internationale miljøbistandsordninger skal styrkes.

Der har generelt været større målrettethed i forbindelse med ratificering og implementering af internationale konventioner i de lande, hvor styrelsen arbejder. Der er bl.a. iværksat projekter til støtte for implementeringen af konventioner i Central - og Østeuropa. Strategi for international tankegang i Miljøstyrelsen vil blive færdiggjort i 2001.

Delmål 5.1:

Strategi for international tankegang i Miljøstyrelsen er udarbejdet, og dele af strategien er implementeret. En strategi for internationalisering af Miljøstyrelsen har været diskuteret i chefkredsen. En færdig strategi vil blive udarbejdet i 2001. Delmålet er delvist opfyldt.

Delmål 5.2:

Kontorene har gjort sig overvejelser om internationale perspektiver, når et nyt initiativ forelægges direktionen. Det måles, i hvor høj grad det sker. Målesystemet er ikke blevet taget i anvendelse pga. tekniske vanskeligheder. Det forventes, at målesystemet tages i brug i 2001. Delmålet er ikke opfyldt.

Delmål 5.3:

Der er fastlagt initiativer, der støtter konventionsarbejdet i de lande, som modtager miljøbistand og som prioriterer dette arbejde. Publikationen om "Styrkelse af sammenhængen mellem internationale miljøaftaler og miljøbistanden i Miljø- og Energiministeriet" er udarbejdet og publiceret. Delmålet er opfyldt.

Delmål 5.4:

3-5 indsatsområder er udvalgt blandt POPkonventionen, dioxin-indsats, transport-charter, Baselkonventionen, Aarhuskonventionen, Montreal-protokollen, Klimakonventionen, og IPPC, og der er givet støtte til miljøbistandslandene m.h.p. at øge disses muligheder for at deltage aktivt i arbejdet. Dancee har i 2000 iværksat følgende projekter til støtte for implementering af konventioner i Central- og Østeuropa; Aarhuskonventionen 5, IPPC 3, Biodiv og natur 8, Basel 2, POP 1, Dioxin 1, Klimarelateret 5. Derudover er der givet støtte til rejser vedr. 3 konventioner. Delmålet er opfyldt.

Delmål 5.5:

Blandt de udvalgte indsatsområder er der givet støtte i form af udviklingsprojekter til internationale institutioner/fora, som understøtter konventioner etc., og som er højt prioriteret også i miljøbistandslandene. Dancee har støttet 3 regionale workshops i FN-regi på natur og klimaområdet. Delmålet er opfyldt.

6. Miljøstyring og grøn indkøbspolitik

Målsætningen på dette område er, at Miljø- og Energiministeriet fremstår som et godt eksempel indenfor miljøstyring og grøn indkøbspolitik for andre offentlige og private virksomheder.

Der er udarbejdet et udkast til koncernmål for miljøstyring og grøn indkøbspolitik og forslag til en ny miljøpolitik for 2001-2004. Der er opstillet 4 nye indikatorer til indberetning i de grønne regnskaber, og der er indgået en aftale om indkøb af mere miljøvenlige produkter indenfor en række områder.

Delmål 6.1:

Der er udarbejdet et udkast til et koncernmål for miljøstyring og grøn indkøbspolitik. Forslag til koncernmål for miljøstyring og grøn indkøbspolitik er udarbejdet. Delmålet er opfyldt.

Delmål 6.2:

Der er opstillet 3 nye miljøindikatorer, som afrapporteres i det grønne regnskab. Der er opstillet 4 nye indikatorer til indberetning i de grønne regnskaber. Det drejer sig om; transportområdet, anlægsområdet, farlige stoffer og indkøb. Delmålet er opfyldt.

Delmål 6.3:

Miljøstyrelsen har indgået 3 aftaler med producenter om levering af miljøvenlige produkter til Miljø- & Energiministeriet. Der er indgået aftale om mere miljøvenlige produkter indenfor 3 indkøbsområder, og der fortsættes med en række nye områder i 2001. Delmålet er opfyldt.

7. En styrket indsats på produkt, kemikalie- og affaldsområderne.

Det er den overordnede målsætning at sætte danske fodaftryk på det næste 10 års internationale arbejde på områderne. Derudover er det målet, at kemikalieområdet fremover prioriteres højt i de danske miljøbistandsprogrammer.

Samlet vurderes det at institutionsmålet om en styrket indsat på produkt, kemikalie- og affaldsområderne er opfyldt. I 2000 har det især været i forbindelse med POP-konventionen og dioxin-arbejdet at miljøbistandsprogrammerne har støttet indsatsen på kemikalieområdet.

Delmål 7.1:

En samlet informationsstrategi for den projektorienterede miljøindsats er offentliggjort. Der er udarbejdet et udkast til informationsstrategi. Strategien forventes offentliggjort i 2001. Delmålet er delvist opfyldt.

Delmål 7.2:

En handlingsplan for styrkelse af de samlede offentlige grønne indkøb er udarbejdet i samarbejde med de kommunale parter. Handlingsplanen er udarbejdet i samarbejde med de kommunale parter, og planen opdateres i 2001. Delmålet er opfyldt.

Delmål 7.3:

Miljømærker er anvendt på mere end 1200 produkter, og mere end 70% af forbrugerne kender enten Blomsten eller Svanen. Målet vedr. anvendelse af miljømærker på 1200 produkter er nået. En undersøgelse har vist, at der er ca. 50% af forbrugerne som kender Svanen og ca. 15% blomsten. Der igangsættes en kampagne i 2001 m.h.p. at fremme kendskabet til miljømærkerne Svanen og Blomsten. Delmålet er delvist opfyldt.

Delmål 7.4:

De retlige og administrative rammer for en godkendelsesordning for biocider i Danmark er fastlagt, og biocidmidlerne i Danmark er kortlagt. Biociddirektivet er gennemført i dansk ret indenfor implementeringsfristen. Endvidere er der gennemført et projekt, som kortlægger biocidmidlerne. Delmålet er opfyldt.

Delmål 7.5:

Pesticidhandlingsplan II er iværksat, herunder er der skabt grundlag for opstilling af reduktionsmål for pesticidforbruget i dansk gartneri og frugtavl. Aktiviteterne under Pesticidhandlingsplan II er igangsat. Miljø- og energiministeren har den 11. december 2000 godkendt kommissorium for et udvalg til vurdering af konsekvenserne af en nedsat pesticidanvendelse i gartneri og frugtavl. Arbejdet forventes afsluttet i 2001. Delmålet er opfyldt.

Delmål 7.6:

En vejledende liste over farlige stoffer baseret på computerberegninger er udarbejdet, og der er i EU skabt opmærksomhed om sådanne metoder kan bruges ved klassificering af farlige stoffer og fagligt affald. En vejledende liste til selvkvalificering er sendt i ekstern høring. Listen forventes færdig i 2001. Delmålet er delvist opfyldt.

Delmål 7.7:

Der er igangsat en styrket indsats mod dioxin. Ministeren har, i samarbejde med Fødevareministeren, sendt en redegørelse til FMPU i oktober 2000, hvori der redegøres for den samlede dioxinhandlingsplan for de 2 ministerier. En dansk massestrømsanalyse for dioxin samt slutforhandlingerne om POP-konventionen var vigtige resultater for området. Dioxinhandlingsplanen fortsætter i 2001. Delmålet er opfyldt.

Delmål 7.8:

En national handlingsplan for bromerede flammehæmmere er udarbejdet. Handlingsplanen har været i hørring, og der har været indledende positive drøftelser med industrien, og planen er nu opdateret med bl.a. nye resultater fra DMU. Den endelige handlingsplan forventes at udkomme i 2001. Delmålet er delvist opfyldt.

Delmål 7.9:

En dansk vejledning om farligt affald er udarbejdet. Vejledningen er klar til høring hos eksterne parter. Den endelige vejledningen forventes publiceret i 2001. Delmålet er delvist opfyldt.

Delmål 7.10:

Principper for indførelse af miljøbaserede emballageafgifter er fastlagt, og grundlaget for en strategi for affaldsforebyggelse er etableret ved afholdelse af en konference og igangsætning af en konference og igangsætning af en række projekter. Der er udsendt debatoplæg om affaldsforebyggelse, og der er afholdt en konference. En række projekter er igangsat, og det forventes, at der i 2001 udkommer et udkast til en strategi. Delmålet er opfyldt.