Udvikling af pakkeløsninger til etablering af faskiner ved hjælp af no-dig teknik

8. Afpropning og nedlæggelse af ubenyttede ledninger

8.1 Afpropning
8.1.1 Afpropning uden opgravning
8.2 Nedlæggelse af en ledning

Når ledningssystemer tages ud af brug, er det vigtigt at sikre sig, at de afproppes forsvarligt, så der ikke senere opstår rottegener.

Rotter har gode trivselsmuligheder i ubenyttede ledninger. Her kan de have deres reder, og samtidig er der let adgang til ledninger, hvor maden flyder forbi konstant. Derfor er det vigtig at afproppe ledninger, som ikke længere er i brug.

I DS 432 Norm for afløbsinstallationer er det angivet at:
Ikke benyttede dele af en afløbsinstallation skal afproppes ved tilslutningen til den benyttede del
Afløbsinstallationer skal udføres, så rotter får dårligst mulige levevilkår.

Dette er ensbetydende med, at ikke benyttede ledningssystemer afproppes så tæt som muligt ved den benyttede del, helst helt ud i selve grenrøret. Den del af ledningssystemet, som ikke længere er i brug skal helst fjernes. Er dette ikke muligt, skal den afproppes i begge ender og fyldes op med sand, letbeton eller lignende, så ledningen ikke med tiden falder sammen og giver et hulrum under gulvet.

8.1 Afpropning

Afpropning af en ledning skal ske med en korrekt endeprop i samme materiale som ledningssystemet. Afpropningen skal ske i grenen tæt ved den benyttede del.

Figur 8.1
Afpropning af en ledning, der ikke længere benyttes.

Er det ikke muligt at fremskaffe korrekte endepropper, fx fordi ledningssystemet er gammelt, bør man lave en overgang til et moderne materiale og derefter afproppe.

Når afpropningen er foretaget, er det vigtigt med en god komprimering af jorden uden for afpropningen. Eventuelt kan en omstøbning med beton blive nødvendig.

8.1.1 Afpropning uden opgravning

Hvis det ikke er muligt eller hensigtsmæssigt at grave op i forbindelse med afpropningen, findes der forskellige metoder, som kan anvendes helt eller delvis uden opgravning.

Rottestopprop

Fra et adgangshul skubbes en pose med ekspanderende specialcement ud til ledningssystemet med en rørål. Med et kamera i hovedledningen kontrolleres, at posen er korrekt placeret. Herefter udhærder cementen, og stikledningen er afproppet. Efterfølgende kan stikledningen fyldes med egnet materiale, som fyldes i fra adgangshullet.

Figur 8.2
Afpropning af en sideledning med en Rottestopprop.

Hvis den benyttede ledning har en tilstrækkelig stor dimension ø 150 - ø 200, kan de no-dig metoder, der normalt anvendes til punktreparationer, anvendes til afpropning af ubenyttede ledninger.

Kort strømpeforing

En kort strømpeforing anbringes på en oppustelig bold og føres ind i ledningen fra en nedgangsbrønd. Den placeres ud for den ikke benyttede ledning under overvågning fra et videokamera. Bolden blæses op, og strømpen hærdes.

Forudsætninger: Der kræves adgang fra begge sider, fx en 1 m brønd, en opgravning eller som minimum i den ene ende af en 400 mm rense- og inspektionsbrønd. Der må ikke være forskudte samlinger klasse 3 og 4 i ledningen.

Figur 8.3
Afpropning ved hjælp af en kort strømpeforing.

Amkrete

Ved hjælp af en robot i hovedledningen anbringes og oppustes en bold i den ikke benyttede ledning umiddelbart ved hovedledningen. Robotten forsynes nu med et pudsebræt. Via robotten trykkes en epoxymasse ud omkring bolden, og massen glattes af med pudsebrættet.

Figur 8.4
Afpropning ved hjælp af Amkrete.

8.2 Nedlæggelse af en ledning

Når ledningsstrækninger ikke længere er i brug, bør ledningerne nedlægges eller graves op.

Hvis ledningen får lov til at blive liggende uden yderligere foranstaltninger, vil den kunne udvikle sig til en rotterede, eller den kan falde sammen, så jord eller bygning over ledningen sætter sig.

Nedlæggelse af en gammel ledning foregår normalt ved, at den fyldes op med et eller andet materiale. De materialer, der anvendes, kan være følgende.

Enskornet tørt sand

Opfyldninger sker ved indblæsning af sand efter samme princip, som i mange år er anvendt ved opfyldning af nedlagte olietanke.

Grusbeton

Grusbeton med stort indhold af flyveaske. Med et overtryk på 1-2 m presses grusbetonen ind i ledningen fra en brønd eller fra en mindre udgravning.

Betonite - cement suspension

Den aktuelle ledningsstrækning lukkes i begge ender. I den ene nedstrømsende anbringes et rør til injektion, og i den anden ende anbringes et udluftningsrør. Injiceringen foretages under 3 atmosfæres tryk og er afsluttet, når udluftningsrøret er fyldt op med cementmassen.

Porelet beton

En speciel blanding af cement, sand og vand med en vægtfylde på 1,3 t/m3 fyldes i ledningssystemet fra en betonkanon. Ledningsstrækningen afproppes i begge ender. I visse tilfælde fyldes ledningen ved gravitation fra en "stående ledning" monteret i opstrømsende. I andre tilfælde pumpes betonen ud fra betonkanonen, og fyldningsgraden kontrolleres med et udluftningsrør i den nederste ende.

Fejl på ledningen

Uanset den valgte metode skal man være opmærksom på følgende forhold, som har indflydelse på resultatet af det udførte arbejde:

  1. Åbne og forskudte samlinger
  2. Stik (afpropning før opfyldning)
  3. Revnede, sammenbrudte rør
  4. Forhindringer i ledningerne
  5. Kontrol af fyldningsgrad

Ad: a, b, c:

Hvis der på ledningsstrækningerne er åbne og forskudte samlinger, uafproppede stik og revnede og sammenbrudte rør, vil forbruget af fyldmateriale være svært at beregne på forhånd.

Anvendelsen af fintkornet sand i sådanne ledninger må frarådes, da man kan risikere stor borttransport, hvis der samtidig er høj grundvandsstand.

Ad: d.

I enkelte tilfælde har ledninger med mange aflejringer givet problemer under opfyldningen.

Ad: e.

Når opfyldningen foregår med en cementblanding, skal ledningsstrækninger afproppes i begge ender. Der skal etableres et udluftningsrør i den ene ende og et påfyldningsrør i den anden ende.