Måling af indtrængningen af gasformige forbindelser fra forurenet jord til indeluften: Foliemetoden Del 2. Felttest

Sammenfatning og konklusioner

Denne rapport beskriver en ny målemetode, der har til formål at bestemme afdampningen af flygtige organiske forbindelser fra betongulve, hvorunder der er forurenet jord.

Målemetoden er udviklet og testet som et led i et projekt under Miljøstyrelsens Teknologiprogram for Jord- og Grundvandsforurening.

Foliemetoden baseres på, at et veldefineret areal afdækkes med en folie, som danner et kammer over arealet. Folien fæstnes til betonen ved hjælp af tape, og der tilføres ren, kulfiltreret luft under folien. Gasser, der transporteres gennem betongulvet fra forurening under gulv, opblandes med luften under folien, og mængden af den tilførte forurening bestemmes ved måling på den luft, der blæser ud af folien.

Metoden er udviklet og afprøvet i forbindelse med projektets laboratorietest, som er rapporteret særskilt /1/. Denne rapport beskriver en test af metoden under feltbetingelser med det formål at evaluere metoden og med henblik på at vurdere den målte flux i forhold til det beregnede bidrag efter Miljøstyrelsens vejledning nr. 6 og 7 af 1998 /2/, /3/.

Felttesten blev udført i kælderen under et tidligere renseri beliggende på Frederiksberg. Renseriet lå i stueetagen i en 5-etages bygning i perioden 1955-1991. Under betongulvet i kælderen var der her en forurening af perchlorethylen (PCE). Med foliemetoden blev der udført målinger af fluxen fra fritliggende gulvarealer, og som et supplement blev der udført måling af indtrængningen af PCE gennem synlige revnedannelser i gulvet, bl.a. omkring gennemføring af kloakrør. Endvidere inkluderede testen udeluft- og indeluftmålinger, poreluftmålinger, luftskiftemålinger samt måling af sekundære parametre såsom differenstryk og temperaturer. Endvidere blev der til sammenligning udført måling på et betongulv i kælderen i en nærliggende, ikke-forurenet bygning.

Ud fra felttesten vurderes metodens repeterbarhed at være af størrelsesordenen ± 20% - ± 30%. Variationer af fluxen over et gulvareal vurderes i praksis at være langt større, og repeterbarheden vurderes derfor at være fuldt acceptabel i forbindelse med målinger i felten.

Der var i to af de fire målepunkter en god overensstemmelse mellem den målte flux og den flux, der beregnedes efter Miljøstyrelsens JAGG-model. De store variationer af koncentrationen af PCE i poreluften under gulv gør det imidlertid vanskeligt at vurdere den reelle flux ved beregning. De store variationer tillægges, at jorden under gulvet er meget lerholdig.

Ved pålægning af folie omkring en gennemføring af et kloakrør kunne det påvises, at gulvarealet omkring kloakrøret var en meget væsentlig kilde til forekomsten af PCE i indeluften i kælderlokalet. Det vurderes ud fra on-line målinger over en uge på fluxen fra rørgennemføringen, at der er en væsentlig indflydelse af temperaturforskellen udeluft/indeluft på fluxen via revner i gulvet. Dette tillægges især en kraftig opdrift i etageejendommen, der på grund af en "skorstenseffekt" i bagtrappen medførte et betydeligt undertryk i kælderen. Variationer i barometerstanden vurderes i måleperioden at have en noget mindre indflydelse på trykforskellen under/over gulv på den pågældende lokalitet.

Det konkluderes, at det lokaliserede område omkring gennemføring af kloakrør er en helt dominerende enkeltkilde til PCE i kælderlokalet på den forurenede lokalitet. Der er risiko for, at en lignende situation kan forekomme på andre forurenede lokaliteter, især når der er tale om gulve med rørgennemføringer mod forurenet zone. Bidrag til indeluften fra afgrænsede gulvarealer med særlig høj indtrængning - såsom områder med større revner og sprækker i gulve – kan være vanskelige at forudsige ved brug af Miljøstyrelsens JAGG-model. Dette skyldes, at det ofte er vanskeligt at lokalisere og opmåle gennemgående revner i betongulvet. Endvidere kræves det for beregning af bidraget, at poreluftkoncentrationen under det afgrænsede gulvareal er kendt. Da poreluftmåling af praktiske hensyn kan være vanskelig at udføre direkte under områder omkring rørgennemføringer, vil data for poreluftkoncentrationen ofte skulle estimeres ud fra poreluftmålinger udført andre steder under betongulvet. Dette øger risikoen for fejlvurdering ved beregning af bidraget.

Med projektet er der udviklet en metode til måling af fluxen af gasformige forbindelser fra forurenet jord til indeluften. Der er endvidere beskrevet en procedure til brug for måling med foliemetoden til måling på åbne gulvarealer. Tentative forsøg med afdækning af folie omkring områder med særligt høje bidrag har vist, at metoden har et stort potentiale som værktøj til kortlægning af indtrængning af forurening til indeluften via revner i gulve, omkring rørgennemføringer o.l. Endvidere har målingerne vist, at et ganske lokalt område med revner omkring en rørgennemføring kan udgøre en helt dominerende kilde og dermed give et meget væsentligt bidrag til koncentrationen af forurening til indeluften.