Beplantede filteranlæg til rensning af spildevand i det åbne land

7. Anbefalinger

Projektet har opsummeret den tilgængelig viden om beplantede filteranlæg med henblik på at udarbejde en vejledning for etablering og drift af disse for udledere op til 30 PE. Dette er gjort ved litteraturstudier, personlige kontakter til institutioner i ind- og udland, samt ved felt- og laboratorieundersøgelser. Det må imidlertid konkluderes, at datagrundlaget endnu er utilstrækkeligt som baggrund for udarbejdelse af en decideret vejledning. Projektet har dog vist, at især én anlægstype - beplantede filteranlæg med vertikalt flow - vil kunne opfylde alle renseklasser, dvs. 95% reduktion af BI5, 90% reduktion af total-P, og 90% nitrifikation. Der er endnu ikke tilstrækkelig viden om den nødvendige anlægsstørrelse, ligesom der resterer et udviklingsarbejde med at forbedre rensningen for fosfor i anlægget.

På baggrund af denne undersøgelse kan der dog opstilles nogle foreløbige retningslinier og anbefalinger:
Beplantede filteranlæg, der skal kunne opfylde renseklasse SOP, skal anlægges med vertikalt flow.
Filteret skal opbygges i filtergrus med en stor hydraulisk vandledningsevne. Filtertykkelsen skal være minimum 1 meter. Evt. kan der anvendes en graduering i filtermaterialets kornstørrelser, med de største kornstørrelser i de nederste lag, og finere kornstørrelser for oven.
Arealdimensioneringen skal være ca. 5 m2/PE. Meget tyder dog på, at arealkravet kan nedsættes til det halve, men der kræves yderligere dokumentation herfor, specielt i vinterperioder.
Under filteret skal der etableres et drænlag til opsamling af vand. Drænlaget skal være udluftet, således at der tilføres ilt til filteret fra drænlaget.
Der skal sikres en god fordeling af spildevandet over hele filterets overflade. Dette gøres bedst ved etablering af et tryksat fordelersystem og pulsbelastning (vandet pumpes til anlægget).
Der skal træffes foranstaltninger for at modvirke tilfrysningsproblemer om vinteren. Fordelersystemet skal være selvtømmende, og skal evt. indlejres i et isolerende lag af grus eller andet porøst materiale.
Filteret tilplantes med Tagrør. Det er muligt at andre arter af sumpplanter kan anvendes, men der er endnu ingen dokumentation herfor.
Spildevandet skal forrenses i en velfungerende bundfældningstank.
Filtersandet bør have et højt indhold af kalcium for at øge bindingskapaciteten for fosfor.
Der kan evt. tilsættes et medium med stor fosfor-bindingskapacitet til filtermediet for at øge fosforbindingen (f.eks. granuleret kalcit eller knust marmor). Andre materialer med stor fosforbindingskapacitet kan også være egnede.
Der skal etableres en selvstændig filterenhed til binding af fosfor. Filtermaterialet i filterenheden skal kunne udskiftes når fosforbindingskapaciteten er brugt op. Såfremt filteret baseres på kalcit af en kvalitet som undersøgt i dette projekt, tyder foreløbige undersøgelser på at filteret skal indeholde minimum 30 kg kalcit per PE per år. Der kræves dog flere fuldskala forsøg for at dokumentere dette.
Rensegraden for total-N kan forbedres ved at recirkulere en del af det nitrificerede afløbsvand til bundfældningstanken. Det skal dog sikres at bundfældningstankens funktion mht. fjernelse af bundfældelige stoffer og flydestoffer ikke forringes. Der skal også drages omsorg for at det vertikale filters nitrificerende evne ikke reduceres. Der kræves flere undersøgelser for at afklare denne problemstilling.
Der skal træffes foranstaltninger for at hindre indsivning af overflade og grundvand.
Af hensyn til mulige lugtgener skal der være rimelig afstand til beboelse/naboer.
Anlægget bør indhegnes således at mennesker og dyr ikke har umiddelbar adgang til anlægget (af hensyn til risiko for eksponering til smitstoffer).

Det er ønskeligt at der etableres et decideret forsøgsanlæg med henblik på at undersøge de uafklarede forhold specielt omkring arealdimensionering og etablering af fosforfilter. Det vil også være ønskeligt, at der etableres og moniteres et mindre antal husstandsanlæg på basis af ovenstående anbefalinger. Disse vil skulle godkendes individuelt af de godkendende myndigheder.