Renere teknologiprojekter 1996

Erfaringer fra formidlingsprojektet "Entreprenørens Miljøguide"

Miljøprojekt nr. 333, 1996
Miljøstyrelsen

Bygge- og anlægsbranchen møder et stigende antal krav til deres håndtering af det omgivende miljø. Entreprenørbranchen spiller en væsentlig rolle i forhold til de miljøpåvirkninger, der opstår i perioden fra kontraktforhandlingen frem til afleveringen af det færdige byggeri. At indføre miljøledelse er at ruste sig til disse krav fra omverdenen. Entreprenørens Miljøguide er et informationsmateriale, som er udarbejdet for den entreprenørvirksomhed, der ønsker at arbejde seriøst med miljøledelse. Rapporten beskriver informationsmaterialets tilblivelse og efterfølgende evaluering af resultatet.

Rapporten er en slutrapport og et resultat af to projekter, der handler om miljøledelse i entreprenørvirksomheder. Forprojektet rummer en forundersøgelse af betingelserne for miljøledelse i entreprenørvirksomheder samt de miljørelationer, der knytter sig til udførelsesfasen af bygge- og anlægsarbejder. Desuden opstilles et forslag til, hvordan man kan udforme et informationsmateriale til entreprenørvirksomheder.

Hovedprojektet består af en kortlægning af entreprenørens vidensbehov og holdningsbarrierer på miljøledelsesområdet, en udarbejdelse af informationsmaterialet "Entreprenørens miljøguide" samt en evaluering af projektets forløb og resultater. Slutrapporten beskriver de resultater, der blev opnået med hovedprojektets gennemførelse.

Projektet resulterede i Entreprenørforeningens udgivelse af selve informationsmaterialet "Entreprenørens Miljøguide", der bl.a. består af fire hæfter om miljøledelse beregnet til forskellige niveauer i organisationen, to tryksager, der støtter disse hæfter, en video med titlen "Entreprenøren og miljøledelse" samt en folder med en oversigt over materialet og en bestillingskupon.

Entreprenørens Miljøguide er et utraditionelt projekt. For det første har brugerne været inddraget i processen fra projektets begyndelse. For det andet har der været fokus på, at informationsmaterialet skulle bearbejde de vidensbehov og holdningsbarrierer, der er i branchen. Projektet behandler specifikt de problemer og muligheder, som er interessante for de enkleste målgrupper – og det gøres med indsigt i målgruppens holdninger, viden, kultur og sprog. Derfor kan et informationsmateriale af denne type, hvor information differentieres gennem formidlingen, være et stærkt værktøj, når en organisation skal opbygge viden og holdning.

De vigtigste erfaringer fra processen med udarbejdelsen af projektet kan sammenfattes således:

  • Brugerinddragelse er tidskrævende, men er med til at højne og sikre materialets kvalitet og anvendelighed.
  • Målgruppe- og behovsanalyser er et stærkt værktøj i kombination med brugerinddragelsen til at præcisere budskaber, der skal formidles.
  • Det gælder om at holde tungen lige i munden, når informationerne skal fordeles og målrettes de enkelte målgrupper.
  • Den formidlingstekniske del af processen er meget tidskrævende. Den sproglige og layout-mæssige bearbejdning kræver tid, hvis resultatet skal blive godt. Til gengæld giver det mulighed for at skabe gode effekter og understrege vigtige budskaber.
  • Endelig har projektet demonstreret, at det er muligt at udarbejde et informationsmateriale, der målrettet dækker et vidensbehov på miljø- og ledelsesområdet inden for et begrænset tidsrum.

Implementeringen af guiden som et værktøj i branchen var en væsentlig succesfaktor. Der skulle informeres om materialets eksistens og koncept før, under og efter udarbejdelsen af informationsmaterialet. Ikke kun for at udbrede kendskabet til projektet generelt, men også for at få tilbagemeldinger og blive placeret i debatten. Desuden bemærkes det, at selvom arbejdet med projektet er færdigt, er arbejdet endnu ikke afsluttet. Projektet har sat gang i en proces, der skal følges op på og arbejdes videre med, hvis sektoren skal opnå en mere bæredygtig udvikling.

Forfatter/udførende institution

Christin Egebjerg og Niels Falk, Institut for Planlægning, Faggruppen for byggeproduktion og -ledelse, DTU.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedr. genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0105-3094
ISBN nr. 87-7810-643-5