| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
Renere teknologiprojekter 1996
Arbejdsrapport nr. 60, 1996
Miljøstyrelsen
Statens indkøbspolitik skal også omfatte økologiske fødevarer. I denne rapport
undersøges mulighederne for at udvikle et økologisk, selvforsynende og bæredygtigt
fødevaresystem, hvor omlægningen til økologisk fødevareforbrug i offentligt regi sker
i tæt lokalt samspil mellem brugere, institutioner, forvaltninger og producenter.
I en strategi for at omlægge og udvikle det offentliges anvendelse og indkøb til
økologiske levnedsmidler er der behov for at tage hensyn til det økologiske jordbrugs
sårbare produktionsstruktur, og at de økologiske fødevarer kan formidle en
fremtidsrettet bæredygtig adfærd.
Ideen med omlægningen er 1) at få etableret et økologisk, selvforsynende og
bæredygtigt fødevaresystem for at gøre økologisk forbrug af fødevarer i det
offentlige mulig, og 2) at den offentlige efterspørgsel skal medvirke til at fremme en
miljørigtig opførsel. Det forudsætter, at den økologiske produktion, forarbejdningen,
forædlingen og distributionen i videst mulig omfang er lokalt baseret, at borgere får et
direkte medansvar og medindflydelse på udviklingen, samt at kredsløbsprincippet bliver
ført helt igennem.
På denne baggrund blev der i 1995 gennemført et forprojekt med det formål a) at
udarbejde en foreløbig skitse til en generel model for omlægning til økologisk fødevareforbrug i det offentlige, b)
at udarbejde en statusbeskrivelse og en handlingsplan for videreførelsen af igangværende
omlægning i hhv. Fredericia og Albertslund klmmuner, og endelig c) at udarbejde planer
for et 2-3 årigt hovedprojekt.
Skitsen til den generelle model for omlægning til økologisk fødevareforbrug i det
offentlige består af seks dele:
| En produktionsdel, der kan møde institutionernes behov. |
| En forarbejdnings- og forædlingsdel, der kan møde institutionernes specielle behov for
forarbejdede råvarer. |
| En distributions- og indkøbsdel, der kan sikre koblingen mellem forbrug og produktion. |
| En køkkendel, der handler om institutionerne og deres køkkenfunktioner. |
| En affaldshåndteringsdel, således at kredsløbet fra jord til bord til jord kan
sluttes, og endelig. |
| Et bindeled, der kan sikre, at systemet fungerer og udvikler sig, hvilket vil sige
støtte til løbende planlægning og organisering, koordinering og styring, information
til borgere og brugere, uddannelse af deltagere samt rådgivning af deltagere. |
Sammen med kommunerne er der udført en detaljeret beskrivelse af kommunernes
igangværende aktiviteter, ressourcer og behov, og på denne baggrund er der udarbejdet en
handlingsplan for hver af de to kommuner.
De foreslåede aktiviteter i hovedprojektet bygger på disse to handlingsplaner.
Ifølge planen var hovedprojektets formål
| At forbedre offentlige instansers muligheder for at fremme en omlægning til økologisk
fødevareforbrug. |
| At styrke omlægningsprocessen i de berørte kommuner, således at de kan fungere som
demonstrationskommuner. |
| At uddrage erfaringerne i en generel form, så de bliver anvendelige for andre
offentlige myndigheder. |
Et udkast til projektbeskrivelse blev drøftet ved forprojektets afslutning i september
1995. I den foreliggende form var vurderingen, at hovedprojektet var ambitiøst, og det
ville blive vanskeligt at finansiere. En række forslag til ændringer af projektet blev
afvist af projektgruppen, og styregruppen var herefter enig om at stoppe projektet frem
for at påbegynde en helt ny planlægnings- og ansøgningsprocedure. Det anbefales, at
resultaterne kan indgå i en indkøbshåndbog for områdetons
Forfatter/udførende institution
Per Kølster, Anders Dahl, Jørgen Sandby og Camilla Plum, Kongelige Veterinær og
Landbohøjskole. Center for økologi og miljø.
Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedr. genanvendelse og mindre
forurenende teknologi.
ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-671-0
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top
| |
|