Renere teknologiprojekter 1996

Medarbejderdeltagelse ved indførelse af renere teknologi på HL-filet, Hanstholm

Arbejdsrapport nr. 67, 1996
Miljøstyrelsen

Hvordan inddrager man medarbejderne i forbindelse med indførelsen af renere teknologi i fiskeindustrien? HL-filet i Hanstholm har gennemført et forsøgsprojekt for at besvare dette spørgsmål. I denne rapport beskrives og analyseres projektet, og der fremsættes anbefalinger til virksomhedens fortsatte arbejde på området. Rapporten henvender sig også til andre virksomheder med interesse for emnetons.

Indledningsvis præsenteres forholdene i fiskeindustrien generelt. Herpå følger en beskrivelse og analyse af HL-filet. Der fokuseres på virksomheden, dens relationer til omgivelserne, virksomhedens organisation samt samarbejdsforholdene internt. Endelig fokuseres på fiskeindustriens og virksomhedens miljøforhold.

Projektforløbet er beskrevet i kapitel 3, hvor forventningerne til projektet belyses, og hvor de gennemførte aktiviteter beskrives.

Kapitel 4 samler op på de to foregående kapitler og analyserer HL-filets forudsætninger bl.a. i forhold til projektforløbet og tydeliggør de traditioner, som eksisterer på virksomheden i forhold til medarbejderdeltagelse og den forebyggende miljøindsats.

Det afsluttende kapitel 5 indeholder en konklusion på rapporten og en række anbefalinger til HL-filet i forhold til at fastlægge fremtidige rammer for den medarbejderbaserede og forebyggende miljøindsats.

Der har været gennemført en række spændende udviklingsaktiviteter på HL-filet, bl.a. en bred medarbejderdeltagelse gennem en spørgeskemaundersøgelse og gruppediskussioner. HL-filet og miljøgruppen har i samarbejde med projektmedarbejderen fra AUC nedsat en ansvarlig miljøgruppe, gennemført en miljøkortlægning, opstillet mål, indhentet løsningsforslag og udarbejdet en handlingsplan.

Gennem projektet er miljøaspektet blevet sat på dagsordenen i virksomheden, og såvel medarbejdere som ledelse har fået en øget bevidsthed om de ydre miljøaspekter i forhold til virksomhedens produktion. Specielt har deltagerne i miljøgruppen opnået en stor indsigt i virksomhedens miljørelationer. Der er således igangsat en proces, hvor det ydre miljø forsat vil være i fokus, og hvor hovedparten af medarbejdernes løsningsforslag fra handlingsplanen enten er gennemført eller i færd med at blive detons Indførelsen af produktionsmøder med deltagelse af nøglemedarbejdere, overførselen af miljøarbejdet til SiU og en mere fast mødestruktur omkring SiU og SU har desuden styrket den formelle medarbejderdeltagelse på virksomheden.

Ved projektets begyndelse havde virksomheden ikke tidligere arbejdet systematisk med ydre miljøforhold, og området havde en lav prioritet i virksomheden. HL-filet havde ikke tradition for en bred medarbejderdeltagelse, og det var derfor primært tillids- og sikkerhedsrepræsentanterne, der havde positive forventninger til projektet. Virksomheden havde også indtil da handlet reaktiv på baggrund af omgivelsernes pres og var i første omgang ofte afventende i forhold til igangsættelsen af aktiviteter. Primært tre krav har været styrende i forhold til virksomhedens initiativer, nemlig miljømyndighedernes krav om rensning af spildevand, arbejdstilsynets krav om en handlingsplan for ensidigt gentaget arbejde samt kvalitetskravene fra kunderne.

Deltagelsen i MIRT-projektet samt projektet "Gang i Forebyggelsen" har indikeret, at HL-filet er i færd med at etablere en mere forebyggende og proaktiv indsats. Der har dog eksisteret et dilemma mellem de gode hensigter hos ledelsen og den faktiske realisering, hvor hensynet til den daglige produktion på HL-filet ofte har medført, at der ikke er blevet fulgt tilstrækkeligt op på intensionerne.

Rapporten rummer følgende anbefalinger til den videre indsats på HL-filet i forhold til miljø, arbejdsmiljø samt medarbejderdeltagelse:
Ændret arbejdsdeling med en større uddelegering til medarbejderne og dermed en omdefinering af ledelsens opgaver.
Anvendelse af miljøgruppens viden i der forebyggende arbejde.
Aktiv anvendelse af SiU og SU som det formelle forum for en dialog mellem medarbejdere og ledelse.
Fastlæggelse af kursen for det videre forebyggende arbejde.
Opfølgning på handlingsplanen.
En løbende systematisk indsats.

Forfatter/Udførende institution

Lene M. Nielsen, Aalborg Universitet, Institut for Samfundsudvikling og Planlægning.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedr. genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-691-5