Miljøvurdering af byggeri

Bilag E
Baggrundsdokumentation for BEAT-beregningerne

Indtastede data og hvordan de er fremkommet.

Ventilation

For ventilation medtages i beregningerne de materialer, der anvendes i forbindelse med ventilationen og det energiforbrug, der er dels i forbindelse med opvarmning og dels i forbindelse med drift af ventilationsanlægget.

Der regnes ved alle beregninger omkring ventilationsforhold på en repræsentativ delmængde af skolen bestående af 2 klasseværelser med tilhørende gangareal og ventilationssystem.

Det samlede areal på modulet er opgjort til 178 m2. Klasseværelserne er på 59,5 m2. Det antages, at der er 28 elever i klasserne (maks.) samt en lærer. Højden på lokalerne varierer fra 3,6 til 5,5 m, hvilket vil sige et gennemsnit på 4,55 m. Herved får klasserummene et volumen på 271 m3, svarende til 9,3 m3 pr person (28 elever en lærer, kravet er 6 m3). Med hensyn til ventilationen er kravet ifølge bygningsreglementet:

59,5 m2 * 0,4 l/s + 29 * 5 l/s = 168,8 l/s = 608 m3/h

Behovet for 2 klasser er altså på 1216 m3/h. Denne luftmængde anvendes i forbindelse med beregningen af energiforbruget til opvarmning.

Ved naturlig ventilation

Her regnes alene på driftsforbrug til opvarmning og ingen materialer. Det antages at scenariet med naturlig ventilation betragtes som "råhuset", hvor der kan bygges andre typer ventilation på ved at tilføje rørføringer og ventilationsenheder.

Se her!

Ved varmegenvinding

Mængder og materialer er opgjort efter bedste skøn. Der er opmålt rørlængder og dimensioner fra tegning ((4)7.021 Bygning 4, 1. sals plan, afløb, vand, varme og ventilation). Information om selve anlægget er oplyst af forhandler.

Se her!

Ved varmegenvinding med lavenergi ventilationsenhed

Opgørelsen er nøjagtig som ved varmegenvinding, blot er elforbruget til ventilationen lavere.

Se her!

Ved hybridventilation

Dette er den valgte løsning i eksempelbyggeriet. Der er balanceret mekanisk ventilation med varmegenvinding sammen med naturlig ventilation. Der betyder at der bruges naturlig ventilation i perioder, hvor der reelt ikke er behov for opvarmning. I disse perioder spares på elforbruget til ventilation.

Se her!

Ved mekanisk ventilation

Mængder og materialer er opgjort efter bedste skøn. Der er opmålt rørlængder og dimensioner fra tegning ((3) 6.040 – tværsnit mellem modul 3.01 og 3.02, bygning 3), hvor der er varmegenvinding (rørføring både ind og ud). Ved mekanisk ventilation er det kun nødvendigt med én rørføring, hvorfor de tidligere opgjorte mængder er halveret. Information om selve anlægget er oplyst af forhandler.

Se her!

Ved mekanisk ventilation med lavenergienhed

Opgørelsen er nøjagtig som ved mekanisk ventilation, blot er elforbruget til ventilationen lavere.

Se her!

Tagtype

Der beregnes på 4 tagtyper. Der er oprindeligt kommet med et forslag om tag bestående af græstørv. Det er imidlertid i det endelige projekt ændret til kobbertag. Til sammenligning beregnes desuden på et tag bestående af betonteglsten og et tagpaptag. Der regnes ikke med loftsbeklædningen, da den vil være ens i alle tilfælde (forskalling/ opretning samt 50 mm mineraluld og 25 mm træbeton). Der bruges i den valgte løsning betonhuldæk, selv om en lettere tagkonstruktion kunne have været tilstrækkelig. Der er desuden fugtspærre i alle tagtyperne. Da alt fra og med fugtspærre er ens for de forskellige tagkonstruktioner medregnes det ikke.

Alle tagtyperne opgøres for 1 m2.

Kobbertag

Der er taget udgangspunkt i tegninger ((3) 6.040 – tværsnit mellem modul 3.01 og 3.02, bygning 3).

Kobbertag

Se her!

Tagpaptag

Se her!

Tag af græstørv

Se her!

Betontagsten

Betontegl medtages for eksemplets skyld, men er nok ikke normalt anvendt ved den valgte taghældning.

Se her!