Hydraulisk frakturering udført ved vandret boreteknik - Design og anlæg

Bilag D:
1. Modelopsætning (MODFLOW)

1.1 Indledning

Med baggrund i en undersøgelse af afværgemuligheder overfor jord- og grundvandsforurening på Slagelsevej 190 /ref.1/, er det valgt at benytte en drænløsning, hvis formål er at vende den nedadrettede strømningsgradient omkring hot-spot og at opsamle den grundvandsforurening der måtte udvaskes med nedbøren.

Til overordnet vurdering af afværgemulighederne blev der opstillet en lokal 3D grundvandsmodel /Ref. 1/, der beskrev strømningsforholdene fra de terrænnære jordlag til og med det primære grundvandsmagasin. Modelberegningerne viste, at en afsænkning af vandspejlet i den øvre moræneler omkring et område ved hot-spot både kunne fiksere jordforureningen og samtidig oprense/dræne det underliggende grundvand.

Modellen viste således, at en "effektiv drænløsning" ville kunne opfylde det opstillede formål. Derfra og til detaildimensioneringen af en "effektiv drænløsning" er der imidlertid et stykke vej, hvor en mængde forhold, som en grundvandsmodel ikke kan tage højde for, skal overvejes.

Forhold som inhomogeniteter i form af varierende hydrauliske parametre, sprækker, varierende nedsivningsforhold, søer, andre dræn, trærødder mv. kan ikke umiddelbart behandles i modellen. Derfor vil dimensionering af dræn ofte baseres på erfaringer og skøn med en hvis sikkerhedsmargen.

På baggrund af de aktuelle forhold på lokaliteten og kendskab til forureningens udbredelse blev det derfor vurderet, at 3-5 horisontale dræn gennem det forurenede område vil kunne bevirke en tilstrækkelig afsænkning af grundvandsspejlet.

1.2 Erfaringer med frakturerede dræn

En relativ ny metode til effektivisering af dræn i lavpermeable aflejringer, er hydraulisk frakturering. Princippet i metoden har i olieindvindingsindustrien været kendt i omkring 50 år, men er først indenfor de seneste godt 10 år taget i anvendelse ved miljøoprensning af forurenet jord/grundvand. Metoden har ikke tidligere været anvendt i Danmark. Erfaringerne fra Amerika viser, at drænenes effektivitet øges betydeligt i forhold til almindelige underborede dræn.

De erfaringer, der ligger til grund for det efterfølgende er derfor hentet fra USA og Canada /ref.2/ og /ref.3/.

Metoden består i at generere horisontale sprækker udfra underskudte dræn i en lavpermeabel formation. Ved fraktureringen fyldes sprækkerne (apertur 3-50 mm) med groft sand (middel korndiameter 0,3-0,8 mm). Sprækkerne når ifølge Amerikanske erfaringer typisk 4-8 m ud fra drænet /ref.3/. Fraktureringen har ved etableringen overvejende tendens til at søge mod terræn.

De generelle erfaringer viser, at der med frakturerede dræn opnås en øgning af effektiviteten (målt som tilstrømningen) på mellem 5 og 100 gange i forhold til almindelige dræn. Størrelsen af den øgede effektivitet er afhængig af de lokale forhold hvor den største effekt typisk vil kunne opnås i lavpermeable og overkonsoliderede jordarter, som tilfældet i denne sag.

1.3 Forudsætninger for opsætning af model

For at belyse om de amerikanske erfaringer også kan underbygges ved modellering og for at opnå en hydrologisk forståelse for princippet i fraktureringen er der opstillet en grundvandsmodel hvormed effekten af frakturering kan belyses. Modellen og resultaterne er præsenteret og diskuteret i dette afsnit.

Det kræver ifølge /ref.3/ så detaljerede og omfattende oplysninger om geologi, hydrauliske parametre, inhomogeniteter, vandindhold osv. at opstilling af modelværktøj for detaildimensionering af dræn i praksis er særdeles svært. Den her opstillede model kan da heller ikke umiddelbart benyttes til dimensionering, men kan illustrere den relative forskel mellem almindelige underborede dræn og horisontalt frakturerede dræn.

Formålet med dette notat er således, at vurdere en evt. øget effekt af hydraulisk frakturerede dræn i forhold til almindelige underborede dræn og i nogen grad, at vurdere størrelsen af forskellen.

Dette er gjort ved at opstille en idealiseret grundvandsmodel og beregne den relative effektforskel på indskudte dræn med og uden frakturering. Vurderingen af effektiviteten bliver således en relativ vurdering af frakturenes betydning.

De her udførte beregninger er udført under en lang række antagelser om geologi, hydrogeologiske parametre potentialeforhold m.v. der ikke er baseret på en enkelt lokalitets faktiske forhold. Det er derfor kun muligt at vurdere drænenes effekt relativt i forhold til hinanden.

1.4 Modelopsætning

Den benyttede grundvandsmodel er Visual Modflow, version 2.8.2. Beregningerne er "steady-state" beregninger.

Beregningerne foretages på 2 identiske modeller med den ene forskel, at der i den ene er indlagt et 2,5 cm tyndt sandlag omkring drænene, jf figur 1. Dette sandlag skal simulere fraktureringen.

Diskretisering

Modellerne er beregningsteknisk 3D-modeller, der horisontalt dækker et areal på 100 x 10 m og vertikalt beskriver en dybde fra terræn til 5 m.u.t. (x, y, z) = (100, 10, 5). Idet modellernes parametre ikke varierer i y-retningen er de i princippet 2D-modeller. Resultaterne kan derfor vises grafisk med 2d vertikale snit i xz-planen.

Modellerne har 15 beregningslag (z), 52 kolonner (x) og 5 rækker (y). Diskretiseringen varierer således at cellestørrelsen i området omkring drænet er lille og tiltager mod randene af modelområdet. De mindste cellestørrelser er 10 cm horisontalt og 2,5 cm vertikalt. Figur 1 viser celleinddelingen i et vertikalt snit i xz-planen gennem modellen.

Infiltration

I modellen anvendes en infiltration på ca. 150 mm/år.

Hydrogeologisk model

Som udgangspunkt er der kun et geologisk lag i modellerne, der hydraulisk svarer til homogent lavpermeabelt moræneler. Den hydrauliske ledningsevne i modellen er sat til 5e-8 m/s.

Der er i modellerne indlagt et dræn i dybden 1,2 til 1,3 m (ø10 cm) regnet fra bund af model. Det svarer til ca. 3,2 m under vandspejlet. I drænet fastholdes et trykniveau på 1,25 m over bund af model. Drænet går gennem hele modellen i y-aksens retning. Drænet er vist på figur 1, der er et vertikalt snit gennem modellen.

I den model, der skal simulere det frakturerede dræn, er der indlagt et højpermeabelt lag på 2,5 cm fra drænet og 4 m til hver side. Det er valgt, at benytte en frakturradius på 4 m selvom der ofte ses en betydeligt større udbredelse. Frakturen er vist på figur 1.

Der er udført beregninger med to forskellige hydrauliske ledningsevner i sandlaget (1e-4 m/s og 1e-5 m/s). Dette er gjort dels for at afspejle variationer i den hydrauliske ledningsevne dels for at afspejle variationer i lagets tykkelse, idet en reduktion af ledningsevnen hydraulisk set svarer til en tilsvarende reduktion af lagtykkelsen.

Størrelsen af infiltration og den valgte hydrauliske ledningsevne for det lavpermeable lerlag har ikke betydende indflydelse på resultatet, da vurderingen er baseret på den relative forskel mellem de to dræntyper.

Randbetingelser

I modellen er der indlagt randbetingelser i det øverste lag (z = 0) langs "enderne" af modellen (x = -40 og x = 60). Disse består af fastholdt tryk på 4,5 m over bund af model. Hertil kommer at der er fastholdt tryk i hele det nederste lag på 4,0 m over bund af model. Der er således en nedadrettet trykforskel i modellen på ca. 0,5 m svarende til en nedadrettet gradient på ca. 0,1 m/m.

1.5 Resultater

På baggrund af modelberegningerne med de to modeller er der optegnet tværsnit i xz-planen, der illustrerer potentialerne ved steady-state for de to drænløsninger. Disse er vedlagt som figur 2. Figur 2 viser potentialet med almindeligt horisontalt dræn og potentialet med fraktureret horisontalt dræn med hydraulisk ledningsevne i frakturen på henholdsvis 10-4 m/s og 10-5 m/s.

Til sammenligning er startpotentialebilledet inden ilægning af dræn udtegnet og vist på figur 1.

Af figurerne fremgår det, at fraktureringen tydeligt påvirker strømningsbilledet omkring drænet. For detaljeret beskrivelse af modelresultaterne henvises til afsn. 3.5.

Af modelberegningerne fremgår desuden, at det almindelige dræn vil opsamle ca. 15 l/døgn/lbm dræn og at det frakturerede dræn vil opsamle mellem 45 og 100 l/døgn/lbm dræn primært afhængigt af tykkelse af og ledningsevne i frakturen. Relativt set er det frakturerede dræn således 3-7 gange så effektivt som et almindeligt dræn, målt på ydelsen.

Det er værd at bemærke, at 80-90 % af det opsamlede vand i det frakturerede dræn kommer nedefra og at 85-95 % opsamles via det tynde sandlag. I det almindelige dræn kommer omkring 50 % af vandet nedefra.

1.6 Referencer

/Ref.1/ Storstrøm Amt. Jord- og Grundvandskontoret. "Supplerende undersøgelser og mulige afværgetiltag". Rapport og bilagsdel. Udarbejdet af NIRAS, december 1998.
[Tilbage]
  
/Ref.2/ United States, Environmental Protection Agency. EPA 542-K-94-005. April 1995. "In-situ Remediation Technique Status Report - Hydraulic and Pneumatic Fracturing"
[Tilbage]
   
/Ref.3/ United States, Environmental Protection Agency. EPA 542-R-97-007. September 1997. "Analysis of Selected Enhancements for Soil Vapor Extraction".
[Tilbage]
   
/Ref.4/ Miljøstyrrelsen, Hydraulisk Frakturering, "Modellering af hydraulisk frakturerede dræn". Notat udarbejdet af NIRAS, februar 2000.
[Tilbage]