Hydraulisk frakturering udført ved vandret boreteknik - Design og anlæg

Forord

For mere end 50 år siden opdagede man, at etablering af kunstige sprækker (frakturer) i aflejringer, hvorfra olie og gas blev udvundet, medførte en væsentlig produktionsstigning. Baseret på denne opdagelse har man, specielt i Nordamerika (USA), igennem de seneste godt 10 år udført pilot- og fuldskalaforsøg med henblik på at vurdere fraktureringsteknikkens egnethed i forbindelse med oprensning af forurenet jord og grundvand i lavpermeable aflejringer. Både ved hydraulisk frakturering (vand/boremudder anvendt) og pneumatisk frakturering (luft anvendt) er sprækker søgt etableret, og begge fraktureringsteknikker har under amerikanske forhold oftest vist sig velegnede og økonomisk favorable /ref. 1, 2, 3 og 4/. Erfaringerne i USA er primært indhentet fra fraktureringsforsøg udført ved lodret boreteknik, mens kun få forsøg ved anvendelse af vandret boreteknik er afprøvet i fuldskala.

I nærværende projektsammenhæng er hydraulisk frakturering, udført ved vandret boreteknik, for første gang afprøvet på en morænelerslokalitet i Danmark, og så vidt vides også i Europa.

Formålet hermed har dels været at beskrive hydraulisk frakturering udført ved vandret boreteknik og tilhørende design for denne teknik, dels at dokumentere denne fraktureringstekniks egnethed i forbindelse med implementering og drift af et afværgetiltag baseret på dobbeltfase-ekstraktion (Dual-Phase-Extraction, efterfølgende benævnt DPE).

Projektet er gennemført på lokaliteten Slagelsevej 190 i Næstved og med Storstrøms Amt som bygherre. Projektet, der er medfinancieret af Miljøstyrelsens Teknologiudviklingsproram for jord- og grundvandsforurening, er afviklet i perioden oktober 1999 - december 2000.

Situationsplan for lokaliteten, incl. placering af planlagte dræn samt tilhørende behandlingsanlæg m.v., er vedlagt i bilag A.

Rapporten er udarbejdet af NIRAS Rådgivende ingeniører og planlæggere A/S. I forbindelse med design- og anlægsfasen har Mr. Dana Brock fra det rådgivende ingeniørfirma Veizades & Associates, Inc., San Francisco, USA, været tilknyttet projektet som NIRAS’ underrådgiver. Bertel Nilsson, GEUS, har medvirket som faglig sekretær på projektet og har i samarbejde med Ingelise Møller, GEUS, bidraget med afsnit 3.3.3. om tolkning af georadardata.