Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion - årsberetning 2001

Bilag C
Strafferetslige afgørelser 2001 efter lov om kemiske stoffer og produkter

Bekæmpelsesmidler:

Ulovlig import af bekæmpelsesmidler:

I tre indbyrdes uafhængige sager indførte tre personer mindre mængder af forskellige bekæmpelsesmidler til ikke-erhvervsmæssig brug fra Tyskland uden at have den fornødne godkendelse. Lov om kemiske stoffer og produkter § 33, stk. 1 var således overtrådt.

To personer vedtog indenretlig bøder på henholdsvis 500 og 1.500 kr. medens retten i Frederikshavn for så vidt angår den tredje person fastsatte en bøde på 500 kr.

Ulovlig import af bekæmpelsesmidler

En kartoffelavler forsøgte at indføre 20 liter af bekæmpelsesmidlet Fusilade og 30 liter af midlet Reglone fra Tyskland uden at have den fornødne godkendelse. Lov om kemiske stoffer og produkter § 33, stk. 1 var således overtrådt.

Retten i Tønder fastsatte en bøde på 5.000 kr.

Ulovlig import og anvendelse af bekæmpelsesmiddel:

En plantageejer importerede 16 dunke af bekæmpelsesmidlet Velpar L uden den fornødne godkendelse og overtrådte dermed § 33, stk. 1, i lov om kemiske stoffer og produkter. Den pågældende anvendte bekæmpelsesmidlet i sin juletræsplantage. Midlet indeholdt det forbudte stof hexazinon og anvendelsen var derfor i strid med lov om kemiske stoffer og produkter § 35c, jf. bilag 2, liste A.

Plantageejeren vedtog en bøde på 10.000 kr.

Ulovlig import og salg af bekæmpelsesmidler

En virksomhed importerede og videresolgte 4.000 liter af bekæmpelsesmidlet Nuvan 500 EC og 3.200 liter af bekæmpelsesmidlet Nogos 500 EC uden den fornødne godkendelse. Lov om kemiske stoffer og produkter § 33, stk. 1 var således overtrådt.

Retten i København fastsatte en bøde på 50.000 kr.

Sagen er anket.

Ulovligt salg af bekæmpelsesmiddel

En virksomhed solgte et middel til bekæmpelse af algevækst uden den fornødne godkendelse. Virksomheden havde dermed overtrådt lov om kemiske stoffer og produkter § 33, stk. 1.

Virksomheden vedtog en bøde på 15.000 kr.

Kosmetik

Indhold af forbudt stof

To indehavere af indbyrdes uafhængige forretninger markedsførte kviksølvholdige sæber. Kviksølv er optaget på kosmetikbekendtgørelsens bilag 2 over stoffer, der ikke må indgå som ingredienser i kosmetiske produkter.

I begge sager fandt retten efter bevisførelsen ikke, at der var grundlag for at antage, at de pågældende havde viden om sæbernes indehold af kviksølv. Indehaverne pådrog sig herefter et ansvar for overtrædelse af bestemmelserne ved at markedsføre produkterne uden af foretage en undersøgelse af, hvad de indeholdt.

Retten i København fastsatte i begge sager en bøde på 7.500 kr.

Indhold af forbudt stof

Indehaveren af en forretning markedsførte kviksølvholdige sæber. Kviksølv er optaget på kosmetikbekendtgørelsens bilag 2 over stoffer, der ikke må indgå som ingredienser i kosmetiske produkter.

Retten lagde til grund, at den pågældende havde viden om, at sæber indeholdende kviksølv indgik i varesortimentet, da forretningen blev købt.

Retten i København fastsatte en bøde på 15.000 kr.

Ej markedsføring af kosmetisk produkt

Indehaveren af en forretning var tiltalt for at markedsføre kviksølvholdige sæber. Sæberne var placeret bag ekspeditionsskranken, hvortil kunder ikke havde adgang og hvor de - efter tiltaltes forklaring - ikke var synlige for kunderne.

Retten lagde tiltaltes forklaring til grund og fandt det herefter betænkeligt at anse besiddelsen af sæben for at være markedsføring - selv om produktet var i forretningslokalet.

Indehaveren blev frifundet ved retten i København.

Indhold af forbudt stof samt mangelfuld mærkning

Tre indehavere af indbyrdes uafhængige klinikker havde markedsført negleprodukter, der indeholdt benzoylperoxid. Stoffet er optaget på kosmetikbekendtgørelsens bilag 2 over stoffer, der ikke må indgå som ingredienser i kosmetiske produkter.

Endvidere havde to ud af tre indehavere tillige markedsført en række produkter uden at overholde visse regler om mærkning. Produkterne manglede blandt andet indholdsdeklaration samt advarsler og sikkerhedsforskrifter på dansk.

De tre indehavere havde endvidere undladt at efterkomme Miljøstyrelsens påbud om at bringe forholdene i overensstemmelse med gældende regler.

Retten i København fastsatte i to af sagerne bøder på 10.000 kr.

Tiltalte udeblev i den sidste sag, og retten i København afsagde dom i overensstemmelse med den rejste tiltale. Den tiltalte blev således idømt en bøde på 15.000 kr.

Mangelfuld mærkning

Indehaveren af en klinik havde markedsført negleprodukter, der var forsynet med mangelfuld mærkning, herunder blandt andet manglende indholdsdeklaration og sikkerhedsforskrifter for anvendelse på dansk. Den pågældende havde endvidere undladt at efterkomme Miljøstyrelsens påbud vedrørende mærkningen.

Indehaveren vedtog et bødeforlæg på 6.000 kr.