Effekter af sprøjtemiddelafdrift på bærbærende buske og træer som indikator for biodiversitetsforandringer

Bilag A

Beskrivelse af jordbunden i de enkelte hegn

Beskrivelse af jordbunden i de enkelte hegn

For begge lokaliteter er der tale om at udgangsmaterialet er en moræneaflejring der overvejende er sandet/leret og ikke indeholder kalk. Lerindholdet kan være op mod 30% men er generelt væsentligt lavere i de øverste 20 cm. Som i alle moræneaflejringer er der tale om stor geologisk variation i sammensætningen af udgangsmaterialet. Der er imidlertid intet der tyder på at jordbundens udgangsmateriale på de to lokaliteter adskiller sig fra hinanden. Profiler af denne type har generelt en høj vandforsyningsgrad og en rigelig forsyning med næringsstoffer. I forhold til den omgivende vegetation på åbent land vil planter der vokser nær eller i et læhegn få en forsyning af kalk, kvælstof, fosfor og andre næringsstoffer der er flere gange større.

Jordbunden på begge lokaliteter er kun beskrevet visuelt og der er ikke hjemtaget prøver. I alt er der gravet 10 profiler til ca. 60-70 cm´s dybde. Generelt for alle profiler gælder, at der er tale om sandede morænejorde med et lerindhold på mellem 10 og 30%. Profilerne er beskrevet i meget tør tilstand.

De øverste 15 –20 cm er alle beskrevet som en mørkfarvet A horisont som er tæt gennemvævet med græsrødder. Dette øverste lag har formentlig været pløjet i en periode. For en del af de undersøgte profiler er der således en meget skarp grænse mellem A-horisonten og den underliggende horisont. Generelt for alle profiler gælder, at A-horisonten er mere sandet end de underliggende horisonter. På grund af rodaktiviteten hos græsserne og regnormes aktivitet er horisonten endvidere løs. Indholdet af sten er lille. Tykkelsen af den øverste horisont varierer noget afhængig af hvor i terrænet profilet er gravet. Typisk er A-horisonten tykkest i terrænlavninger som følge af pløjning som flytter materiale fra toppe mod lavninger samt på grund af at lavningerne altid vil være mere produktive som følge af lateral vand-/og stofbevægelse.

Under de mørkfarvede A-horisonter følger en forbrunet og mere humusfattig B-horisont. For flere af de undersøgte profiler er der tale om blandingshorisonter Ap/B. Forbruningen skyldes forvitring af jernmineraler, der oxideres og derfor er rød/brunfarvede. B-horisonten er alle steder meget kompakt og nærmest cementeret. Der er kun ganske få store rødder fra tjørnen og ingen synlige finrødder. Lerindholdet i morænejordene omkring Silkeborg ligger generelt på mellem 10 – 20% og kan i overgangen mellem A og B horisonten være større på grund af lernedslemning fra oven. I våde vintermåneder vil der formentlig kunne optræde vandstuvning i perioder.

Tabel A.1
Beskrivelse af jordbundsprofiler for de enkelte forsøgshegn. De billeder der er refereret til findes i figur A.1.

Lokalitet

Horisont (dybde)
Farve

Kortfattet horisontbeskrivelse

Buskelundvej

 

 

Hegn C

Ap (0 – 20 cm): Mørk rødbrun (5 YR 3/2)

løs sandet med få små sten; humusrig og med mange fine græssrøder; regnormegange talrige. Overgang mod B er ikke jævn.

B (20 – cm): Gulbrun (10 YR 5/4)

kompakt humusfattigt lerblandet sand; ingen synlige røder

Hegn B

Ap1 ( 0 – 16 cm) Meget mørk gråbrun (10 YR 3/2)

som profil 1; skarp overgang

Ap2/B (17 – 50 cm)

Mørk brun (10YR 4/3)

mere kompakt end ovenliggende horisont med få større sten

B/C (50 - ) Mørk gulbrun (10YR 4/4)

gulligt stenet finsand/ler

Sinding Hedevej

 

 

Hegn D

Ap (0-15 cm) Mørk brun (7.5 YR 3/2)

løs sandet med få små sten; specielt i toppen humusrig og aftagende nedefter.Mange fine græssrøder. Enkelte klumper jordbrugskalk. Overgang mod B meget urolig

Bt (25 - ) Gul brun (10YR 5/4)

meget kompakt ler/sand

Hegn E

Ap (0-20 cm) Mørk brun (7.5 YR 3/2)

løs sandet med få små sten; humusrig. Mange fine græssrøder. Enkelte klumper jordbrugskalk. Overgang mod B meget skarp

A/B (20 - ) Mørk brun (10YR 4/3)

lerblandet sand, meget kompakt

 


    

Figur A.1
Billeder af udvalgte jordbundsprofiler fra henholdsvis hegn B, C, D og E