Miljøstøtte til Østeuropa - Årsberetning 2001

7 Den Rådgivende Komite

Sammensætningen af Den Rådgivende Komité for Miljøstøtteordningen til Øst- og Centraleuropa

Formand
  
Fhv. nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
  
Cand.polit. Martin Windelin
Danmarks Naturfredningsforening
  
Direktør Gunver Bennekou
Dansk Industri
  
Konsulent Anders Holbech Jespersen
Det Danske
Handelskammer
  
Cand.Pharm. Mette Herget
Erhvervsfremme Styrelsen
 
Kontorchef Kristian Birk
Foreningen af Rådgivende Ingeniører
  
Direktør John Cederberg
Friluftsrådet Næstformand Jane Lund Henriksen
  
Udenrigsministeriet Kontorchef Anne-Marie Esper Larsen
 
Danmarks
Miljøundersøgelser
 
Vicedirektør Peter Koefoed Bjørnsen
Energistyrelsen Kontorchef Morten Palle Hansen
  
Miljøstyrelsen Underdirektør Karsten Skov
 
  
Miljøstyrelsen
Sekretariatsbetjening af Komitéen:
Kontorchef Palle Lindgaard-Jørgensen

Komitéens arbejde i 2001

I 2001 har den Rådgivende Komité afholdt møder i marts, juni og december. Endvidere blev der gennemført en studietur til Ungarn, Slovakiet og Polen fra den 9. til den 14. september. I 2001 var Komitéens væsentligste aktivitet drøftelsen af de landeprogrammer, der blev udarbejdet som opfølgning på den nye strategi for miljøstøtte til Østeuropa for 2001 til 2006.

På mødet i marts fremlagde Miljøstyrelsen bl.a. årsopgørelsen for 2000. Den sektorintegrerede miljøindsats blev præsenteret af de ansvarlige ressortministerier, og komitéen drøftede de planlagte aktiviteter. Endvidere gennemgik Miljøstyrelsen de nye landeprogrammer for Litauen og Moldova, og komitéen diskuterede disse.

På mødet i juni drøftede komitéen fordelingen af støtten på henholdsvis investeringsprojekter og projekter vedrørende teknisk assistance. Miljøstyrelsens oplæg til denne diskussion er optrykt i årsberetningen for 2000, pp. 35 – 41. Endvidere drøftede komitéen klimarelaterede projekter, herunder klimaeffekterne af den hidtidige støtte og mulighederne for Joint Implementation projekter, hvorved de opnåede reduktioner i udledningen af drivhusgasser godskrives Danmarks nationale klimaregnskab.

Den Rådgivende Komité besøgte Ungarn, Slovakiet og Polen på en studietur 9. til 14. september 2001. I Ungarn besigtigede komitéen et tidligere afsluttet projekt vedrørende oprensning af olieforureningen på Tököl Airbase, og envidere besøgte komitéen det regionale miljøcenter, REC. I Slovakiet bestod programmet dels af møder med miljøministeriet i Bratislava, dels af besigtigelse af en række projekter blandt andet vedrørende begrænsning af forureningen med flygtige komponenter fra et raffinaderi, biomasse som energikilde i fyret på en skole og beskyttelse af naturen i moseområder. I Polen besøgte komitéen geotermi-anlægget i Zakopane.

På mødet i december koncentrerede komitéen sig særligt om drøftelsen af landeprogrammerne for Rusland, Polen, Bulgarien og Ukraine.