Pesticidfri pleje af fodboldbaner og golfarealer

Pesticidfri pleje skal styrke græsset

Ukrudt centralt problem

Plejen af græsbaner handler om at fastholde en god spillekvalitet. Banerne består typisk af en række græsarter ogsorter, der skal supplere hinanden. Ukrudtet er et centralt problem, fordi det kan gøre banerne ujævne og tåler mindre slid end græs. Derfor er bekæmpelsen af ukrudt et væsentligt element i plejen af fodboldbaner og golfbaner. Bar jord er et andet problem, der kan genere spillet.

Først når både temperatur og lysmængde er over et vist niveau, kan græsset begynde at vokse. Om foråret er det især lav jordtemperatur, der er begrænsningen. Om efteråret er det mængden af lys, der begrænser væksten. Derfor er græsset mest sårbart for slid tidligt om foråret og sent om efteråret. Omvendt er græsset mest robust i maj og juni, hvor der er lys og vand nok til væksten.
Grundlag: Klimadata fra Danmarks JordbrugsForskning.

Kombinere pesticidfri plejemetoder

Den pesticidfri pleje går grundlæggende ud på at give græsset de bedst mulige betingelser. Målet er at gøre det svært for ukrudtet at etablere sig. Jo bedre græsset gror, jo bedre vil det være i stand til at konkurrere med ukrudtet og jo mindre bar jord vil der være. Det er vigtigt at forebygge, for ingen af de pesticidfri metoder er i stand til at fjerne alt ukrudt, når det først er der.

Forsøg og erfaringer viser, at det i de fleste tilfælde kan lade sig gøre at holde mængden af ukrudt og bar jord på et acceptabelt niveau med pesticidfri metoder. Midlet er at kombinere og intensivere en række af de kendte plejemetoder, for eksempel gødskning, vertikalskæring, eftersåning, topdressing, strigling og klipning. Ingen af metoderne kan alene fjerne ukrudtet. Derfor kræver den pesticidfri drift en større indsats i form af planlægning, mandskab og maskintimer.

En nødvendig forudsætning for god græsvækst er, at vækstlaget er i orden. Det må ikke være komprimeret, vandlidende eller mangle næringsstoffer. Er vækstlaget ikke i orden, vil man heller ikke få den optimale virkning af den pesticidfri pleje.

Ukendt langtidseffekt

Forsøg viser, at det ikke giver nogen umiddelbar eksplosion i ukrudtet at holde op med at sprøjte og gå over til pesticidfri drift. Dog er det ikke undersøgt, hvad der sker efter yderligere nogle år med pesticidfri pleje. Man kan lokalt løbe ind i problemer med ukrudt, der ikke kan løses med de pesticidfri metoder. Derfor kan det ind imellem være nødvendigt at omlægge banerne, når sprøjtning ikke er et alternativ.

Pas på banerne

Det gælder om at passe godt på det græs, man har. Derfor er det vigtigt ikke at lade banerne blive slidt helt ned, før man gør noget. En plan for indsatsen er det bedste redskab.