Pesticidfri pleje af fodboldbaner og golfarealer

Mest sårbar tidligt forår og sent efterår

Det er en god idé at skåne i hvert fald en del af banerne i det tidlige forår, hvor græsset endnu ikke er begyndt at vokse, og om efteråret, når væksten aftager på grund af mangel på lys.

Jordtemperatur begrænsning om foråret

Forårssolen lokker ofte fodboldspillerne ud på græsbanerne allerede i begyndelsen af marts. Det kan give store skader på banerne. Græsset begynder nemlig først at vokse for alvor, når jorden er 6-8o C varm i sidste halvdel af april. Derfor vokser græsset ikke ind over de bare pletter, der måtte opstå som følge af spillet. Det forringer banens kvalitet for resten af sæsonen og giver plads til, at ukrudtet kan etablere sig. Et af problemerne er enårig rapgræs, der kan vokse det meste af året. Selv om det er en græsart, er den som regel uønsket, fordi den er mere følsom for tørke og sygdomme end de andre arter og sorter, der normalt bruges på fodboldbaner.

Lysmængde begrænsende om efteråret

I mange tilfælde fortsætter fodboldsæsonen langt hen i efteråret. Allerede i september er solens lysindstråling imidlertid faldet ned til samme niveau som i slutningen af marts. Det lægger en dæmper på græssets vækst, selv om jordens temperatur normalt holder sig oppe på 8° C til helt hen i november.

Skån banerne

Græsset er med andre ord meget sårbart for slid både i det tidlige forår og sent på efteråret. Om foråret er jorden for kold, og om efteråret er der for lidt lys. Begge dele hæmmer græssets vækst. Derfor bør man bruge banerne mindst muligt i disse perioder. Alternativt kan man spille på så få baner som muligt, sådan at ikke alle baner får skader. En tredje mulighed er at anlægge vinterbaner, enten med overflade af grus eller som grove græsbaner.

Opblødt fodboldbane, der er meget stærkt beskadiget efter kun én times træning i marts. Udgifterne til efterreperation blev ca. 18.000 kr.
   

Tre års forsøg viser, at mængden af græs, ukrudt og bar jord varierer over året. Det afspejler sandsynligvis en kombination af græssets vækstrytme, og at fodboldspillet virker forskelligt på forskellige årstider. Den større mængde græs i september skyldes de gode vækstbetingelser og et begrænset slid i sommermånederne. Fra september til november falder mængden af græs og ukrudt, fordi vækstbetingelserne bliver dårligere med mindre lys og lavere temperaturer. Ofte er der samtidig et betydeligt slid, fordi der spilles på meget våde baner. Fra november til maj falder mængden af græs yderligere, idet der kun er vækst fra sidst i april, men slid allerede fra begyndelsen af marts. Mængden af ukrudt stiger i samme periode, idet ukrudtet typisk går i gang med at vokse før græsset.