Helhedsorienteret miljøvurdering af minkavl og forslag til indsatsområder

Bilag E Idékatalog

 Bilag E-1,1/4
Se billede i fuld størrelse

Bilag E-1,2/4
Se billede i fuld størrelse

Bilag E-1,3/4
Se billede i fuld størrelse

Bilag E-1,4/4
Se billede i fuld størrelse

Bilag E-2, 1/2
Se billede i fuld størrelse

Bilag E-2,2/2
Se billede i fuld størrelse  

Bilag E - 3  

Tema om gødningsopsamling
Pedersdal udmugningssystem

Tekst og foto:
Pelsdyr konsulent
Hans Jørgen Risager, MP

Hovedkanal med skraber

Bent Sørensen, Kjellerup udviklede for 13 år siden et gødningsopsamlingssystem, som blev installeret på minkfarmen på Danmarks JordbrugsForsk-ning, Foulum. Det er fortsat det eneste sted, systemet er i brug.

Pelsdyrbranchen var i krise, da systemet blev udviklet, og derfor opgav Bent Sørensen at markedsføre systemet. Nu er han imidlertid på banen igen med sit bud på et gødningshåndteringssystem, som opsamler gødningen.

Minkfarmen på Foulum har plads til 1500 tæver. Der er godt 5000 burrum på farmen svarende til cirka 1700 meter gødningsrende. Der er fire lukkede 4-rækkede haller, og resten er åbne 2-rækkede. Hallerne er 17 fag lange.

Gødningsrenderne ligger i jordoverfladen under burene. Tværs gennem hallerne er nedgravet en hovedkanal, hvortil gødningen fra renderne skubbes. Gødningen trækkes gennem hovedkanalen af medbringere. De er monteret på en trækstang, som trækkes af et stempel i hver ende drevet af trykluft. Stemplerne trækker på skift medbringerne frem og tilbage, dette styres via et elskab til hver hovedkanal. For enden af hovedkanalen er monteret en snegl, som transporterer gødningen op i en flytbar container. Oprindelig var hensigten at samle gødningen i en fortank, hvorefter den skulle pumpes til Foulums gyllelaguner. Det viste sig imidlertid, at kombinationen af halm, sand og fiskeben gjorde det umuligt at omrøre gødningen i tanken. For at løse problemet blev minkgødningen blandet med kvæggylle, men det løste ikke problemet fuldstændigt. Derfor blev sneglen monteret.

Avlerkommentar:
Gert Richelsen er driftsleder på Foulums minkfarm, og han er overordnet set tilfreds med Pedersdal-systemet. Der har, gennem de 13 år systemet har været i funktion, generelt ikke været de store omkostninger til vedligeholdelse. Enkelte medbringere og plastglidelejer er skiftet. Han pointerer dog,

at det luftdrevne træksystem ikke kan anbefales i dag, fordi omkostningerne til vedligeholdelse forholdsmæssigt er for høje, og det kræver jævnlig autoriseret kontrol af luftbeholderen. Det er der taget højde for i de fremtidige systemer, idet trækstationerne fremover drives af hydraulik.

Overdækningen (træristene) er efter 13 år nedslidte og står foran udskiftning. Umiddelbart er der ingen tegn på slidskader på hovedkanalen - den ser ud som ny - det kan dog ikke visuelt bedømmes, om hovedkanalens bund med tiden er blevet tyndslidt.

Undertiden kan det være et problem, at undslupne mink løber i kanalen, hvor de er næsten umulige at fange. Problemet kan løses ved at overdække hullerne ved rendernes indløb i hovedkanalen.

Systemets kapacitet er faldet siden starten. Hvis flere på én gang skubber møg i hovedkanalen, kan der opstå problemer med, at møget klumper sig sammen og danner bro, således at systemet stopper. Et grundigt eftersyn og tilretning af træksystemets medbringere samt minimering af vandspildet ved udskiftning af utætte drikkeventiler, vil dog uden tvivl kunne løse dette problem.

Gert Richelsen nævner som fordel, at man i én arbejdsgang håndterer både halm og gødning og ikke som i traditionelle gyllesystemer, hvor det skal håndteres hver for sig. Efter udmugning rives halmen under burene ud i renden. Det sker udefra og giver en bedre arbejdsstilling, end hvis halmen skal håndteres over midtergangen som i andre systemer.

Tekniske specifikationer:
Renderne:
Materiale: PVC
Udformning: Gennemskårne lyse rør, 40 cm i diameter
Tykkelse: 8 mm
Sektionslængde: 6 meter
Rørsamlinger: Nittet/gennemgående bolte (nye systemer), tætnet med silikone. 10 cm overlap.
Understøtning: Metalbæring på spyd (30 cm langt) for hver 2 meter rende. Fremover vil renden blive understøttet af en flise pr. 3 til 4 meter eller efter behov. Bunden af renden skal hvile på flisen, og samtidig placeres jernstivere fra rendekanten ned på flisen.
Placering: Rendekanten ligger 1 til 2 cm over jordniveau. Udvendig kant er placeret ca. 4 cm udenfor buret.
Fald: Svagt fald mod hovedkanalen

Hovedkanal:
Materiale: Rustfrit stål.
Udformning: U-formet kanal med udfalset kant.
Tykkelse: 1,25 mm
Sektionslængde: 3 meter.
Kanalsamlinger: Lukkede nitter, overlap mellem sektionerne. Tætnet med silikone. I fremtidige systemer monteres rustfrie U-jern på ydersiden af samlingerne. U-jernenes ben hviler på en flise.
Stabilisering: For hver 2 meter er renden i toppen stabiliseret med påsvejsede stivere i rustfrit stål. På fremtidige systemer monteres der yderligere stivere på hver side af rendetilslutningen.
Trækstang: Firkantet rustfri stålstang ophængt i plastglidelejer.
Skrabere: Små, svingbare rustfri medbringere påmonteret skrabere af hård plast. Placeret med en meters mellemrum på trækstangen.
Drivkraft: Trækstangen trækkes af et stempel i hver ende af hovedkanalen, som arbejder skiftevis, så stangen kun trækkes og aldrig skubbes. Stemplerne på Foulum drives af trykluft. Fremtidige systemer monteres med hydraulik. Hovedkanaler op til 30 meter kan drives med én trækstation, ved hovedkanaler på over 30 meters længde kræves der en trækstation i hver ende. Maksimal afstand mellem trækstationerne er 200 m.
Overdækning: Træriste hvilende på træplanker langs kanalen. I fremtidige systemer monteres der fliser hen over kanalen i forbindelse med overkørsler, disse fliser hviler på fliser monteret på højkant, som igen hviler på fliser udlagt under kanalen, således at der kan køres over hovedkanalen, uden at den tager skade af trykket.
Rendens tilslutning: Renden er fastgjort til en halvmåneformet udfalsning på hovedkanalen. Rende nittes til hovedkanal og tætnes med silikone.

Snegl:
Type: Sweasnegl monteret med hård plastmembran i bunden, således at sneglen slutter helt tæt i bunden og derved kan transportere væde. Gødningen føres til en flytbar container.
Placering: I en forsænkning for enden af hovedkanalen.
Overløb: Når systemet ikke kører, bliver eventuelt overløb i forsænkningen ført til en opsamlingsbeholder (på Foulum falder hovedkanalen ca. 2 meter over længden på ca. 110 meter, hvis der ikke var monteret overløb, ville hovedkanalen i enden bliver oversvømmet med fare for forurening af omgivelserne).

Automatik:
Bent Sørensen arbejder på at udvikle en maskine, der letter arbejdet med at skubbe gødningen gennem renderne til hovedkanalen.

Der udmuges en gang om ugen, og tidsforbruget er 6 til 7 mandetimer pr. udmugning. I efterårsmånederne er der cirka 6 til 8 kubikmeter møg pr. udmugning, dertil kommer vand (slagvand/spild fra drikkesystemet) til opsamlingsbeholderen mellem udmugningerne. Lugtgener i forbindelse med udmugning er minimale. Der er en klar arbejdsbesparelse i systemet i forhold til traditionel, manuel udmugning.

Ud fra Foulums forhold og arbejdsgange ville Gert Richelsen ikke have problemer med at vælge det samme system igen, hvis han stod overfor valget.

Faglig kommentar:

Pedersdals udmugningssystem monteret på Forskningscenter Foulum, har som nævnt været i funktion i 13 år. Systemets største fordel er uden tvivl, at det også kan håndtere halm. Efter hver udmugning rives halmen ud i renden, hvor det ligger og suger væde til næste udmugning.

Halm i renden gør det dog til et hårdt arbejde manuelt at skubbe gødningen gennem renden. Ved normal udmugning en gang om ugen, kan der kun skubbes gødning fra 3-5 fag af gangen, dette er dog afhængig af halm- og vandmængden i renden. Det vil sige, at der ved hver udmugning gåes en strækning svarende til ca. 8.500 meter, på en farm af Foulums størrelse. Skraberen er nødvendigvis meget tung, da der ellers skal trykkes meget hårdt, for at den ikke hopper hen over det våde halm.

Systemets største problem består dog i håndteringen i forbindelse med opbevaring af gødningen, efter den har forladt udmugningssystemet. Mange af de første udmugningssystemer var monteret med render på jorden med den intention, at gødningen efterfølgende skulle opbevares på den eksisterende møddingsplads. Dette voldte dog i langt de fleste tilfælde problemer, fordi gødningen blev for tynd som følge af sammenblanding med vandspild fra drikkeventiler, slagvand og i nogle tilfælde overfladevand. Minkmøg har den egenskab, at når det først er opslemmet i vand, er det næsten umuligt at få vandet af gødningen igen. Mange løsninger er forsøgt, bl.a. separationsriste m.m., men uden held. Omvendt kan kombinationen af meget halm, fiskeben samt sand give store problemer i en gylletank, hvor det giver et betonagtigt bundfald, som stort set er umuligt at røre op i forbindelse med udkørsel. De fleste avlere, som startede med render på jorden, har derfor taget konsekvensen og hævet renderne op under burene og etableret et traditionelt gyllesystem, hvor gødning og halm håndteres i hver sin arbejdsgang.

Foulums lagunemødding
Foulums lagunemødding

 Swea-sneglen transporterer gødningen op i en flytbar container
Swea-sneglen transporterer gødningen op i en flytbar container

Materialeforbrug på Foulum (1.500 tæver):
Ca. 1.600 meter render.
2 hovedkanaler på ca. 110 meters længde
2 x 2 trækstationer.
2 Elskab med styring.
2 stk. læssesnegle.

Rende placeret i jordoverfladen 
Rende placeret i jordoverfladen

På Foulum volder håndteringen af gødningen dog ingen problemer i dag, hvor det blandes med gødning fra alle de andre husdyrstalde og opbevares i 3 meget store gødningslaguner af beton. I forbindelse med udbringning håndteres den tynde gødning (gyllen) på normal vis, og efterfølgende tømmes lagunen for den faste del med en gummiged via en rampe til bunden af lagunen.

Hvis man vælger at investere i Pedersdal-systemet, bør der tages følgende forholdsregler:

  • Drikkevandsspildet i renderne skal minimeres, eventuelt ved montering af vandafledere.
  • Slagregn skal minimeres, tagrender er nødvendige.
  • Det omkringliggende terræn skal etableres så overfladevand ikke ender i renden.
  • Opbevaring på traditionel møddingsplads kan volde problemer med en meget udflydende mødding, omvendt kan håndtering
  • En lagunemødding vil langt være at foretrække til dette system.

Samling af rende og hovedkanal
Samling af rende og hovedkanal

Listepriser:
Hovedkanal med tilbehør dog uden overdækning: 1.056 kr. pr. lbm
Trækstation: 26.500 kr. pr. stk.
EL-skab med styring: 13.750 kr. pr. stk.
Læssesnegl: 56.000 kr. pr. stk..
Render (afhængig af type): 50 til 100 kr. pr. lbm.
Jord- og monteringsarbejde: Afhængig af lokale forhold.

Adresse:
Pedersdal v/ Bent Sørensen
Almindvej 4
8620 Kjellerup
86 66 74 48 

Bilag E - 4

Gjøl Vacuum

Tekst: Pelsdyravler konsulent Hans-Jørgen Risager og Søren Jespersen

Trækstationerne til automatikken har en trækkraft på 700-800 kg.
Trækstationerne til automatikken har en trækkraft på 700-800 kg.

Gjøl Vacuum producerer et gødningshåndteringssystem, som sælges gennem flere forhandlere. Det har været på markedet siden 1993/94.

Systemet er opbygget med ophængte render under burene. Gødningen skubbes igennem renden, og via en faldstamme ned i et jordrør. I jordrøret bagskylles der samtidig med "tynd" gylle fra gyllebeholderen. En pumpe i gyllebeholderen pumper gylle via bagskyllerøret til jordrøret, og pumpen kan hæves/sænkes, så der altid bruges "tynd" gylle fra toppen af beholderen til bagskyllet. Gyllen ender ved en tørbrønd med en intervalstyret pumpe, som sørger for den sidste transport af gyllen til gylletanken via et dykket indløb. Systemet kan etableres både med og uden automatik.

Automatikken er opbygget som et skrabersystem. En wire over hver gyllerende påmonteret minimum 2 skraber (afhængig af rendens længde) trækkes via en trækstation frem og tilbage. Der er en trækstation for hver to render. Skraberne er udført i rustfrit stål, påmonteret blød gummi. Systemet styres fra et elskab, hvor man kan indstille udmugningen til at foregå med bestemte intervaller.

Ved påmonteret automatik er farmen delt op i afsnit, således at ikke alle trækstationer kører på engang. Et afsnit udmuges, før næste afsnit starter.

Avlerkommentarer:
Farm A: Ligger på Fyn og drives af Thomas Beck med 3200 tæver. Hallerne er fra 2- til 6-rækkede, og der er omkring 3300 rendemeter.

Systemet blev sat op i 1998, og det meste af opsætningen har Thomas Beck selv stået for. Gjøl Vacuum har projekteret systemet og anvist, hvordan det skulle etableres. Til jordarbejdet har Thomas Beck fået hjælp udefra. Systemet er ikke etableret med automatisk udmugning. Ikke desto mindre har opsætningen af render givet en betydelig arbejdskraftbesparelse.

- I dag bruger vi fem mandetimer til én udmugning, og vi muger en gang om ugen. Tidligere mugede vi hver 14. dag, og det tog 40 mandetimer, fortæller han.

Sammenholdt med omkostningerne ved systemet har det ikke givet nogen økonomisk besparelse at få etableret gødningsopsamling, men ved beslutningen om at få systemet, blev der i høj grad også lagt vægt på, at det kedelige og tunge arbejde med at muge ud blev gjort lettere.

På farm A er faldstammerne lukket med et betondæksel.
På farm A er faldstammerne lukket med et betondæksel.

Thomas Beck er tilfreds med systemet. I begyndelsen var der problemer med at bagskyllepumpen, som sidder i gylletanken, var ustabil, men det problem blev løst ved at udskifte pumpen. Dernæst viste det sig at pumpen i tørbrønden var underdimensioneret, men det problem blev også løst ved at udskifte pumpen til en der var større. Siden har systemet kørt upåklageligt.

Bæringerne er lavet i galvaniseret jern.
Bæringerne er lavet i galvaniseret jern.

Lugtgener er den ingen af. Selvfølgelig lugter udmugningen, men ikke i en grad som er problematisk. Renderne har også vist sig at være stabile.

Skulle Thomas Beck i dag investere i et gødningshåndteringssystem ville han vælge det samme. Dog muligvis med automatik.
- Da vi valgte system var automatikken for dyr, i forhold til hvad det manuelle system kostede. I dag ville jeg muligvis vælge anderledes. Arbejdsløn er dyrt, siger han.

Tekniske specifikationer:

Render:
Materiale
: PVC
Udformning: Lyse/mørke rør, med kant. Indvendig diameter: 30 mm.
Udvendig diameter: 37,5 mm
Tykkelse: 4 mm
Sektionslængde: 6 m
Rendesamlinger: Minimum 10 centimers overlap. I enderne af overlappet påklæbes glasbånd på den underliggende rende. Mellem glasbåndene kommes silikone, og renderne er derefter samlet med 5 gennemgående bolte.
Placering: Afstanden til underkanten af buret er omkring 20 cm. Fald: Farm A: Intet fald. Farm B: Følger terræn, ca. 1 meter fald mod faldstamme.

Bæringer:
Materiale: Galvaniseret jern.
Form: Vinkeljern påsvejset et stykke rundjern formet som renden.
Montering: En gennemgående bolt samt to skruer i stolpen. Skråstiver monteret fra bæringen så tæt på renden som muligt og skråt op til stolpen, hvor den er fastgjort med en gennemgående bolt.

Faldstamme:
Materiale: PVC
Diameter: 250 mm
Placering: Farm A: Midt på renderne. Farm B: I enden af renderne. Samling til jordrør: Gummipakning.
Dæksel: Farm A: Betondæksel, formet efter rende. Påmonteret glasbånd på undersiden i begge ender. Når vandet i renden når op over dækslet, kan det sive ned mellem dækslets kant og renden til faldstamme.

Jordrør:
Materiale: PVC
Diameter: 250 mm (hovedrøret), 160 mm (fra tørbrønd til gylletank -returrør)

Bagskyllerør:
Materiale: PVC
Diameter: 110 mm

Automatik:
Wire materiale og tykkelse: Syrefast, rustfri stål. 3 mm tykt
Skrabere: Rustfri stål på monteret gummiplade.
Styr til wire: Små PVC hjul med glidelejer.
Trækstation: Trækevne 700-800 kg. I forbindelse med motoren er der monteret en wirestrammer.

Farm B: Steen Steiner Petersen fik sit gødningshåndteringssystem installeret i december 2000 på halvdelen af farmen. Arbejdet med at opsætte render på hele farmen begyndte i oktober. Arbejdet er udført af Østermark Maskinstation udfra den betragtning, at Steen Steiner Petersen ønskede at kunne placere ansvaret entydigt i tilfælde af problemer med systemet. Der er 2800 tæver på farmen, og den samlede længde gyllerender når op på omkring 2,7 km. Hallerne er fra 1-til 10-rækkede.

Han fik installeret systemet med automatik, som på det tidspunkt var nyudviklet. Det gav nogle problemer i begyndelsen med trækstationerne, som kørte for stærkt, og det medførte at skraberne hoppede. Det blev rettet af Østermark Maskinstation uden omkostninger, da problemet opstod. Steen Steiner Petersen har i det hele taget været tilfreds med den service, som Østermark Maskinstation har leveret. 

Følere ved tørbrønden sørger for at sætte pumpen i gang, når gylleniveauet stiger, så gyllen bliver pumpet over i gylletanken.
Følere ved tørbrønden sørger for at sætte pumpen i gang, når gylleniveauet stiger, så gyllen bliver pumpet over i gylletanken.

Lugtgener fra møget er blevet stærkt begrænset efter at gyllerenderne er sat op.

- Det lugter da, men med intervalstyring af bagskyllet er det meget begrænset, siger han.

Tidligere blev der muget med greb og en staldcat med snegl. Det tog et par dage for to mand at nå hele farmen rundt. I dag tager det 15-20 minutter at muge, og det gøres dagligt.

Det største problem, som Steen Steiner Pedersen er stødt ind i, er håndteringen af halmen. Det bliver revet ud på midtergangene og samlet op. Enkelte haller er monteret med dobbelte topcylinder bure. Udrivningen af halm under disse bure er meget besværligt.

- Efter lidt startvanskeligheder er jeg meget godt tilfreds med systemet, og jeg tænker ikke længere over, om det kører, siger han.

Priser:
Farm med 1000 tæver:Omkring 425 kroner pr. tæve med gylletank, men uden automatik.
Farm med 2000 tæver:Omkring 325 kroner pr. tæve med gylletank, men uden automatik.
Automatik: Omkring 100 kr. pr. tæve.

Prisen er afhængig af farmens konstruktion. Jo mere snørklet farmen er bygget, jo dyrere er det at installere gyllesystemet.

Forhandlere:
Jasopan
Hedensted Gruppen
Maach Pelsdyrartikler
Nordjysk Pelsdyrartikler
Morsø Minkartikler
Østermark Maskinstation

Faglig kommentar:

Gjøl Vacuum har været på markedet med gyllesystemer til pelsdyrfarme i mange år. De første systemer blev monteret i 1993-94. De tidligere systemer var forsynet med en fortank i stedet for en tørbrønd med pumpe for enden af jordrøret, men konstruktionen er nu som beskrevet ovenfor.

Systemet har vist sin berettigelse. Der er solgt mange anlæg gennem de seneste år, "børnesygdommene" er luget væk og systemet fungerer fuldt ud efter hensigten.

Gylle frem for fast møg har været et meget diskuteret emne over tiden. Gyllen har sine fordele, hvoraf de vigtigste er nem transport fra minkhal og til lager (pumpbar), og gylle er nemmere at dosere i forbindelse med gødskning af marker.

Ulemper er der dog også. I en gylletank sker der ingen varmeudvikling som i en mødding, og derfor sker der ikke en destruktion af evt. virus og andre sygdomskim. Udkørsel af gylle på marken er meget dyrere end fast møg. Skal den transporteres over store afstande bliver omkostningen endog meget stor.

Disse fordele og ulemper er dog ens for alle gyllesystemer. Ser vi mere specifik på dette system kan der fremhæves følgende:

Fordele ved systemet:

  • Udmugningen er ikke længere den store tidsrøver på farmen, uanset automatik eller ej spares der ugentligt mange timer på udmugningen.
  • Manuel udmugning i renden er ikke så fysisk krævende (kan klares af en skoledreng/pige), sammenholdt med traditionel udmugning fra jorden.
  • Påmonteret automatik er der ingen arbejde forbundet med udmugningen.
  • Flueproblemer vil oftest blive minimeret ved opsætning af gyllerender, under forudsætning af at halm og foderrester under burene fjernes jævnligt.

Ulemper ved systemet:

  • Gødning og halm skal håndteres hver for sig. Halmen skal fjernes via midtergangen, idet ophængte gyllerender forhindrer, at det håndteres ud under gødningsrenden. Der findes dog i dag maskiner, som nemt kan rive halmen ind på midtergangen og fjerne denne. Den mere besværlige håndtering af halmen kan dog bevirke, at den ikke fjernes så tit som før med deraf følgende fare for flueproblemer. 
  • Driftsikkerheden af automatik delen kendes ikke, idet dette er helt ny udviklet. Der kan frygtes nogle børnesygdomme inden det kører helt problemfrit.
  • Ved opsætning af gyllerender bør faldstammerne placeres uden for hallerne.
  • Systemet er baseret på at gylle fra gylletanken hentes ind på farmen igen, godt nok i jordrørene, men om der kan være en smittefare ved udbrud af smitsomme sygdomme, kan der kun gisnes om.
  • Det kan ikke udelukkes, at der vil være en større kvælstoffordampning fra den gylle, som bruges til bagskyllet op igennem faldstammerne. Der er dog ikke videnskabeligt belæg for dette.
  • Enkelte farme monteret med ovennævnte anlæg har lugtgener i forbindelse med udmugning Det skyldes højest sandsynligt fejldimensionering af pumper. For en god ordens skyld skal det nævnes at de 2 farme, vi besøgte, efter eget udsagn ikke har problemer med lugt ved udmugning.

Renderne hænger omkring 20 cm under burene.
Renderne hænger omkring 20 cm under burene.

Farm B har automatik, hvor skrabere via et wiretræk skubber gyllen i faldstammerne.
Farm B har automatik, hvor skrabere via et wiretræk skubber gyllen i faldstammerne.

Tørbrønden på farm B. 
Tørbrønden på farm B.

Farm A har omkring 3300 meter gyllerender.
Farm A har omkring 3300 meter gyllerender.

Alt i alt må det konkluderes, at vi her har et vel gennemprøvet udmugningssystem, som virker efter hensigten.

Bilag E - 5

Tema om gødningsopsamling
Bieco udmugningssystem

Tekst:
Konsulent Hans-Jørgen Risager og journalist Søren Jespersen

BIECO er et dansk enmands firma med Bent Eskesen ved roret. Firmaet har siden 1993 forhandlet farmudstyr fra det hollandske firma Leeyen Farm Equipment, hovedsageligt udmugningssystemer.

Systemet består af ophængte gyllerender. Gødningen skubbes igennem renden, og via en faldstamme ender det i et jordrør. I jordrøret er der placeret en snegl, som via en trækstation langsomt trækker gødningen igennem jordrøret til en fortank. En pumpe i fortanken, som er forbundet til en føler, pumper gyllen til lagerbeholderen. Systemet kan leveres både med og uden automatisk udmugning.

Automatikken er opbygget som et skrabesystem. En wire over hver gyllerende påmonteret skrabere for ca. hver 10 meter trækkes, via en trækstation, frem og tilbage. Hver trækstation kan håndtere op til 250 meter rende, men dette er dog afhængigt af forholdene på den enkelte farm. Skraberne er udført i hård PVC påmonteret en børste rundt i kanten, og hviler med et stykke rustfrit rundjern på rendens kant. Systemet er PLC styret via et elskab, og herfra kan udmugningen indstilles til at foregå med bestemte intervaller. Systemet er opdelt i sektioner, således at alle trækstationer ikke starter på en gang. Via et udtag i elskabet er det muligt at tilkoble en computer, og derfra aflæse udmugningshyppigheden med dag og tidspunkt for de seneste udmugninger.

Renden hviler på en bæring, som sikrer, at den kan arbejde ved temperatursvingninger.
Renden hviler på en bæring, som sikrer, at den kan arbejde ved temperatursvingninger.

Avlerkommentarer:  

Farm A: Ligger på Fyn og drives af Jens Arne Kristiansen med omkring 3600 tæver. Farmen består udelukkende af åbne 2-rækkede haller. I alt er der på farmen omkring 4400 meter rende. Halvdelen af farmens haller er placeret østvest og de resterende nordsyd. Denne opbygning har krævet lidt flere meter jordrør samt lidt flere trækstationer, end hvis alle farmens haller havde været orienteret ens.

Første gang Jens Arne Kristiansen stiftede bekendtskab med gyllehåndteringssystemet fra BIECO var på en tur til Holland med Sole Foderudvalg, hvor han så systemet i funktion.

- Jeg var ikke i tvivl om, at skulle jeg investere i gyllerender, så skulle det være BIECO, siger Jens Arne Kristiansen.

For fem år siden blev første del installeret, og i dag er hele farmen udstyret med gyllerender og automatisk udmugning, som en gang i døgnet sørger for udmugning.

- Man får først den fulde besparelse, når man investerer i automatik.. Render alene giver ikke en tilstrækkelig stor arbejdsbesparelse. Jeg tror, at automatikken fuldt ud kan forrente sig, siger Jens Arne Kristiansen.

Han har selv installeret størstedelen af systemet, dog var der hollændere på farmen, da sneglen til første sektion skulle installeres. - Siden har vi lavet det hele selv, og sneglen er nærmest den nemmeste del, siger han.

Elskab med PLC-styring
Elskab med PLC-styring

En stor gevinst ved render har været forbedringen af miljøet på farmen: - Fra at være et pløre mellem hallerne er mellemgangene blevet til boldbaner, fordi vi ikke længere kører med tunge maskiner mellem hallerne, siger han.

Han har også erfaret, at sundhedstilstanden på farmen er blevet bedre. Antallet af dødsfald blandt minkene er faldet, og han har ikke vaccineret, siden han fik gyllehåndteringssystemet opsat på farmen. Om der er en klar sammenhæng mellem gylleopsamling og sundhedstilstanden ved han ikke, men det er hans fornemmelse.

Der er stort set ingen lugtgener på farmen.

- Der er ikke den ammoniaklugt, som ved bagskyllesystemer, og det var også baggrunden for at vælge snegleløsningen. Det kan lugte lidt, når gyllen pumpes fra fortanken over i gylletanken, men det er det anlæg, som lugter mindst, siger Jens Arne Kristiansen.

Der har ikke været alvorlige driftsproblemer i den tid, systemet har kørt. Jens Arne Kristiansen har heller ikke oplevet problemer med at få leveret reservedele fra Holland, hvor systemet produceres.

- Der er ikke noget grundlæggende, som skulle have været lavet på en anden måde, siger han.

Tekniske specifikationer:
Render:
Materiale: PVC.
Udformning: Gennemskåret grå ultraribrør i sektioner på 10 meter.
Indvendig diameter: 30 cm.
Udvendig diameter: 33,5 cm.
Rendesamlinger: Ingen overlap. Glat samling med silikone og 4 rustfrie bolte igennem ribberne.
Placering: Uden automatik tilrådes en afstand fra buret på 20 cm. Med automatik 10-12 cm under buret. Renden placeres, så den rager ca. 2 cm uden for buret.

Bæring:
Materiale: Galvaniseret jern.
Form: Firkantet profiljern (30 x 30 mm) påmonteret 2 stykker bukket fladjern, således at renden kan glide i bæringen afhængig af temperatur.
Montering: Gennemgående bolte i stolpen. Galvaniseret skråbånd monteret fra bæringen så tæt på renden som muligt og skråt op til stolpen, hvor den er fastgjort med en fransk skrue.

Faldstamme:
Materiale: PVC.
Diameter: 200 mm.
Placering: Enten for enden af hallen, eller midt i hallen. På farm A er den placeret lodret, hvorimod den på farm B er monteret skråt.
Dæksel: Der arbejdes i øjeblikket med udvikling af et dæksel i rustfrit stål med vippelåg, som ikke skal åbnes manuelt før udmugning.

Jordrør:
Materiale: PVC.
Diameter: 250 mm.
Tykkelse: 12 mm.

Snegl:
Materiale: Kerne af galvaniseret jern påsat seks cm store vindinger i rustfrit stål. Sektioner af seks meter samlet med to rustfrie bolte.
Styr: Rustfrie styrelejer monteret i jordrøret med to rustfrie bolte ved hvert faldstamme. Dog maksimalt med fire meters mellemrum.
Trækstation til snegl: Elmotor monteret i en brønd for enden af jordrøret. Hver trækstation kan trække 80-100 meter snegl.

Automatik:
Wiremateriale: Rustfri og syrefast tre mm wire. Lavet af mere ned 30 tynde tråde.
Skrabere: 10 mm tykke udført i hård plast, monteret med børste på kanten. Bæres af rustfrit rundjern, som hviler på rendekanten. Er ikke påboltet wiren, så ved fysisk stop af skraberen slipper den wiren.
Styr til wire: Små PVC hjul med indstøbte kuglelejer.
Trækstation: 0,55 kW motor som kan trække op til 250 meter wire, afhængig af forholdene på den enkelte farm.
Sikring: Ved hver trækstationen er monteret et ekstra hjul som wiren løber over, i dette hjul er monteret en føler som ved modstand på wiren (f.eks et nedfaldent bur) frakobler motoren.
Wirestrammer: Tre hjul som kan justeres i forhold til hinanden.

Farm B: Ligger ved Brørup og drives af Hans Kargo Jensen med 1250 tæver. Farmen består af tre store lukkede haller placeret ved siden af hinanden. I alt er der på farmen omkring 1700 meter rende. I øjeblikket arbejdes der med tanker om udvidelse af farmen med en til to ekstra lukkede haller.

Renderne af gennemskårne ultraribrør giver god stabilitet. Bemærk den tørre bund under renden, før opsætningen var der nærmest bundløst.
Renderne af gennemskårne ultraribrør giver god stabilitet. Bemærk den tørre bund under renden, før opsætningen var der nærmest bundløst.

Hans Kargo Jensen fik sat render op i foråret 2001 lige før hvalpetiden. Renderne har han selv hængt op, og han har også hjulpet til med gravearbejdet. Automatikken er opsat af BIECO, for, som Hans Kargo Jensen siger, så er det lidt af en rebus, at få sat wiretrækket rigtigt op. Automatikken er valgt ud fra den betragtning, at investeringen tjener sig selv ind i form af en arbejdsbesparelse.

- Automatikken koster omkring 120 kroner pr. tæve, og for det beløb kan man ikke betale en mand i et år for at skubbe gylle. En manuel rensning af render tager fire til fem timer, siger han.

Hans Kargo Jensen anbefaler at tænke automatik ind i beslutningen om at investere i gyllerender fra begyndelsen: - Ellers risikerer man at komme ude i nogle faldgruber, hvor det ikke kan lade sig gøre at automatisere.

Den største ulempe, som han har oplevet, er besværet med at fange eventuelt undslupne mink.

- Det er ikke til at se, hvor de er henne på grund af render, fortæller han.

Ellers har der ikke været problemer med systemet, og Hans Kargo Jensen er gennemgående godt tilfreds med sit valg.

Faglig kommentar:
BIECO startede i 1998 med salg af det hollandske udmugningssystem i Danmark. Forud for dette ligger der dog et meget stort erfaringsgrundlag fra Holland, hvor det første anlæg allerede blev monteret i 1991. Og som følge af ny lovgivning midt i 1990‘erne i Holland om opsamling og to gange daglig udmugning har ca. 95 procent af de hollandske avlere monteret systemet i dag. I alt er der i Holland og de nordiske lande opsat ikke mindre end 500 km render af dette system svarende til at godt 400.000 tæver går med systemet.

Med så stort et erfaringsgrundlag er alle børnesygdommene luget væk. Systemet fungerer fuldt ud efter hensigten. Og klager fra brugerne af systemet, er jeg endnu ikke stødt på.

Som nævnt i den tidligere artikel om Gjøl Vacuum er der både fordele og ulemper ved at gå fra fast møg til gylle, disse er selvfølgelig også gældende for dette system.

Fordele ved systemet:
Som for andre gyllesystemer er der nogle generelle fordele ved systemet. Udmugningen bliver rationaliseret, og tidsforbruget kraftigt minimeret uanset om der vælges et system med eller uden automatik.

Den fysiske arbejde med udmugning ved et gyllesystem bliver mindre sammenholdt med traditionel udmugning. Ved automatik er der intet fysisk arbejde forbundet med udmugning. Flueplagen vil oftest kunne minimeres, hvis halm og foderester fjernes jævnligt.

Sammenholdt med andre gyllesystemer har BIECO dog nogle fordele. Den største består uden tvivl i, at når gyllen har forladt farmen, bliver den i lagerbeholderen, til den skal udbringes på marken. Andre systemer anvender tynd gylle fra gyllebeholderen til at bagskylle i jordrørene inde på farmen. BIECO‘s system er derfor meget "skånsomt" overfor gyllen i disse tider, hvor ammoniakfordampning er på dagsordenen. Den skånsomme transport af gyllen giver en meget minimal lugt fra systemet når det arbejder.

I og med at systemet er solgt til mange lande, er det afprøvet under mange forskellige forhold.

Priser:
Ved farmstørrelse på 1.500-2.000 tæver.
Uden automatik: Omkring 150-160 kr. pr. meter rende for alt over jorden incl. montering.
Med automatik: Omkring 275 kr. pr. meter rende for alt over jorden incl. montering.
Jordsystem: Omkring 1.150 kr. pr. meter incl. montering (ved i gennemsnit 70 meter snegl pr. trækstation).
Hertil kommer udgifter til fortank, lagertank samt pumper og rør til forbindelse mellem disse. Generelt er priserne meget afhængig af farmens opbygning. En snørklet opbygget farm med korte haller giver et dyrere gyllesystem pr. meter rende end en rationelt opbygget farm med lange haller.

Trækstation til skraberanlægget. Bemærk den ekstra rulle med indbygget overbelastningssikring.
Trækstation til skraberanlægget. Bemærk den ekstra rulle med indbygget overbelastningssikring.

Automatikdelen er velafprøvet, og de ældste systemer i Holland har netop rundet 10 års jubilæet. Det hollandske system er det originale system, alle andre skrabesystemer er mere eller mindre kopier, som kun har været på markedet i en meget kort periode.

Valget af en ultraribrende (render med to cm lameller for hver to cm) giver en meget stabil rende.

Trækstation til jordsneglen er monteret i en let tilgængelig brønd.
Trækstation til jordsneglen er monteret i en let tilgængelig brønd.

På farm B har man valgt skrå faldstammer for at undgå at komme i karambolage med vand-og elledninger, og for at kunne bevare så meget plads for enden af rækkerne som muligt. Bemærk at styrehjulene til wiren er med indstøbte kuglelejer.
På farm B har man valgt skrå faldstammer for at undgå at komme i karambolage med vand-og elledninger, og for at kunne bevare så meget plads for enden af rækkerne som muligt. Bemærk at styrehjulene til wiren er med indstøbte kuglelejer.

Ulemper ved systemet:
Som ved andre gyllesystemer skal gødning og halm håndteres hver for sig. Halmen skal nu fjernes over midtergangen. Dette er lidt problematisk, men i dag findes der maskiner, som kan håndtere dette problem.

En jordtransport baseret på en lang snegl monteret i et jordrør dybt i jorden, kan for nogen lyde som en risiko. Går sneglen i stykker forestår der et besværligt stykke arbejde med at skifte den. Der skal graves ned for enden af røret, og den op til 100 meter lange snegl skal trækkes ud gennem røret. Sneglen går dog ikke i stykker, forsikrer Bent Eskesen fra BIECO. Noget tyder på han har ret, der er meget lidt slitage på sneglen, i og med at den kører meget langsomt og hele tiden er dækket af gylle. De få gange det har været nødvendigt at afmontere en snegl i Holland, har det ikke været så besværligt, som man skulle tro.

Som konklusion må det siges, at systemet har udstået sin prøvetid. Det fungerer upåklageligt efter hensigten.

Bilag E-6,1/2
Se billede i fuld størrelse

 Bilag E-6,2/2
Se billede i fuld størrelse

Bilag E-7,1/2
Se billede i fuld størrelse

Bilag E-7,2/2
Se billede i fuld størrelse

Bilag E-8,1/2
Se billede i fuld størrelse

Bilag E-8,2/2
Se billede i fuld størrelse

Bilag E-9
Se billede i fuld størrelse 

Bilag E - 10

Tema om gødningsopsamling
Udmugningssystem fra Midtjysk Aqua

Tekst :
Konsulent Hans-Jørgen Risager
og journalist Søren Jespersen

Farm A er opbygget med 25 haller på en lang række. 
Farm A er opbygget med 25 haller på en lang række.

Midtjysk Aqua har specialiseret sig i salg af PVC rør til mange formål. Siden 1998 har firmaet solgt render og rørsystemer til gylleløsninger på minkfarme. Det henvender sig til gør-det-selv manden, materialerne leveres på pladsen, og så er det op til avleren at få monteret systemet.

Gødningsopsamlingssystemet fra Midtjysk Aqua er opbygget som et gyllesystem med ophængte render. Renderne er lavet af gennemskårne rør i kraftig godstykkelse. Faldstammerne er typisk placeret midt i hallen, således at gødningen skubbes manuelt fra begge sider gennem renden til faldstammen og videre til jordrøret. Transporten i jordrøret foregår ved, at der pumpes tynd gylle fra gyllebeholder eller fortank til enden af jordrøret. Jordrøret er forbundet til en tøropstillet pumpe eller en fortank med pumpe, der sørger for den videre transport til gyllebeholderen. På de to farme, vi besøgte, var jordtransporten opbygget forskelligt. Transporten er nærmere beskrevet under farmbeskrivelsen.
Firmaet har endnu ikke udviklet et automatisk udmugningssystem, men rendesystemet er konstrueret således, at der altid kan eftermonteres et automatisk system.

Farm A:
Stig Sørensens minkfarm ved Bording kom i vejen for den nye motorvej mellem Herning og Århus. Den er derfor flyttet til en ny placering nogle få hundrede meter væk fra den nye vejføring. Den nye farm er bygget op fra grunden, og de 25 stk. 2-rækkede 27 fag lange haller med plads til 2.200 tæver, står derfor parallelt i en snorligE række. Der er ingen knopskydninger, som er kommet til hen ad vejen, og det har gjort det muligt at lave rørføringen til gylleopsamlingen på en rationel måde.
Jordrøret på omkring 170 meter går på tværs midt under hallerne og er placeret med et fald mod en tøropstillet pumpe på ca. 1 promille. Farmen har kun en mindre gyllebeholder (180 kubikmeter), som jævnligt tømmes til aftagerens gyllebeholder.
Renderne er ophængt med et lille bagfald på i alt 2 cm på hele længden. De galvaniserede bæringer har Stig Sørensen selv fået fremstillet, og de er monteret med to franske skruer dels i stolpen og dels i skråstolpen. Bæringen er forsynet med en skråstiver, der ligeledes er fastgjort til både stolpe og skråstolpe med franske skruer. Faldstammerne er forsynet med en lukkeprop med gummipakning, som slutter helt tæt til faldstammen.

Priser:

Da firmaet som nævnt ikke sælger færdige systemer, men render og rørsystemer kan det være svært at udregne prisen for et færdigt system.
Ved en farmstørrelse mellem 1.500-2.000 tæver er materialeprisen (render, endestykker, faldstammer, propper til faldstammer, jordrør samt trykrør) ca. 90 kr. pr. meter rende svarende til ca. 115 kr. pr tæve (1,2-1,3 meter rende pr. tæve). Hertil skal lægges omkostninger til rendebæringer, samt opsætning af systemet.
Stig Sørensen har i alt brugt lige knap 500.000 kr. på systemet (materialer, pumper, gylletank samt eget arbejde) svarende til ca. 225 kr. pr. tæve eller ca. 175 kr. pr. meter rende. Det skal dog siges, at dette kun kan lade sig gøre ved etablering af ny farm, hvor arbejdet med opsætningen kan rationaliseres, når burene ikke er i vejen ved opsætningen.

 Faldstammen er limet og boltet fast til renden. Den grønne lukkeprop med gummipakning slutter helt tæt til faldstammen.
Faldstammen er limet og boltet fast til renden. Den grønne lukkeprop med gummipakning slutter helt tæt til faldstammen.

I forbindelse med opbygningen af farmen er der etapevis opsat render i samtlige haller, og valget faldt på Midtjysk Aqua.
- Vores nabo hældte til dette her system, og så har vi været rundt og kigge på de forskellige muligheder. Renderne er lidt smallere end ved andre systemer, og det valgte vi at give køb på, siger Stig Sørensen. Det meste af arbejdet med at opsætte render har Stig Sørensen og hans broder, som han driver farmen sammen med, selv stået for. Dog er jordarbejdet udført af en kloakmester.
Der muges ud en gang om ugen, og det tager mellem fem og seks timer for én mand. Stig Sørensen har indtil videre fravalgt automatisk udmugning, men renderne er sat op på en sådan måde, at det umiddelbart kan lade sig gøre at eftermontere.
- Så længe, der ikke er krav om daglig udmugning, kan det ikke betale sig at investere i automatisk udmugning, forklarer Stig Sørensen om baggrunden for beslutningen om at satse på manuel udmugning.
Lugtgener er der ikke mange af. - Det kan lugte lidt under udmugningen, når bagskyllet sættes i gang, siger Stig Sørensen.
Generelt om systemet siger han, at det fungerer efter hensigten, og at han er udmærket tilfreds med valget af Midtjysk Aqua.

Farm A har selv fået fremstillet metalbæringerne, som er fastgjort med franske skruer.
Farm A har selv fået fremstillet metalbæringerne, som er fastgjort med franske skruer.

Farm A har en lille gylletank, og med jævne mellemrum flyttes gyllen med vognmand til aftagers gyllebeholder.
Farm A har en lille gylletank, og med jævne mellemrum flyttes gyllen med vognmand til aftagers gyllebeholder.

Farm B:
Sten & Boie Moritsens farm syd for Hvide Sande har 1.600 tæver og består af dels åbne og dels lukkede haller. I 1998/99 begyndte de at opsætte render fra Midtjysk Aqua på farmen. De har selv stået for arbejdet med opsætning af systemet. Som bæringer er anvendt 2 x 4 tommer høvlet træ, som er fastgjort til stolpen med franske skruer. Som skråstiver er anvendt en burkrog fastgjort til bæring og stolpe med store kramper.
På en del af farmen er der endnu ikke nedgravet jordrør og etableret faldstammer. Denne del af farmen er i øjeblikket ved at blive ombygget for at imødekomme de kommende krav til burstørrelser. I forbindelse med udmugning, i dette afsnit af farmen, sænkes en specialfremstillet skovl på minilæsseren ind under renden i den ene ende, hvorefter gødningen skrabes gennem renden og ud i skovlen. Når skovlen er fyldt tippes gødningen ned i fortanken. Imellem udmugningerne er der placeret en murerbalje for enden af hver rende til opsamling af vandspildet, som ender i renden. På den resterende del af farmen er der midt på hallerne placeret en faldstamme med forbindelse til et jordrør. Farmen har ikke selv en gyllebeholder, men har lejet sig ind hos en nabopelsdyravler, hvis gylletank er placeret meget tæt på farmen. Jordrøret bagskylles med gylle fra fortanken. For at dette system kan fungere, skal fortanken omrøres før udmugningen starter, ellers kan der være problemer med tilstopning af jordrørene. Farmen har kun en pumpe, som med ventiler kan klare både omrøring af fortank, skylning af jordrør samt tømning af fortank til naboens gyllebeholder.
Der anvendes ikke propper over faldstammerne på denne farm. På den del af farmen, som er udstyret med faldstammer, tager udmugningen omkring to timer ved en ugentlig udmugning.
- Systemet kører fint. Bagskyl og render virker efter hensigten, så det kan jeg kun sige god for, siger Boie Moritsen.

Tekniske specifikationer:

Render:
Materiale: Genbrugs PVC.
Udformning: Gennemskårne glatte rør.
Indvendig diameter: 280-285 mm.
Udvendig diameter: 295-300 mm.
Godstykkelse: 7 mm.
Sektionslængde: 6 meter.
Rendesamlinger: 30 cm overlap (gennemskåren muffe). Farm A: Lim og gennemgående forsænkede bolte. Farm B: 2 stk. dobbeltklæbende glaslister og 2 gennemgående bræddebolte i toppen af renden.
Endepropper: Farm A: PVC prop, limet fast til renden, Farm B: Udskåret træprop fastgjort med dobbeltklæbende glasliste og skruet fast. Placering: 20 cm under buret og ragende ca. 2 cm uden for buret.

Bæring:
Materiale og form: Farm A: Galvaniseret vinkeljern påmonteret et halvmåneformet stykke fladjern. Farm B: 2 x 4 tommer høvlet træ med udskæring til renden. Firmaet anbefaler 45 x 95 mm tømmer høvlet på 4 sider.
Montering: Farm A: To franske skruer i henholdsvis stolpe og skråstolpe, samt galvaniseret skråbånd fastgjort til bæringen så tæt på renden som muligt og skråt op til stolpen, ligeledes fastgjort med 2 franske skruer. Farm B: Fastgjort med to franske skruer til henholdsvis stolpe og skråstolpe, som skråstiver er valgt en burkrog fastgjort til bæring og stolpe med store kramper.

Faldstamme:
Materiale: PVC
Udformning: 250/315 mm limstuds med snøreliv forberedt til lukkeprop. Den er indsnævret, så den går inden i en 250 mm spidsende.
Placering: Midt på renden.
Dæksel: Lukkeprop med gummipakning (farm A).

Jordrør:
Materiale: PVC
Diameter: 250 mm

Bagskyllerør:
Materiale: PVC
Diameter: 110 mm 6 bars trykrør.

Faglig kommentar
Midtjysk Aqua har, modsat de to tidligere omtalte firmaer med gylleløsninger, ikke samme lange erfaringsgrundlag med salg af gyllesystemer til mink. Man kunne derfor forledes til at tro, at der med dette system vil være flere børnesygdomme, som endnu ikke var luget væk. De to farme vi besøgte, var dog godt tilfredse med systemet, så det lader til, at det fungerer efter hensigten.
I de tidligere artikler er fordele og ulemper ved at gå fra fast møg til gylle listet op. De arbejdsbesparende fordele ved et gyllesystem er også nævnt, og de er selvfølgelig også gældende for dette system.

Fordele ved systemet
Midtjysk Aquas gennemskårne glatte rør er billigere end gennemskårne ribrør og formstøbte render. Med en godstykkelse på 7 mm, er de meget formstabile. Med tætte propper over faldstammerne minimeres lugtgenerne i forbindelse med udmugningen, når der bagskylles med gylle i jordrørene.

Tør opstillet pumpe i brønd
Tør opstillet pumpe i brønd

 Farm B har kun en pumpe, som klarer både omrøring af fortanken, bagskyl i jordrør samt transport af gyllen til naboens gylletank.
Farm B har kun en pumpe, som klarer både omrøring af fortanken, bagskyl i jordrør samt transport af gyllen til naboens gylletank.

Ulemper ved systemet
Landskontoret for Bygninger og Maskiner på Landbrugets Rådgivningscenter udarbejdede i 1997 byggeblade på udformning og opsætning af gyllerender. Heri står der blandt andet, at renderne som minimum skal være 300 mm i diameter målt indvendigt. Renden som Midtjysk Aqua indtil nu har anvendt, er lavet af et gennemskåret 315 mm rør med en godstykkelse på 7 mm. I forbindelse med opskæringen vipper kanterne lidt ind. Således havde renderne vi målte på de to farme en indvendig diameter på mellem 280 og 285 mm.
Så længe vi ikke har en bekendtgørelse om opsamling af gødningen, har byggebladene ingen retsvirkning, men så snart bekendtgørelsen er underskrevet, vil byggebladene blive tilpasset bekendtgørelsen, og der er ingen grund til at tro, at der bliver slækket på kravet til rendediameteren.
Farm B‘s anvendelse af træbæringer virkede ikke så stabilt som de galvaniserede bæringer på farm A. Dette kan dog forklares ved at fastgøringen af træbæringen bør være med 2 gennemgående bolte samt en mere stabil skråstiver end den valgte burkrog.

Bilag E - 11

Tema om gødningsopsamling
Udmugningssystem fra Pels.dk

Tekst:
Konsulent Hans-Jørgen Risager
og journalist Søren Jespersen

Pels.dk forsyner pelsdyravlere med alt tænkeligt udstyr, der er behov for til drift af en minkfarm. Et af produkterne er et komplet gødningshåndteringssystem med automatisk udmugning.

Bæringen i enden er udformet, så renden har mulighed for at udvide sig. Bemærk hvorledes endeproppen i renden er monteret (Farm B). 
Bæringen i enden er udformet, så renden har mulighed for at udvide sig. Bemærk hvorledes endeproppen i renden er monteret (Farm B).

Gødningshåndteringssystemet fra Pels.dk består af ophængte, formstøbte render forbundet til et jordrørssystem. Gødningen skubbes igennem renden til en faldstamme og ender i jordrøret. Transporten igennem jordrøret foregår ved at bagskylle med tynd gylle fra gyllebeholderen eller fortank ind i enden af jordrøret. Gødningen transporteres igennem jordrøret til en fortank eller en tørpumpe, hvorfra det pumpes videre til opbevaring i gyllebeholderen.

Automatikken er opbygget som et wiretræksystem med rustfrie skrabere påmonteret et stykke udskåret hård PVC formet efter renden. Systemet er PLC styret fra en styretavle og overvåget via induktive følere, som afbryder funktionen efter 1 sekunds uregelmæssigheder.

Automatikken i funktion (Farm A). 
Automatikken i funktion (Farm A).

AG Mink, Hvide Sande (Farm A)
Anders Quist og Gunnar Kristensen driver sammen AG Mink foruden deres egne farme. I 2001 fik de opført en lukket 10 rækket gitterspærshal leveret af Pels.dk. Hallen blev taget i brug i forbindelse med udsætningen af hvalpe i juli. Hallen består af 32 fag i hver række og er leveret med gødningsrender og automatik. Faldstammerne er placeret midt i hallen og jordrøret er forbundet til en fortank placeret uden for hallen. Det korte jordrør i kombination med, at det har et pænt fald mod fortanken (2,5 promille) gør, at det ikke er nødvendigt, at starte bagskyllet hver gang der udmuges.

- Vi er generelt godt tilfredse med gødningssystemet. Det kører, som det skal, siger Gunnar Kristensen.

Ny bæring i bukket galvaniseret jern (Farm B). 
Ny bæring i bukket galvaniseret jern (Farm B).

Valget faldt på Pels.dk‘s løsning, efter at Anders Quist og Gunnar Kristensen havde sonderet markedet og set systemet i brug på en anden farm.

- Det så ud til at været et rimeligt godt system, og derfor valgte vi det, siger Gunnar Kristensen.

De første skrabere havde svært ved at rense renden optimalt, men dem har firmaet nu udskiftet til en ny model. Med de nye skrabere, som Pels.dk har monteret uden ekstra omkostninger, er problemet ikke længere så udtalt.

Grunden til at skraberen ikke renser renden optimalt, skal også ses i lyset af, at der i hele hallen er monteret vandafledere undtagen i de sidste to fag i hver ende af rækken, således at vandspildet i renden er minimalt.

I sommerperioden blev der muget ud dagligt, men i vinterperioden er frekvensen sat ned til to gange om ugen.

Faldstammen på Farm B er placeret uden for hallen. Bemærk det lille stykke PVC som wiren løber igennem på enden af renden, den renser wiren så møget ikke hober op i vendehjulene. 
Faldstammen på Farm B er placeret uden for hallen. Bemærk det lille stykke PVC som wiren løber igennem på enden af renden, den renser wiren så møget ikke hober op i vendehjulene.

På farm A ledes gyllen til en fortank, pumpen kan anvendes både til omrøring, bagskyl samt transport til gyllebeholder. 
På farm A ledes gyllen til en fortank, pumpen kan anvendes både til omrøring, bagskyl samt transport til gyllebeholder.

Rende påmonteret automatisk udmugning (Farm B).
Rende påmonteret automatisk udmugning (Farm B).

Rousthøje Minkfarm, Årre (Farm B)
Jørgen Nordestgård er etapevis i gang med at installere gødningsrender på farmen med plads til 3.000 tæver. Han har tidligere haft render til at ligge i jorden, men har nu, som en af de første avlere valgt Pels.dk‘s gødningsopsamlingssystem. 1. juli 2000 var den første del af systemet klar til brug, og Jørgen Nordestgård er tilfreds med systemet, som har kørt uden problemer. Der er installeret automatik.

- Jeg har sparet en mand på at få automatiseret udmugningen, siger han.

I sommerperioden starter udmugningen hver dag kl. 4 om morgenen. Og som Jørgen Nordestgård siger, så kan han godt lide at muge ud på det tidspunkt, mens han stadig ligger i sengen. Om vinteren kører systemet efter behov.

Pels.dk er som leverandør kommet på farmen, når det har været nødvendigt. Firmaet har også skiftet nogle af renderne, som på grund af en fejlstøbning ikke har været helt stabile. Udskiftningen er sket for Pels.dk‘s regning.

Jørgen Nordestgård fortæller, at han har fået et bedre miljø på farmen. Problemer med vand mellem hallerne og dybe hjulspor efter maskiner er væk. I dag vokser der græs mellem hallerne, og der er tørt. Han har også oplevet færre flueproblemer, siger han.

Farmen består en bred vifte af forskellige haller.

For at forbinde to åbne 2-rækkede haller med wiretræk, således at de kan køre på samme trækstation, er der opsat et ca. 3 meter højt stativ for enden af hallerne, som wiren føres op over. Dette sikrer uhindret adgang imellem hallerne.

Lugtproblemer ved systemet, mener Jørgen Nordestgård, er minimale.

- Vi har et fald på jordrørene på godt 1 promille, og i forbindelse med udmugningen kører bagskyllet kun 5 minutter, før skraberne starter og så igen ca. 10 minutter, når udmugningen er overstået, fortæller han.

Motor til automatikken er forsynet med nødstop samt induktive følere, der afbryder motoren ved driftsproblemer.  
Motor til automatikken er forsynet med nødstop samt induktive følere, der afbryder motoren ved driftsproblemer. 

Priser:

AG mink har i alt betalt 113.000 kroner for systemet. I denne pris er inkluderet render, bæringer, jordrør, skraber, automatik, styring samt montering. Fortank og pumpe fandtes i forvejen på farmen. I alt svarer dette til ca. 200 kr. pr. meter rende.

Som tommelfingerregel oplyser firmaet Pels.dk, at prisen pr. meter opsat rende ligger i størrelsesordenen 120 -140 kr.

Jordrør, montering af disse samt opgravning og tildækning står i ca. 200 kr. pr. meter jordrør. Automatik står i ca. 90 kr. pr. meter rende, dog er denne pris meget afhængig af hallernes længde.

Styretavle til maksimalt 8 trækstationer koster pr. stk. 26.000 kr.

 

Tekniske specifikationer:

Render:
Materiale: Rent nyt PVC.
Udformning: Formstøbte med kant.
Indvendig diameter: 35 cm.
Udvendig diameter:
Godstykkelse: 4,5 mm
Sektionslængde: 6 meter
Rendesamlinger: 10 cm overlap. 2 stk. dobbeltklæbende glaslister med silikone imellem samt 5 forsænkede gennemgående bolte. Firmaet praktiserer også sammenstødte render, dette mødte vi dog ikke på vores tur.
Endepropper: Udskåret hård PVC fastsat med 5 skruer, tætnet med silikone.
Rendens placering: Afstand til underkanten af buret: 20 cm.
Placering i forhold til bagkant: Farm A: 5 cm udenfor burets bagkant. Farm B: 10 cm udenfor buret bagkant.

Bæringer:
Gamle: Materiale og montering: Trykimprægneret træ (2 x 9 cm) fastgjort til stolpen med 3 skruer. Stabiliseret med rustfri burkrog fastgjort til stolpe og bæring med gennemgående bolte. Selve renden bæres af et stykke galvaniseret rundjern fastgjort på et firkantet stykke galvaniseret jern der passer uden på træbæringen, hvortil den er fastgjort med to skruer.
Nye: Materiale og montering: Galvaniseret rundjern, som er bukket og formet efter renden. Den er fastgjort til stolpen med en gennemgående bolt. Stabiliseret med en rustfri burkrog fæstnet til stolpen med en gennemgående bolt. Ved bæringen, tæt ved renden, er den bukket rund om rundjernet og holdt fast med en låsering.

Faldstamme:
Materiale: PVC.
Form: T-studs indstøbt i renden, og som passer ned i muffe på faldstammen.
Placering:
Farm A: midtpå renden. Farm B: I enden af renderne uden for hallerne.
Diameter: 250 mm.

Jordrør:
Materiale: PVC ultra- og optimarør.
Diameter: 250 mm.

Bagskyllerør:
Materiale: PVC trykrør.
Diameter: 110 mm.

Automatik:
Skabere: Udført i rustfri stål påmonteret en udskåret skraber i hård PVC.
Antal skrabere: 1 skraber pr. ca. 8 fag.
Wiretykkelse: 3 mm.
Wirerenser: For enden af hver rende er monteret et lille stykke PVC som wiren føres igennem for at rense denne.
Motorkapacitet: 4 render pr. motor, dog afhængig af hallens længden.
Vendehjul: Lavet af PVC og monteret med glideleje.

 Rende skrabet to gange (Farm A), skraberen har svært ved at rense renden optimalt.
Rende skrabet to gange (Farm A), skraberen har svært ved at rense renden optimalt.

Styretavle med indbygget PLC.
Styretavle med indbygget PLC.

Claus Nordborg Eriksen, Vejen (Farm C)

For at undgå det store stativ for enden af hallerne til forbinde 2 haller på samme wiretrækstation, er der som et forsøg på nogle af Claus Nordborg Eriksens haller lavet en fremføring af wiren igennem kanaler i jorden. For enden af hver rende er der nedstøbt en stolpe i et PVC rør med et vendehjul monteret i rendehøjde samt et monteret ca. 20 cm nede i jorden. PVC rørene er indbyrdes forbundet med et tyndt rør, hvorigennem wiren er fremført.

- Firmaet var lidt betænkelig ved, om den valgte løsning ville give problemer med vand i de underjordiske rør, men da de alle er forbundet med et lille fald, er det ikke noget problem at dræne vandet væk, siger Claus N. Eriksen.

- Dette system fungerer uden problemer, og så er vi fri for det store stativ for enden af hallerne, det pynter ikke just på farmen.

Da Claus N. Eriksen har flere folk ansat på farmen, og han tænker meget på sine ansattes sikkerhed, valgte han at få arbejdstilsynet til at gennemgå systemet.

- Med nogle små ændringer accepterede de systemet, et af kravene var et nødstop ved hver trækstation, siger Claus N. Eriksen.

Faglig kommentar
Pels.dk har ikke været på banen med udmugningssystemer i så mange år. På de besøgte farme var der dog udbredt tilfredshed med det opsatte system. Automatikdelen er forholdsvis nyudviklet, og der har da også været nogle "børne-sygdomme" med systemet. De første vendehjul kunne ikke holde, og skraberen er blevet ændret. Disse ting er dog blevet rettet på farmene uden beregning fra Pels.dk. 

For at forbinde 2 haller med wiretræk, er der i gavlenden opsat et stativ (Farm B). 
For at forbinde 2 haller med wiretræk, er der i gavlenden opsat et stativ (Farm B).

Som wirestrammer har Farm B anvendt en trådstrammer beregnet til hegnstråd. 
Som wirestrammer har Farm B anvendt en trådstrammer beregnet til hegnstråd.

Fordele ved systemet
I forbindelse med automatikken er der gjort meget ud af sikkerheden. Fritsiddende vendehjul er skærmet af, der er nødstop ved alle trækstationer og induktive følere ved trækstationen stopper motoren efter 1 sekunds uregelmæssighed.

Sammenkoblingen af 2 åbne haller på samme trækstation, halverer antallet af trækstationer. Andre firmaer vælger typisk en trækstation pr. hal. Sammenkoblingen af 2 haller med wiren fremført under jorden virker tiltalende. Hvorimod stativet for enden af hallen ikke just pynter på farmen.
Systemet er frostsikret. Ved let frost starter automatikken ofte, og ved hård frost stopper automatikken helt.

Ulemper ved systemet
Den formstøbte rende er 0,5 mm tyndere i godset end den tilsvarende rende fra Gjøl Vakuum. En repræsentant fra det tyske firma, som fremstiller renden, udtalte til undertegnede på Landsudstillingen, at renden slet ikke var konstrueret til ophængning med 2 meter imellem bæringerne. Det skal dog retfærdigvis nævnes, at der på de besøgte farme ikke var tegn på, at renden hang i buer imellem bæringerne.

De spinkle træbæringer (2 x 9 cm) virker ikke så stabile, specielt fastgøringen med 3 skruer til stolpen, gennemgående bolte ville have været at foretrække. Den nyudviklede bæring i galvaniseret jern er meget mere stabil.

Den store afstand imellem skraberne, bevirker at wiren slæber igennem møget, specielt hvis wiren ikke er strammet optimalt.

Rendens og skrabernes udformning er medvirkende til, at renden ikke renses optimalt når der udmuges. Der efterlades en kage tilbage på den indvendige side af renden og på dennes kant.

At skraberne kører meget hurtigt igennem renden, samt montering af vandafledere, kan ligeledes være medvirkende til ovennævnte problem.

Konklusion
Der er efterhånden monteret en del anlæg fra Pels.dk. De besøgte farme var alle tilfredse med det opsatte system. Og ved selvsyn kunne det konstateres, at selve opsætningen var et flot stykke håndværk, samt at systemet fungerer efter hensigten.

 For at forbinde 2 haller med wiretræk, har Farm C ført wiren under jorden i et rør.
For at forbinde 2 haller med wiretræk, har Farm C ført wiren under jorden i et rør.

Den underjordiske wire går over et vendehjul og igennem et rør (Farm C).
Den underjordiske wire går over et vendehjul og igennem et rør (Farm C).

Bilag E - 12

Vakuumanlæg for gør det selv manden

Tekst og foto:
Hans-Jørgen Risager

Pumpen er en tysk Vogelsang vakuumpumpe 
Pumpen er en tysk Vogelsang vakuumpumpe

Hos Jørgen Westergård, Gjøl Pelsdyrfarm har gør det selv manden været i sving.

- Hvorfor betale i dyre domme for et færdigt system, når man med lidt fingersnilde kan lave det selv, siger Jørgen Westergård.

Hans farm ligger på Gjøl, hvor plasmacytosen har hærget i stor stil, lige indtil der blev opnået enighed om en samlet 2-årig områdesanering i 1999. Siden har der heldigvis ikke været reagenter i området. Dette faktum, at Jørgen Westergård har saneret sin besætning ikke mindre end 4 gange, var stærkt medvirkende til hans valg af system.

- Med et vakuum anlæg bliver alt suget med ud, og når gyllen har forladt farmen, kommer den ikke ind igen, som en teoretisk smittekilde, fastslår Jørgen Westergård.

Samtidig lægger han ikke skjul på, at et vakuumanlæg er langt det billigste at etablere, og at systemet på ham virker meget tiltalende. Som han siger: - Nogen kan lide moderen andre datteren.

I forbindelse med den sidste sanering i vinteren 2000/2001, blev alt jordarbejdet med nedlægning af jordrør og pumpebrønd foretaget. Det skete mens farmen stod tom, og efterfølgende blev den grundigt rengjort og desinficeret.

I efteråret 2001 blev renderne etableret i den del, hvor avlsdyrene skulle gå den kommende vinter, og efterfølgende er de sidste render monteret i januar/februar 2002. Som en midlertidig løsning er der endnu ikke opført en gylletank ved farmen. I forbindelse med udmugning pumpes gyllen direkte i en gyllevogn, og transporteres til en lejet gylletank hos naboen. Til maj starter projekt gyllebeholder, hvor der opføres en 2.500 m3 Spæncom gyllebeholder.

Renderne og jordrør er købt direkte hos producenten. Med en investering på 2.500 kroner i en PVC svejser, har han selv svejset endepropper i renderne. Faldstammerne er lavet ved at bore et 110 mm hul i renden, ribberne er skåret væk med en vinkelsliber, PVC‘en omkring hullet er varmet op og et stykke 160mm rør er presset igennem fra oversiden, endelig er samlingen svejset sammen.

De galvaniserede bæringer har den lokale smed lavet. Incl. skråstiver og bolte står de i under 20 kroner pr. styk.

Pumpen er en tysk Vogelsang vakuumpumpe. Jordrørene er delt i 3 sektioner á ca. 100 meter, som kan åbnes på skift.

Til farmen med i alt 4.800 tæver er der investeret et sted imellem 800.000-900.000 kr. i materialer, dertil skal lægges i alt ca. en mands arbejde i tre måneder. Den kommende investering i gyllebeholder er ikke medregnet.

- Havde jeg købt et færdigt system ville prisen nok nærme sig to millioner med min farmstørrelse, mener Jørgen Westergård.

Der har ikke været de store problemer med systemet: - Store halmmængder skal vi være påpasselige med, og skulle vi fjerne lidt halm fra renderne et par gange i løbet af sæsonen, så klarer vi det. Han har dog haft lidt problemer med at finde en prop til faldstammerne, således at de slutter helt tæt. - Der er dog sat folk på opgaven, så det problem skal vi nok få løst, siger han.

Renderne er samlet med skum og tre gennemgående bolte.
Renderne er samlet med skum og tre gennemgående bolte.

Faldstammerne har Jørgen Westergård selv konstrueret ved hjælp af et hulbor, en varmeblæser samt en PVC-svejser. 
Faldstammerne har Jørgen Westergård selv konstrueret ved hjælp af et hulbor, en varmeblæser samt en PVC-svejser.

Renderne er gennemskårne ultraribrør. 
Renderne er gennemskårne ultraribrør.

Som en midlertidig løsning pumpes gyllen i forbindelse med udmugningen direkte op i en gyllevogn via denne læssestuds. 
Som en midlertidig løsning pumpes gyllen i forbindelse med udmugningen direkte op i en gyllevogn via denne læssestuds.

TIDSSKRIFT FOR DANSK PELSDYRAVL NR . 4 APRIL 2002

Bilag E - 13

Tema om gødningsopsamling
Udmugningssystem fra Scan Plast

Tekst:
Konsulent Hans-Jørgen Risager
og journalist Søren Jespersen

Pumpen er produceret i Tyskland. På den ene side suger den, og på den anden side trykker den. Bemærk vandtilslutningen med magnetventil på vakuumsiden, som sikrer, at pumpen hele tiden er fugtet. Det forlænger levetiden. 
Pumpen er produceret i Tyskland. På den ene side suger den, og på den anden side trykker den. Bemærk vandtilslutningen med magnetventil på vakuumsiden, som sikrer, at pumpen hele tiden er fugtet. Det forlænger levetiden.

Firmaet Scan Plast A/S, Holstebro, er et nyt firma på området for håndtering af gødning. Firmaet har specialiseret sig i fremstilling af glasfiberkomponenter til blandt andet landbruget. På sortimentslisten findes alle tænkelige beholdere og siloer og nu er listen udvidet, så den også indeholder et komplet gødningshåndteringssystem til pelsdyrfarme.

Gødningshåndteringssystemet består af ophængte formstøbte render i Glasfiber Armeret Polyester (GAP) med formstøbt kant. Renderne er via faldstammer forbundet til et jordrørsystem, som består af 160 mm rør. Gødningen skubbes igennem renden til en faldstamme og ned i jordrøret. Transporten igennem jordrøret foregår ved, at der fra en stationærpumpe placeret efter den sidste hal, laves vakuum i røret. Gyllen suges igennem jordrøret til pumpen, hvorfra den trykkes det sidste stykke til et dykket indløb i gyllebeholderen. Faldstammerne er forsynet med tætte propper.

Systemer fås endnu ikke med automatiks udmugning, men det er på tegnebordet.

Erling Væggemose, Aulum:
Erling Væggemose driver en minkfarm med 1100 tæver. Farmen består af to lukkede haller og seks åbne 2-rækkede haller. Faldstammerne er placeret for enden af de 2-rækkede haller og ligeledes for enden i den ene lukkede hal. I den sidste hal er faldstammerne placeret ca. 1/3 inde i rækken.

Jordrøret er ca. 100 meter lang med en forgrening til den ene lukkede hal. Faldstammerne er forbundet til jordrøret med Y-stykker, således at samlingen ikke går vinkelret på jordrøret, men i stedet ledes skrå ind i røret i fremløbsretningen.

‘Pumpen 
Pumpen er monteret i en glasfibertank, således at risikoen for at den "drukner" p.g.a. grund- eller overfladevand ikke er til stede. Bemærk spulestudsen samt den lille sorte fjernbetjening til start og stop af motoren.

Faglig kommentar
Scan Plast er ny på udmugningsområdet, og den besøgte farm er "forsøgsfarm" for firmaet. Der er sket en del tilretninger på systemet, og det er endnu ikke helt færdigudviklet.

Propperne over faldstammerne sluttede ikke helt tæt til faldstammen, og der er derfor en ny prop under udvikling. Tætsluttende propper er en forudsætning for at opretholde et tilstrækkeligt vakuum i jordrøret. Den første vakuumpumpe viste sig at være for lille, den er nu udskiftet til en større model.

Tekniske specifikationer:

Render:
Materiale: Glasfiber Armeret Polyester (GAP).
Udformning: Formstøbte med kant.
Indvendig diameter: 30 cm.
Udvendig diameter: 37 cm.
Godstykkelse: 3 mm.
Sektionslængde: 6 meter.
Rendesamlinger: ca. 10 cm overlap. Silikone samt 2 stk. gennemgående bolte i toppen.
Endepropper: Indstøbt som en integreret del af renden.

Rendens placering: Afstand til underkanten af buret: ca. 20 cm.
Placering i forhold til bagkant: ca. 5 cm udenfor burets bagkant.

Bæringer:
Materiale og montering: Galvaniseret vinkeljern fastgjort til stolpen med en 60 mm rustfri skrue. Stabiliseret med en galvaniseret skråstiver i fladjern fæstnet til stolpen med en 60 mm rustfri skrue. Ved bæringen, tæt ved renden, er den fastgjort med en gennemgående bolt. Til at bære selve renden er der på vinkeljernet monteret et halvmåneformet stykke glasfiber fast til bæringen, som kan drejes og dermed kan rendens placering justeres i forhold til burkanten.

Faldstamme:
Materiale: Glasfimer Armeret Polyester.
Form: T-studs indstøbt i renden, og som passer ned i muffe på faldstammen.
Placering: Enten for enden af hallerne, eller midt på renden. Diameter: 160 mm.

Jordrør:
Materiale: PVC rør.
Diameter: 160 mm.
Fald: I dette tilfælde ca. 1 promille, dette er dog ikke nødvendigt ifølge firmaet.

Eltavle med styring.
Eltavle med styring.

Fordele ved systemet
Glasfiber Armeret Polyester som materiale til gyllerender er et nyt produkt på markedet. Det har den store fordel at det udvider sig meget lidt i varme svarende til stål modsat de kendte render i PVC, som udvider sig en del under varmepåvirkninger.

Renden er meget glat indvendigt og formen har stejle sider og den er dybere end de kendte formstøbte PVC-render. Ved et vakuumsystem anvendes et jordrør med en mindre diameter (160 mm) sammenlignet med andre systemer, hvor standarden er 225 mm. Jordrøret skal ikke nødvendigvis graves ret langt ned i jorden, fordi det er selvtømmende og derfor ikke følsomt over for frost i jorden. Jordrørene og monteringen vil derfor være billigere end ved andre systemer.

Pumpen kan startes med en fjernbetjening overalt fra farmen. Systemet er meget hygiejnisk, gyllen suges ud i gyllebeholderen, og kommer ikke ind på farmen igen, når det først har forladt denne. Der er ingen problemer med lugt fra jordrørene.

De tætsluttende propper sikrer, at der ikke sker fraløb af vand fra renden imellem 2 udmugninger. Dette gør det nemmere at skubbe gødningen gennem renden, fordi den er tyndere og sikrer ikke mindst, at amoniakfordampningen fra renden minimeres (jo tyndere gylle jo mindre fordampning).

Systemet kræver kun en pumpe. Pumpen er monteret i en glasfibertank som sikret pumpe mod at "drukne" i grundvand og overfladevand. Tanken er proportioneret, så pumpen kan udskiftes med en større model i forbindelse med udvidelser, uden at tanken også skal skiftes.       

Priser:

Scan Plast har oplyst følgende priser på systemet:

Renden koster 70 kroner pr. meter (på Erling Væggermose‘s farm er der anvendt ca. 1.100 meter rende).

Bæringerne koster 63 kroner pr. fag incl. skråstiver, skruer og bolte.

Opsætningen af bæringer og montering og samling af renden udgør 30 kroner pr. løbende meter.

Faldstamme incl. muffe koster 180 kroner pr. stk.

Jordrør incl. fittings og nedgravning koster 150-250 kroner pr løbende meter afhængig af de enkelte farmforhold.

Pumpebrønd med eltavle, pumpe og fjernbetjening koster ca. 60.000 kroner afhængig af pumpestørrelse.

Galvaniseret bæring i vinkeljern med skråstiver.
 Galvaniseret bæring i vinkeljern med skråstiver.

Ulemper ved systemet
Teknikken er ny for firmaet, og der kan ikke udelukkes at være nogle børnesygdomme ved systemet.

Monteringen af bæringerne virker ikke så stabile, som hvis der var brugt gennemgående bolte til montering på stolperne. Samlingen af renderne, med kun 2 gennemgående bolte og silikone, rejser spørgsmålet om de på længere sigt vil være tætte. Godt nok er renden meget formstabil, men det må tiden vise.

Store halmmængder i renden, specielt i forbindelse med den første udmugning efter at hvalpenettet er fjernet, kan give problemer med tilstopning af jordrøret. Skulle røret stoppe har firmaet dog været så fremsynet, at der umiddelbart før pumpen er monteret en studs, hvorigennem der kan spules.

Kan pumpen af en eller anden grund ikke stoppes med fjernbetjeningen, mens alle faldstammer er lukkede, kan man risikere at jordrøret klapper sammen ved det høje vakuum. Det kunne overvejes at montere en sikkerhedsventil på systemet, hvorigennem der kan suges luft, hvis vakuumet bliver for kraftigt.

Der er endnu ikke udviklet et automatisk udmugningssystem til tømning af renderne.

Faldstammen er en indstøbt del af renden.
Faldstammen er en indstøbt del af renden.

På bæringen er monteret et stykke glasfiber med form som renden. Stykket kan dreje på bæringen, og således kompensere for små skævheder i opsætningen af bæringerne. Bemærk at endestykket er en del af renden.
På bæringen er monteret et stykke glasfiber med form som renden. Stykket kan dreje på bæringen, og således kompensere for små skævheder i opsætningen af bæringerne. Bemærk at endestykket er en del af renden.        

Renden er produceret af glasfiber Armeret Polyester, som udvider sig meget lidt ved varmepåvirkning.
Renden er produceret af glasfiber Armeret Polyester, som udvider sig meget lidt ved varmepåvirkning.

Konklusion
Nytænkning hilses altid velkommen. Systemet fra Scan Plast med vakuumudmugning er et godt alternativ til de øvrige systemer på markedet. Med lidt tilretning har vi et system som virker meget tiltalende, og som alt andet lige vil være billigere end de tidligere beskrevne systemer.

TIDSSKRIFT FOR DANSK PELSDYRAVL NR. 4 APRIL 2002

Bilag E-14,1/2
Se billede i fuld størrelse Bilag E-14,2/2
Se billede i fuld størrelse Bilag E-15,1/2
Se billede i fuld størrelse Bilag E-15,2/2
Se billede i fuld størrelse

Bilag E-16,1/2
Se billede i fuld størrelse Bilag E-16,2/2
Se billede i fuld størrelse

Bilag E-17,1/2
Se billede i fuld størrelse 

Bilag E-17,2/2
Se billede i fuld størrelse

Bilag E - 18

Vakuumanlæg er ingen ny opfindelse

Tekst: Hans-Jørgen Risager 
Foto:

Hos pelsdyravler Keld Ingvardsen, Bork Pelsdyr-farm, har vakuumudmug-ning været dagligdag siden 1990.

Han har en minkfarm med 3.400 tæver placeret i både åbne 2-ræk-kede haller og i lukkede haller. Farmen havde i nogen tid døjet meget med overfladevand mellem hallerne, og a Keld Ingvardsen besluttede sig i 1990 for at gøre noget ved problemet.

I samarbejde med et daværende firma Agrometer, Grindsted, blev systemet konstrueret. Midt på far-men er der etableret en pumpe-brønd, hvor vakuumpumpen (EH-pumpe af tysk oprindelse) er place-ret.

Jordrøret er delt i 2 sektioner som kan aktiveres med ventiler. Hver sektion består af 100-120 meter jordledning i 160 mm PVC-rør. Rørene er placeret med et lille fald frem mod pumpen, men generelt er de ikke gravet ret langt i jorden, fordi systemet er selvtømmende og dermed ikke påvirket af frost.

Faldstammerne er monteret med helt tætte propper. Hvis ikke prop-pen over mindst en faldstamme er fjernet, inden pumpen startes, er der umuligt at hive proppen af, når vakuumet er etableret. Deres udsendte prøvede selv at fjerne en prop, og måtte, rød i hovedet af anstrengelse, erkende, at propper-ne er tætte.

Fra pumpebrønden trykkes gyllen ca. 100 meter til gyllebeholderen. Gummilamellerne i pumpen blev skiftet efter fem år. Det viste sig dog, at de ikke var slidt ned, og udskiftningen kunne godt have ventet nogle år.

Pumpebrønden er ikke helt tæt i bunden, og da der i området er meget høj grundvandsstand, har dette været et problem Det er løst ved at montere en sugestuds i bun-den af brønden, som aktiveres efter behov. En gang er motoren druknet som følge af overfladevand, men det skal systemet ikke have skyld for.

På farmen udmuges der konse-kvent hver 6. dag, den uge hvor udmugning falder på en mandag udmuges der igen om fredagen. Dette har vist sig at være bedst, så er der en passende mængde møg i renden.

3 mand bruger 3 timer på udmug-ningen, som foregår med manuel skrabning af renderne. Afhængig af hvor tør gødningen er, kan 1-3 fald-stammer være åben af gangen. I perioder med tør gødning, speci-elt i maj og juni, aktiveres en vand-hane forbundet med vakuumrøret ved pumpen. Det er meget lidt vand, der spædes til sammenlignet med den totale mængde gylle. Systemet virker nærmest som vanddoseringsudstyr på en foder-maskine. Drikkeventilernes tæthed har dermed stor betydning på gyl-lemængden. Farmen skiftede for nogle år siden de gamle drikkeven-tiler ud med nye, og det gav en besparelse på 500 m3 gylle årligt ved 3.400 tæver.

Keld Ingvardsen en meget tilfreds med vakuumudmugningssystemet. Han påpeger dog to ting som er alfa og omega ved systemet: For det første skal propperne over fald-stammerne være 100 procent tætte, suger systemet falsk luft, falder vakuumet med det samme og systemet mister sin effekt. Ved fuld effekt på systemet kan 3 mand skubbe gødning til faldstammerne og det forsvinder lige så hurtigt. For det andet tåler systemet ikke store mængder halm. Det betyder, at ved den første udmugning efter at hvalpenettet er fjernet, skal det værste halm fjernes manuelt.

- Det er ikke det store problem. Vi skubber det til enden og med en greb fjerner vi det fra renden. Det bliver til et læs halm, som skal fjer-nes manuelt en gang om året, siger Keld Ingvardsen.

‘Vakuumpumpen
Vakuumpumpen er placeret i en brønd, bemærk muligheden for "vanddosering" via magnetventil samt sugestyds under pumpen til at tømme brønden for grundvand.

Sugestrengen er delt i 2 sektioner, som der kan skiftes imel-lem, ved at aktivere ventiler.
Sugestrengen er delt i 2 sektioner, som der kan skiftes imel-lem, ved at aktivere ventiler.

Faldstammerne er forsynet med lufttætte propper.
Faldstammerne er forsynet med lufttætte propper.

TIDSSKRIFT FOR DANSK PELSDYRAVL NR. 4 APRIL 2002