Anvendelse af halogenfri flammehæmning i fiberarmerede polyethylen folier

1 Indledning

Denne rapport er skrevet i forbindelse med ’Bromfri’ projektet, der har til formål at nedsætte brugen af halogenholdige flammehæmmere ved at demonstrere anvendelse af alternativer i konkrete produkteksempler. Produkteksemplerne er en tynd LDPE presenning fremstillet af Icopal Plastic Membranes A/S og polyesterprofiler fremstillet af Fiberline Composites A/S. Denne rapport omhandler halogenfri flammehæmning af presenninger, fremstillet af Icopal Plastic Membranes A/S (IPM).

Halogenholdige flammehæmmere (specielt bromerede) har en høj virkningsgrad, men udvikler under brandforhold røg og giftige gasser. Nogle af stofferne opkoncentreres desuden i fødekæden og er under mistanke for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.

Produkteksemplerne som pt. flammehæmmes med halogenholdige flammehæmmende additiver (klor baserede og bromerede) er LDPE presenninger, der skal opfylde kravene til brandklassificeringen DIN 4102 klasse B1.

Stilladspresenningerne fremstilledes med basis i en 80-100 µm tynd blæst folie. Folien lægges sammen med et armeringsnet, som sædvanligvis er fremstillet af polyestertråde, der holdes sammen med en lille mængde paraffinvoks. Der castes et 100-120 µm polyethylenlag ovenpå den blæste folie således at nettet fastholdes mellem de 2 polyethylen lag.

Flammehæmning af presenningerne besværliggøres dels af presenningernes ringe tykkelse, dels af at det anvendte armeringsnet ikke er brandhæmmet. Samtidigt er den paraffinvoks, der anvendes til at sammenholde nettet, yderst brandbar.

 

IPMs Flamesafe stilladsfolier anvendes ved renovering af historiske bygninger, her St. Pauls Cathedral i London. 

Projektet var tænkt grebet an udfra en scanning af markedet for mulige alternative materialer og additiver. Især ansås det for ønskeligt at studere ammoniumpolyfosfat, aluminiumhydroxid og magnesiumhydroxid som brandhæmmer, samt at vurdere om nanokompositter kan finde anvendelse som brandhæmmende additiv.