3.2.2 RåvareleverancerPå råvaresiden kan det være lidt vanskeligere at foretage opgørelser over transportarbejdet, da denne normalt varetages af leverandørerne. Til en begyndelse kan det være relevant, at opgøre fordelingen af transportarbejdet på transportmiddel (bane, søtransport, vej og fly), i første omgang måske blot som et skøn. Transportafstandene til de væsentligste leverandører kan eventuelt opgøres kvalitativt. På længere sigt kan et delmål være at få etableret et samarbejde omkring optimeringen af transporten af råvarer. 3.2.3 Intern transportDen interne transport overses ofte i opgørelsen af transportarbejdet. Den interne transport kan imidlertid ofte let opgøres f.eks. i form af forbrug af brændstof til materiel, f.eks. til trucks, last- og varebiler m.v. 4 Produktperspektivet og transportkæder (Trin 3)
På trin 3 øges virksomhedens viden om godstransportens omfang gennem en øget dataindsamling og bearbejdning. Perspektivet kan udvides til produktets livscyklus. Trin 3 giver mulighed for en detaljeret beskrivelse i det grønne regnskab samt et veldokumenteret afsæt til fortsættelse af forbedringstiltagene f.eks. igennem et øget samarbejde med transportører herunder eventuelt opstilling af krav til transportører. Relevante spørgsmål til besvarelse er (Se endvidere bilag 1):
4.1 Fremgangsmåde
4.2 Beskrivelse af godstransporten og nøgletal for udvalgte områderI beskrivelsen af godstransporten vil samarbejdet med råvarerleverandører, kunder og transportører være relevant f.eks. omkring anvendelse af IT systemer til udveksling af information omkring ordremodtagelse samt logistik og planlægning af transporten. En nærmere beskrivelse af de miljømæssige konsekvenser og mulige alternative løsningsmuligheder vil også være relevant af medtage. 4.2.1 ProduktkæderFor nogle af virksomhedens produkter vil den væsentligste del af den tilknyttede godstransport måske være andre steder i produktets livsforløb i forbindelse med råvare- eller indvindingsfasen. Derfor kan det være interessant at undersøge eller måske ligefrem kortlægge den del af godstransporten. Det vil som regel kræve et tæt samarbejde med leverandørerne. Det skal holdes for øje, at det i praksis kan være en stor opgave at øve indflydelse på denne del af godstransporten men det er muligt f.eks. ved at vælge en anden leverandør eller f.eks. at etablere en tilbagetagningsordning for virksomhedens produkter med henblik på genanvendelse.
|
TEMA 2000 eller OMIT TEMA 2000 er en brugermodel til beregning af forskellige transporters energiforbrug og emissioner i Danmark. Modellen dækker varebiler, lastbiler, godstog, færger og skibe. Kan downloades fra trafikministeriets hjemmeside: www.trm.dk OMIT er et nyt program til beregning af miljødata for international godstransport. Programmet dækker landevejstransport samt godstransport via bane eller søvej. Programmet er blandt andet tilgængelig på hjemmesiderne: www.banestyrelsen.dk, www.danmarksrederiforening.dk , www.transit.dk og www.etu.dk |
Dette og de efterfølgende kapitler retter sig mod alle tre trin (se læsevejledning afsnit 1.1.3) Dette kapitel giver inspiration til en mere effektiv godstransport gennem dialog og samarbejde med transportleverandørerne.
Ved køb eller udbud af transportydelser er det i første omgang relevant, at stille transportleverandøren spørgsmål eller stille krav i forhold til transport-optimeringen. Desuden kan det være relevant, at revurdere egne eventuelle begrænsninger for transportøren f.eks. omkring samkørsel m.v.
Følgende spørgsmål kan benyttes som inspiration samt f.eks. ved evaluering af de transportleverandører, der er indgået aftaler med. Vælg den eller de transportører, som transporterer de største mængder eller udfører små hyppige opgaver.
Ti spørgsmål til
transportleverandøren |
Ja / nej |
EDB ruteplanlægningsprogrammer? Systemer til optimering af kapacitetsudnyttelse, reducere tomkørsel m.v.? Samarbejdsrelationer omkring samkørsel, oplagspladser m.v.? Uddannede chaufførerne i energirigtig kørsel? Viden om vognparkens miljømæssige stade (Euro-norm og filtre) samt faste vedligeholdelsesrutiner for lastbiler? Registreringer af antal kørte km / transporteret gods / kapacitetsudnyttelse? Opgørelser over køretøjernes brændstofforbrug og brændstofeffektivitet? Registreringer af antal ture og destinationer? Indsats med løbende forbedringer / miljøhandlingsplan? Benchmarking, kvalitets- eller miljøstyring (evt. miljømærkning)? |
|
Ved køb af transportydelser har virksomheden mulighed for at øve indflydelse på de
nævnte områder, bl.a. ved at lade betingelser eller krav indgå i kontrakten. Der kan
hentes viden i "Miljøvejledning om indkøb af transportydelser" (jf.
litteraturlisten kap. 9). Ved udlicitering af transportydelser kan der hentes inspiration
til at inddrage miljøhensyn i udbudsmaterialet på www.ski.dk/groent/udbudsvaerktoej/,
som er Statens og Kommunernes indkøbsservice.
Outsourcing af distribution "Dansk Shell fuldendte ved udgangen af 1999 den outsourcing af distributionen, der indledtes i begyndelsen af 1999. Næsten al udkørsel af Dansk Shells olieprodukter varetages fremover af selvstændige vognmænd." "Som følge af tidligere omlægninger inden for distributionen planlægger chaufførerne selv udkørslen i deres eget distributionsområde. Dette slog for alvor igennem i 1999, hvor antallet af leverancer faldt, mens mængden pr. leverance steg. Trods stigende mængder har chaufførernes planlægning medført, at arbejdet er udført indenfor samme arbejdstid." |
5.1 | Metoder og værktøjer til dataindsamling |
5.1.1 | Bogholderisystem |
5.1.2 | Brændstofeffektivitet |
5.1.3 | Kørebog |
5.1.4 | Karakteristik af vognparken |
5.1.5 | Emissioner til luft |
5.1.6 | Andre udvalgte
værktøjer |
Kortlægning af godstransporten er for mange virksomheder kompleks med forskellige typer af transporter, som måske varetages af eksterne transportører med samkørsel med andre produkter. Dette kapitel giver gode råd og ideer til metoder og værktøjer, som kan benyttes på alle tre trin.
Ofte foreligger der ikke data for transporten. I det tilfælde må der i første omgang skabes et overblik baseret på skøn over f.eks. transportarbejde (tonkm) og udnyttelsesgrad. Herefter detaljeres dataindsamlingen, som det findes hensigtsmæssigt.
Tilgangen til kortlægningen afhænger dog af virksomhedens hidtidige indsats, transportens kompleksitet samt ambitionsniveauet. For nogle vil der ligge et stort arbejde i at opgøre de centrale miljønøgletal for trin 1, mens det for andre virksomheder vil være et spørgsmål om at trække på allerede eksisterende opgørelser i virksomheden.
Det skal understreges, at for at kunne optimere transportarbejdet er det måske ikke nødvendigt at få tal på alle dele af godstransportarbejdet. I stedet for et fuldstændig billede af transportarbejdet, kan der med fordel arbejdes med indikatorer baseret på enkelte registreringer kombineret med mere kvalitative beskrivelser. Nok skabes der herved ikke et fuldstændigt billede af transportarbejdet, men til en start skabes der et overblik. Det kan også være relevant at vælge et væsentlig område ud og her foretage en overordnet kortlægning eller registrering.
I første omgang ses på de transporter, hvor virksomheden køber transporten eller selv transporter med egne biler. Disse transporter har virksomheden direkte indflydelse på, og der kan "fejes for egen dør", før der evt. stilles spørgsmål om godstransporten til andre, f.eks. leverandører.
Cerealia Unibake A/S Cerealia Unibake A/S benytter sig udelukkende af en ekstern transportør til distribution af sine produkter i alt ca. 45 vogne. En uge i efteråret 2001 gennemførte transportøren en registrering af alle kørsler for Cerealia vha. kørebøger. Der blev registreret brændstofforbrug, antal palleaflæsninger pr. drop og speedometerkilometer (kørte km.). På baggrund af kørebøgerne kunne fastlægges en række miljønøgletal, hvoraf de væsentligste var vognenes kapacitetsudnyttelse og energiforbruget pr. transporteret enhed (liter diesel pr pallekilometer). Tallene benyttes direkte i det grønne regnskab. "Registreringsprojektet" har ud over at fremskaffe en række værdifulde faktuelle data, belyst mulighederne for at inddrage den indkøbte transportydelse i virksomhedens grønne regnskab. Cerealia Unibake har nu opstillet krav til fremtidige transportører om månedlig afrapportering af miljødata. Hvorvidt der også skal stilles krav om overholdelse af specifikke miljøparametre og/eller løbende forbedringer hos transportøren er endnu ikke afgjort. Erfaringsvis var kørebøgerne et tidskrævende værktøj til dataindsamling. Det overvejes derfor at indføre den ordning, at chaufførerne konsekvent tanker på benzinkort og ved hver tankning indtaster speedometerstand. Herved kan vognenes brændstoføkonomi følges løbende. Kapacitetsudnyttelsen bør kunne beregnes udfra transportørens ordresystem, kombineret med registrering af kilometertal for de enkelte ture. |
Der er en række værktøjer og metoder til at indfange centrale miljødata for godstransporten. Data, som kan stykkes sammen på forskellig vis, kan karakterisere transportarbejdets miljøprofil. De væsentligste data er som tidligere nævnt mængden af gods (i tons eller volumen), transportafstande, udnyttelsesgraden af transportmidlet samt valg af transportmiddel og transportmidlets miljømæssige egenskaber f.eks. motorteknologi.
Erfaringer viser, at medarbejderne herunder chaufførerne er vigtige ressourcer i dataindsamlingen. Det er vigtigt, at de som medvirker i dataindsamlingen, kvalificeres gennem instruktion i hvordan registreringsskemaer eller kørebøger m.v. udfyldes. På den måde sikres datakvaliteten.
Udgangspunktet for registreringen af godstransporten bør være de eksisterende data, virksomheden ligger inde med, f.eks. via virksomhedens bogholderi, som i form af ordresystemet / ordresedler samt fakturaer kan levere en del oplysninger f.eks. omkring kørte km eller brændselsforbrug. Det vil også være muligt at vurdere indkøbte og distribuerede mængder, kapacitetsudnyttelsen, leveringsfrekvenser, antal hasteleverancer m.v.
Forbruget af brændstof er en parameter i sig selv. Virksomhedens årlige forbrug af brændstof vil normalt kunne fremskaffes gennem bogholderiet. Et mere detaljeret billede kan skabes ved at foretage registreringer for den enkelte vogn. Ved samtidig at aflæse og registrere kilometertælleren ved hver tankning, vil brændstofforbruget løbende kunne følges.
Det vil ofte være nyttigt at opgøre brændstofforbruget for den enkelte vogn, idet der skabes opmærksomhed hos chaufføren, samt information om vognens brændstofeffektivitet og dermed mulighed for at optimere godstransporten.
Brændstofeffektivitet Brændstofeffektiviteten beskriver sammenhængen mellem godsmængde og udnyttelse af energiressourcen. Den kan opgøres som bl.a.:
|
Dato |
|
|
Påfyldt brændstof |
|
Chauffør |
|
Kilometertæller |
|
|
Vogn |
(Reg.nr.) |
Liter brændstof |
|
|
Hænger |
(Reg.nr.) |
|
|
Kørebog |
|||||
Startsted: |
Km start: |
||||
Til |
Godsopgørelse |
Km tæller |
|||
Tons |
m3 gods |
Ladmeter |
Antal paller med gods |
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ved anvendelse af "benzinkort" har de større benzinselskaber standere, hvor der
først efter indtastning af km tal kan tankes. Det kan være et udmærket styringsredskab
for virksomheden, idet opgørelserne fremsendes til virksomheden.
Nøgletal for brændstofeffektiviteten opgøres forskelligt afhængig af karakteren af transporten. Brændstofeffektiviteten kan også opgøres f.eks. som liter/tidsenhed eller evt. liter /drop eller afhentning. Tidsfaktoren er interessant for biler som f.eks. kølebiler, komprimatorvogne, cementblandere samt andre tankvogne eller kranbiler, som har f.eks. køle-, pumpe- eller sugeaggregater. Disse "hjælpeaggregater" bruger ofte en stor mængde brændstof skønsmæssig mindst 10-20 % af bilens samlede forbrug.
Et detaljeret billede af godstransporten kan skabes ved at føre kørebog for den enkelte vogn. Ud fra kørebøgerne vil genereres data for kapacitetsudnyttelsen, brændstofforbrug, kørte kilometer, transportarbejdet (tonkm) m.v. En kørebog kan udformes som vist i skemaet.
Kørebogen udfyldes af chaufføren, og forud for registreringen aftales det, hvordan godsopgørelsen skal ske, altså hvilke felter, der skal udfyldes.
Som alternativ til det viste eksempel kan der i stedet for godsopgørelsen foretages en løbende registrering af vognens udnyttelse. Skemaet kunne da se ud som vist i eksemplet herunder.
Startsted: |
Udnyttelse af
vognen i % |
Km start: |
||||||||||
Til sted/by: |
Km tæller: |
|||||||||||
0 |
10 |
20 |
30 |
40 |
50 |
60 |
70 |
80 |
90 |
100 |
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chaufføren registrerer km-tælleren og sted/by for hvert stop på turen og vurderer og
afkrydser vognens fyldningsgrad (enten i tons eller volumen) ved afgang fra hvert stop på
ruten.
Kørebøgerne genererer en hel del rådata, som efterfølgende kræver en bearbejdning. Det kan derfor overvejes, måske som en begyndelse kun at føre kørebog for udvalgte typiske anvendte vogne og/eller for en kortere periode eksempelvis en uge eller en måned. En sådan "stikprøve" vil give et udmærket grundlag for at vurdere, hvilke data der er centrale for registreringsarbejdet fremover.
Begge skemaer er fra "Styr på miljøet i vognmandsvirksomhederne", Miljøstyrelsen og Erhvervsfremmestyrelsen, 2001, og kan hentes på Miljøstyrelsens hjemmeside www.mst.dk. under "udgivelser" eller på transportbranchens portal www.transit.dk under "miljø".
Vognparkens alder og stand i øvrigt har betydning for miljøbelastningen fra det udførte transportarbejde. Den teknologiske udvikling betyder, at nye motorer udleder langt færre forurenende gasser og partikler end tidligere modeller, hvilket bl.a. afspejles i de såkaldte EURO-normer. En indikator for vognparkens forureningsbelastning kan være en opgørelse af vognenes fordeling efter EURO-normerne.
Antal køretøjer med |
EURO NORM |
Gældende fra |
|
Før EURO |
Før EURO normen |
|
EURO I |
1. okt. 1993 |
|
EURO II |
1. okt. 1996 |
|
EURO III |
1. okt. 2001 |
|
EURO IV |
1. okt. 2006 |
|
EURO V |
1. okt. 2009 |
Kategoriseringen af virksomhedens vognpark i forhold til EURO-norm tegner en karakteristik
af bilernes emissioner af NOx, CO, HC og partikler. På hvert niveau i
EURO-normerne skærpes grænseværdier for udledningen. Grænseværdierne er opgjort som
gram pr. kWh.
De væsentligste udledninger til luft fra transportsektoren er CO2, SO2, kvælstofilte (NOx), kulbrinte (HC), kulilte (CO) og partikler.
Udslippet af CO2 er direkte afhængig af brændstofforbruget. Tilsvarende afhænger SO2-udslippet direkte af brændstofforbruget og brændstoffets indhold af svovl.
Eksempler på emissioner til luft Der udledes knap 2,65 kg CO2 pr. liter dieselolie. |
Udslip af stoffer som kvælstofilte (NOx), kulbrinte (HC), kulilte (CO), og
partikler kan derimod ikke beregnes på grundlag af brændstofforbrug eller på grundlag
af andre konkrete og praktisk tilgængelige data. Udslippet af disse stoffer afhænger af
den specifikke motortype og driften heraf f.eks. koldstarter.
Der findes beregningseksempler på emissionerne i "Miljøstyring og transport - håndbog for små og mellemstore virksomheder". Her kan også beregnes emissioner fra gods transporteret via bane og skib. I " Miljø og sikkerhed - Håndbog for vejtransport" findes et sæt emissionsskemaer, som er tilgængelig via transportbranchens portal www.transit.dk. (se endvidere afsnit 5.1.6 samt litteraturlisten kap. 8).
www.transit.dk - Er transportbranchens "transportportal" med informationer om og til transportbranchen. På hjemmesiden findes en række værktøjer herunder:
![]() | Emissionsskemaer til beregning af emissioner til luft fra lastbiltransport. |
![]() | Skema til opgørelse af brændstoføkonomi. |
![]() | Oversigtsskemaer over miljødata for landevejstransport. |
![]() | Program til beregning af emissioner fra lastbiltransport. |
![]() | Endvidere findes en checkliste med forbedringsmuligheder og Best Practice katalog. |
www.miljoetransport.dk Hjemmesiden drives af International Transport Danmark (ITD) og Dansk Transport og Logistik (DTL) og er finansieret af Færselsstyrelsen. Udover nyheder er der adgang til beregningsværktøjer og registreringsskemaer, som er målrettet virksomheder. Desuden er der inspiration til miljøkommunikationen samt publikationer om miljøstyring.
www.trm.dk Trafikministeriets hjemmeside med nyheder indenfor trafikområdet, nøgletal for transport samt en række andre publikationer, som kan downloades fra hjemmesiden. TEMA 2000 beregningsværktøj er ligeledes tilgængelig fra hjemmesiden.
www.mst.dk De nævnte publikationer i litteraturlisten, og de værktøjer som er indeholdt heri, er tilgængelig via Miljøstyrelsens hjemmeside under publikationer.
Beregningsværktøjer:
TEMA 2000, En brugermodel for transportemissioner, Trafikministeriet, 2000.
OMIT beregningsmodel for miljøeffekterne af internationale transporter, Miljøstyrelsen, 2002.
Ruteoptimeringsprogrammer: Der findes flere firmaer, som har lanceret EDB ruteoptimeringsprogrammer, som kan købes.
6.1 | Generelle indledende oplysninger om virksomheden |
6.2 | Ledelsens redegørelse |
6.3 | Miljøoplysningerne
(transport) |
Et grønt regnskab er en del af virksomhedens miljøkommunikation, og en ekstern afrapportering i et grønt regnskab eller en miljøredegørelse henvender sig bredt til virksomhedens interessenter. Et grønt regnskab kan også bruges internt i virksomheden som udgangspunkt for indsatsen på bl.a. transportområdet eller som en del af virksomhedens miljøstyring.
Det er ikke et direkte krav i bekendtgørelsen for grønne regnskaber, at en virksomhed eller kommune skal indarbejde transportforhold i det grønne regnskab. Dog skal ledelsen redegøre for sin politik, mål og resultater bl.a. også indenfor transport. Jævnfør nedenstående boks. I praksis vil det være ledelsen, der afgør i hvilket omfang transporten medtages i det grønne regnskab.
Transportarbejdet med distribution af produkter, levering af råvarer m.v. indgår typisk kun i begrænset omfang i virksomheders miljøkommunikation. Det viser en gennemgang af udvalgte grønne regnskaber fra danske virksomheder (Miljøprojekt 640/2001: "Transport på vej ind i virksomhedernes miljøarbejde?" ).
Oplysninger om godstransport i virksomhedens grønne regnskab vil typisk være en mindre del af regnskabet selv for virksomheder som hidtil har arbejdet med transportområdet. Omfanget af transportbeskrivelsen skal stå i rimeligt forhold til de øvrige oplysninger fra virksomheden samt være overskuelig og forståelig. Det vil være sådan, at de faktuelle transportoplysninger kan samles på et par sider.
Det drejer sig således om at få præsenteret virksomhedens transportforhold. En karakteristik af godstransporten vil bestå af såvel kvalitative mere beskrivende data som af kvantitative opgørelser af nøgletal for en række områder. Endelig bør formidles de overordnede intentioner indenfor godstransport samt beslutninger (mål) om en evt. indsats indenfor godstransporten.
Ofte vil en letforståelig kvalitativ beskrivelse af de væsentligste forhold og nøgletal være af større værdi for læseren end detaljerede opgørelser af nøgletal. Derfor skal beskrivelsen af transportforholdene vægtes i et grønt regnskab.
Bekendtgørelse om grønne regnskaber "Bekendtgørelse om visse listevirksomheders pligt til at
udarbejde grønt regnskab" blev revideret i 2002. I bekendtgørelsen stilles
imidlertid ikke direkte krav om at indarbejde transportforhold i det grønne regnskab. Dog
skal ledelsen redegøre for miljøpolitikken, væsentlige mål og opnåede resultater
herunder også på transportområdet. |
Frontløber-virksomheder En analyse blandt 56 "frontløbervirksomheder" indenfor
miljøområdet viste i 2000, at 20-25% af disse virksomheder har inkluderet
transportforhold i deres miljøkommunikation, herunder de grønne regnskaber. |
Der er tre områder i det grønne regnskab, hvor godstransporten kan have relevans:
Godstransporten vil for nogle virksomheder skulle indgå i den kortfattede beskrivelse af de væsentlige ressource- og miljømæssige forhold, der kendertegner virksomhedens aktiviteter / biaktiviteter.
I ledelsens redegørelse kan medtages:
![]() | Begrundelse for hvorfor godstransport er medtaget og på hvilken måde. |
![]() | Arbejdsmiljømæssige forhold i forbindelse med godstransport. |
![]() | Vurdering og begrundelse for en eventuel væsentlig udvikling (omlægning, betydelig stigning eller fald i godstransporten og miljøpåvirkningerne herfra). |
![]() | Politik eller målsætninger og konkret fremtidig indsats (mål) indenfor godstransporten. |
Er godstransport en del af virksomhedens forbedringsindsats, vil miljømålsætningerne og målene også indeholde transportforhold og på den måde integreres på tværs i det grønne regnskab.
I ledelsens redegørelse gøres status over udviklingen, forbedringspotentialerne og den hidtidige indsats indenfor godstransport. Endelig præsenteres de fremtidige indsatsområder (mål). Nogle af de indsatsområder, der erfaringsmæssigt giver en effektiv transport og en relativ stor miljøeffekt er f.eks. forbedret kørselsplanlægning og logistik - herunder øget kapacitetsudnyttelse, men også f.eks. forbedret køreteknik og optimalt dæktryk.
Ofte vil virksomheden gennem dataindsamling opgøre en række miljøindikatorer for at få overblik over godstransporten. Se trin 1, 2 og 3 samt bilag 1.
Hvilke af virksomhedens forskellige godstransporter, der medtages i det grønne regnskab, må dog udvælges af virksomheden. Væsentlige godstransporter kan skønnes eller vurderes, ved at relatere enten godsmængder, energiforbrug, emissioner eller transportarbejde til den samlede størrelse.
![]() | Transporter med egne biler |
![]() | Bestilte transporter |
![]() | Interne transporter |
![]() | Leverandørers transporter (transporter fra sidste lastested til virksomheden) |
![]() | Evt. transporter længere ude i produktkæden |
Kun de få væsentligste nøgletal bør præsenteres i det grønne regnskab gerne ved hjælp af grafik eller illustrationer.
Det vil betyde, at virksomheden ligger inde med en række oplysninger omkring godstransporten, som ikke medtages i det grønne regnskab. Disse data er derimod vidensgrundlaget for at igangsætte tiltag til at forbedre godstransporten.
Der er mange måder at optimere godstransporten på afhængig af virksomhedens forudsætninger og ambitionsniveau. Til inspiration er herunder nogle forslag til forbedringer. Nogle forbedringsforslag kan virke elementære, men de kan ikke desto mindre være lige så relevante at overveje. Forbedringsforslagene vil i mange situationer skulle gennemføres sammen med transportleverandørerne. Se endvidere kap. 5 - "Godstransport i leverandørdialogen".
Revurder interne fremgangsmåder - Er det muligt,:
|
Overvej hvordan selve transportmidlerne og anvendelsen af dem kan optimeres - Er det muligt,:
|
Overvej betingelserne for transportplanlægning - Er det muligt,:
|
Udvid samarbejdsrelationerne - Er det muligt,:
|
"Benchmarking af transportvirksomheder", Miljøstyrelsen (forventes færdig 2002).
"Miljøvejledning om indkøb af transportydelser", Miljøstyrelsen, 1998 (Revideret udgave forventes færdig i 2002).
"Vejledning om udarbejdelse af grønne regnskaber", Miljøstyrelsen (Forventes færdig 2002).
"Bekendtgørelse om visse listevirksomheders pligt til at udarbejde grønt regnskab" (nr. 594 af 5. juli 2002).
"Manual til udarbejdelse af miljøredegørelse", Green Network, 2002.
"Transport på vej ind i virksomhedernes miljøarbejde status over godstransportens synlighed i virksomheders miljøkommunikation", Miljøstyrelsen, 640 / 2001.
"Styr på miljøet i vognmandsvirksomhederne", Teknologisk Institut, Dansk Transport og Logistik (DTL), International Transport Danmark (ITD) og COWI. Miljøstyrelsen 2001.
"Håndbog for trafiksikkerhedsledelse i vognmandsvirksomheden", Dansk Transport og Logistik (DTL), Danske Busvogmænd, Rådet for Større Færdelssikkerhed samt Codan, 2001. Tilhørende pjece: "Undgå ulykker og spar penge".
"Miljøstyring og Transport håndbog for små og mellemstore virksomheder", Miljøstyrelsen, 2000.
"TransECO2 demonstrationsprojekt om miljømæssige og økonomiske benefits ved miljøstyring i godstransport", Institut for Transportstudier, International Transport Danmark (ITD), Erhvervenes Transportudvalg (ETU), Trafikministeriet, 2000.
"Godstransportkæder miljø og omkostningsforhold", Transportrådet, 1999.
"Miljø og sikkerhed håndbog for vejtransport", International Transport Danmark (ITD), Erhvervenes Transportudvalg (ETU) og Trafikministeriet, 1997.
I det efterfølgende gives et samlet overblik over de spørgsmål som er opstillet i vejledningens tre trin, og som kan være udgangspunkt for en screening eller kortlægning af godstransporten. Denne viden danner baggrund for en formidling af virksomhedens godstransport i et grønne regnskab.
De tre trin skal forstås sådan, at jo højere niveau, jo mere detaljeret indblik i godstransporten. Typisk vil et højere niveau også kræve en større indsats med indsamling af data, beregninger m.v.
Der kan springes rundt mellem trinnene afhængig af de praktiske muligheder for indsamling af data samt hvor relevante de er for den pågældende virksomhed.
Miljøindikatorerne er inddelt i syv forskellige temaer nemlig: transport, gods, logistik og planlægning, miljøkonsekvenser, teknologi, medarbejdere og leverandører. Disse er igen inddelt i en række undertemaer, hvor der for hver af disse foreslås en eller flere miljønøgletal samt i nogen udstrækning kvalitative beskrivelser.
Eksempelvis vil man på trin 1 kunne kvantificere virksomhedens godstransport med lastbil ved at opgøre antal kørte kilometer årligt og et ca. skøn over de transporterede mængder færdigvarer. Mens der på trin 3 redegøres for bl.a. den samlede godstransport i tonkm, for vognenes gennemsnitlige udnyttelsesgrad over året og for disses energiforbrug og emissioner f.eks. pr. tonkm.
|