PAH i jord

4 Resultater og kommentarer

Fristen for aflevering af analyseresultater var sat til den 27. januar 2001, men enkelte laboratorier fremsendte først resultater medio februar. Resultaterne blev afrapporteret dels elektronisk på diskette og dels i en papirkopi. Laboratoriernes resultater fremgår af bilag 4.

Resultaterne som anført i bilag 4 er alle fremkommet ved anvendelse af den foreslåede metode. Enkelte laboratorier har også afrapporteret resultater målt med andre metoder, men disse er så få og diverse, at de ikke kan indgå i en almindelig statistisk analyse.

Ud af de 14 deltagende laboratorier har 1 laboratorie kun udført analyse af de nævnte 7 PAHer som normalt indgår i de danske jordkvalitetskriterier. 2 laboratorier (heraf det ene udenlandsk) har ved afrapporteringen meddelt, at deres metode afveg markant fra den foreslåede analysemetode, og de indgår derfor ikke i den statistiske analyse.

Samtlige laboratorier har udført analyserne som reelle dobbeltbestem-melser. For de 7 PAHer der normalt indgår i de danske jordkvalitetskriterier er usikkerheden på dobbeltbestemmelserne (repeterbarheden) på mellem 1 og 18% for samtlige prøver. Med undtagelse af en enkelt komponent (Benz(a)pyren) i prøve 3 (våd sandjord), lå usikkerheden på den gennemsnitlige repeterbarhed på under 15%. For prøve 1 (stærkt PAH forurenet jord) og prøve 2 (lettere PAH forurenet jord) var den gennemsnitlige repeterbarhed for bestemmelse af de 7 PAH kun over 7% for benz(a)pyren i prøve 2. For prøve 3 (baggrundsindhold af PAH) var den gennemsnitlige repeterbarhed 4-18%. For alle 3 naturlige prøver var den gennemsnitlige repeterbarhed for summen af de 7 PAH under 7%.

For prøve 1 (våd lerjord) lå reproducerbarheden på mellem 15 og 25%; for prøve 2 (våd normaljord) på mellem 14 og 44%; for prøve 3 (våd sandjord) på mellem 16 og 60%; for prøve 4 (tør sandjord) på mellem 19 og 83% og for prøve 5 (tør lerjord) på mellem 15 og 88%. Alle værdier for ovennævnte 7 PAHer.

Med hensyn til simpel gennemsnitlig procentvis genfinding af nominel værdi ses der for ovennævnte 5 prøver følgende værdier: Prøve 1: 84 – 100%; prøve 2: 68 – 82%; prøve 3: 100 – 114%; prøve 4: 91 – 123%; prøve 5: 101 – 140% for ovennævnte 7 PAHer.

For de øvrige indgående PAHer er billedet klart mere diverst, med stedvist betydeligt større usikkerheder. Det fremgår desuden, at der ikke er nogen simpel entydig sammenhæng mellem f.eks. koncentrationsniveau og usikkerhed, men at f.eks. jordtype også spiller en betydelig rolle.

En sammenstilling af ovennævnte usikkerheder for alle de analyserede PAH’er er givet i bilag 3.

I denne sammenstilning er endvidere anført værdier for reproducerbarhed i følge Horwitz (Horwitz, 1982). Idette arbejde har Horwitz samlet resultater fra en lang række præstationsprøvninger og ringtest, og på basis af sammenhørende værdier af sande koncentrationer og udmålt reproducerbarhed opstillet en empirisk formel til beregning af "normal" reproducerbarhed ved en given koncentration af analyt:

RSDHorwitz = 2 (1-0,5*logC)

hvor C er den sande koncentration af analyten

For metoder og stoffer som aktuelt i herværende metodeafprøvning giver Horwitz tallene ofte en god indikation på, om reproducerbarheden på de udmålte værdier er rimelig. Horwitz reproducerbarheder anvendes som vejledende værdier af bl. a. EU kommisionen.

Prøverne 4 og 5 (de frysetørrede finkornede prøver) gav klart de dårligste resultater. Imidlertid repræsenterede disse prøver en prøvetype, der er meget fremmed for laboratorierne, og de relativt store usikkerheder ved bestemmelse da disse prøver skyldes antageligt dette forhold. Indholdet af PAH’er i prøve 3 (våd sandet jord) lå tæt ved den normalt krævede detektionsgrænse, ogset i lyset af dette, må resultaterne fra denne prøve ligesom resultaterne fra de 2 øvrige naturligt våde prøver anses for tilfredsstillende.

I det der lægges afgørende vægt på resultaterne fra de naturligt våde prøver og tages hensyn til det lave indhold af PAH i prøve 3, vurderes det, at den afprøvede metode med rystebordsekstraktion (Bilag 5) kan benyttes til bestemmelse af de 7 PAH og summen af de 7 PAH på de fleste analyselaboratorier med en analysekvalitet svarende til kvalitetsklasse 3: sTmax under 7% ved intern kvalitetskontrol og afvigelse fra nominel værdi ved præstationsprøvninger under 30% /5/.