Revurdering af emissioner fra kommercielle køleanlæg, transportkøl og mobile A/C

2 Metode

2.1 Kommercielle køleanlæg og klimanlæg
2.2 Transportkøl og A/C i køretøjer

I det følgende beskrives de metoder der har været anvendt til at vurdere emissionsfaktorerne.

2.1 Kommercielle køleanlæg og klimanlæg

Der er indsamlet oplysninger om viden og erfaringer vedrørende dimensionering, emissioner, påfyldninger og anlægs levetid fra primært to kilder:
HFC forbrugende køletekniske virksomheder
  
Kølebranchens Miljøordning (KMO)

Oplysningerne fra de forbrugende virksomheder er indhentet ved interviews og data fra producenter og montører af kommercielle køleanlæg og klimaanlæg og andre relevante aktører.

Målet med interviewene har været at indhente emissionsdata, der er repræsentative for branchen, og som kan generaliseres med hensyn til påfyldning, drift og bortskaffelse samt levetiden for denne type anlæg. Det vurderes at de adspurgte virksomheder i undersøgelsen dækker ca. 15-25 % af markedet for kommercielle køleanlæg og klimaanlæg, men virksomhedens udsagn antages at være fuldt ud repræsentative for hele branchen. Først og fremmest fordi de udvalgte virksomheder er markedsledende, men også fordi de miljømæssige og tekniske aspekter forventes at være ens for alle virksomheder.

Virksomhederne er alle blevet forespurgt om udlevering af faktuelle kundespecifikke data for påfyldning af kølemidler til henholdsvis nyetablering og efterfyldning i form af salgsopgørelser eller lignende. De fleste vurderede, at disse data kunne genfindes i enten i virksomhedens lagerstyrings- eller regnskabssystem, men at det ville være for tidskrævende at foretage et specifikt dataudtræk til dette formål. Mange af oplysningerne fra virksomheder er derfor baseret på skøn og erfaringer.

Oplysningerne fra interviews er sammenholdt med oplysninger fra KMO, der i 2001 gennemførte en undersøgelse af udsivning af kølemidler fra butikskøleanlæg. Formålet med KMO undersøgelsen var at dokumentere, i hvor høj grad danske køleanlæg med CFC, HCFC og HFC er utætte /6/. Undersøgelsen, der er foretaget over en periode på et halvt år i 2001 inden for et afgrænset geografisk område, omfattede 63 butikker inden for dagligvaresektoren. Undersøgelsens forskellige anlæg er repræsentative for de forskellige anlægstyper, der findes i detailhandlen.

Resultaterne for emissionsfaktorerne i dette projekt er en vurdering foretaget på basis af de to undersøgelser.

2.2 Transportkøl og A/C i køretøjer

Undersøgelsen er udarbejdet med henblik på at imødekomme IPCC's krav til dokumentation og kvalitetssikring ved anvendelse af specifikke emissionsfaktorer for nationalstater jf. "IPCC Good Practise Guidance and Uncertainty Management in National Greenhouse Gas Inventories" /2/.

Ved dataindsamling er der lagt vægt på at indsamle et tilgængeligt datagrundlag, som er repræsentativt for den danske situation, således at det kan anvendes i forbindelse med beregning af "National Greenhouse Gas Inventories" som indrapporteres til IPCC. Særligt for klimaanlæg i køretøjer er der i dag ikke et tilfredsstillende datagrundlag for forbrug af kølemiddel og undersøgelsen har derfor søgt en model baseret på statistisk materiale.

Revurderingen af emissionerne fra mobile A/C og køleanlæg er baseret på indsamling af specifikke data fra væsentlige aktører i Danmark for dette køleområde. Derved er revurderingen baseret på primære og opdaterede datakilder.

Der er indsamlet oplysninger om viden og erfaringer vedrørende dimensionering, emissioner, påfyldninger og anlægs levetid primært fra nedenstående kilder:
Køleserviceværksteder og montører af transportkøleanlæg og mobile klimaanlæg
 
Bilimportører
 
Kølebranchens Miljøordning (KMO).

Oplysningerne fra køleserviceværksteder og montører af transportkøleanlæg og mobile klima anlæg er indhentet ved interviews og e-mail korrespondance. Målet med interviewene har været at indhente emissionsdata, der er repræsentative for branchen, og som kan generaliseres med hensyn til påfyldning, drift og bortskaffelse samt levetiden for de to anlægstyper.

Oplysninger fra bilimportører skønnes at repræsenterer ca. 10 % af bilmarkedet og oplysningerne er generelt ikke kvantitative men bygger på importørens eget skøn om emnet. Væsentlig flere bilimportører har været kontaktet, men har enten ikke ønsket at deltage eller har ikke haft viden om klimaanlæggene installeret i de pågældende køretøjer.

Virksomhederne er alle blevet forespurgt om faktuelle kundespecifikke data for påfyldning af kølemidler til henholdsvis nyetablering og efterfyldning i form af salgsopgørelser eller lignende. De fleste vurderede, at disse data kunne genfindes i enten i virksomhedens lagerstyrings- eller regnskabssystem.

I forhold til mobile A/C anlæg i personbiler er alle emissionsoplysninger fra virksomhederne baseret på skøn og i et enkelt tilfælde også registreringer. Import/eksport oplysninger har været baseret på salgstal for de enkelte bilmærker og tal fra Danmarks Automobilforhandler Forening, D.A.F.

I forhold til transportkøleanlæg på lastbiler findes der to væsentlige leverandører af mobile køleanlæg i Danmark. Begge har været omfattet af undersøgelsen. Dataindsamlingen er baseret på registreringer af påfyldninger, aftapninger mv. for 100 repræsentative køleanlæg over en 5-årig periode og dette datagrundlag vurderes at være dækkende.