Renere teknologi til undgåelse af biologisk vækst på murværk, tegl- og betontage

4 Aktiviteter

4.1 Litteraturstudie
4.2 Erfaringsopsamling
4.3 Besigtigelser/registreringer
4.4 Enkeltstående besigtigelser/undersøgelser
4.5 Områdebesigtigelse/undersøgelse
4.6 Biologiske undersøgelser af udtagne materiale- og vækstprøver
4.7 Undersøgelser af udtagne materialeprøver

4.1 Litteraturstudie

Søgning via Internet og tekniske biblioteker mv.

4.2 Erfaringsopsamling

Erfaringsopsamlinger er sket gennem følgende aktiviteter:
Gennemgang af Teknologisk Instituts tidligere relevante kundeopgaver og projekter
Orienterende søgning i huseftersynsordningens database (Teknologisk Institut, Produktivitetscentret)
Kontakt til internationale producenter, forskningsinstanser mv.

4.3 Besigtigelser/registreringer

Konsulenter fra Teknologisk Institut har foretaget undersøgelser i forbindelse med løbende kundehenvendelser og besigtigelser. I den forbindelse er der udarbejdet et besigtigelsesskema, bilag 3, som er blevet udfyldt for hver sag. Hvor det har været muligt er der udtaget prøver til nærmere undersøgelse. Der er ligeledes taget fotos af relevante materialer og konstruktioner med biologisk vækst.

4.4 Enkeltstående besigtigelser/undersøgelser

Der er gennemført besigtigelser/undersøgelser af ca. 50-60 begroede konstruktioner. Hvor det har været muligt er der udtaget materiale og/eller vækstprøver til nærmere undersøgelser i laboratorium.

4.5 Områdebesigtigelse/undersøgelse

Et udvalgt lokalområde er nærmere undersøgt. I områdeundersøgelsen indgår i alt 7 huse, 4 med betontag og 3 huse med tegltage. Hvor det har været muligt er der udtaget materiale og/eller vækstprøver til nærmere undersøgelser i laboratorium.

4.6 Biologiske undersøgelser af udtagne materiale- og vækstprøver

Udtagne materialeprøver med biologisk vækst og prøver af vækst uden materialeunderlag er undersøgt på laboratorium i stereomikroskop og almindeligt lysmikroskop. Til identifikation er brugt relevant litteratur, se litteraturliste. Laboratorieundersøgelserne er foretaget henholdsvis på Teknologisk Institut og på Københavns Universitet, Botanisk Institut ved stud. scient. Line Balschmidt. Assisterende professor Ulrik Søchting har bistået.

Undersøgelsen har resulteret i udarbejdelsen af et særskilt farvekatalog med identifikationsnøgle til de arter, der er konstateret. Farvekataloget er senere anvendt ved de løbende besigtigelser og eventuel nærmere identifikation er foretaget af Teknologisk Institut.

På udvalgte hele tagsten er der foretaget en særlig undersøgelse af udbredelsen af de enkelte organismer med henblik på at få overblik over, hvilke organismer, der er dominerende.

For hver tagsten er udbredelsen vurderet i henhold til nedenstående skala:

1: <2%
2: 2-5%
3: 5-20%
4: 20-50%
5: >50%

4.7 Undersøgelser af udtagne materialeprøver

Udvalgte materialeprøver er undersøgt i laboratorium:
Tyndslib er fremstillet af udsavede prøver, der imprægneres med epoxy, tilsat et fluoroscerende farvestof og nedslibes til en tykkelse på ca. 0,02 mm. Et tyndslib dækker et areal på ca. 45 mm ´ 30mm. Tyndslib analyseres i polarisations- og fluorescensmikroskop.
Følgende materialeparametre er undersøgt:
- porøsitet
- pH
- densitet
- vandoptagelse
- fordampningshastighed
- næringsstoffer
- overfladens ruhed.

Materialeparametrene er vurderet i forhold til typiske variationer i parametrene for de relevante materialetyper. Parametrene er ligeledes vurderet i forhold til hvilke væksttyper, der er registreret på det aktuelle materiale.