Renere teknologi til undgåelse af biologisk vækst på murværk, tegl- og betontage

Forord

Rapporten "Bevoksning på murværk, tegl- og betontage" udgives som en selvstændig bilagsrapport til rapporteringen på projektet "Renere Teknologi til undgåelse af biologisk vækst på murværk, tegl- og betontage", delprojektet "Undersøgelser af forekomster". Tilskud til projektet er bevilget af Udviklingsordningen under Program for Renere Produkter m.v. Endvidere bidrager brancherepræsentanter, herunder producenter, entreprenører, boligselskaber mv. med egenfinanciering af deres ydelser i forbindelse med projektets gennemførelse.

Projektet gennemføres i et samarbejde mellem Teknologisk Instituts centre for Beton, Bioteknik og Murværk. Formålet er bl.a. at kortlægge forekomster af biologisk vækst på murværksmaterialer, tegltagsten og betontagsten og på grundlag heraf bestemme de miljømæssigt bedst egnede metoder til forebyggelse. I projektforløbet har deltagerne indsamlet prøvemateriale med bevoksning. Identifikationen af de enkelte arter er foretaget af stud.scient. Line Balschmidt i samarbejde med Anne Pia Koch, Bioteknik, Teknologisk Institut og med faglig støtte fra lektor Ulrik Søchting, Botanisk Institut, Københavns Universitet. Beton og Murværk m.fl. har bidraget med kommentarer til rapporten.

Den foreliggende rapport indeholder nøgler til identifikation og beskrivelser af de fundne organismer. Det forventes, at rapporten vil være et redskab til fremover at vurdere og identificere biologisk vækst på murværk, tegl- og betontage. Endvidere er der hermed skabt et dansk videngrundlag for specialister, der i de kommende år vil kunne udbygges yderligere.

Projekt "Renere teknologi til undgåelse af biologisk vækst på murværk-, tegl- og betontage".

Projektindhold
En kortlægning af metoder til forebyggelse og bekæmpelse af biologisk vækst i konstruktionens brugsfase/vedligeholdelsesfase.
Undersøgelser af forekomst af biologisk vækst og dens virkning på materialer.
Udvikling og afprøvning af metoder til test af metoder og midler til forebyggelse og bekæmpelse af biologisk vækst.
Oplæg til handlingsplaner for renere teknologiløsninger.

Målgruppe

Projektet henvender sig til:
myndigheder
amter og kommuner
private husejere
boligselskaber
udførende rensefirmaer, malermester, murermestre mv.
rådgivere
bygherrer
producenter

Projektgruppe

Projekt "Renere teknologi til undgåelse af biologisk vækst på murværk-, tegl- og betontage" blev gennemført af Teknologisk Institut i et samarbejde mellem følgende centre:
Beton, Byggeri
Bioteknik, Miljø
Murværk, Byggeri

Følgegruppe

Projekt "Renere teknologi til undgåelse af biologisk vækst på murværk-, tegl- og betontage" blev fulgt af en følgegruppe bestående af:
Pia Ølgaard Nielsen, Miljøstyrelsen
Dan Møller, Lafarge Braas Dansk Tag A/S
Kurt Degn, Randers Tegl
Lars Christian Bentzon; Optiroc A/S
Tommy Bisgaard, Kalk- og Teglværksforeningen af 1893
Søren Heinz, Byggeskadefonden vedr. Byfornyelsesforanstaltninger
Tim Padfield, Nationalmuseet
Christian Bolding, Carl Bro
Allan Søstrøm, Boligselskabet Præstehaven
Tommy B. Jacobsen, Teknologisk Institut, Beton
Anne Pia Koch, Teknologisk Institut, Bioteknik
Jens Østergaard, Helge Hansen, Charlotte K. Frambøl, Teknologisk Institut, Murværk