Risikovurdering af MTBE-forurening i forhold til grundvandet - bilagsrapport

6 Bilag 5: kommentarer fra OM

Kommentarer fra Oliebranchens Miljøpulje til "Risikovurdering af MTBE-forurening i forhold til grundvandet"

Oliebranchens Miljøpulje, som har deltaget i følgegruppen til projektet, har ønsket at kommentere dele af rapporten i et separat bilag. I det følgende beskrives kommentarerne fra Oliebranchens Miljøpulje. Miljøstyrelsen, Fyns Amt og Rambøll har vurderet at kommentarerne i nogle tilfælde bør ledsages af en begrundelse for, hvorfor de ikke er indarbejdet i rapporten. Begrundelserne fremgår med kursiv og fed skrift.

Kapitel 1

Side.16. 2. afsnit f.o.: Et kriterium baseret på sundhedsskadelige effekter er 350 µg/l. (Kilde bl.a. Miljøstyrelsens handlingsplan for MTBE afsnit 4.1.4.)

Det nævnte kriterium fremgår ikke af MTBE-datablad fra Miljøstyrelsen, da lugt- og smagsgrænsen er lavere.

Kapitel 2

Kapitel 2.3. side 20 1. afsnit: Et kriterium baseret på sundhedsskadelige effekter er 350 µg/l. (Samme kilde som tidligere og under samme forudsætning)

Se kommentar under kapt. 1.

Kapitel 3

Kapitel 3.2.1 side 23: Det valgte datamateriale udgør ikke et repræsentativt udvalg af det samlede antal benzinstationer i Danmark i relation til omfanget af forureninger med benzin og MTBE.

De 21 OM grunde der indgår i datagrundlaget for risikovurderingen, har en væsentlig højere forureningsfrekvens end gennemsnittet af benzinstationer i Danmark. Der er generelt tale om ældre anlæg, der er blandt andet er tilmeldt OM ordningen fordi installationerne var nedslidte og utidssvarende.

De 5 stationer der er undersøgt af selskaberne er undersøgt fordi de med sikkerhed er forurenede med benzin, og dermed MTBE.

Fyns Amt har overfor OM oplyst at de stationer amtet har udvalgt til undersøgelse har en aldersprofil der er forskellig fra totalmængden af servicestationer. Når der vælges ældre stationer kan man forvente større risiko for forurening, også med MTBE.

De valgte servicestationer udgør således ikke et tilfældigt og repræsentativt udvalg af stationer i Danmark, og kan derfor ikke på et statisk korrekt grundlag brugs til at vurdere risikoen for forurening med benzin og MTBE på servicestationer i Danmark. Der må forventes at være en overrepræsentation af benzinstationer med forurening i det benyttede materiale, og materialet giver ikke et retvisende billede af forholdene på benzinstationer i Danmark.

Det er korrekt, at der på de 5 stationer, der er undersøgt af selskaberne enten har været viden om forurening eller kraftig formodning herom. Der har dog ikke nødvendigvis været viden om benzin og MTBE forurening. Samtidig er det forventeligt at et lignende antal sager, vil optræde i andre amter og på landsplan, og på den baggrund er medtagelsen i opskaleringen berettiget.

De stationer som amtet har undersøgt efter affaldsdepotloven, har alle været i drift før 1976. OM har ikke leveret oplysninger, som viser en højere alder, nedslidning og dårligere vedligeholdelsesmæssig stand for anlæggene på Fyn i forhold til landets øvrige anlæg, og det har derfor ikke være muligt at korrigere herfor i vurderingerne. Desuden er der tendens til at driften af detailsalget fortsættes og installationer fornyes, når der sker ejerskift på stationerne. Anlæggets alder angives som årstallet for, hvornår der første gang var detailsalg, men anlæggets alder afspejler ikke altid anlæggets stand og risiko for forurening. Ikke desto mindre anvendes årstallet for anlæggets etablering, når amtet udvælger grunde til undersøgelse, idet der ofte ikke foreligger lettilgængelige oplysninger om anlæggets tilstand og drift. Det er således ikke vist, at stationer som Fyns Amt har undersøgt adskiller sig væsentligt fra de stationer, hvor der er foregået detailsalg i den øvrige del af landet.

Kapitel 3.3.2.: Afsnittet bygger på den antagelse at der er sket forurening med benzin indeholdende MTBE. På en del af lokaliteterne må det formodes at forureningen skyldes spild med 92 eller 95 oktan benzin uden eller med begrænset indhold af MTBE. Antagelsen om et givent forhold mellem MTBE og benzen er derfor ikke korrekt. Det angivne spænd i forholdet mellem benzen og MTBE på mere end 30 gange er så stort, at en hvilken som helst forurening med benzin selv med et begrænset indhold af MTBE vil komme indenfor dette spænd uden at det vil sige noget om udvaskning eller nedbrydningsforhold.

Forudsætningen for konklusionerne i de enkelte afsnit er derfor ikke til stede. Sidste sætning i kapitlet på side 31 underbygger vel denne påstand. Der er intet forkert i at foretage den pågældende analyse, men da datamaterialet ikke indeholder informationer om hvilket benzinprodukt der har forårsaget forureningen, samt i hvilken periode forureninger er sket, er forudsætningerne for analysen og de deraf dragne konklusioner som nævnt ovenfor ikke til stede.

Kapitel 3.4.3.1 Side 33 nederste. afsnit: Udvaskningen vil efter OM’s opfattelse blive overestimeret, da nettonedbøren er lavere end JAGG angiver som standard. Generelt vil der være tale om overdækkede og befæstede arealer i kildeområdet. Den reelle nettonedbør, vil derfor være reduceret i forhold til de anvendte værdier.

Det er muligt at anvendelse af nettonedbør fra JAGG i nogle tilfælde overestimerer udvaskningen, der er dog intet grundlag for at vurdere i hvilken grad og om det vil være tilfældet på de givne lokaliteter. Endvidere vil befæstelsen kunne fjernes uden videre, hvorefter nettonedbøren vil være det bedste bud på en værdi. Generelt vurderes det, at rapporten beskæftiger sig indgående med usikkerheden omkring de foretagne beregninger.

Kapitel 4

Figur 4.1 side 55 og figur 4.3 side 57: Ifølge beregningsmodellerne skulle indholdet af MTBE og benzen i det indvundne vand på Veflinge Vandværk være i størrelsesordenen 3 – 1000 µg/l (MTBE) henholdsvis 15 – 500 µg/l (benzen). OM har i perioden efter opgravning af forurenet jord på ejendommen Bystævnet 17, Veflinge, (jf. bilag 2.2) foretaget monitering i bl.a. DGU boring 136.341 og 136.30 der er tilknyttet Veflinge Vandværk. Fra januar 2001 til November 2001 er der gennemført 4 prøvetagningsrunder. Der er ikke målt indhold af benzen i nogle af de udtagne vandprøver fra DGU boringerne. Der er i DGU 136.30 målt MTBE i størrelsesordenen 1 µg/l, mens der i DGU 136.341 ikke er påvist indhold af MTBE.

Kommentaren er ikke indarbejdet i rapporten bl.a. fordi der er en meget fin sammenligning mellem den målte og beregnede koncentration af MTBE, når datagrundlaget tages i betragtning og når det huskes, at der ikke er foretaget en justeret beregning efter, at der er gennemført afværgeforanstaltninger i form af bortgravning af jord. Desuden er målingerne på Veflinge Vandværk udtryk for et øjebliksbillede i ét tilfældigt indvindingsopland, og der er ingen sikkerhed for at den højeste koncentration har nået indvindingsboringerne.

Kapitel 5

For at illustrere betydningen af de forudsætninger der ligger til grund for de gennemførte modelberegninger og de deraf dragne konklusioner, er det OM’s vurdering, at såfremt de samme beregninger blev gennemført i forhold til renserigrunde forurenet med chlorerede opløsningsmidler vil konklusionen sandsynligvis blive, at alt grundvand i Danmark er forurenet med chlorerede opløsningsmidler i koncentrationer over de gældende drikkevandskvalitetskriterier.

Sådanne modelberegninger er ikke udført og det er derfor svært at udtale sig konkret om omfanget af potentielt forurenet grundvand, men Miljøstyrelsen, Fyns Amt og Rambøll er enig i at chlorerede opløsningsmidler udgør en væsentlig trussel for forurening af grundvand.

Endvidere spørges der til en reference fra www.epa.gov, som er vedlagt herunder.

Is MTBE harmful to humans?

The majority of the human health-related research conducted to date on MTBE has focused on effects associated with the inhalation of the chemical. When research animals inhaled high concentrations of MTBE, some developed cancers or experienced other non-cancerous health effects To date, independent expert review groups who have assessed MTBE inhalation health risks (e.g., "Interagency Assessment of Oxygenated Fuels") have not concluded that the use of MTBE-oxygenated gasoline poses an imminent threat to public health. However, researchers have limited data about what the health effects may be if a person swallows (ingests) MTBE. EPA's Office of Water has concluded that available data are not adequate to estimate potential health risks of MTBE at low exposure levels in drinking water but that the data support the conclusion that MTBE is a potential human carcinogen at high doses. Recent work by EPA and other researchers is expected to help determine more precisely the potential for health effects from MTBE in drinking water.

EPA reviewed available health effects information on MTBE in its 1997 Drinking Water Advisory guidance and decided that there was insufficient information available to allow EPA to establish quantitative estimates for health risks and as such would not set health advisory limits. The drinking water advisory document indicates that there is little likelihood that MTBE in drinking water will cause adverse health effects at concentrations between 20 and 40 ppb or below. Ref. www.epa.gov/MTBE/faq.htm. date 2002.09.30.

Se her!