| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
Indsamling af organisk affald fra husholdninger, små erhvervskøkkener og
fødevareforretninger i Aalborg kommune

6.1 Forsøgsordning for små fødevareforretninger
Der er gennemført en forsøgsordning ved 21 forretninger i Aalborg by.
De deltagende forretninger er opdelt i følgende kategorier:
Tabel 6.1
Kategorier af forretninger i undersøgelsen og antal container af hver type
Antal af Navn |
Butikker |
Containere |
Samlet volumen |
Butikstype |
Stk. |
1x80L |
1x140L |
1x400L |
4x120L |
5x120L |
liter |
Bager |
2 |
2 |
|
|
|
|
160 |
Fisk |
1 |
|
|
|
|
|
140 |
Frugt og Grønt |
5 |
1 |
2 |
|
1 |
1 |
1980 |
Købmænd |
9 |
4 |
|
3 |
|
|
1680 |
Ost |
1 |
1 |
|
|
|
|
80 |
Slagter |
1 |
|
1 |
|
|
|
140 |
I alt |
19 |
8 |
3 |
3 |
1 |
1 |
4180 |
Indsamlingen er normalt fordelt på alle ruter, men ved prøvetagning er indsamlet på en
fast dag.
6.2 Indsamlet mængde fra små fødevareforretninger
I prøvetagningsperioden er affald indsamlet separat om mandagen, derfor repræsenterer
første tømning ikke en hel uge.
Tabel 6.2
Indsamlet mængde fra 21 detailbutikker. (Læs 1 er ikke talt med i middel).
Læs |
Dato |
Org. affald |
Pr. butik |
|
|
kg |
kg/uge |
1 |
14-05-02 |
(940) |
(45) |
2 |
21-05-02 |
1720 |
82 |
3 |
28-05-02 |
1380 |
66 |
4 |
04-06-02 |
1880 |
89 |
Middel |
(læs 2-4) |
1660 |
79 |
Det ikke er muligt at behandle et helt læs separat i DeWasteren. Derfor kan rejekt% ikke
måles.
6.2.1 Fordeling på forretningstype
Mængden af affald fra hver butik er opgjort som volumen af container gange en
skønnet grad af fyldning.
Tabel 6.3
Antal containere og fyldning for hver forretning
Butikstype |
Containere |
Fyldning,
container |
Volumen |
|
l |
% |
l/uge |
Bager |
80 |
0% |
0 |
Bager |
80 |
88% |
70 |
Fisk |
420 |
88% |
368 |
Frugt og Grønt |
140 |
0% |
0 |
Frugt og Grønt |
80 |
13% |
10 |
Frugt og Grønt |
140 |
25% |
35 |
Frugt og Grønt |
420 |
75% |
315 |
Frugt og Grønt |
480 |
70% |
336 |
Frugt og Grønt |
600 |
90% |
540 |
Frugt og Grønt |
1200 |
113% |
1350 |
Købmænd |
400 |
0% |
0 |
Købmænd |
80 |
0% |
0 |
Købmænd |
80 |
0% |
0 |
Købmænd |
80 |
13% |
10 |
Købmænd |
80 |
13% |
10 |
Købmænd |
80 |
50% |
40 |
Købmænd |
400 |
25% |
100 |
Købmænd |
80 |
125% |
100 |
Købmænd |
400 |
125% |
500 |
Ost |
80 |
13% |
10 |
Slagter |
140 |
38% |
53 |
Samlet |
|
|
3.847 |
Tabel 6.4
Middelvolumen af organisk affald pr. butikstype opgjort som containervolumen *
fyldning
Butikstype |
Antal butikker |
Indsamlet volumen |
Maks. volumen |
Min. volumen |
|
stk. |
liter/uge/butik |
liter/uge/butik |
liter/uge/butik |
Bager |
2 |
35 |
70 |
0 |
Fisk |
1 |
368 |
|
|
Frugt og Grønt |
7 |
369 |
1.350 |
0 |
Købmænd |
9 |
84 |
500 |
0 |
Ost |
1 |
10 |
|
|
Slagter |
1 |
53 |
|
|
Hovedtotal |
21 |
183 |
|
|
Frugt og grønt samt fiskeforretningen har mest affald. En enkelt købmand har ligeså
meget affald, mens alle øvrige butikker har væsentligt mindre. Fem ud af 21 har ikke
brugt ordningen.
6.3 Leverandørundersøgelse ved små fødevareforretninger
Tyve af de 21 er besøgt (én havde ikke tid til besøg).
6.3.1 Resultater
Tabel 6.5
Tilfredshed med indsamlingen blandt små fødevareforretninger
Kategori |
Tilfreds |
Accept |
Utilfreds |
Købmænd |
8 |
1 |
|
Frugt og grønt |
6 |
1 |
|
Øvrige |
2 |
2 |
|
I alt (%) |
80% |
20% |
0% |
Butikkerne er generelt tilfredse med ordningen. 20% tilkendegav dog, at de accepterede
ordningen men hellere ville have været fri. Det blev klart fremhævet, at den kommunale
ordning var et godt, billigt alternativ til daka.
6.3.2 Hygiejne og arbejdsmiljø
De fleste er godt tilfredse med rengøring af containerne og flere oplyste, at
ordningen faktisk har forbedret hygiejnen i forhold til tidligere.
Slagter og fiskemand lægger vægt på hyppige tømninger, da deres affald let giver
anledning til lugt. Derfor kan det være et problem, når der springes en tømning over
efter skæve helligdage.
6.3.3 Kildesortering
Containerne til madaffald bruges til frugt, grønt, kød og pålæg, der har
overskredet sidste salgsdato. Knogler fra slagteren afhentes af daka.
Enkelte forretninger har pladsproblemer, fordi forretningerne ikke fra starten har
været forberedt til kildesortering, men det vil naturligvis være et overgangsproblem.
6.3.4 Containere
Forretningerne er generelt tilfredse med containerne. En enkelt ville dog gerne
have en større container end 400 l.
6.3.5 Forslag til forbedring af indsamling fra små fødevareforretninger
Flere mindre købmænd ønskede at kunne nøjes med 14 dages tømning, da de ikke
har meget affald.
6.4 Fejlsorteringer i affaldet fra små fødevareforretninger
Prøven er sorteret som beskrevet i bilag A.
Tabel 6.6
Sortering af affald fra små fødevareforretninger
Fase D |
Rejekt |
|
|
|
Vægt |
Vægt |
Bemærkning |
Fraktion jfr. bilag A |
g |
% |
|
Metal |
|
0,0% |
|
Kulørte metalfolier |
|
0,0% |
|
Batterier |
|
0,0% |
|
Ni/Cd batterier |
|
0,0% |
|
Andet metal |
|
0,0% |
|
Plast |
31,8 |
0,6% |
Poser |
Cd-holdigt |
|
0,0% |
|
Cd/DEHP-holdigt |
|
0,0% |
|
DEHP-holdigt |
|
0,0% |
|
Andet plast |
54,4 |
1,1% |
Tuber |
Mælke- og juicekartoner |
|
0,0% |
|
Større emner |
|
0,0% |
|
Andet identificerbart |
|
0,0% |
|
Glas |
5,6 |
0,1% |
|
Tekstil |
|
0,0% |
|
Alt andet |
4908,2 |
98,2% |
|
Samlet prøve |
5000 |
100,00% |
|
Af fejlsorteringer er der fundet 0,1% glas og 1,1% plast i form af to tuber. Det er et
meget flot sorteringsresultat. Poserne udgør 0,6%.
6.5 Overholdelse af grænseværdier i biomasse fra små fødevareforretninger
Tabel 6.7
Analyseresultater biomasse fra små fødevareforretninger (% af
grænse-/afskæringsværdi).
Type |
Enhed |
Grænse-
værdi |
Afskæ-
rings-
værdi |
Biomasse |
Dato |
|
|
|
14-05-02 |
21-05-02 |
28-05-02 |
04-06-02 |
Læs |
|
|
|
1 |
2 |
3 |
4 |
Cad-
mium |
mg/kg TS |
0,8 |
|
13% |
11% |
12% |
13% |
Cd pr. fosfor- enhed |
mg/kg TP |
100 |
|
27% |
20% |
22% |
30% |
Nikkel |
mg/kg TS |
30 |
|
15% |
43% |
123% |
100% |
Ni pr. fosfor- enhed |
mg/kg TP |
2500 |
|
48% |
108% |
332% |
340% |
DEHP |
mg/kg TS |
|
50 |
28% |
72% |
42% |
128% |
NPE |
mg/kg TS |
|
10 |
10% |
0% |
0% |
0% |
Indholdet af nikkel er højt i to prøver, hvoraf den ene overskrider grænseværdien og
indholdet af DEHP er over afskæringsværdien i en af de fire prøver.
6.6 Analyseresultater: Små fødevareforretninger
Tabel 6.8
Analyseresultater organisk affald fra små fødevareforretninger
Se her!
Tabel 6.9
Gennemsnitsværdier af analyseresultater fra små fødevareforretninger
Detailforretning |
|
Kildesorteret |
Rejekt |
Biomasse |
Grænseværdi |
Masse |
kg/læs |
1660 |
383 |
1277 |
|
Tørstof |
% |
13 |
38 |
17 |
|
Glødetab |
% af TS |
90 |
86 |
89 |
|
Kvælstof,total |
mg/kg TS |
56000 |
28000 |
33250 |
|
Phosphor,total |
mg/kg TS |
9725 |
3900 |
4125 |
|
COD |
mg/kg TS |
|
|
260000 |
|
Fedt |
mg/kg TS |
|
|
25000 |
|
Cadmium |
mg/kg TS |
2 |
3 |
0,1 |
0,8 |
Nikkel |
mg/kg TS |
3 |
5 |
21 |
30 |
DEHP |
mg/kg TS |
84 |
22 |
34 |
50 |
NPE |
mg/kg TS |
4 |
4 |
2 |
10 |
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top
| |