Basisdokumentation for biogaspotentialet i organisk dagrenovation 10 Vaarst-Fjellerad (Aalborg, DeWasterforsøg), Januar 2000
10.1 IndledningI nærværende kapitel beskrives anden del af DeWasterforsøget. Dette forsøg fokuserede på sortering af affaldet i DeWasteren (forbehandlingen). Det var formålet at vurdere DeWasterens evne til at frasortere fejlsorteringer og uønskede stoffer og levere en egnet råvare til videre behandling i biogasanlæg med en kvalitet, der muliggjorde udbringning af den afgassede biomasse på landbrugsjord. Denne del af forsøget, som primært fokuserede på miljømæssige forhold blev foreløbigt afrapporteret i udkast af 17. marts 2000 til Miljøprojekt med titlen: "Forsortering af organisk affald til biogas med DeWaster.- Forfattere: PlanEnergi, Jes la Cour Jansen, Jydsk Biogas International og Aalborg Kommune". Ved efterfølgende beskrivelse af anden del af forsøget er ud over ovennævnte reference benyttet: "Vurdering af DeWaster til forsortering af kildesorteret organisk husholdningsaffald", Aalborg Kommune, Maj 2000. 10.2 Indsamlet affaldI dette forsøg indgik 4 vognlæs kildesorteret organisk dagrenovation fra Aalborg kommune, hvilket i alt udgør 18 tons. To læs var fra etageejendomme med et mindre bidrag fra GASA (Grønttorv) og to læs fra enfamilieshuse. Forsøget kørte i perioden 11/01-2000 til 27/1-2000. Tabel 10.2-1:
10.3 BehandlingsmetodeDet kildesorterede organiske dagrenovation blev behandlet i en separat linie på anlægget og blev først efter afgasning blandet sammen med den afgassede gylle. Anlæggets opbygning og funktion er beskrevet i kapitel 8. 10.4 ProcesdataFrasortering I DeWasteren blev frasorteret mellem 29 og 50% i de forskellige læs (de forskellige fraktioner blev vejet). Som i forsøget sommeren 1999 blev en del organisk stof frasorteret i DeWasteren. I dette forsøg udgjorde det organiske indhold i rejektet 55%-74% af indholdet i det kildesorterede organiske dagrenovation (beregnet på baggrund af VS-målinger). Denne rest blev ført til forbrænding. Tabel 10.4-1:
Hygiejnisering indgik ikke i forsøget. Tabel 10.4-2:
Der blev ikke målt produktion af biogas i dette forsøg. I vurderingen af det teore-tiske gasudbytte og det teoretiske indhold af metan blev begge størrelser beregnet på baggrund af indholdet af COD i den forbehandlede organiske dagrenovation samt en skønnet nedbrydningsgrad på 80%. Ifølge beregningerne er det muligt at producere 91-106 Nm3 biogas (65% CH4) per tons forbehandlet organisk dagrenovation ved en forudsat omsætning af 80% af det organiske indhold. Sammenholdt med de øvrige resultater gav dette et beregnet gasudbytte på ca. 645 Nm3 biogas(65% CH4) /tons VS i det forbehandlede organiske dagrenovation. Tabel 10.4-3:
Der indgik ikke måling af fede syrer i projektet. Restprodukter Måling af restprodukter udover rejektet (se ovenfor) indgik ikke i forsøget. 10.5 DriftserfaringerDeWasteren var stadig under udvikling i forsøgsperioden, således at det er uklart om den store frasortering i forhold til det tidligere forsøg er et resultat af udviklingsstadet for DeWasteren eller af affaldets kvalitet. 10.6 KonklusionPå Vaarst-Fjellerad Biogasfællesanlæg findes en separat behandlingslinie, der har indgået i flere forsøg med behandling af kildesorteret organisk dagrenovation. I forsøget blev kildesorterede dagrenovation forbehandlet i en DeWaster og i gennemsnit 40% af det indkommende affald blev frasortert. Der skete ikke nogen yderligere frasortering efter bioforgasning. Måling af gasudbyttet indgik ikke i forsøget; men på baggrund af det målte indhold af COD i det forbehandlede affald kan gasudbyttet beregnes til ca. 100 Nm3 biogas (65% CH4) per tons forbehandlet organisk dagrenovation ved en forudsat omsætning af 80% af det organiske indhold i affaldet og med en frasortering som den gennemsnitligt målte. Målinger af det forbehandlede affalds kvalitet i relation til slambekendtgørelsens krav viste at der for en enkelt prøve blev fundet overskridelse af afskæringsværdien for DEHP, medens der for alle øvrige parametre var god margen til bekendtgørelsens kravværdier og afskæringsværdier.
|