Miljøstyrelsens årsrapport 2002

Bilag

1. Grønt regnskab

1. Grønt regnskab

Miljøstyrelsens arbejde med det grønne regnskab er en del af vores samlede interne miljøpolitik og handlingsplan for 2001 - 2004. Den overordnede målsætning i ministeriets politik er, at vi skal løse v ores opgaver med en så lille miljøpåvirkning som muligt. De overordnede indsatsområder er miljøledelse og aktiv medarbejderinddragelse, grønne indkøb, drift og produktion, anlæg, affald, transport, farlige stoffer og formidling. Dette års grønne regnskab er et koncentrat fra Miljøstyrelsens miljøredegørelse.

Direkte og indirekte miljøpåvirkninger
Miljøstyrelsens drift giver anledning til en række miljøpåvirkninger, kaldet de direkte miljøpåvirkninger. Det er primært vore papir-, el-, vand- og varmeforbrug samt vores affaldsproduktion og indkøb. Miljøstyrelsens miljøpåvirkninger er ikke kun de direkte miljøpåvirkninger ved vores daglige drift. Det er også effekten af vores produktion af love, bekendtgørelser, vejledninger, politiske oplæg, afgørelser, projekter, strategier, handlingsplaner, ny viden, svar til Folketinget, formidlingsaktiviteter, forhandlingsresultater, tilskudsbevillinger mv., kaldet de indirekte miljøpåvirkninger. Dette grønne regnskab omfatter kun de direkte miljøpåvirkninger. De indirekte påvirkninger er beskrevet i selve årsrapporten.

Særlige indsatsområder for 2002
Der er udarbejdet retningslinier for, hvordan Miljøstyrelsen fastsætter miljøvilkår ved booking af kursus- og konferencesteder. Disse retningslinier gælder også for hele ministeriet. Miljøstyrelsen har gennemført udbud på kantineområdet og fået en række miljøvilkår indarbejdet i kontrakten for kantinedriften.

Indkøb
Miljøstyrelsen køber så vidt mulig miljømærkede produkter og anvender miljøcertificerede leverandører ved nyerhvervelse af møbler, belysning, kontorartikler, papir, kontormaskiner, tryksager m.m. Desuden arbejder Miljøstyrelsen aktivt med at finde nye miljøvenlige produkter, jf. tabel 1.

Klik her for at se "Tabel A"

Drift og forbrug
Miljøstyrelsens samlede papirforbrug er i 2002 steget med ca. 400.000 ark i forhold til 2001. Det øgede forbrug skyldes Miljøstyrelsens ekstra papirforbrug i forbindelse med EU-formandskabet i andet halvår 2002. Stigningen var forventet.

Miljøstyrelsens klimakorrigerede varmeforbrug er steget med 2 % i forhold til 2001. Hvor forbruget er uændret i Strandgade, er stigningen sket på Wilders Plads, hvor der dog året i forvejen var et fald i forbruget på 8 %.

Miljøstyrelsens vandforbrug er faldet med 15 %. En stor del af dette fald skyldes primært reduktionen i antallet af ansatte, da vandforbruget pr årsværk samlet set er uændret på 8 m3 pr årsværk.

Der er i 2002 særligt fokuseret på styring af energiforbruget. Miljøstyrelsen har således investeret i et overvågningssystem, Keep Focus, der på timebasis aflæser el-, varme- og vandforbruget i Strandgade 29. Med dette system har det været muligt hurtigt at gøre en indsats, hvis der for eksempel blev konstateret vandspild i bygningen.

Figur 1


 udvikling i forbrug
Figur 1 viser udviklingen i vand-, fjernvarme- elforbrug og papirforbrug i Miljøstyrelsen. 

Affald.
Miljøstyrelsens affaldsmængder er for andet år i træk steget. I forhold til 2001, er affaldsmængderne steget med 10 t., og i forhold til 2000, i alt med 27 t. Det skyldes primært 2 hovedbegivenheder. I 2001 steg affaldsmængderne for papir og pap ekstraordinær grundet returnering af 36 t. papir/pap arkivalier fra Rigsarkivet til makulering, mens affaldsmængden for brændbart affald faldt. I 2002 steg affaldsmængden for brændbart affald grundet oprydning i forbindelse med reduktion af Miljøstyrelsen med 90 medarbejdere. Fig. 2 viser udvikling i sortering af affald i Miljøstyrelsen.

 Figur 2

affald

Værdien af årets miljøindsats:
Miljøstyrelsens besparelser i 2002 i forhold til 2001 er ikke markante. På el-, varme-, vand-, og papirområdet er der samlet set ikke opnået en yderligere besparelse i forhold til 2001. Besparelsen fra 2000 til 2001er på ca. 200.000 kr. er dog fastholdt.

Klik her for at se: ‘Tabel B‘

Kommende indsatser

Målet i foråret 2003 er, at Miljøstyrelsen registreres efter den Europæiske forordning for miljøledelse, EMAS, herunder at Miljøstyrelsen udgiver en miljøredegørelse.

Herudover vil der mere specifikt blive fokuseret på:

- Yderligere reduktion af el- og varmeforbruget.
- Reduktion i papirforbrug og bedre affaldssortering.
- Mere detaljeret affaldskortlægning og reduktion i affaldsmængder.
- Anvendelse af mere miljørigtige produkter ved reparationer og ombygninger i Miljøstyrelsen.
- Mere miljørigtige indkøb af kontorartikler.
- Miljøstyrelsens kommunikation eksternt.


Tabeller

Grønt regnskab 2002:

Klik her for at se:
‘Energiforbrug. 1997-2002, Strandgade 29.‘
‘Energiforbrug. 1997-2002, Wilders Plads, bygning O, D og W.‘
‘Vandforbrug. 1997-2002 (Strandgade 29)‘ ‘Vandforbrug. 1997-2002 ( Wilders Plads).‘


Klik her for at se:
‘Papirforbrug. 1997-2002.‘
‘Affaldsmængder. 1997-2001.‘
‘CO 2 emission, Strandgade 29‘
‘CO2 emission, Wilders Plads‘