| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
Potentiale og muligheder for indsamling af plastdunke,-spande mv. fra erhverv til genanvendelse, især med fokus på relevante brancher.
4 Indsamlingsforsøg
4.1 Udvælgelse af virksomheder
4.2 Igangsættelse af indsamlingsforsøg
4.3 Indsamling
4.4 Afsætningsmuligheder
4.5 Miljøøkonomi
4.5.1 Ressource- og emissionsdata samt økonomi for indsamling fra små og mindre kilder
4.5.2 Indsamling til regenerering fra små og mindre kilder
4.6 Vejning af det indsamlede materiale
4.7 Opsamling
Indsamlingsforsøget er gennemført i samarbejde med Reno Fyn I/S i de kommuner der indgår i Reno Fyn I/S eller som Reno Fyn I/S har aktiviteter i (Nyborg, Ørbæk, Gudme, Ryslinge, Ullerslev, Langeskov, Kerteminde og Munkebo kommuner).
Indsamlingsforsøget er gennemført hos mindre kilder.
4.1 Udvælgelse af virksomheder
For at få en oversigt over virksomhederne i de respektive kommuner blev der taget kontakt til Odense Amt. Amtet var ikke i besiddelse af et virksomhedsregister, men henviste til Fyns Erhvervscenter, TIC Odense.
Fyns Erhvervscenter havde heller ikke noget erhvervsregister, men henviste til Købmandsstandens oplysningsbureau, www.kob.dk.
På www.kob.dk findes en oversigt over virksomheder i de enkelte kommuner, men den er ikke fuldkommen da virksomhederne er registreret på indehaverens bopælsadresse (indehaveren bor ikke nødvendigvis i kommunen), ligesom filialer af større virksomheder er registreret på hovedkontorets adresse.
Der har været taget kontakt til Kerteminde Kommune der henviste til Erhvervs-og turistchefen. Her havde man heller ikke et komplet erhvervsregister.
Da det som ovenfor beskrevet ikke var muligt at fremskaffe et erhvervsregister for det aktuelle område, blev Mostrups Vejvisere for Nyborg, Ørbæk, Ullerslev, Langeskov, Munkebo og Kerteminde kommuner anvendt. De gule sider er gennemgået, og de potentielle virksomheder er fundet inden for følgende områder:
- Bagere
- Cafeteriaer
- Dybfrostvarer
- Fabrikker
- Fiskeindustri
- Grillbarer
- Hoteller og kroer
- Industri
- Konservesfabrikker
- Maskinfabrikker
- Pizzeriaer
- Plastic
- Renserier
- Servicestationer
- Svømmehaller og -bade
- Sygehuse
- Tekstiltrykkerier
- Trykkerier
- Vaskerier
- Ældreinstitutioner.
I alt er der fundet 110 virksomheder. De enkelte virksomheder er blevet kontaktet pr. brev om deltagelse i et indsamlingsforsøg. Udsendelse af brev blev fulgt op telefonisk hos de virksomheder der ikke svarede på den skriftlige henvendelse.
Efter henholdsvis skriftlig og telefonisk henvendelse var der i alt 48 virksomheder der gav tilsagn om at indgå i indsamlingsforsøget. 42 virksomheder oplyste at de ikke havde affald i form af plastdunke eller -spande, og 20 virksomheder ønskede ikke at deltage.
4.2 Igangsættelse af indsamlingsforsøg
Med baggrund i de virksomheder der gav tilsagn om at deltage i indsamlingsforsøget, udarbejdede Reno Fyn I/S en indsamlingsrute.
Ved det første besøg blev der udleveret plastsække til de virksomheder der ønskede sådanne til emballering af plastdunkene mv. Samtidig blev det aftalt hvor virksomheden fremover ville placere sækkene med plastemballagerne på indsamlingsdatoerne.
4.3 Indsamling
Første indsamling blev foretaget den 02.-03. oktober 2002 (hvor plastsække blev udleveret), og der er indtil den 10. marts 2003 hvor den sidste indsamling i forsøget foregik, foretaget i alt 10 indsamlinger af plastdunke mv.
Af Tabel 4.1 fremgår typer og antal virksomheder der indgår i indsamlingsforsøget.
 Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 4.1‘‘
Til trods for at virksomhederne på forhånd havde vist interesse for at deltage i indsamlingsforsøget, var der 6 virksomheder ud af de 48 virksomheder der indgik i indsamlingsforsøget der overhovedet ikke leverede plastdunke eller lignende til indsamlingen i de 5 måneder forsøget foregik.
13 virksomheder ud af de 48 der indgik i indsamlingsforsøget, afleverede udelukkende plastsække med mindre emballager, mens der var 5 virksomheder der udelukkende leverede dunke. Endelig leverede 24 ud af de i alt 48 virksomheder både sække og plastdunke.
Af Tabel 4.2 fremgår den samlede mængde plastdunke og -spande mv. indsamlet pr. gang.
Mængden indsamlet pr. virksomhed fremgår af Bilag E.
 Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 4.2‘‘
Da der i indsamlingsforsøget stort set udelukkende blev afleveret dunke til indsamlingen og kun i meget begrænset omfang spande og lignende, er det indsamlede produkt benævnt ”dunke”.
Af Figur 4.1 fremgår indsamlet mængde dunke hos de 9 virksomheder der har leveret minimum 10 dunke til indsamlingen i løbet af hele indsamlingsforsøget.
Figur 4.1 Indsamlet mængde dunke hos 9 virksomheder
Af Figur 4.2 fremgår indsamlet antal sække med dunke hos de 3 virksomheder der har leveret minimum 10 sække til indsamlingen i løbet af hele indsamlingsforsøget.
Figur 4.2 Indsamlet mængde sække hos de 3 virksomheder som har leveret flere end 10 sække i løbet af indsamlingsperioden.
Af Figur 4.1 fremgår det samlede antal dunke indsamlet ved de 9 virksomheder hvorfra der i hele forsøgsperioden (10 indsamlinger) blev indsamlet 10 eller flere dunke.
Som det fremgår af Figur 4.1, adskiller en af virksomhederne sig ved at have afleveret væsentligt flere dunke til indsamlingen end de øvrige virksomheder (1.877 stk.). Forsøget har haft til formål at belyse mulighederne for indsamling af plastdunke, -spande mv. fra mindre kilder, og denne ene virksomhed repræsenterer flere end halvdelen af den samlede mængde dunke indsamlet i forsøgsperioden og kan ikke betegnes som en ”mindre” kilde.
Virksomheden der har afleveret i alt 366 dunke, har afleveret samtlige dunke ved 2 af de første 3 indsamlinger og har siden alene afleveret 6 sække til indsamlingen. Virksomheden der har afleveret i alt 162 dunke, har afleveret samtlige dunke ved 2 af de 3 første indsamlinger og har ikke siden afleveret dunke til indsamlingen.
Virksomheden hos hvilken der er registreret 59 dunke, har ikke siden den første indsamling indgået i forsøget, idet det viste sig at materialet indeholdt så meget maling/malingsrester at det ikke var egnet til genanvendelse.
Virksomheden der har afleveret i alt 29 dunke, har afleveret samtlige dunke ved de 2 første indsamlinger og har siden alene afleveret 2 sække til indsamlingen.
For de 4 virksomheder der kun har afleveret dunke til indsamlingen i begyndelsen af forsøgsperioden, har årsagen hertil i det ene tilfælde været (som ovenfor nævnt) at materialet indeholdt så meget malingsrest at det ikke var egnet til genanvendelse. I et andet tilfælde har virksomheden omlagt produktionen, mens der ved de 2 sidste virksomheder har været tale om en ”pulterkammereffekt”.
Fraregnes ovenstående 5 virksomheder, er der hos de resterende 37 virksomheder i alt i løbet af de 10 indsamlinger (ca. 5 måneder) indsamlet 194 dunke og 195 sække med dunke.
Datamaterialet fra de resterende 37 virksomheder giver et ret diffust billede af hvilke typer af virksomheder der har bidraget med dunke til indsamlingen, og det er ikke muligt ud fra forsøgsresultaterne at udpege typer af virksomheder fra hvilke det må antages at der er et rimeligt potentiale for indsamling af plastdunke, -spande mv.
Det må konkluderes at mængderne indsamlet i forsøgsperioden er begrænsede, og som det fremgår af afsnit 4.5.2, er indsamlingsomkostningerne høje. Som det fremgår af afsnit 4.5.2.2, udgør indsamlingsomkostninger ca. 4.700 kr. pr. ton såfremt samtlige virksomheder medregnes. Fratrækkes mængden indsamlet hos den virksomhed som reelt ikke kan betragtes som en ”mindre” kilde, er indsamlingsomkostninger opgjort til 7.200 kr. pr. ton. Indsamlingsomkostninger for indsamlinger fra ”store” kilder er til sammenligning (som det fremgår af afsnit 6.2.6.1.2) opgjort til ca. 1.240 kr. pr. ton.
4.4 Afsætningsmuligheder
Det indsamlede materiale er vurderet af Jysk Emballage Rens ApS, Replast A/S og Danbørs A/S med henblik på afsætningsmuligheder.
Jysk Emballage Rens ApS har vurderet dunke mere end 10 liter med henblik på reconditionering. Materialet er fundet velegnet og kan indgå på linie med andet af Jysk Emballage Rens ApS indsamlet materiale til reconditionering.
Når der ses bort fra de store dunke som Jysk Emballage Rens ApS kan modtage og behandle, vurderer Replast A/S resten som værende af samme kvalitet som det materiale der i tidligere forsøg blev indsamlet fra husholdninger i Nyborg Kommune /2/. Materialet kan afsættes til sortering, vask og regenerering i udlandet.
Danbørs A/S /14/ vil ikke uden en sortering kunne afsætte det indsamlede materiale. Der er en række krav til dunkene som ikke er opfyldt. Danbørs A/S’ krav til dunkene er at:
- dunkene skal sorteres i dunke over 20 liter og dunke under 20 liter
- der ikke må have været kemikalier i dunkene (faresymbol på etiketten)
- dunkene skal være fri for metalhanke og lignende
- dunkene skal være egnede til at blive presset i baller (dvs. dunkene skal være tomme).
4.5 Miljøøkonomi
4.5.1 Ressource- og emissionsdata samt økonomi for indsamling fra små og mindre kilder
Erfaringer fra indsamlingsforsøget i Reno Fyn I/S‘ kommuner hos små og mindre kilder viser at energiforbruget ved indsamlingen har været ca. 24 liter diesel pr. indsamlet ton eller 1,00 GJ/ton.
Af det i alt indsamlede materiale var ca. 38 % egnet til reconditionering og resten til regenerering.
Ca. en tredjedel af det indsamlede materiale stammede fra én virksomhed, som reelt er en stor kilde. Materialet der udelukkende bestod af store dunke, var egnet til reconditionering. Tages der hensyn til at ca. en tredjedel af den indsamlede mængde reelt stammer fra en virksomhed som i virkeligheden er en stor kilde, betyder det at indsamlingen fra små og mindre kilder reelt har betydet et energiforbrug der er en halv gang større end de 1,00 GJ/ton eller i alt 1,50 GJ/ton
Ved indsamling fra små og mindre kilder er der kalkuleret med en lastvogn med nyttelast 3,2 tons og bykørsel. Ressourceforbrug og emissioner ved indsamling af 1 ton dunke m.m. fremgår af Tabel 4.3.
 Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 4.3‘‘
Erfaringer fra indsamlingsforsøget i Reno Fyns I/S‘ kommuner hos små og mindre kilder viser at indsamlingsomkostningerne kan opgøres til ca. 4.800 kr. pr. ton. Modregnes mængden indsamlet hos den virksomhed som reelt er en stor kilde, kan indsamlingsomkostningerne opgøres til ca. 7.200 kr. pr. ton.
4.5.2 Indsamling til regenerering fra små og mindre kilder
4.5.2.1 Miljødata Data for fremstilling af HDPE-råvare udgår i den miljømæssige analyse når der er tale om at det indsamlede HDPE regenereres og anvendes i ny produktion og derved substituerer virgint HDPE.
Fremstilling af HDPE-råvare: Data fremgår af afsnit 6.2.1 Fremstilling af HDPE-produkter: Data fremgår af afsnit 6.2.3 Indsamling fra mindre kilder: Data fremgår af afsnit 4.5.1 Regenerering: Data fremgår af afsnit 6.2.7.
 Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 4.4‘‘
Miljødata ved indsamling til forbrænding fremgår af afsnit 6.3.1 og viser følgende total:

4.5.2.2 Økonomi Indsamlingsomkostninger fremgår af afsnit 4.5.1 og udgør 6.050 kr. pr. ton. Regenereringsomkostninger er af en større dansk regenereringsvirksomhed oplyst til 3.000 kr. pr. ton. I alt 9.050 kr. pr. ton.
Prisen på virgin HDPE-råvare er 5.500 kr. pr. ton (se afsnit 6.2.1). Der er altså en ”besparelse” på 5.500 ÷ 9.050 = ÷3.550 kr. pr. ton
De samlede omkostninger ved indsamling til forbrænding er i afsnit 6.3.1 opgjort til 930 kr. pr. ton.
Som det fremgår af ovenstående beregninger, viser forsøget gennemført hos Reno Fyn I/S med indsamling af plastdunke mm. fra små og mindre erhvervsvirksomheder at det på trods af de begrænsede indsamlede mængder alligevel giver en stor miljømæssig gevinst i forhold til indsamling til forbrænding. Økonomisk er der derimod i forhold til forbrænding tale om meget dyr ordning.
4.6 Vejning af det indsamlede materiale
2 gange i løbet af forsøgsperioden (henholdsvis november 2002 og marts 2003) er et udsnit af det indsamlede materiale vejet.
Fotos af det indsamlede materialer fremgår af Bilag F.
Vægten af dunkene fra den første sortering (27. november 2002) fremgår af Tabel 4.6
 Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 4.6‘‘
Ved den anden sortering blev der vejet plastemballage fra bure (primært mindre enheder) og sække.
Vægten af dunke og sække fra den anden sortering (10. marts 2003) fremgår af Tabel 4.7.
 Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 4.7‘‘
Vægten af dunke fra den anden sortering (10. marts 2003) fremgår af Tabel 4.8.
 Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 4.8‘‘
4.7 Opsamling
41 virksomheder har i løbet af 5 måneder (10 indsamlinger) bidraget til indsamlingen med i alt 7.000 kg.
Af disse 41 virksomheder var der en virksomhed som i indsamlingsperioden leverede 1.877 dunke, 1 virksomhed leverede 366 dunke, en virksomhed 162 dunke, og 6 virksomheder der leverede mellem 11 og 67 dunke. De resterende 32 virksomheder leverede under 10 dunke i hele forsøgsperioden.
Det er ikke muligt ud fra forsøgsresultaterne at pege på virksomhedstyper der har vist et indsamlingspotentiale der gør det fornuftigt at foretage denne form for indsamling af plastdunke og –spande fra mindre kilder.
De miljømæssige beregninger viser at det på trods af de begrænsede indsamlede mængder alligevel giver en stor miljømæssig gevinst i forhold til indsamling til forbrænding. Økonomisk er der derimod i forhold til forbrænding tale om meget dyr ordning.
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top |
|