Dimensionering, etablering og montitering af pileanlæg uden bund

Sammenfatning og konklusioner

Pileanlæg med nedsivning har deres berettigelse hvor nedsivning af spildevand kan accepteres, men hvor nedsivningsforholdene er så dårlige, at traditionelle nedsivningsanlæg ikke har tilstrækkelig nedsivningskapacitet. Pileanlæg med nedsivning kan (ligesom nedsivningsanlæg) etableres i områder med høj grundvandsstand, forudsat at anlægget etableres som et hævet anlæg, således at et afstandskrav på 1 meter fra anlæggets bund (faskinens bund) til grundvand overholdes.

Formålet med dette projekt har været at designe og etablere tre pileanlæg med nedsivning i Hillerød Kommune. I dette arbejde er der lagt vægt på at afprøve tre principielt forskellige anlægstyper. For at få et dokumenteret grundlag for dimensionering og drift af pileanlæg med nedsivning er anlæggene etableret som forsøgsanlæg, hvor funktion og drift kunne følges med et mindre måleprogram for belastning, magasinering, bladareal, nedsivning og transpiration/fordampning.

Projektet er gennemført forud for og sideløbende med det projekt under Miljøstyrelsens Aktionsplan, der førte til udarbejdelsen af "Retningslinier for etablering af pileanlæg med nedsivning op til 30 PE" /2/. Det betyder på den ene side, at de erfaringer, der er høstet med anlæggene i Hillerød er indarbejdet i retningslinierne og på den anden side, at de anlæg, der blev etableret i Hillerød Kommune i forbindelse med nærværende projekt på en række områder ikke lever op til de retningslinier, der siden er opstillet.

De tre typer af anlæg, der er etableret, er:

Type 1: Et anlæg, der er gravet ud, således at det nødvendige magasinvolumen er placeret under terræn. Den afgravede jord er anvendt som jorddække til eksisterende terræn før beplantning.

Type 2: Anlægget er udformet som et hævet anlæg, hvor magasinvolumen er placeret hævet for at sikre den fornødne afstand fra anlæggets bund til grundvandsspejlet (grundvandet står højt i området)

Type 3: Anlægget består af et beplantet "bassin", der udgør magasinvolumenet. I denne anlægstype vil der i vinterhalvåret stå frit vand i anlægget.

I forbindelse med myndighedsgodkendelse er anlæggene behandlet som nedsivningsanlæg efter Spildevandsbekendtgørelsen. Det anlæg (type 3), hvor spildevandet magasineres over jordoverfladen har tillige krævet tilladelse fra Frederiksborg Amt.

Erfaringerne fra projektet viser bl.a. følgende:

  • Det har været muligt at etablere anlæggene inden for projektets økonomi (kr. 60.000,- pr. anlæg). Det vurderes, at prisen er realistisk i forhold til det prisniveau, der angives i /3/
  • Der har været problemer med at etablere vegetationen i anlæggene på grund af forkert udplantning af stiklinger (stiklingerne blev sat med toppen ned ad), for højt ukrudtstryk og for lidt vand til piletræerne i den første vækstsæson. Der er siden efterplantet i anlæggene.
  • Pileanlæg med nedsivning fungerer, og kan overbelastes.
  • Der skal gøres en særlig indsats for at sikre, at en eventuel membran er tæt omkring rørgennemføringer.

Der er som planlagt gennemført registreringer af vandforbrug, nedbør og vandstand i pileanlæggene, fra disse blev etableret og indtil januar 2003. Det har dog ikke været muligt, at drage nogle væsentlige konklusioner om anlæggenes potentielle fordampning på baggrund af de indsamlede data. Dette skyldes den ringe spildevandbelastning af to af anlæggene, dårlig vækst blandt piletræerne og huller i membranen i et anlæg.

Erfaringerne fra dette projekt er indarbejdet i "Retningslinierne for pileanlæg op til 30 pe." /1/, "Retningslinier for pileanlæg med nedsivning op til 30 pe." /2/ og "Etablering af pileanlæg – baggrundsrapport" /3/.

 



Version 1.0 Marts 2004, © Miljøstyrelsen.