Orientering fra Miljøstyrelsen nr. 8, 2004

Listen over uønskede stoffer 2004






Indholdsfortegnelse

Forord

1 Udvælgelseskriterier

Bilag A - Listen over uønskede stoffer

Bilag B - Stoffer på EU's prioiteringsliste med dokumenterede hormonforstyrrende effekter

Bilag C - Kriterier for identifikation af persistente, bioakkumulerende og giftige stoffer (PBT) samt meget persistente og meget bioakkumulerende stoffer (vPvB)

Bilag D - Stoffer der er udgået i forhold til den tidligere "Listen over uønskede stoffer"

Bilag E - Udvælgelseskriterier som er udgået

Bilag F - Nye stoffer på Listen over Uønskede Stoffer

Bilag G - Stoffer på LOUS 2004






Forord

Listen over Uønskede Stoffer

Den første liste over uønskede stoffer udkom i 1998. Allerede på det tidspunkt blev det besluttet, at arbejdet med at overvåge og informere om de mest problematiske stoffer skulle ske løbende. En revideret liste udkom derfor første gang i 2000, og i 2003 påbegyndtes arbejdet med at revidere "Listen Over Uønskede Stoffer" (LOUS) igen.

Den nye og reviderede liste foreligger nu. I forhold til de tidligere udgaver er kriterierne for udvælgelsen af stoffer til listen ændret. Det betyder, at en række kemiske stoffer eller stofgrupper ikke længere findes på listen. Hvilke stoffer/stofgrupper det drejer sig om, er angivet i bilag D. En række kriterier anvendes ikke længere ved den systematiske udvælgelse. Disse er angivet i bilag E. Som en konsekvens af de nye kriterier er en række stoffer med på listen for første gang. Disse er angivet i bilag F. Nærmere beskrivelse af de nye udvælgelseskriterier samt begrundelsen for at fjerne nogle af de oprindelige kriterier og dermed stoffer og stofgrupper fre listen er nærmere beskrevet i afsnittet om udvælgelseskriterier.

Det skal pointeres, at listen ikke er udtømmende, da ny viden, ændrede forbrugsmønstre og nye internationale initiativer hele tiden kommer til. Derfor skal listen også fremover opdateres.

I Danmark skal farlige kemiske stoffer og produkter anmeldes til det danske Produktregister, hvis de bruges erhvervsmæssigt. Producenter og importører har pligt til at ajourføre oplysningerne, hvis der sker ændringer. Produktregisterets data har dannet baggrund for udvælgelsen af stoffer til listen.

Effektlisten

Effektlisten danner udgangspunkt for Listen over uønskede stoffer. Effektlisten består af ca. 6400 stoffer, som er udvalgt efter de kriterier, som er nærmere beskrevet i kapitel 1. Stofferne er udtrukket fra Listen over farlige stoffer (2002), EU's liste over stoffer med dokumentation for hormonforstyrrende effekter, som er prioriteret til yderligere testning, højtonnage stoffer som man i EU har mistanke om, har PBT og vPvB[1] egenskaber og Miljøstyrelsens Vejledende liste til selvklassificering af farlige stoffer.

Med udgangspunkt i effektlisten er det ved hjælp fra Produktregisteret blevet identificeret hvilke stoffer på effektlisten, der anvendes i Danmark, samt i hvilke mængder de anvendes. Ud fra disse data er den endelige Liste over uønskede stoffer udarbejdet.

Den nye Effektliste udgives som særskilt dokument.

Listen over Uønskede Stoffer er en signalliste

Listen over uønskede stoffer skal ses som et signal og en vejledning til producenter, produktudviklere, indkøbere og andre aktører om kemikalier, hvor brugen på længere sigt bør reduceres eller helt stoppes. Dette kan ske ved, at virksomhederne på baggrund af listens oplysninger selv tager initiativ til at udskifte de problematiske stoffer.

Når man skal udskifte et stof med et andet, bør man ud over at undersøge om alternativet er teknisk brugbart, altid sikre sig, at erstatningsstoffet er mindre miljø- og sundhedsbelastende end det oprindelige stof, også hvis det ikke optræder på Listen over uønskede stoffer. Det bør altid tilstræbes at anvende alternativer, hvis effekter er undersøgte og dokumenterede. Det er også vigtigt at være opmærksom på, om erstatningsstoffets eventuelle miljø- og sundhedseffekter har betydning i forhold til det produkt, hvori stoffet ønskes anvendt samt forbrugsmønsteret og dermed eksponeringen for produktet.

Hvem kan bruge listen?

Med de rette forudsætninger kan listen bruges af virksomhedernes produktudviklere, af professionelle indkøbere i forbindelse med miljøbevidst indkøb, og af andre der har interesse for kemiske stoffers anvendelse i produkter.

Anvendelsen af listen forudsætter dog en vis miljøfaglig og kemisk viden for at kunne vurdere stoffernes anvendelse i produkter, alternativernes egenskaber og egnethed mv.

Miljøstyrelsen 2004


Fodnoter

[1] PBT-stoffer er persistente, bioakkumulerende og giftige stoffer mens vPvB-stoffer er meget persistente og meget bioakkumulerende stoffer






1 Udvælgelseskriterier

I forhold til de tidligere udgaver af "Listen over uønskede stoffer" er der sket en række væsentlige ændringer af de kriterier, der danner grundlag for udvælgelse af stoffer til listen

1.1 EU's kommende kemikalielovgivning og bæredygtighedsstrategien

Som noget helt nyt har Miljøstyrelsen valgt, at de principper og kriterier, der indgår i prioriteringen af de særligt farlige stoffer under godkendelsesordningen i EU's kommende kemikalielovgivning samt i Regeringens Bæredygtighedsstrategi (Danmarks nationale strategi for bæredygtig udvikling" fra 2002) skal afspejles i "Listen over uønskede stoffer". Det betyder, at der er en række nye stoffer på listen i forhold til de tidligere udgaver. Ligeledes er flere af de stoffer, der tidligere var på listen fjernet, fordi de ikke længere opfylder kriterierne for udvælgelse.

Selvom stofferne nu bliver udvalgt ud fra nye kriterier, er den mere tekniske måde, hvorpå de bliver udvalgt dog stadig den samme. Nogle stoffer udvælges rent systematisk, fordi de besidder nogle klart uønskede egenskaber, mens andre vælges, fordi der er et politisk ønske om at få dem substitueret.

Ved den systematiske gennemgang udvælges stoffer automatisk, hvis de opfylder nogle helt klare og definerede kriterier f.eks. problematiske klassificeringer, fordi de er under mistanke for at have PBT/vPvB (Persistente, Bioakkumulerende, Toksiske/meget Persistente, meget Bioakkumulerende) eller hormonforstyrrende egenskaber.

Ved den anden metode, kaldet den supplerende udvælgelse, bliver de stoffer, der ikke fanges ved den systematiske udvælgelse, men alligevel besidder en række uønskede effekter tilføjet. Det kunne f.eks. være stoffer, som udgør et specielt problem for drikkevandet eller i affaldsstrømmen.

I de følgende afsnit er de enkelte trin i udvælgelsesproceduren beskrevet punkt for punkt.

1.2 Den systematiske udvælgelse af stoffer til "Listen over uønskede stoffer"

Det første trin i den systematiske udvælgelse af stoffer til "Listen over uønskede stoffer" er at få klarlagt de egenskaber, som anses for at være mest problematiske.

1.2.1 Fastsættelse af problematiske egenskaber

EU-kommissionen præsenterede i oktober 2003 et forslag til en revision af EU's kemikalielovgivning – kaldet REACH. Forslaget samler over 40 selvstændige retsakter i én samlet lovgivning for at skabe overblik over de kemikalier, som Europas forbrugere risikerer at komme i kontakt med. I forslaget er det også beskrevet, hvilke stoffer EU anser som så problematiske, at der fremover kræves en godkendelse til den konkrete anvendelse.

Det er Miljøstyrelsens mål, at de principper der afspejles i den såkaldte godkendelsesordning i EU's nye kemikalieregulering, også skal reflekteres i den måde, hvorpå stoffer udvælges til "Listen over uønskede stoffer". Derfor vil de definitioner af meget problematiske stoffer, der omtales i EU's kommende kemikalieregulering, også spille en væsentlig rolle, når stoffer skal vælges til "Listen over uønskede stoffer".

En anden hjørnesten i dansk kemikaliepolitik er den danske regerings strategi kaldet "Danmarks nationale strategi for bæredygtig udvikling" fra 2002. I denne hedder det i afsnittet om kemikalier bl.a.: " Kemikalier, der anvendes i samfundet, må hverken give uønskede virkninger som kræft, mindsket forplantningsevne, ændret arvemasse eller påvirke sårbare økosystemer. I 2020 skal ingen produkter eller varer på markedet indeholde kemikalier med særligt problematiske sundheds- eller miljøeffekter. For at kunne opfylde dette mål er det nødvendigt allerede nu at reducere brugen af de meget problematiske stoffer. Miljøstyrelsen har derfor indarbejdet principperne i bæredygtighedsstrategiens mål omkring kemikalier i den måde, hvorpå stoffer til "Listen over uønskede stoffer" er udvalgt.

I de følgende afsnit gennemgås de kriterier, som Miljøstyrelsen har benyttet til at finde frem til stoffer med uønskede effekter.

1.2.1.1 Listen over farlige stoffer

"Listen over farlige stoffer"[2] indeholder en oversigt over stoffer, der i EU er vurderet og klassificeret for deres fysisk-kemiske egenskaber, deres farlighed for menneskers sundhed samt deres effekter over for miljøet. For hvert enkelt stof på listen, der dækker ca. 7.000 stoffer/stofgrupper, er fareklassificeringen angivet, herunder risikosætninger, der kort fortæller noget om stoffernes iboende farlige egenskaber.

Miljøstyrelsen har med udgangspunkt i "Listen over farlige stoffer" valgt at koncentrere sig om de stoffer, der kan føre til meget alvorlige og længerevarende skader. Det betyder med andre ord stoffer, der kan føre til kroniske skader, eller som kan skade de kommende generationer. Netop disse stoffer er også blandt dem, som EU udpeger som særligt problematiske i den nye kemikalieregulering, og som vil blive omfattet af en autorisationsordning (godkendelsesordning).

Mere specifikt betyder det, at stoffer, der er klassificeret for de såkaldte CMR-effekter i kategori 1 og 2 (kræft, skade på arveanlæggene, fostre eller forplantningsevnen), skal have en tilladelse til den konkrete anvendelse, før de må blive brugt. Disse stoffer er derfor kandidater til "Listen over uønskede stoffer".

Desuden har Miljøstyrelsen valgt at stoffer, som er mistænkt for at have samme effekter (CMR kategori 3 stoffer), stoffer hvor der er risiko for alvorlig sundhedsfare ved længere tids påvirkning og stoffer som er meget giftige for vandlevende organismer og samtidig kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet, er så problematiske, at de også er kandidater til "Listen over uønskede stoffer".

Tilsammen betyder det at stoffer, der er klassificeret for en eller flere af følgende egenskaber, er kandidater til "Listen over uønskede stoffer":

R33 Kan ophobes i kroppen efter gentagen brug.
R39 Fare for varig alvorlig skade på helbred.
R40 Mulighed for kræftfremkaldende effekt.
R42 Kan give overfølsomhed ved indånding.
R45 Kan fremkalde kræft.
R46 Kan forårsage arvelige genetiske skader.
R48 Alvorlig sundhedsfare ved længere tids påvirkning.
R49 Kan fremkalde kræft ved indånding.
R50/53 Meget giftig for organismer, der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet
R58 Kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i miljøet
R59 Farlig for ozonlaget.
R60 Kan skade forplantningsevnen.
R61 Kan skade barnet under graviditeten.
R62 Mulighed for skade på forplantningsevnen.
R63 Mulighed for skade på barnet under graviditeten.
R64 Kan skade børn i ammeperioden.
R68 Mulighed for varig skade på helbred.

For en række af stoffer fra "Listen over farlige stoffer" gælder det, at CMR-effekten knytter sig til mulige bestanddele (herunder urenheder og f.eks. indhold af benzen, 1,3-butadien, DMSO-ekstrakt) i den komplekse blanding, som er opført i listen. Det betyder, at stofferne kun skal klassificeres for CMR-effekter, hvis de indeholder disse bestanddele. Disse stoffer bærer alle én eller flere af anmærkningerne P, M, N, L, K eller J i listen, og indikerer dermed, at det ikke er hele den anførte komplekse blanding, der har CMR-effekter, men urenhederne eller bestemte bestanddele af blandingen.

Tidligere undersøgelser foretaget af Produktregistret har dog vist at de stoffer, der benyttes i Danmark ikke indeholder disse urenheder/bestanddele, og de skal derfor ikke klassificeres for CMR-effekter. Miljøstyrelsen har derfor valgt ikke at medtage de stoffer, hvis CMR-effekter udelukkende kan henføres til disse urenheder/bestanddele.

Stoffer der anvendes til motorbrændstof og forbrænding er ikke medtaget på listen, selvom de kan have problematiske klassificeringer. Denne anvendelse er ikke uønsket. På samme vis gælder for de olieafledte stoffer, som er med på listen. Den uønskede anvendelse gælder ikke, når de forekommer som naturlig del af benzin- og olieprodukter, men alene når de anvendes i andre sammenhænge.

I den 29. tilpasning af EU's stofdirektiv (direktiv nr. 67/548/EØF) er der vedtaget[3] nye klassificeringer for en række stoffer. Hvor det er relevant er den nye klassificering anført under de enkelte stoffer i bilag A.

1.2.1.2 Miljøstyrelsens vejledende liste til selvklassificering af farlige stoffer[4]

Datamangel for kemiske stoffer er et stort problem bl.a. i forbindelse med vurdering af kemikaliers farlige egenskaber. Miljøstyrelsen vurderer, at der for op mod 90% af de godt 100.000 stofindgange på EU's fortegnelse over eksisterende stoffer (EINECS) ikke findes tilstrækkelige testresultater fra dyreforsøg o.lign.

Producenter/importører har en pligt til at vurdere om de stoffer, som bringes på markedet, er farlige på baggrund af den kendte viden om stofferne. Erfaringen viser, at datamangel for kemiske stoffer gør det meget vanskeligt at opfylde denne pligt på en kvalificeret måde. I enkelte tilfælde kan det betyde, at brugerne af kemikalier i dag ikke kan få oplysning om stoffernes ikke undersøgte farlige egenskaber gennem faremærkning på etiketten.

Der er derfor i EU's udkast til en ny kemikalieregulering krav om nye undersøgelser og i den forbindelse åbnet op for i højere grad at benytte computermodeller til at vurdere stoffers farlige egenskaber.

Miljøstyrelsen har udarbejdet en vejledende liste til selvklassificering af farlige stoffer, der er blevet til ved hjælp af QSAR modeller (Quantitative Structure Activity Relationships). Modellerne kan forudsige kemiske stoffers farlige egenskaber på baggrund af oplysninger om stoffernes struktur og fysisk/kemiske egenskaber og sammenligning med andre stoffer med kendte farlige egenskaber. Nøjagtigheden af de anvendte modeller varierer fra ca. 70-85%. Det betyder, at der vil være nogle stoffer – ca. 20% - hvor QSAR-modellerne overvurderer eller undervurderer stoffernes farlighed (falsk positive/falsk negative).

Miljøstyrelsen har benyttet QSAR-modellerne på ca. 47.000 organiske stoffer fra EINECS, som har en éntydig struktur. På listen til selvklassificering er angivet vejledende klassificeringer for 20.624 stoffer med hensyn til følgende egenskaber:

  • Akut dødelig virkning ved indtagelse
  • Allergifremkaldende effekt ved hudkontakt
  • Skader på arveanlæggene
  • Kræftfremkaldende effekt
  • Farlighed for vandmiljøet

Stoffer, der findes på den vejledende liste til selvklassificering af farlige stoffer med én eller flere af de problematiske klassificeringer angivet i afsnit 1.2.1.1, er udvalgt som mulige kandidater til "Listen over uønskede stoffer".

1.2.1.3 EU's liste over mulige PBT-stoffer/vPvB-stoffer

I udkastet til EU's kommende kemikalieslovgivning, er det ikke kun CMR-stoffer i kategori 1 og 2, der skal have en autorisation, før de må benyttes. Det gælder også for de såkaldte PBT-stoffer (persistente, bioakkumulerende og giftige stoffer) og vPvB-stoffer (meget persistente og meget bioakkumulerende stoffer). Disse stoffer anses for at være så problematiske, at de kun må tages i brug under kontrollerede forhold eller sagt på en anden måde, hvis der er givet tilladelse hertil.

Netop fordi stoffer med PBT-/vPvB-egenskaber har langtrækkende virkninger og vil kunne skade kommende generationer, er de også omfattet af den danske bæredygtighedsstrategi.

I EU kommissionens forslag[5] til en ny kemikalieregulering er kriterier for PBT/vPvB-stoffer defineret. I den forbindelse har EU udarbejdet et arbejdsdokument med de stoffer, som de i øjeblikket anser for at have PBT- eller vPvB-egenskaber. En kort beskrivelse af de kriterier, der afgør om et stof har PBT- eller vPvB-egenskaber, kan ses i bilag C.

Miljøstyrelsen har valgt, at alle de stoffer, der opererer på EU's kandidatliste som PBT-stoffer/vPvB-stoffer kommer med på "Listen over uønskede stoffer", når de anvendes i en mængde på mere end 1 ton om året i Danmark. På den måde sikres det, at der kommer øget fokus på de stoffer, der udgør et særligt problem.

Det er dog vigtigt at understrege, at arbejdet med at finde nye PBT-/vPvB-stoffer eller frikende mistænkte PBT-/vPvB-stoffer sker løbende og vil tage flere år. Det bevirker, at de PBT-/vPvB-stoffer, der er med på listen over uønskede stoffer alle er stoffer som på nuværende tidspunkt falder ind under EU-kriterierne. Da arbejdet med at identificere disse stoffer er en løbende proces kan undersøgelser af stoffernes egenskaber derfor bevirke, at et stof som i 2003 blev anset som et PBT-/vPvB-stof, ikke nødvendigvis er det i 2005, fordi ny viden har fjernet mistanken ligesom det modsatte kan forekomme.

1.2.1.4 EU's liste over stoffer med dokumenterede hormonforstyrrende effekter prioriteret til yderligere testning.

Hormonforstyrrende stoffer, der er klassificeret for CMR-effekter i kategori 1 og 2 er omfattet af godkendelsesordningen i REACH. For andre stoffer med hormonforstyrrende effekter er der mulighed for at de optages efter en særlig vurdering af stoffet. Det skyldes, at der i dag ikke er udviklet internationalt accepterede testmetoder til at undersøge om et stof har hormonforstyrrende egenskaber, og der findes derfor heller ikke fuldt standardiserede kriterier til at kunne klassificere for alle hormonforstyrrende effekter.

På nuværende tidspunkt har arbejdet i EU med at prioritere stoffer til yderligere testning, når anerkendte testmetoder er udviklet, ført til en liste med 66 stoffer hvor der findes dokumentation for hormonforstyrrende effekter. Listen er dynamisk. Efterhånden som der bliver indsamlet mere viden på området, kan der både tilføjes og fjernes stoffer fra listen.

Indtil videre har Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg dog valgt, at alle stoffer på EU's liste over stoffer med dokumenterede hormonforstyrrende effekter, der ikke allerede er forbudte at anvende i Danmark, skal med på "Listen over uønskede stoffer". Alle 66 stoffer fremgår af bilag B, og de stoffer som ikke allerede er reguleret ved forbud eller en godkendelsesordning, er også angivet i bilag A, bortset fra stoffer, der udelukkende anvendes som pesticider. Stoffer som anvendes både som pesticider og til andre formål, er medtaget, da anvendelse til andre formål end det godkendte er uønsket.

1.2.1.5 Prioriterede stoffer i forhold til Vandrammedirektivet

De udvalgte stoffer på LOUS er sammenholdt med de stoffer, som er omfattet af EU beslutning nr. 2455/2001/EF af 20. november 2001 om vedtagelse af en liste over prioriterede stoffer indenfor vandpolitik og ændring af direktiv 2000/60/EF (Vandrammedirektivet). Der er 33 stoffer/stofgrupper, som er prioriterede på baggrund af deres tilførsel til og forekomst i vandmiljøet samt deres egenskaber med mulighed for skadelige effekter på mennesker og miljø. Ved udpegningen er der sondret mellem prioriterede stoffer og prioriterede farlige stoffer, som er de potentielt mest skadelige stoffer. For alle de prioriterede stoffer inklusiv de farlige, gælder det at der skal ske en progressiv reduktion i tilførslerne (dvs. udledninger, luftemission og tab af stoffer) til vandmiljøet med henblik på at kunne opfylde kvalitetsmålsætninger i vandmiljøet senest i 2015. Herudover, skal der senest i 2020 (en generation) være sket en stop for tilførsler af de prioriterede farlige stoffer til vandmiljøet.

En stor del af disse stoffer er enten omfattet af pesticid- og biocidregulering eller anden regulering. De øvrige stoffer som samtidig anvendes over tonnagegrænserne i Danmark (se 1.2.3.2) er med på Listen over uønskede stoffer. Under hvert stof i bilag A vil det fremgå hvis stofferne er et af de prioriterede stoffer eller proriterede farlige stoffer i Vandrammedirektivet.

1.2.2 Udvælgelseskriterier der er udgået

I forhold til den sidste "Listen over uønskede stoffer" (2000) er en række udvælgelseskriterier udgået. Miljøstyrelsen har som beskrevet med denne liste lagt vægt på de særligt problematiske stoffer.

De kriterier, der er udgået i den systematiske udvælgelse i forhold til tidligere, er fortrinsvist R-sætninger, der vedrører klassificering for akut giftighed og hudallergi.

Kemiske stoffer og produkter som f.eks. maling og rengøringsmidler, der er klassificeret som giftige og meget giftige må ikke forhandles til forbrugere.

Den professionelle anvendelse i industrien er reguleret af anden lovgivning med regler om enten substitution, indkapsling, personlige værnemidler eller på anden måde reguleret, så de ansatte ikke udsættes for sundhedsfarer ligesom reguleringen tager højde for udledningen til miljøet.

Udvikling og forekomst af allergi er individuelt betinget. I arbejdsmiljøet, hvor den største udsættelse for enkelt stoffer sker, er håndteringen af allergifremkaldende stoffer på samme vis som for akut giftige stoffer reguleret af anden lovgivning. Udsættelsen for potentielt allergifremkaldende stoffer via forbrugerprodukter er et individuelt problem. Derfor er det vigtigt, at give information om indholdet af potentielt allergifremkaldende stoffer direkte på produkterne, således at forbrugere har et valg og kan undgå de stoffer, der er problematiske for dem selv.

Da de nye mærkningsregler for kosmetik ang. visse allergifremkaldende parfumestoffer endnu ikke er trådt i kraft, er det valgt at indsætte en række kendte allergifremkaldende parfumestoffer på listen over uønskede stoffer. Desuden er særlig problematiske allergifremkaldende stoffer udvalgt. Det er dels stoffer, der giver allergi ved indånding, og dels stoffer der fremkalder allergi ved hudkontakt, men hvor de nuværende mærkningsregler ikke er tilstrækkelige til at undgå kontakt med stofferne i de færdige produkter.

Miljøministeriet har desuden som led i en styrket indsats over for kemiske stoffer i forbrugerprodukter etableret " Videncenter for Allergi over for kemiske stoffer i forbrugerprodukter". Centret er oprettet i samarbejde mellem hudafdelingen og lungemedicinsk afdeling, Amtssygehuset i Gentofte, og hudafdelingen, Odense Universitetshospital.

Videncentret er fysisk placeret på Amtssygehuset i Gentofte og varetager opgaver vedrørende forskning, overvågning, information og forebyggelse af allergi over for kemiske stoffer i forbrugerprodukter.

Klassificering for miljøfare med R51/53 og R52/53 er udgået som udvælgelseskriterier. Baggrunden er at fokusere på de mest problematiske stoffer. Der er fokuseret på PBT-/vPvB-stofferne, men herudover er de miljømæssigt mest problematiske stoffer medtaget, det vil sige dem, der er klassificeret som N;R50/53 eller optræder på den vejledende liste med N;R50/53. Disse stoffer kan være letnedbrydelige, men da de er mest giftige for vandmiljøet, bør der også arbejdes på at få disse stoffer substitueret med mindre problematiske stoffer.

Mærkningen med R53: Kan forårsage uønskede langtidseffekter i vandmiljøet er ikke ensbetydende med at stofferne er tungtnedbrydelige (persistente). Det kommer derfor an på den konkrete anvendelse, om de er problematiske for vandmiljøet.

På trods af ændringerne i udvælgelseskriterierne er det fortsat aktuelt at substituere allergifremkaldende, akut giftige stoffer og stoffer som har problematiske egenskaber i forhold til vandmiljøet, hvis den konkrete anvendelse viser, at der kan være en risiko; men med denne liste er der foretaget en prioritering, således at stoffer med særligt problematisk og længerevarende effekter sættes i fokus. Dette afspejles også af, at tonnage grænserne er sat ned for de særligt problematiske stoffer.

Som yderligere sikring i forhold til de kriterier, der er udgået, er det undersøgt hvilke stoffer, der på "Listen over farlige stoffer" er klassificeret med miljøfare N;R51/53 og som anvendes i Danmark over tonnagegrænsen på 100 tons. Det drejer sig om 6 stoffer. De 6 stofferne er ikke fundet særligt problematiske eller tungt nedbrydelige, og dermed optræder de ikke på "Listen over uønskede stoffer 2004".

Kriterier der er udgået fremgår af bilag E.

1.2.3 Identifikation af stoffer med problematiske egenskaber

Det næste trin, efter at have udpeget stoffer med problematiske egenskaber, er at få undersøgt, hvorvidt disse bliver anvendt i Danmark, i hvilke mængder og til hvilke formål.

1.2.3.1 Udtræk fra Produktregistreret

I Danmark skal farlige kemiske stoffer og produkter anmeldes til det danske Produktregister, hvis de bruges erhvervsmæssigt. Producenter og importører har pligt til at ajourføre oplysningerne, hvis der sker ændringer. Produktregisteret er en vigtig kilde til at give et overblik over, hvilke og hvor kemiske stoffer anvendes i Danmark.

Produktregistret har undersøgt om stoffer med problematiske egenskaber fra "Listen over farlige stoffer" og den "Vejledende liste til selvklassificering af farlige stoffer" rent faktisk bliver brugt i Danmark. Desuden har Produktregistret undersøgt anvendelsen af PBT/vPvB og hormonforstyrrende stoffer.

1.2.3.2 Tonnage grænser

CMR-stoffer i kategori 1 og 2 og PBT-stoffer/vPvB-stoffer, der anvendes i en mængde på over 1 ton om året i Danmark, er med på "Listen over uønskede stoffer". I følge EU's udkast til en ny kemikalieregulering, må disse stoffer i fremtiden kun tages i brug, hvis de er blevet godkendt til en bestemt anvendelse.

For alle andre stoffer med problematiske egenskaber gælder, at hvis de anvendes i en mængde på over 100 tons om året i Danmark, kommer de med på "Listen over uønskede stoffer". Det vil sige stoffer med CMR-effekter i kategori 3, stoffer som kan ophobes i kroppen eller stoffer som er særligt miljøfarlige.

Tonnagegrænser betyder, at de problematiske stoffer som tidligere blev benyttet i større mængder men i dag kun benyttes i meget lave mængder ikke vil optræde på Listen over Uønskede Stoffer. Det er derfor vigtigt at sikre sig, at stofferne ikke igen bliver taget i brug i Danmark. Stofferne vil stadig fremgå af effektlisten, og hvis forbruget stiger, kan de komme tilbage på Listen over Uønskede Stoffer.

Der er ingen tonnagegrænser for stoffer, der er udvalgt efter supplerende kriterier eller på grund af mistanke om hormonforstyrrende effekter.

1.2.3.3 Fravælgelse af kandidater til "Listen over uønskede stoffer".

Selvom et kemisk stof umiddelbart opfylder alle kriterierne for at komme på "Listen over uønskede stoffer" både med hensyn til problematiske egenskaber og forbrug, kan der være forhold, der gør, at stoffet i sidste ende alligevel ikke kommer på listen.

F.eks. er stoffer, som udelukkende benyttes som biocider og pesticider frasorteret, da disse stoffer i forvejen er reguleret ved en godkendelsesordning, dog er biocider og pesticider, som også har anden anvendelse, medtaget. Ligeledes er stoffer, der udelukkende anvendes i forbindelse med syntese af andre kemikalier eller i medicinalindustrien valgt fra ligesom stoffer som udelukkende anvendes som laboratoriekemikalier er fravalgt. De skønnes enten at udgøre en mindre risiko for sundhed og miljø, eller de er underlagt andre undersøgelses- eller kontrolordninger.

Stoffer som dannes ved forskellige industrielle processer er ikke medtaget på listen, da denne kun omfatter stoffer som rent faktisk anvendes som kemiske stoffer. Det betyder f.eks. at stoffer som dioxiner og furaner ikke er medtaget på listen da, det ikke er stoffer, der direkte anvendes. Stofferne er stadig politisk prioriterede via den eksisterende danske dioxinhandlingsplan, hvor der arbejdes for en fortsat minimering af dioxinudslip samt for mere viden om hidtil ukendte kilder til dioxin.

1.3 Den supplerende udvælgelse af stoffer til "Listen over uønskede stoffer

1.3.1 Den systematiske udvælgelse har nogle begrænsninger.

I forbindelse med den hidtidige indsats for at minimere belastningen af mennesker og miljø fra kemiske stoffer mest muligt er nogle stoffer/stofgrupper tidligere blevet identificeret som problematiske på grund af deres effekter på miljø og sundhed. Det kan være stoffer, der udgør et specielt problem i f.eks. affaldsstrømmen eller for grundvandet.

En række af de stoffer, der i dag er fokus på, er af forskellige "udvælgelsestekniske" årsager ikke identificeret ved den systematiske udvælgelse. Dette kan bl.a. skyldes;

  • at der er tale om endnu ikke-klassificerede stoffer, som heller ikke "fanges" vha. computermodeller.
  • at der er tale et stof eller en gruppe af stoffer, for hvilke der ikke findes et kendt identitetsnummer.
  • at der er tale om visse rene metaller/metalforbindelser, der hverken figurerer på "Listen over farlige stoffer", da de ikke er klassificeret som særligt farlige eller kan identificeres ved hjælp af computerbaserede udvælgelsesmetoder.

1.3.2 Supplerende udvælgelseskriterier

For at sikre at "Listen over uønskede stoffer" repræsenterer alle de stoffer, som Miljøstyrelsen mener, er problematiske for sundhed og/eller miljø, er der som et supplement til den systematiske udvælgelse foretaget en mere pragmatisk udvælgelse af stoffer. Denne udvælgelse er sket på baggrund af følgende fem kriterier:

1.3.2.1 Stoffer, der er under afvikling

Stoffer, der er under afvikling på grund af stoffets sundheds- eller miljøegenskaber, men hvor der for visse anvendelsesområder endnu ikke er sat tidsfrister, fordi der på disse områder endnu ikke findes tekniske og økonomisk anvendelige alternativer eller stoffer hvor anvendelsesbegrænsning er på vej eller under overvejelse i EU.

1.3.2.2 Stoffer, der kun er delvis anvendelsesbegrænset

Stoffer, der kun er delvis anvendelsesbegrænset, men hvor anden anvendelse også anses for sundheds- eller miljømæssig betænkelig.

1.3.2.3 Stoffer, der er problematiske i affaldsstrømmene

Stoffer, der gør anvendelsen af restprodukter fra affaldsstrømmene (røggasrensningsprodukter, slagger, slam og kompost) problematisk.

1.3.2.4 Stoffer, der er politisk prioriterede

Stoffer, der er er omfattet af politiske målsætninger om afvikling.

1.3.2.5 Stoffer, der er problematiske for grundvandet.

Stoffer, der anses for at være problematiske for grundvandet.


Fodnoter

[2] Bekendtgørelse nr. 439 af 3. juni 2002: Bekendtgørelse af listen over farlige stoffer

[3] direktiv nr. 2004/73/EC af 30. april 2004

[4] Miljøprojekt nr. 635, 2001: Rapport om vejledende liste til selvklassificering af farlige stoffer.

[5] Europaparlamentets og Rådets forslag om forordning om registrering, vurdering og godkendelse af samt begrænsning af kemikalier (REACH), om oprettelse af europæiske kemikalieagentur og om ændring af direktiv 1999/45/EF og forordning (EF) , der er offentliggjort af EU-Kommissionen og findes på internetsiden; (http://europa.eu.int/eur-lex/da/com/pdf/2003/com2003_0644da.html)






Bilag A – Listen over uønskede stoffer

Acrylamid

CAS-nr. / EINECS-nr.: 79-06-1 / 201-173-7
Andet navn 2-Propenamid
Produktgrupper / funktion: Injektionsmørtel til bygge og anlægsvirksomhed. Optræder som restmonomer i maling og lak (konc. < 0.1 %).
Klassificering: Carc2;R45 Mut2;R46 Xn;R20/21 T;R25-48/23/24/25 Xi;R36/38 R43 Rep3;R62
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under risikovurdering af EU med Storbritannien som ansvarligt medlemsland. Risikoreduktionstiltag på EU plan overvejes. CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.

Visse alkaner og cycloalkaner

Navn Cyclohexan
CAS-nr. / EINECS-nr.: 110-82-7 / 203-806-2
Produktgrupper / funktion: Opløsningsmidler, drivgasser.
Klassificering: F;R11 Xi;R38 Xn;R65 R67 N;R50/53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer"
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under risikovurdering i EU med Frankrig som ansvarligt medlemsland.


Navn Heptan
CAS-nr. / EINECS-nr.: 142-82-5 / 205-563-8
Andet navn n-Heptan
Produktgrupper / funktion: Affedtningsmidler, smøremidler, fortynder.
Klassificering: F;R11 Xi;R38 Xn;R65 R67 N;R50/53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger:  


Navn Hexan
CAS-nr. / EINECS-nr.: 110-54-3 / 203-777-6
Andet navn n-Hexan
Produktgrupper / funktion: Opløsningmiddel, smøremidler.
Klassificering: F;R11 Xi;R38 Xn;R48/20-65 Rep3;R62 R67 N;R51/53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 3 er som udgangspunkt forbudt i kosmetiske produkter. Stoffet bliver forbudt at anvende i kosmetiske produkter fra 11. september 2004.


Navn C9-12-Isoalkaner
CAS-nr. / EINECS-nr.: 90622-57-4 / 292-459-0
Produktgrupper / funktion: Maling, fremkaldere, voks, fortyndere, konserveringsmidler, pudsemidler, affedtningsmidler, bindemidler.
Klassificering: Ingen
Begrundelse for udvælgelse: Mistænkt for at være vPvB stof.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: C9-C12 alkaner og isoalkaner anvendes i renseribranchen i kulbrinterenserimaskiner som alternativ til rensning med tetrachlor. I denne sammenhæng er alkanerne og isoalkanerne et bedre alternativ end tetrachlor både sundhedsmæssig og miljømæssigt. I renserier bliver stofferne ikke udledt direkte til miljøet.
Anvendelsen af alkaner og isoalkaner i renserier er reguleret i miljøministeriet bekendtgørelse af 18. juni 2003 om etablering og drift af renserier.
Under vurdering i EU for vPvB egenskaber.
En kortlægning af anvendelsen af stofferne i forbrugerprodukter i Danmark er under udarbejdelse i Miljøstyrelsen. Rapport offentliggøres i 2004.


Navn Isododecan
CAS-nr. / EINECS-nr.: 31807-55-3 / 250-816-8
Produktgrupper / funktion: Brændstofsadditiv, stabilisator, synteseråvarer
Klassificering: Ingen.
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Vejledende liste til selvklassificering af farlige stoffer" N;R50/53.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Vurderes i forhold til EU-klassificering

Alkylphenoler og alkylphenolethoxylater

CAS-nr. / EINECS-nr.: Gruppen består af mange forbindelser, så intet CAS-nr. er opgivet.
Navn Eksempler fra gruppen:
Nonylphenol, octylphenol, nonylphenolethoxylater, dodecyl-phenol
Produktgrupper / funktion: Bindemidler, rengøringsmidler, maling- og lakhærdere, lim.
Klassificering: Nonylphenol og nonylphenol, forgrenet: Xn;R22 C;R34 N;R50/53.
Ny klassificering af nonylphenol iht. 29. tilpasning: Rep.3;R62 Rep.3;R63 Xn;R22 C;R34 N;R50/53
Begrundelse for udvælgelse: Stofferne er kun delvis anvendelsesbegrænset, men også andre anvendelser anses for miljømæssigt betænkelig. (direktiv 2003/53/EC)
Nonylphenol er på EU's liste over stoffer med dokumentation for hormonforstyrrende effekter.
Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Yderligere problematiske egenskaber for nonylpenol og octylphenol i henhold til "Vejledende liste til selvklassificering af farlige stoffer – N; R50/53
Dodecylphenol (27193-86-8) er mistænkt for at være vPvB-stof
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Nonylphenol og nonylphenolethoxylater er risikovurderet af EU. EU-direktiv vedtaget som forbyder brugen af nonylphenol og nonylphenolethoxylater til visse anvendelser.
Octylphenol og octylphenolethoxylater er under risikovurdering i EU med Storbritannien som ansvarligt land, hvor Storbritannien selv har valgt at risikovurdere stofferne.
Dodecylphenol er under vurdering i EU for vPvB egenskaber.
Er omfattet af EU beslutning Nr. 2455/2001/EF af 20. november 2001 om vedtagelse af en liste over prioriterede stoffer indefor vandpolitik og ændring af direktiv 2000/60/EF (Vandrammedirektivet), som prioriterede stoffer.

Alkylsulfonsyrephenylester

CAS-nr. / EINECS-nr.: 91082-17-6 / 293-728-5
Produktgrupper / funktion: Fugemasser, tætningsmidler
Klassificering: Ingen.
Begrundelse for udvælgelse: Mistænkt for at være vPvB stof.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under vurdering i EU for PBT/vPvB egenskaber

Benzenamin, n-phenyl-, styreneret

CAS-nr. / EINECS-nr.: 68442-68-2 / 270-485-3
Andet navn  
Produktgrupper / funktion: Antioxidant.
Klassificering: Ingen.
Begrundelse for udvælgelse: Mistænkt for at være PBT og vPvB stof.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under vurdering i EU for PBT/vPvB egenskaber

1,4-Benzendiamin, N, N-mixed phenyl og totyl derivater

CAS-nr. / EINECS-nr.: 68953-84-4 / 273-227-8
Produktgrupper / funktion:  
Klassificering: Ingen.
Begrundelse for udvælgelse: Mistænkt for at være PBT eller vPvB stof.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under vurdering i EU for PBT/vPvB egenskaber

Biphenyl

CAS-nr. / EINECS-nr.: 92-52-4 / 202-163-5
Andet navn Diphenyl
Produktgrupper / funktion: Imprægneringsmidler, vejbelægningsmidler.
Klassificering: Xi;R36/37/38 N;R50/53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Omfattet af bekendtgørelse nr. 921 af 8 . oktober 1996 om kvalitetskrav for vandområder og krav til udledning af visse farlige stoffer til vandløb, søer eller havet.

Bisphenol-A

CAS-nr. / EINECS-nr.: 80-05-7 / 201-245-8
Andet navn 4,4'-Isopropylidendiphenol
Produktgrupper / funktion: Epoxy, polycarbonatplast, PVC
Klassificering: R36/37/38-43.
Ny klassificering iht 29. tilpasning: Rep. 3; R62; Xi;R37-41 R43
Begrundelse for udvælgelse: På EU's liste over stoffer med dokumentation for hormonforstyrrende effekter.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under risikovurdering af EU med Storbritannien som ansvarligt medlemsland.

2,2'-Bisphenol F diglycidylether

CAS-nr. / EINECS-nr.: 54208-63-8 / 259-026-8
Andet navn 2,2'-[Methylenbis(o-phenylenoxymethylen)]bisoxiran
Produktgrupper / funktion: Maling, grunder, bindemiddel.
Klassificering: Ingen.
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Vejledende liste til selvklassificering af farlige stoffer" Mut3;R40 Carc3;R40.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Vurderes i forhold til EU-klassificering

Bly og blyforbindelser

CAS-nr. / EINECS-nr.: Omfatter flere forskellige CAS-nr.
Produktgrupper / funktion: Keramik og krystalglas
Klassificering: Eksempler fra gruppen:
Blyacetat, basisk (CAS nr. 1335-32-6): Rep1;R61 R33 Carc3;R40 Xn;R48/22 Rep3;R62 N;R50/53
Blyalkyler: Rep1;R61 Tx;R26/27/28 R33 Rep3;R62 N;R50/53
Blychromat (CAS nr. 7758-97-6): Rep1;R61 R33 Carc3;R40 Rep3;R62 N;R50/53
Blydiacid (CAS-nr. 13424-46-9) Rep1;R61 R33 Carc3;R40 Rep3;R62 N;R50/53
Blychromatmolybdatsulfatrød (CAS nr. 12656-85-8) CI77605: Rep1;R61 R33 Carc3;R40 Rep3;R62 N;R50/53
Blydi(acetat) (CAS nr. 301-04-2): Rep1;R61 R33 Xn;R48/22 Rep3;R62 N;R50/53
Blyhexafluorosilicat (CAS nr. 25808-74-6): Rep1;R61 Xn;R20/22 R33 Rep3;R62 N;R50/53
Blyhydrogenarsenat (CAS nr. 7784-40-9): Carc1;R45 Rep1;R61 T;R23/25 R33 Rep3;R62 N;R50/53
Bly(II)methansulfonat (CAS nr. 17570-76-2): Rep1;R61 Xn;R20/22-48/20/22 R33 Xi;R38-41 Rep3;R62 N;R58
Triblybis(orthophosphat) (CAS nr. 7446-27-7 Rep1;R61 R33 Xn;R48/22 Rep3;R62 N;R50/53
Blystyphnat (Bly-2,4,6-trinitroresorcinolat) (CAS nr. 15245-44-0): Rep1;R61 E;R3 Xn;R20/22 R33 Rep3;R62 N;R50/53
Blysulfochromatgul (CAS nr. 1344-37-2) CI 77603: Rep1;R61 R33 Carc3;R40 Rep3;R62 N;R50/53
Andre blyforbindelser: Rep1;R61 Xn;R20/22 R33 Rep3;R62 N;R50/53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.
Anvendelsen af bly er reguleret i bekendtgørelse nr. 1012 af 13. november 2000 om forbud mod import og salg af produkter, der indeholder bly. Der kan dog stadig være problemer med bly i affaldsstrømmen pga. gamle produkter, der indeholder bly.
Er omfattet af EU beslutning Nr. 2455/2001/EF af 20. november 2001 om vedtagelse af en liste over prioriterede stoffer indefor vandpolitik og ændring af direktiv 2000/60/EF (Vandrammedirektivet), som prioriteret stof.

Visse Bor-forbindelser

CAS-nr. / EINECS-nr.: Eksempler fra gruppen 10043-35-3/233-139-2 (borsyre);
1303-96-4 (borax)
1303-86-2/215-125-8(dibortrioxid)
Andet navn Borax, borsyre, boroxid
Produktgrupper / funktion: Imprægneringsmidler, flammehæmmere, legetøj og kosmetik
Klassificering: Ingen på nuværende tidspunkt
Ny EU-klassificering er foreslået:
Borsyre (cas nr. 10043-35-3 og 11113-50-1), boroxid (cas nr. 1303-86-2), borax (cas nr. 1303-96-4) og visse andre borforbindelser (cas nr. 1330-43-4, 12267-73-1 og 13840-56-7): Rep.3; R62; Rep.3;R63
Begrundelse for udvælgelse: Stoffer, der kun er delvist anvendelsesbegrænset, men hvor anden anvendelse også anses for sundheds- eller miljømæssig betænkelig.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Borsyre (10043-45-3) er under risikovurdering i EU med Østrig som ansvarligt medlemsland.

Visse bromerede flammehæmmere

Navn Alle bromerede flammehæmmere som enten er persistente, som kan nedbrydes til persistente forbindelser, er bioakkumulerende eller giftige. Eks. fra gruppen er PBB (polybromerede biphenyler) og PBDE'er (polybromdiphenylethere).
CAS-nr. / EINECS-nr.: Eksempler fra gruppen:
Pentabromdiphenylether 32534-18-9 / 251-084-2
Octabromdiphenylether 32536-52-0 / 251-087-9
Decabromdiphenylether 1163-19-5 / 214-604-9
Tetrabromobisphenol A 79-94-7/201-236-9
Hexabromcyklododecan 25637-99-4 / 247-148-4
Produktgrupper / funktion: Brandhæmmer i f.eks. plast, elektronik og tekstiler.
Klassificering: Pentabromdiphenylether er p.t. klassificeret som R10 Xi;R37 Xn;R65 N;R51/53.
Begrundelse for udvælgelse: Stoffer, der er er omfattet af politiske målsætninger om afvikling. Octabromdiphenylether er vurderet som PBT stof.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Pentabromdiphenylether og octabromdiphenylether bliver forbudt i EU medio 2004 iht., direktiv 2003/11/EC.
Endvidere er decabromdiphenylether og PBB omfattet af direktiv nr. 2002/95/EC som forbyder anvendelse i elektroniske og elektriske produkter fra 1. juli 2006.
Decabromdiphenylether, TBBPA (Tetrabromobisphenol A) og HBCD (hexabrom cyklododecan) er under risikovurdering i EU med hhv. Frankrig/Storbritannien og Sverige som ansvarligt medlemsland og vurderes som muligt PBT/vPvB stof.

Butanonoxim

CAS-nr. / EINECS-nr.: 96-29-7 / 202-496-6
Andet navn 2-Butanonoxim
Produktgrupper / funktion: Opløsningsmiddel, maling, grunder.
Klassificering: Xn;R21 Carc3;R40 Xi;R41 R43
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer"
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 3 som indgår i kosmetiske produkter er som udgangspunkt forbudt. Stoffet bliver forbudt at anvende i kosmetiske produkter fra 11. september 2004

Cadmium og cadmiumforbindelser

CAS-nr. / EINECS-nr.: Gruppen består af mange forbindelser, så intet CAS-nr. eller EINECS-nr- angivet.
Produktgrupper / funktion: Elektroniske komponenter, plast, batterier, akkumulatorer, farvepigmenter, cadmiering.
Klassificering: Eksempler fra gruppen:
Cadmiumchlorid: Carc.2;R45; Mut2;R46 Rep2;R60-61 T;R25-48/23/25, Tx;R26, N;R50/53
Cadmiumcyanid; Tx;R26/27/28 R32 R33 Xn;R68 N;R50/53
Cadmiumfluorid,: Carc2;R45, Mut.;R46 Rep.2;R60-61, T;R25-48/23/25 Tx;R26 N;R50/53
Cadmiumdiformiat og cadmiumiodid: T;R23/25 R33 Xn;R68 N;R50/53
Cadmiumhexafluorsilicat: T;R23/25 R33 Xn;R68 N;R52/53
Cadmiumoxid: Carc2;R49, Xn;R22, T;R48/23/25
Cadmiumsulfat: Carc.2;R49 Xn;R22 T;R48/23/25 N;R50/53
Cadmiumsulfid: Xn;R22 Carc.3;R49 T;R48/23/25 R53
Andre cadmiumforbindelser: Xn;R20/21/22, N;R50/53
Begrundelse for udvælgelse: Stoffer, der gør anvendelsen af restprodukter fra affaldsstrømmene (røggasrensningsprodukter, slagger, slam og kompost) problematisk. En række af forbindelserne har problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Stoffer, der kun er delvist anvendelsesbegrænset, men hvor anden anvendelse også anses for sundheds- eller miljømæssig betænkelig.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Cadmium (CAS-nr. 7440-19-0) og cadmiumoxid (CAS-nr. 1306-19-0) er under risikovurdering i EU med Belgien som ansvarligt medlemsland.
Er omfattet af EU beslutning Nr. 2455/2001/EF af 20. november 2001 om vedtagelse af en liste over prioriterede stoffer indefor vandpolitik og ændring af direktiv 2000/60/EF (Vandrammedirektivet), som prioriteret farligt stof.

Visse chlorerede opløsningsmidler

Navn Benzylchlorid
CAS-nr. / EINECS-nr.: 100-44-7 / 202-853-6
Produktgrupper / funktion: Katalysator.
Klassificering: Carc2;R45 Xn;R22-48/22 T;R23 Xi;R37/38-41
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.


Navn Dichlormethan
CAS-nr. / EINECS-nr.: 75-09-2 / 200-838-9
Andet navn Methylenchlorid
Produktgrupper / funktion: Affedtningsmiddel, opløsningsmiddel, lakfjernere.
Klassificering: Carc3;R40
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Anvendelsesbegrænsninger i EU overvejes. CMR-stoffer i kategori 3 er som udgangspunkt forbudt i kosmetiske produkter. Det må dog anvendes, hvis EU's videnskabelige komite har evalueret det og fundet det acceptabelt til kosmetisk brug.
Er omfattet af EU beslutning Nr. 2455/2001/EF af 20. november 2001 om vedtagelse af en liste over prioriterede stoffer indefor vandpolitik og ændring af direktiv 2000/60/EF (Vandrammedirektivet), som prioriteret stof.


Navn Tetrachlorethylen
CAS-nr. / EINECS-nr.: 127-18-4 / 204-825-9
Andet navn Tetrachlorethen, Perklor, Perklorethylen
Produktgrupper / funktion: Affedtningsmiddel, opløsningsmiddel, tøjrensning
Klassificering: Carc3;R40 N;R51/53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under risikovurdering i EU med Storbritannien som ansvarligt medlemsland. CMR-stoffer i kategori 3 som indgår i kosmetiske produkter, er som udgangspunkt forbudt. Tetrachlorethylen er forbudt at anvende i kosmetiske produkter (Bilag II).


Navn Trichlorethylen
CAS-nr. / EINECS-nr.: 79-01-6 / 201-167-4
Andet navn Trichlorethen
Produktgrupper / funktion: Affedtningsmiddel, opløsningsmiddel
Klassificering: Carc2;R45 Xi;R36/38 R67 Mut3;R68 R52/53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under risikovurdering af EU med Storbritannien som ansvarligt medlemsland. CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter..

Chlorparaffiner (kort-, mellem- og langkædede)

CAS-nr. / EINECS-nr.: Chlorparaffiner er en uhomogen stofgruppe, der er angivet med mange forskellige CAS-nr., afhængig af paraffinernes klorering og længden på molekylerne.
Produktgrupper / funktion: Lim, køle-/smøremidler og skæreolier, maling, plast og brandhæmmere
Klassificering: De kortkædede chlorparaffiner (CAS-nr. 85535-84-8) klassificeres som: Carc3; R40 R50/53.
Begrundelse for udvælgelse: Stoffer, der kun er delvist anvendelsesbegrænset, men hvor anden anvendelse også anses for sundheds- eller miljømæssig betænkelig. Kortkædede chlorparaffiner er vurderet som PBT-stoffer.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: De kortkædede chlorparaffiner er risikovurderet i EU og er omfattet af EU beslutning Nr. 2455/2001/EF af 20. november 2001 om vedtagelse af en liste over prioriterede stoffer indefor vandpolitik og ændring af direktiv 2000/60/EF (Vandrammedirektivet), som prioriteret farligt stof. De kortkædede chlorparaffiner er underlagt visse anvendelsesbegrænsninger, herunder forbud mod anvendelser i køle-/smøremidler. (bekendtgørelse nr. 461 af 26/05/2003).
De mellemkædede chlorparaffiner er under risikovurdering i EU med Storbritannien som ansvarligt medlemsland.
De langkædede chlorparaffiner er under frivillig risikovurdering med Storbritannien som ansvarligt medlemsland.

Visse chromatforbindelser

Navn Chromtrioxid
CAS-nr. / EINECS-nr.: 1333-82-0 / 215-607-8
Andet navn Chrom(VI)oxid
Produktgrupper / funktion: Midler til træbehandling, chromateringsmidler, oxidationsmidler og garvning.
Klassificering: Carc1;R49 O;R8 T;R25 C;R35 R43 N;R50/53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under risikovurdering i EU med Storbritannien som ansvarligt medlemsland. CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.


Navn Dinatriumdichromat
CAS-nr. / EINECS-nr.: 10588-01-9 / 234-190-3
Produktgrupper / funktion: Dispersionsmiddel, oxidationsmiddel, viskositetsmiddel.
Klassificering: Mut2;R46 Carc2;R49 O;R8 Xn;R21 T;R25 Tx;R26 Xi;R37/38-41 R43 N;R50/53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.


Navn Kaliumdichromat
CAS-nr. / EINECS-nr.: 7778-50-9 / 231-906-6
Produktgrupper / funktion: Oxidationsmiddel.
Klassificering: Mut2;R46 Carc2;R49 Xn;R21 T;R25 Tx;R26 Xi;R37/38-41 R43 N;R50/53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under risikovurdering i EU med Storbritannien som ansvarligt medlemsland. CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.


Navn Strontiumchromat
CAS-nr. / EINECS-nr.: 7789-06-2 / 232-142-6
Produktgrupper / funktion: Grunder.
Klassificering: Carc2;R45 Xn;R22 N;R50/53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.


Navn Zinkchromat
CAS-nr. / EINECS-nr.: 13530-65-9 / 236-878-9
Produktgrupper / funktion: Katalysator, grunder.
Klassificering: Carc1;R45 Xn;R22 R43 N;R50/53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.

Cobalt(II)sulfat

CAS-nr. / EINECS-nr.: 10124-43-3 / 233-334-2
Produktgrupper / funktion: Katalysator, sikkativ til malinger og lign.
Klassificering: Carc2;R49 Xn;R22 R42/43 N;R50/53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.
Renere Produkt-projekt om alternativer som sikkativer er udarbejdet.

Creosotforbindelser med kræftfremkaldende "urenheder"

CAS-nr. / EINECS-nr.: Gruppen er omfattet af flere CAS-nr.
Andet navn Creosotolie, anthracenolie m.fl.
Produktgrupper / funktion: Tætningsmidler konstruktionsmaterialer og rustbekyttelse
Klassificering: De fleste forbindelser: Carc.2;R45 med benzen (J) og/eller benzo(a)pyren (M) som markør; H
Eksempler fra gruppen
Anthracenolie (90640-80-5): Carc2;R45 anmærkning H, M
Anthracenolie med lavt indhold af anthracen: Carc2;R45 anmærkning H, J, M
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer" og særligt prioriteret.
M anmærkningen indebærer, at stoffet skal klassificeres som kræftfremkaldende, men klassificeringen kan dog udelades såfremt det påvises, at stoffet indeholder mindre end 0,005 % benzo-a-pyren. Markøren angiver, at de værste kræftfremkaldende stoffer er fjernet, hvis man er under denne grænse.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Anthracenolie og anthracenolie med lavt indhold af anthracen vurderes i EU for PBT/vPvB egenskaber.
Er omfattet af bekendtgørelse nr. 665 af 4. juli 1996 om begrænsning af salg og anvendelse af creosot, som er ændret ved bekendtgørelse nr. 535 af 18. juni 2003.
Er omfattet af bekendtgørelse nr. 534 af 16. juni 2003 om begrænsning af salg og anvendelse af creosot til træbeskyttelse og creosotbehandlet træ.

Cyclohexan-1,2-dicarboxylsyreanhydrid (uspec.)

CAS-nr. / EINECS-nr.: 85-42-7 / 201-604-9
Produktgrupper / funktion: Hærdere.
Klassificering: Xi;R41 R42/43
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Miljøstyrelsen overvejer undersøgelser om betydningen af brugen i forbrugerprodukter

Dibenzyl(methyl)benzen

CAS-nr. / EINECS-nr.: 26898-17-9 / 248-097-0
Produktgrupper / funktion: Dielektrika.
Klassificering: Ingen.
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Vejledende liste til selvklassificering af farlige stoffer" N;R50/53
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Optages for første gang på Listen over Uønskede Stoffer.

3,4-Dichloroanilin

CAS-nr. / EINECS-nr.: 95-76-1/202-448-4
Funktion: Biprodukt ved produktion af herbicider, farve og medicin.
Klassificering: T;R23/24/25 R33 N;R50/53
Begrundelse for udvælgelse: På EU's liste over stoffer med dokumentation for hormonforstyrrende effekter.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under risikovurdering i EU med Tyskland som ansvarligt medlemsland.

Diethanolamin

CAS-nr. / EINECS-nr.: 111-42-2 / 203-868-0
Andet navn 2,2'-Iminodiethanol
Produktgrupper / funktion: Acceleratorer, køle- smøremidler, korrosionsinhibitor.
Klassificering: Xn;R22-48/22 Xi;R38-41
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger:  

N,N-Dimethylformamid

CAS-nr. / EINECS-nr.: 68-12-2 / 200-679-5
Produktgrupper / funktion: Opløsningsmiddel.
Klassificering: Rep2;R61 Xn;R20/21 Xi;R36
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.

Ethanthiol

CAS-nr. / EINECS-nr.: 75-08-1 / 200-837-3
Andet navn: Mercaptan.
Produktgrupper / funktion: Lugtstof.
Klassificering: F;R11 Xn;R20 N;R50/53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Optages for første gang på Listen over Uønskede Stoffer.
Ethathiol tilsættes bl.a. til visse typer af gas for at sikre, at utætheder i forbrugeres installationer opdages. Denne anvendelse er ikke uønsket, da der ikke sker en udledning til vandmiljøet.

Fluorerede drivhusgasser (HFC'er, PFC'er, Svovlhexafluorid)

Navne: HFC'er:
HFC 134a, HFC 125, HFC 143a, HFC 152a m.fl.
PFC'er:
CF4, C2F6, C3F8 m.fl.
Svovlhexafluorid (SF6)
CAS-nr. / EINECS-nr.: HFC 134a: 811-97-2/212-377-0
HFC 125: 354-33-6/206-557-8
HFC 143a: 420-46-2/206-996-5
HFC 152a: 75-37-6/200-866-1
CF4: 75-73-0/200-896-5
C2F6: 76-16-4/200-939-8
C3F8: 76-19-7/200-941-9
SF6: 2551-62-4/219-854-2
Produktgrupper / funktion: Spraydåser, køleanlæg, skumgummi, isoleringsmaterialer
Klassificering: Ingen.
Begrundelse for udvælgelse: Stoffer, der er er omfattet af politisk prioritering, da det er kraftige drivhusgasser. Stoffer der er under afvikling.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Omfattet af bekendtgørelse nr. 552 af 2/7 2002 om regulering af visse industrielle drivhusgasser

Formaldehyd

CAS-nr. / EINECS-nr.: 50-00-0 / 200-001-8
Produktgrupper / funktion: Bindemidler, komplexdannere, konserveringsmidler, lim, desinfektionsmidler.
Klassificering: T;R23/24/25 C;R34 Carc3;R40 R43
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 3 er som udgangspunkt forbudt i kosmetiske produkter. Det må dog anvendes, hvis EU's videnskabelige komite har evalueret det og fundet det acceptabelt til kosmetisk brug.

Formamid

CAS-nr. / EINECS-nr.: 75-12-7 / 200-842-0
Produktgrupper / funktion: Opløsningsmiddel
Klassificering: Rep2;R61
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.

Glutaral

CAS-nr. / EINECS-nr.: 111-30-8/203-856-5
Andet navn: 1,5-Pentanedial
Produktgrupper / funktion: Desinfektionsmidler, bekæmpelsesmidler
Klassificering: T;R23/25 C;R34 R42/43 N;R50
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Miljøstyrelsen overvejer undersøgelser om betydningen af brugen i forbrugerprodukter.

Glycidyl neodecanoat

CAS-nr. / EINECS-nr.: 26761-45-5 / 247-979-2
Produktgrupper / funktion: Bindemidler, maling, opløsningsmidler.
Klassificering: Ingen.
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Vejledende liste til selvklassificering af farlige stoffer" Mut3;R40 R43
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Vurderes i forhold til EU-klassificering

Visse glykolethere

Navn 2-Ethoxyethanol
CAS-nr. / EINECS-nr.: 110-80-5 / 203-804-1
Andet navn Ethylglycol / EGEE
Produktgrupper / funktion: Hærdere
Klassificering: Rep2;R60-61 R10 Xn;R20/21/22
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under risikovurdering af EU med Tyskland som ansvarligt medlemsland. CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.


Navn 2-Ethoxyethylacetat
CAS-nr. / EINECS-nr.: 111-15-9 / 203-839-2
Andet navn Ethylglycolacetat / EGEEA
Produktgrupper / funktion: Bindemidler
Klassificering: Rep2;R60-61 Xn;R20/21/22
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under risikovurdering af EU med Tyskland som ansvarligt medlemsland. CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter..


Navn 2-Methoxyethanol
CAS-nr. / EINECS-nr.: 109-86-4 / 203-713-7
Andet navn Methylglycol / EGME
Produktgrupper / funktion: Opløsningsmiddel.
Klassificering: Rep2;R60-61 R10 Xn;R20/21/22
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.


Navn 2-Methoxyethyl-acetat
CAS-nr. / EINECS-nr.: 110-49-6 / 203-772-9
Andet navn Methylglycolacetat / EGMEA
Produktgrupper / funktion: Opløsningsmiddel.
Klassificering: Rep2;R60-61 Xn;R20/21/22
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.


Navn 2-Methoxypropan-1-ol
CAS-nr. / EINECS-nr.: 1589-47-5 / 216-455-5
Andet navn 1PG2ME
Produktgrupper / funktion: Fortynder, opløsningsmiddel.
Klassificering: Rep2;R61 R10 Xi;R37/38-41
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.


Navn 2-Methoxypropyl-acetat
CAS-nr. / EINECS-nr.: 70657-70-4 / 274-724-2
Andet navn 1PG2MEA
Produktgrupper / funktion: Maling, lak, fortynder, rengøringsmidler.
Klassificering: Rep2;R61 R10 Xi;R37
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.

Hexahydro-4-methylphthalsyreanhydrid

CAS-nr. / EINECS-nr.: 19438-60-9 / 243-072-0
Produktgrupper / funktion: Hærdere.
Klassificering: Xi;R41 R42/43
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Miljøstyrelsen overvejer undersøgelser om betydningen af brugen i forbrugerprodukter

Hydrocarboner, C4, 1,3-butadien-fri, polymd., Triisobutylen fraktion, hydrogeneret

CAS-nr. / EINECS-nr.: 93685-81-5 / 297-629-8
Produktgrupper / funktion: Plastkonstruktion, opløsningsmiddel.
Klassificering: Ingen.
Begrundelse for udvælgelse: Mistænkt for at være vPvB stof.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under vurdering i EU for vPvB egenskaber

Hydroxybenzener –hydroquinon og resorcinol

Hydroquinon
CAS-nr. / EINECS-nr.: 123-31-9 /204-617-8
Andet navn 1,4-Dihydroxybenzen
Produktgrupper / funktion: Fremkaldere.
Klassificering: Xn;R22 Carc3;R40 Xi;R41 R43 Mut3;R68 N;R50
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 3 er som udgangspunkt forbudt i kosmetiske produkter. Det må dog anvendes, hvis EU's videnskabelige komite har evalueret det og fundet det acceptabelt til kosmetisk brug.


Resorcinol
CAS-nr. / EINECS-nr.: 108-46-3 / 203-585-2
Andet navn: 1,3 dihydroxybenzen
1,3-benzendiol
Produktgrupper / funktion: Lime, hærdere, hårfarver og fremstilling af gummi.
Klassificering: Xn;R22 Xi;R36/38 N;R50
Begrundelse for udvælgelse: På EU's liste over stoffer med dokumentation for hormonforstyrrende effekter.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Massestrømsanalyse er under udarbejdelse og offentliggøres i 2004.

Hydroxylammoniumsulfat

CAS-nr. / EINECS-nr.: 10039-54-0 / 233-118-8
Andet navn Bis(hydroxylammonium)sulfat
Produktgrupper / funktion: Farvestof.
Klassificering: Xn;R22-48/22 Xi;R36/38 R43 N;R50
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under risikovurdering af EU med Tyskland som ansvarligt medlemsland.

Visse isocyanater – MDI og TDI

MDI
Navn Methylendiphenyldiisocyanat
CAS-nr. / EINECS-nr.: Flere CAS-nr.:
MDI: 26447-40-5/247--714-0
2,4' MDI: 5873-54-1 / 227-534-9
4,4' MDI: 101-68-8 / 202-966-0
Andet navn 2,4'-Diisocyanatodiphenylmethan
4,4'-Diisocyanatodiphenylmethan
Produktgrupper / funktion: Hærdere, maling, lak bindemiddel, fugemidler, lim.
Klassificering: Xn;R20 Xi;R36/37/38 R42/43
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Miljøstyrelsen overvejer undersøgelser om betydningen af brugen i forbrugerprodukter.
Under risikovurdering af EU med Belgien som ansvarligt medlemsland.


TDI
Navn 1,3-Diisocyanatomethylbenzen (uspec.)
CAS-nr. / EINECS-nr.: Flere CAS-nr.
TDI: 26471-62-5 / 247-722-4
2,4 TDI: 584-84-9/209-544-5
2,6 TDI: 91-08-7/202-039-0
Andet navn Diisocyanatotoluen
2,4-Diisocyanatotoluen/4-Methyl-m-phenylendiisocyanat
2,6-Diisocyanatotoluen/2-Methyl-m-phenylendiisocyanat
Produktgrupper / funktion: Bindemidler, skumdannelse, plastikhærdere.
Klassificering: Tx;R26 Xi;R36/37/38 Carc3;R40 R42/43 R52/53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 3 er som udgangspunkt forbudt i kosmetiske produkter. Stoffet bliver forbudt at anvende i kosmetiske produkter fra 11. september 2004.

Kobber og kobberforbindelser

CAS-nr. / EINECS-nr.: Gruppen består af flere forbindelser, så intet CAS-nr. eller EINECS-nr- angivet.
Produktgrupper / funktion: Imprægneret træ, antifoulingsmidler, pigmenter og farvestoffer, kobbervandrør.
Klassificering: Eksempler fra gruppen:
Kobber(I)chlorid (CAS-nr. 7758-89-6): Xn;R22
Kobber(II)methansulfonat (CAS-nr. 54253-62-2): Xn;R22 Xi;R41 R50/53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i forhold til muslinger og sedimentlevende organismer.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Der er fastsat krav til udledning af kobberforbindelser fra bundmalinger (bekendtgørelse nr. 792 af 2. september 2003).

Kviksølv og kviksølvforbindelser

CAS-nr. / EINECS-nr.: Gruppen består af mange forbindelser, så intet CAS-nr. eller EINECS-nr.- angivet.
Produktgrupper / funktion: Batterier, tandfyldninger, lysstofrør.
Klassificering: Eksempler fra gruppen:
Kviksølv (CAS-nr. 7439-97-6): T;R23 R33 N;R50/53
Visse organiske kviksølvforbindelser: Tx;R26/27/28 R33 N;50/53
Begrundelse for udvælgelse: Stoffer, der gør anvendelsen af restprodukter fra affaldsstrømmene (røggasrensningsprodukter, slagger, slam og kompost) problematisk. En række af forbindelserne har også problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer"
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Miljøstyrelsen vil i 2004 udarbejde en strategi for røggasrensningsprodukter, hvor håndteringen af kviksølv herfra vil indgå i strategien.
Er omfattet af EU beslutning Nr. 2455/2001/EF af 20. november 2001 om vedtagelse af en liste over prioriterede stoffer indefor vandpolitik og ændring af direktiv 2000/60/EF (Vandrammedirektivet), som prioriteret farligt stof.

4,4'-Methylendianilin

CAS-nr. / EINECS-nr.: 101-77-9 / 202-974-4
Andet navn 4,4'-Diaminodiphenylmethan
Produktgrupper / funktion: Hærdere, maling, lak, rustbeskytter, støbemasse.
Klassificering: Carc2;R45 T;R39/23/24/25 R43 Xn;R48/20/21/22 Mut3;R68 N;R51/53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under risikovurdering af EU med Tyskland som ansvarligt medlemsland.
CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.
Reguleret iht. bekendtgørelse nr. 755 af 15. august 2003.

Mercaptobenzothiazol (MBT)

CAS-nr. / EINECS-nr.: 149-30-4/201-297-1
Andet navn Benzothiazol-2-thiol, MBT
Produktgrupper / funktion: Naturgummi f.eks. gummihandsker og narresutter
Klassificering: R43 N;R50/53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer. Stoffet er prioriteret for en særlig indsats.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Danmark har rettet henvendelse til Kommissionen for at få dem til at se nærmere på afgivelsen af MBT fra forbrugerprodukter.

Molybdentrioxid

CAS-nr. / EINECS-nr.: 1313-27-5 / 215-204-7
Produktgrupper / funktion: Katalysatorer.
Klassificering: Xi;R36/37 Xn;R48/20/22
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Optages for første gang på Listen over Uønskede Stoffer.

MTBE

CAS-nr. / EINECS-nr.: 1634-04-4/216-653-1
Andet navn Methyl-tertiær-butylether
Produktgrupper / funktion: Tilsætningsstof til visse brændselsstoffer
Klassificering: Ny klassificering iht. 29. tilpasning: F;R11 Xi;R38
Begrundelse for udvælgelse: Stoffet er særlig udvalgt. Det er problematisk da det er tungt nedbrydeligt og samtidig mobilt i jord og grundvand. MTBE anses ikke at udgøre et sundhedsmæssigt problem, men vil kunne lugtes/smages ved koncentrationer, der ligger under et eventuelt sundhedsskadeligt niveau.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Er risikovurderet i EU. Vedr. de sundhedsmæssige forhold konkluderedes, at der ikke forventes nogen risiko og at grundvandets kvalitet med hensyn til smag og lugt, som følge af lækager fra nedgravede tanke og spild fra overfyldning udgør den væsentligste risiko. Med den kommende opgradering af benzinstationerne vil risikoen for grundvandspåvirkning minimeres (bekendtgørelse nr. 555 af 9. juni 2001 om forebyggelse af jord- og grundvandsforurening fra benzin- og dieselsalgsanlæg), dog har de små benzinstationer frist frem til 2008, før de skal leve op til de skærpede krav.

Natrium- og calciumhypochlorit

CAS-nr. / EINECS-nr.: 7681-52-9/231-668-3 (natriumhypochlorit)
7778-54-3/231-908-7 (calciumhypochlorit)
Produktgrupper / funktion: Desinfektionsmidler, rengøringsmidler
Klassificering: Natriumhypochlorit: R31 C;R34
Calciumhypochlorit: O;R8 Xn;R22 R31 C;R34 N;R50
Begrundelse for udvælgelse: Prioriteret for særlig indsats specielt pga. brug i forbrugerprodukter på grund af risikoen for dannelse af giftige stoffer ved blanding med syre/NH4.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Natriumhypochlorit er under risikovurdering i EU med Italien som ansvarligt medlemsland.

Visse nikkelforbindelser

Navn Nikkel
CAS-nr. / EINECS-nr.: 7440-02-0 / 231-111-4
Produktgrupper / funktion: Katalysatorer, svejsepulver, friktionsmidler, ledere.
Klassificering: Carc3;R40 R43
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under risikovurdering i EU sammen med forbindelserne nikkelcarbonat, nikkelchlorid, nikkelsulfat og nikkelnitrat med Danmark som ansvarligt medlemsland. CMR-stoffer i kategori 3 som indgår kosmetiske produkter er som udgangspunkt forbudt. Det må dog anvendes, hvis EU's videnskabelige komite har evalueret det og fundet det acceptabelt til kosmetisk brug.
Nikkel og forbindelser heraf må ikke indgå i produkter, der kommer beregnet til at komme i længerevarende direkte berøring med huden. (Bekendtgørelse nr. 24 af 14. januar 2000).
Er omfattet af EU beslutning Nr. 2455/2001/EF af 20. november 2001 om vedtagelse af en liste over prioriterede stoffer indefor vandpolitik og ændring af direktiv 2000/60/EF (Vandrammedirektivet), som prioriteret stof.


Navn Nikkeloxid
CAS-nr. / EINECS-nr.: 1313-99-1 / 215-215-7
Andet navn Nikkelmonoxid
Produktgrupper / funktion: Katalysatorer.
Klassificering: Carc1;R49 R43 R53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.
Nikkel og forbindelser heraf må ikke må ikke indgå i produkter, der kommer i direkte berøring med huden.

4-Nitrotoluen

CAS-nr. / EINECS-nr.: 99-99-0/202-808-0
Funktion: Bruges i lukkede systemer til kemiske syntese.
Klassificering: T;R23/24/25 R33 N;R51/53
Begrundelse for udvælgelse: På EU's liste over stoffer med dokumentation for hormonforstyrrende effekter.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under risikovurdering i EU med Spanien som ansvarligt medlemsland. Massestrømsanalyse er under udarbejdelse og offentliggøres i 2004

Octadecyl-3-(3,5-di-tertbutyl-4-hydroxyphenyl)propionat

CAS-nr. / EINECS-nr.: 2082-79-3 / 218-216-0
Produktgrupper / funktion: Antioxidanter
Klassificering: Ingen.
Begrundelse for udvælgelse: Mistænkt for at være vPvB stof.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under vurdering i EU for vPvB egenskaber

Octamethylcyclotetrasiloxan

CAS-nr. / EINECS-nr.: 556-67-2 / 209-136-7
Andet navn: Indgår som en del af cyclomethicone (CAS-nr. 69430-24-6)
Funktion: Viskositetsændrende middel
Klassificering: Rep3;R62 R53
Begrundelse for udvælgelse: Vurderet som PBT og vPvB stof. Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 3 er som udgangspunkt forbudt i kosmetiske produkter. Det må dog anvendes, hvis EU's videnskabelige komite har evalueret det og fundet det acceptabelt til kosmetisk brug.
Indgår i en massestrømsanalyse, der er under udarbejdelse og offentliggøres i 2004.
En kortlægning af anvendelsen af stoffet i forbrugerprodukter i Danmark er under udarbejdelse i Miljøstyrelsen. Rapport offentliggøres i 2004.

Visse olieafledte stoffer

Navn Råolie til visse anvendelser
CAS-nr. / EINECS-nr.: 8002-05-9 / 232-298-5
Produktgrupper / funktion: Affedtningsmiddel, overfladebehandlingsmiddel, hudrensemidler.
Klassificering: Carc2;R45
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.


Navn Carbonhydrider, C26-55, aromatrige
CAS-nr. / EINECS-nr.: 97722-04-8 / 307-753-7
Produktgrupper / funktion: Imprægneringsmidler, gulvbelægningsmaterialer, vejbelægningsmaterialer
Klassificering: Carc2;R45
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.


Navn Ekstrakter (råolie), let paraffindestillat solvent
CAS-nr. / EINECS-nr.: 64742-05-8 / 265-104-2
Produktgrupper / funktion: Friktionsnedsættende middel.
Klassificering: Carc2;R45
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.


Navn Destillater (råolie), tunge paraffin-
CAS-nr. / EINECS-nr.: 64741-51-1 / 265-052-0
Produktgrupper / funktion: Formolier, slipmidler.
Klassificering: Carc1;R45
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.


Navn Ekstrakter (råolie), tungt paraffindestillat solvent
CAS-nr. / EINECS-nr.: 64742-04-7 / 265-103-7
Produktgrupper / funktion: Tekstilimprægneringsmidler, bindemidler.
Klassificering: Carc2;R45
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer". Mistænkt for at være PBT stof.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.
Under vurdering i EU for PBT/vPvB egenskaber


Navn Rester (råolie), dampkrakkede
CAS-nr. / EINECS-nr.: 64742-90-1 / 265-193-8
Produktgrupper / funktion: Bindemidler, visse specielle rengøringsmidler.
Klassificering: Carc2;R45
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.


Navn Terpentin, mineralsk
CAS-nr. / EINECS-nr.: 8052-41-3 / 232-489-3
Produktgrupper / funktion: Opløsningsmiddel, grunder, maling, lim, rengøringsmidler, tørremidler.
Klassificering: Carc2;R45 R10 Xn;R48/20-65
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer". Klassificering med Carc.2 falder bort, hvis stoffet indeholder mindre end 0,1 % benzen (anmærkning P), men klassificering med R10 Xn;R48/20-65 bibeholdes.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.
Mineralsk terpentin anvendes om flere kemiske stoffer. Det er kun dette specifikke CAS-nr., der er omfattet.


Navn Solventnaphtha (råolie), middeltung aliphatisk
CAS-nr. / EINECS-nr.: 64742-88-7 / 265-191-7
Produktgrupper / funktion: Maling, lak, fortyndere, træimprægneringsmidler, isolationsmaterialer, affedtningsmidler, rustbeskyttelsesmidler, tørremidler.
Klassificering: R10 Xn;R48/20-65
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Har anmærkning H, som betyder, at stoffet kun er vurderet for de kræftfremkaldende egenskaber og/eller evne til at fremkalde kemisk betinget lungebetændelse. Kravet om selvvurdering med henblik på eventuelle andre farlige egenskaber gælder fortsat.

Visse organiske tinforbindelser

Navn, CAS-nr. / EINECS-nr.: Gruppen dibutyltin (DBT), dioctyltin (DOT) og triphenyltin (TPT) omfatter flere CAS-nr.
Organiske tinforbindelser som er på EU's liste over stoffer med dokumentation for hormonforstyrrende effekter:
CAS-nr. Stofnavn
688-73-3 Tributyltin
Intet CAS-nr. Tributyltin forbindelser
56-35-9 Tributyltin oxid = bis(tributyltin) oxid
26354-18-7 2-propenoic acid, 2-methyl-, methyl ester
= Stannane, tributylmetacrylat
Intet CAS-nr. Methoxyethylacrylat tributyltin, copolymer
4342-30-7 Phenol, 2-[[(tributylstannyl)oxy]carbony
= Monotributyltin salicylate
4342-36-3 Stannane, (benzoyloxy)tributyl-
4782-29-0 Stannane, [1,2-phenylenebis(carbonyloxy)
36631-23-9 Stannane, tributyl = Tributyltin naphthalat
85409-17-2 Stannane, tributyl-, mono(naphthenoyloxy)
24124-25-2 Stannane, tributyl[(1-oxo-9,12-octadecad)]
3090-35-5 Stannane, tributyl[(1-oxo-9-octadecenyl)]
26239-64-5 Stannane, tributyl[[[1,2,3,4,4a,4b,5,6,1]]]
1983-10-4 Stannane, tributylfluoro- Me
2155-70-6 Tributyl[(2-methyl-1-oxo-2-propenyl)oxy]
Stannane
Intet CAS-nr. Tributyltincarboxylat
26636-32-8 Tributyltinnaphthalat
Intet CAS-nr. Tributyltinpolyethoxylat
2279-76-7 Tri-n-propyltin (TPrT)
668-34-8 Triphenyltin
1461-25-2 Tetrabutyltin (TTBT)
900-95-8 Fentin acetat
Produktgrupper / funktion: Antifouling, plastkonstruktionsmaterialer, bindemidler til maling, konserveringsmidler
Klassificering: Tributyltin forbindelser: Xn;R21 T;R25-48/23/25 Xi;R36/38 N;R50/53
Fentin: T;R24/25 Tx;R26-48/23 Xi;R37/38-41 Carc. 3;R40 Rep.3;R63 N;R50/530
Begrundelse for udvælgelse: På EU's liste over stoffer med dokumentation for hormonforstyrrende effekter. Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer". TTBT er mistænkt for at være PBT/vPvB stof.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Vurderes i EU for hormonforstyrrende effekter.
For DBT, DOT og TBT overvejes anvendelsesbegrænsning i EU.
Følgende fem stoffer anvendes i Danmark i mere end 1 ton:
26354-18-7 Tributyltinmethacrylat/methylmethacrylat,
copolymer
56-35-9 bis(tributyltin) oxid
2155-70-6 Tributyltinmethacrylat
1983-10-4 Tributyltinfluorid
85409-17-2 Tributyltinnaphthenat
TTBT er under vurdering i EU for PBT/vPvB egenskaber.
Nogle af forbindelserne er omfattet af EU beslutning nr. 2455/2001/EF af 20. november 2001 om vedtagelse af en liste over prioriterede stoffer indefor vandpolitik og ændring af direktiv 2000/60/EF (Vandrammedirektivet).

Overfladeaktive stoffer, der ikke nedbrydes fuldstændigt under iltfattige forhold

CAS-nr. / EINECS-nr.: Stofgruppe med flere CAS-nr.
Eksempler fra gruppen LAS (Lineær Alkylbenzen Sulfat), visse alkansulfonater og visse sulfosuccinater.
Produktgrupper / funktion: Vaske- og rengøringsmidler .
Klassificering: Ingen
Begrundelse for udvælgelse: Stoffer, der gør anvendelsen af restprodukter fra affaldsstrømmene (røggasrensningsprodukter, slagger, slam og kompost) problematisk.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Indholdet af LAS i slam moniteres løbende.

Visse parfumestoffer

Navn, CAS-nr. / EINECS-nr.: Parfumestoffer, der i følge den videnskabelige komite for kosmetik og andre forbrugerprodukter end fødevarer (SCCNFP) er vurderet som allergener ved hudkontakt, dvs. allergifremkaldende stoffer.
  • Amylcinamal (CAS-nr. 122-40-7, EINECS 204-541-5)
  • Amylcinnamyl alkohol (CAS-nr. 101-85-9, EINECS 202-982-8)
  • Anisylalkohol (CAS-nr. 105-13-5, EINECS 203-273-6)
  • Benzylalkohol (CAS-nr. 100-51-6, EINECS 202-859-9)
  • Benzylbenzoat (CAS-nr. 120-51-4, EINECS 204-402-9)
  • Benzylcinnamat (CAS-nr. 103-41-3, EINECS 203-109-3)
  • Benzylsalicylat (CAS-nr. 118-58-1, EINECS 204-262-9)
  • Cinnamylalkohol (CAS-nr. 104-51-1, EINECS 203-212-3)
  • Cinnamal (CAS-nr. 104-55-2, EINECS 203-213-9)
  • Citral (CAS-nr. 5392-40-5, EINECS 226-394-6)
  • Citronellol (CAS-nr. 106-22-9, EINECS 203-375-0)
  • Coumarin (CAS-nr. 91-64-5, EINECS 202-086-7)
  • d-Limonen (CAS-nr. 5989-27-5; EINECS 227-813-5)
  • Eugenol (CAS-nr. 97-53-0, EINECS 202-589-1)
  • Farnesol (CAS-nr. 4602-84-0, EINECS 225-004-1)
  • Geraniol (CAS-nr. 106-24-1, EINECS 203-377-1)
  • Hexylcinnamaldehyd (CAS-nr. 101-86-0, EINECS 202-983-3)
  • Hydroxycitronellal (CAS-nr. 107-75-5, EINECS 203-518-7)
  • Hydroxymethylpentylcyclohexencarboxaldehyd (CAS-nr. 31906-04-4, EINECS 250-863-4)
  • Isoeugenol (CAS-nr. 97-54-1, EINECS 202-590-7)
  • Lilial (CAS-nr. 80-54-6, EINECS 201-289-8)
  • Linalool (CAS-nr. 78-70-6, EINECS 201-134-4)
  • Methylheptin carbonat (CAS-nr. 111-12-6, EINECS 203-836-6)
  • 3-Buten-2-one, 3-methyl-4-(2,6,6-trimethyl-2-cyclohexen-1-yl)- (CAS-nr. 127-51-5, EINECS 204-846-3)
Produktgrupper / funktion: Duftstoffer, kosmetik, rengøringsmidler, opløsningsmidler.
Klassificering: Følgende fire stoffer er klassificeret i "Listen over farlige stoffer".
Benzylalkohol (CAS-nr. 100-51-6): Xn; (R20/22).
Benzylbenzoat (CAS-nr. 120-51-4): Xn; (R22).
Citral (CAS-nr. 5392-40-5): Xi; (R38), (R43).
d-Limonen (CAS-nr. 5989-27-5): R10 Xi;R38 R43 N;R50/53
Begrundelse for udvælgelse: Stoffer, der kun er delvist anvendelsesbegrænset, men hvor anden anvendelse også anses for sundheds- eller miljømæssig betænkelig.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Pr. 11. marts 2005 skal ovenstående parfumestoffer deklareres i kosmetik, hvis de anvendes over i mængder over 0,01 % i produkter, som afrenses og 0,001 % i produkter ,som ikke afrenses. I hht. den kommende detergentforordning skal ovenstående parfumestoffer deklareres, hvis de anvendes i vaske-/regøringsmidler i mængder over 0,01 %.

Pentaerythritol tetrakis(3-(3,5-di-tert-butyl-4-hydroxyphenyl) propionat)

CAS-nr. / EINECS-nr.: 6683-19-8 / 229-722-6
Andet navn Benzenepropanoic acid, 3,5-bis(1,1-dimethylethyl)-4-hydroxy-, 2,2-bis[[3-[3,5-bis(1,1-dimethylethyl)-4-hydroxyphenyl]-1-oxopropoxy]methyl]-1,3-propanediyl ester
Produktgrupper / funktion: Hærdere, antioxidanter.
Klassificering: Ingen.
Begrundelse for udvælgelse: Vurderet af EU som et muligt vPvB stof.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under vurdering i EU for vPvB egenskaber

PFOS forbindelser

CAS-nr. / EINECS-nr.: Flere CAS-nr.
(175 angivet i nedenstående rapport fra Miljøstyrelsen)
Andet navn Perfluorooktansulfonat-forbindelser
Produktgrupper / funktion: Imprægneringsmidler til tekstiler, læder og papir, voks og anden polish, maling, lak og trykfarver og rengøringsmidler – såvel almene rengøringsmidler som midler til rengøring af metaloverflader eller tæpper.
Klassificering: Ingen
Begrundelse for udvælgelse: Udvalgt pga. særlig indsats. PFOS-forbindelser er en række af forbindelser som alle potentielt kan nedbrydes til perfluorooktanylsulfonat, som har vist sig at være svært nedbrydeligt og er målt i blodet hos mennesker, blod fra blodbanker og i dyr i verden. Det vides på nuværende tidspunkt ikke om stofferne udgør en risiko for menneskers sundhed. I dyreforsøg er der set effekter ved højere koncentrationer, end der er fundet i miljøet.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Kortlægning af perfluoroktanylsulfonat og lignende stoffer i forbrugerprodukter – fase 2 (http://www.mst.dk/udgiv/Publikationer/2002/87-7972-122-2/html/default.htm)

Phenol, 2,6-bis(1,1-dimethylethyl)-4-methyl-

CAS-nr. / EINECS-nr.: 128-37-0 / 204-881-4
Andet navn 2,6-Di-tert-butyl-p-cresol
Produktgrupper / funktion: Hærdere.
Klassificering: Ingen.
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Vejledende liste til selvklassificering af farlige stoffer" Xn;R22 N;R50/53.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Vurderes i forhold til EU-klassificering.

Phenylglycidylether

CAS-nr. / EINECS-nr.: 122-60-1 / 204-557-2
Andet navn 1,2-Epoxy-3-phenoxypropan
Produktgrupper / funktion: Maling, lak, gulvbelægningsmaterialer.
Klassificering: Carc2;R45 Xn;R20 Xi;R37/38 R43 Mut3;R68 R52/53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.

Visse phthalater

Navn Benzylbutylphthalat
CAS-nr. / EINECS-nr.: 85-68-7 / 201-622-7
Produktgrupper / funktion: Blødgører, maling, lak, grunder, fugemidler, tætningsmidler.
Klassificering: Ingen på nuværende tidspunkt
EU-klassificering foreslået: Rep.2; R61; Rep.3;R62 N;R50/53
Begrundelse for udvælgelse: På EU's liste over stoffer med dokumentation for hormonforstyrrende effekter. Problematiske egenskaber i henhold til "Vejledende liste til selvklassificering af farlige stoffer" N;R50/53
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under risikovurdering i EU med Norge som ansvarligt land. Er omfattet af bekendtgørelse nr. 151 af 15. marts 1999 om forbud mod phthalater i legetøj til børn i alderen 0-3 år samt i visse småbørnsartikler m.v..


Navn Di(2-ethylhexyl)phthalat
CAS-nr. / EINECS-nr.: 117-81-7 / 204-211-0
Andet navn DEHP
Produktgrupper / funktion: Blødgører, desinfektionsmidler.
Klassificering: Rep2;R60-61
Begrundelse for udvælgelse: På EU's liste over stoffer med dokumentation for hormonforstyrrende effekter. Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under risikovurdering i EU med Sverige som ansvarligt medlemsland. CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.
Er omfattet af bekendtgørelse nr. 151 af 15. marts 1999 om forbud mod phthalater i legetøj til børn i alderen 0-3 år samt i visse småbørnsartikler m.v.
Er omfattet af EU beslutning Nr. 2455/2001/EF af 20. november 2001 om vedtagelse af en liste over prioriterede stoffer indefor vandpolitik og ændring af direktiv 2000/60/EF (Vandrammedirektivet), som prioriteret stof.


Navn Dibutylphthalat
CAS-nr. / EINECS-nr.: 84-74-2 / 201-557-4
Andet navn DBP
Produktgrupper / funktion: Blødgører, lim, maling, opløsningsmidler, udfyldningsmidler
Klassificering: Rep2;R61 Rep3;R62 N;R50
Begrundelse for udvælgelse: På EU's liste over stoffer med dokumentation for hormonforstyrrende effekter. Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under risikovurdering af EU med Holland som ansvarligt medlemsland.
CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.
Er omfattet af bekendtgørelse nr. 151 af 15. marts 1999 om forbud mod phthalater i legetøj til børn i alderen 0-3 år samt i visse småbørnsartikler m.v."


Navn Di(2-methoxyethyl)phthalat
CAS-nr. / EINECS-nr.: 117-82-8 / 204-212-6
Produktgrupper / funktion: Udfyldningsmidler, maling, grunder.
Klassificering: Rep2;R61 Rep3;R62
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.
Er omfattet af bekendtgørelse nr. 151 af 15. marts 1999 om forbud mod phthalater i legetøj til børn i alderen 0-3 år samt i visse småbørnsartikler m.v."

Phthalsyreanhydrid, Methyltetrahydro- (uspec.)

CAS-nr. / EINECS-nr.: 11070-44-3 / 234-290-7
Andet navn Tetrahydromethylphthalsyreanhydrid
Produktgrupper / funktion: Hærdere.
Klassificering: Xi;R41 R42/43
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Miljøstyrelsen overvejer undersøgelser om betydningen af brugen i forbrugerprodukter.

Visse pigmenter og farvestoffer

Navn: Acetamid, N-(5-(bis(2-(acetyloxy)ethyl)amino)-2-((2-chlor-4-nitrophenyl)azo)phenyl)-
CAS-nr. / EINECS-nr.: 1533-78-4 / 216-251-6
Andet navn 2,2'-[[3-acetamido-4-[(2-chlor-4-nitrophenyl)azo]phenyl] imino]diethyl diacetat
Produktgrupper / funktion: Azofarvestof.
Klassificering: Ingen.
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Vejledende liste til selvklassificering af farlige stoffer" Carc3;R40 R43.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Vurderes i forhold til EU-klassificering


Navn C.I. Pigment yellow 83
CAS-nr. / EINECS-nr.: 5567-15-7 / 226-939-8
Andet navn 2,2'-[(3,3'-Dichloro[1,1'-biphenyl]-4,4'-diyl)bis(azo)]bis[N-(4-chloro-2,5-dimethoxyphenyl)-3-oxobutyramide]
Produktgrupper / funktion: Azofarvestof, pigment, maling.
Klassificering: Ingen.
Begrundelse for udvælgelse: Mistænkt for at være vPvB stof.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under vurdering i EU for vPvB egenskaber. Det vides endnu ikke, om pigmentet er bioakkumulerbart. Resultater fra yderligere undersøgelser, som er aftalt med industrien vedrørende stoffets potentiale for bioakkumulering i fisk, vil senere blive vurderet af EU’s PBT arbejdsgruppe, som på denne baggrund vil afgøre, om stofferne skal betragtes som vPvB stoffer eller ej.
Andre pigmenter kan have samme egenskaber, som bør overvejes ved substitution.
En kortlægning af anvendelsen af stoffet i forbrugerprodukter i Danmark er under udarbejdelse i Miljøstyrelsen. Rapport offentliggøres i 2004.


Navn C.I. Pigment yellow 13
CAS-nr. / EINECS-nr.: 5102-83-0/ 225-822-9
Andet navn 2,2'-[(3,3'-dDchloro[1,1'-biphenyl]-4,4'-diyl)bis(azo)]bis[N-(2,4-dimethylphenyl)-3-oxobutyramide]
Produktgrupper / funktion: Azofarvestof
Klassificering: Ingen.
Begrundelse for udvælgelse: Mistænkt for at være PBT eller vPvB stof.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under vurdering i EU for vPvB egenskaber. Det vides endnu ikke, om pigmentet er bioakkumulerbart. Resultater fra yderligere undersøgelser, som er aftalt med industrien vedrørende stoffets potentiale for bioakkumulering i fisk, vil senere blive vurderet af EU’s PBT arbejdsgruppe, som på denne baggrund vil afgøre, om stofferne skal betragtes som vPvB stoffer eller ej.
Andre pigmenter kan have samme egenskaber, som bør overvejes ved substitution.
En kortlægning af anvendelsen af stoffet i forbrugerprodukter i Danmark er under udarbejdelse i Miljøstyrelsen. Rapport offentliggøres i 2004


Navn C.I. Pigment orange 13
CAS-nr. / EINECS-nr.: 3520-72-7 / 222-530-3
Andet navn 4,4'-[(3,3'-Dichloro[1,1'-biphenyl]-4,4'-diyl)bis(azo)]bis[2,4-dihydro-5-methyl-2-phenyl-3H-pyrazol-3-one]
Produktgrupper / funktion: Azofarvestof
Klassificering: Ingen.
Begrundelse for udvælgelse: Mistænkt for at være vPvB stof.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under vurdering i EU for vPvB egenskaber. Det vides endnu ikke, om pigmentet er bioakkumulerbart. Resultater fra yderligere undersøgelser, som er aftalt med industrien vedrørende stoffets potentiale for bioakkumulering i fisk, vil senere blive vurderet af EU’s PBT arbejdsgruppe, som på denne baggrund vil afgøre, om stofferne skal betragtes som vPvB stoffer eller ej.
Andre pigmenter kan have samme egenskaber, som bør overvejes ved substitution.
En kortlægning af anvendelsen af stoffet i forbrugerprodukter i Danmark er under udarbejdelse i Miljøstyrelsen. Rapport offentliggøres i 2004.


Navn C.I. Pigment red 224
CAS-nr. / EINECS-nr.: 128-69-8 / 204-905-3
Andet navn 3,4,9,10-Perylenetetracarboxylic dianhydrid
Produktgrupper / funktion: Farvestof, maling, lak.
Klassificering: Ingen.
Begrundelse for udvælgelse: Mistænkt for at være PBT eller vPvB stof.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under vurdering i EU for vPvB egenskaber. Det vides endnu ikke, om pigmentet er bioakkumulerbart. Resultater fra yderligere undersøgelser, som er aftalt med industrien vedrørende stoffets potentiale for bioakkumulering i fisk, vil senere blive vurderet af EU’s PBT arbejdsgruppe, som på denne baggrund vil afgøre, om stofferne skal betragtes som PBT/vPvB stoffer eller ej.
Andre pigmenter kan have samme egenskaber, som bør overvejes ved substitution.


Navn C.I. Pigment yellow 14
CAS-nr. / EINECS-nr.: 5468-75-7 / 226-789-3
Andet navn 2,2'-[(3,3'-Dichloro[1,1'-biphenyl]-4,4'-diyl)bis(azo)]bis[N-(2-methylphenyl)-3-oxobutyramid]
Produktgrupper / funktion: Azofarvestof
Klassificering: Ingen.
Begrundelse for udvælgelse: Mistænkt for at være PBT eller vPvB stof.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under vurdering i EU for vPvB egenskaber. Det vides endnu ikke, om pigmentet er bioakkumulerbart. Resultater fra yderligere undersøgelser, som er aftalt med industrien vedrørende stoffets potentiale for bioakkumulering i fisk, vil senere blive vurderet af EU’s PBT arbejdsgruppe, som på denne baggrund vil afgøre, om stofferne skal betragtes som PBT/vPvB stoffer eller ej.
Andre pigmenter kan have samme egenskaber, som bør overvejes ved substitution.
En kortlægning af anvendelsen af stoffet i forbrugerprodukter i Danmark er under udarbejdelse i Miljøstyrelsen. Rapport offentliggøres i 2004


Navn: 1,2-Dihydro-6-hydroxy-1-(3-isopropoxypropyl)-4-methyl-2-oxo-5-[4-(phenylazo)phenylazo]pyridin-3-carbonitril
CAS-nr. / EINECS-nr.: 85136-74-9 / 400-340-3
Produktgrupper / funktion: Azofarvestof
Klassificering: Carc2;R45 R53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.

Propylenoxid

CAS-nr. / EINECS-nr.: 75-56-9 / 200-879-2
Andet navn 1,2-Epoxypropan; methyloxirane
Produktgrupper / funktion: Fugemidler, støbemasser, gulvbelægningsmaterialer.
Klassificering: Carc2;R45 Mut2;R46 Fx: R12 Xn;R20/21/22 Xi;R36/37/38
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under risikovurdering i EU med Storbritannien som ansvarligt medlemsland.
CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.

Styren

CAS-nr. / EINECS-nr.: 100-42-5 / 202-851-5
Produktgrupper / funktion: Bindemidler, imprægneringsmidler, lim, maling, plastkonstruktion, spartelmasse.
Klassificering: R10-20-36/38
Begrundelse for udvælgelse: På EU's liste over stoffer med dokumentation for hormonforstyrrende effekter.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under risikovurdering af EU med Storbritannien som ansvarligt medlemsland.

Terphenyl (uspec.)

CAS-nr. / EINECS-nr.: 26140-60-3 / 247-477-3
Produktgrupper / funktion: Støbemasser.
Klassificering: Ingen.
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Vejledende liste til selvklassificering af farlige stoffer" N;R50/53.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Optages for første gang på Listen over Uønskede Stoffer. Vurderes i forhold til EU-klassificering.

Thiram

CAS-nr. / EINECS-nr.: 137-26-8 / 205-286-2
Andet navn Tetramethyl-thiuramdisulfid
Produktgrupper / funktion: Sterilant indenfor lægemidler, vulkanisator i gummi, kit, bindemidler, antiseptisk spray.
Klassificering: R20/22-36/37-43-68
Begrundelse for udvælgelse: På EU's liste over stoffer med dokumentation for hormonforstyrrende effekter. Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Vurderes i EU for hormonforstyrrende effekter.
Thiram er godkendt til markedsføring som bekæmpelsesmiddel i Danmark.

Visse tjæreprodukter

Navn Tjære, stenkuls-, højtemperaturs-
CAS-nr. / EINECS-nr.: 65996-89-6 / 266-024-0
Produktgrupper / funktion: Imprægnering.
Klassificering: Carc1;R45
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.


Navn Kultjærebeg-, højtemperaturs-
CAS-nr. / EINECS-nr.: 65996-93-2 / 266-028-2
Produktgrupper / funktion: Bindemidler, maling, lak, rustbeskytter, hærdere.
Klassificering: Carc2;R45
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer". Vurderet som PBT stof (på baggrund af PBT stoffer i balndingen).
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under risikovurdering i EU med Holland som ansvarligt medlemsland.
CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.


Navn Stenkulstjære
CAS-nr. / EINECS-nr.: 8007-45-2 / 232-361-7
Produktgrupper / funktion: Rustbeskyttende maling.
Klassificering: Carc1;R45
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.


Navn Naphthalen
CAS-nr. / EINECS-nr.: 91-20-3 / 202-049-5
Produktgrupper / funktion: Imprægneringsmiddel
Klassificering: Xn;R22 N;R50/53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under risikovurdering af EU med Storbritannien som ansvarligt medlemsland.
Er omfattet af EU beslutning Nr. 2455/2001/EF af 20. november 2001 om vedtagelse af en liste over prioriterede stoffer indefor vandpolitik og ændring af direktiv 2000/60/EF (Vandrammedirektivet), som prioriteret stof.

Triglycidylisocyanurat

CAS-nr. / EINECS-nr.: 2451-62-9 / 219-514-3
Andet navn tgic
Produktgrupper / funktion: Maling, lak, bindemiddel.
Klassificering: Mut2;R46 T;R23/25 Xi;R41 R43 Xn;R48/22 R52/53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: CMR-stoffer i kategori 1 og 2 må ikke anvendes i kemiske forbrugerprodukter og pr. 11. september 2004 er de forbudte at anvende i kosmetiske produkter.

Triphenylphosphit

CAS-nr. / EINECS-nr.: 101-02-0 / 202-908-4
Produktgrupper / funktion: Hærdere, grundere.
Klassificering: Xi;R36/38 N;R50/53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Optages for første gang på Listen over Uønskede Stoffer.

Tris(2-chlorethyl)phosphat

CAS-nr. / EINECS-nr.: 115-96-8 / 204-118-5
Produktgrupper / funktion: Brandhæmmer, fugemidler, støbemasser.
Klassificering: Xn;R22 Carc3;R40 N;R51/53
Begrundelse for udvælgelse: Problematiske egenskaber i henhold til "Listen over farlige stoffer".
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under risikovurdering i EU med Tyskland som ansvarligt medlemsland.
CMR-stoffer i kategori 3 som indgår i kosmetiske produkter er som udgangspunkt forbudt. Stoffet bliver forbudt at anvende i kosmetiske produkter fra 11. september 2004.

Tris(2,4-di-tert-butylphenyl)phoshit

CAS-nr. / EINECS-nr.: 31570-04-4 / 250-709-6
Produktgrupper / funktion: Tilsætningsstof til plast
Klassificering: Ingen.
Begrundelse for udvælgelse: Mistænkt for at være PBT stof.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Under vurdering i EU for PBT/vPvB egenskaber

Zineb

CAS-nr. / EINECS-nr.: 12122-67-7 /235-180-1
Andet navn Zinkethylenbisdithiocarbamat
Produktgrupper / funktion: Antifoulingsmidler, biocid i maling, lak og opløsningsmidler.
Klassificering: R37-43
Begrundelse for udvælgelse: På EU's liste over stoffer med dokumentation for hormonforstyrrende effekter.
Aktiviteter/yderligere oplysninger: Vurderes for hormonforstyrrende effekter i EU.
Zineb er forbudt at anvende som plantebekyttelsesmiddel iht. bekendtgørelse nr. 558 af 19. juni 2003 om ændring af bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler.





Bilag B – Stoffer på EU's prioiteringsliste med dokumenterede hormonforstyrrende effekter

EU's liste over stoffer med dokumentation for hormonforstyrrende effekter (indeholder på nuværende tidspunkt 66 stoffer), som er prioriteret til yderligere testning. Der er tale om en totalliste. De fleste stoffer er reguleret med forbud eller omfattet af godkendelsesordning for plantebeskyttelsesmidler. De stoffer der er med på Listen over Uønskede Stoffer er markeret med *.

CAS-nr. Navn
12789-03-6 Chlordan
57-74-9 Chlordan (cis- og trans-)
143-50-0 Kepone = Chlordecone Highly
2385-85-5 Mirex
8001-35-2 Toxaphen = Camphechlor
50-29-3 DDT (technical) = clofenotan
50-29-3 p,p'-DDT = clofenotan
3563-45-9 Tetrachlor DDT = 1,1,1,2-Tetrachlor-2,2-bis(4-chlorphenyl)ethan
50471-44-8 Vinclozolin
12427-38-2 Maneb
137-42-8 Metam Natrium
137-26-8 Thiram *
12122-67-7 Zineb*
58-89-9 Gamma-HCH = Lindan
330-55-2 Linuron (Lorox)
1912-24-9 Atrazine
34256-82-1 Acetochlor
15972-60-8 Alachlor
100-42-5 Styrene*
118-74-1 Hexachlorobenzen = HCB
8 5-68-7 Butylbenzylphthalate (BBP)*
117-81-7 Di-(2-ethylhexyl)phthalat (DEHP) = Dioctylphthalate (DOP)*
84-74-2 Di-n-butylphthalat (DBP)*
80-05-7 2,2-Bis(4-hydroxyphenyl)propan = 4,4'-isopropylidenediphenol = Bisphenol A*
1336-36-3 PCB
35065-27-1 PCB153
32774-16-6 PCB169
2437-79-8 PCB47
32598-13-3 PCB77
53469-21-9 Aroclor 1242
1 2672-29-6 Aroclor 1248
11097-69-1 Aroclor 1254
11096-82-5 Aroclor 1260
59536-65-1 PBB'er = Bromerede Biphenyler (blandet gruppe af 209 congener)
40321-76-4 1,2,3,7,8 Pentachlordibenzodioxin
Intet CAS-nr. 2,3,7,8 Tetrachlordibenzo-p-dioxin(TCDD)
57117-31-4 2,3,4,7,8 Pentachlordibenzofuran
688-73-3 Tributyltin*
Intet CAS-nr. Tributyltin-forbindelser*
56-35-9 Tributyltin oxid = bis(tributyltin) oxid*
26354-18-7 2-propenoic acid, 2-methyl-, methyl ester = Stannane, tributylmeacrylat*
Intet CAS-nr. Methoxyetylacrylat tinbutyltin, copolymer*
4342-30-7 Phenol, 2-[[(tributylstannyl)oxy]carbony*
4342-36-3 Stannane, (benzoyloxy)tributyl- *
4782-29-0 Stannane, [1,2-phenylenebis(carbonyloxy)*
36631-23-9 Stannane, tributyl = Tributyltin naphtalat*
85409-17-2 Stannane, tributyl-, mono(naphthenoyloxy*
24124-25-2 Stannane, tributyl[(1-oxo-9,12-octadecad*
3090-35-5 Stannane, tributyl[(1-oxo-9-octadecenyl)*
26239-64-5 Stannane, tributyl[[[1,2,3,4,4a,4b,5,6,1*
1983-10-4 Stannane, tributylfluoro- Me*
2155-70-6 Tributyl[(2-methyl-1-oxo-2-propenyl)oxy]stannane*
Intet CAS-nr. Tributyltincarboxylat*
26636-32-8 Tributyltinnaphthalat *
Intet CAS-nr. Tributyltinpolyethoxylat*
2279-76-7 Tri-n-propyltin (TPrT)*
Intet CAS-nr. Triphenyltin*
900-95-8 Fentin acetat*
95-76-1 3,4-Dichloroanilin*
108-46-3 Resorcinol*
61-82-5 Amitrol = Aminotriazol
1836-75-5 Nitrofen
140-66-9 4-Tert-Octylphenol=1,1,3,3-Tetramethyl-4-butylphenol
25154-52-3 Phenol, nonyl- *
1461-25-2 Tetrabutyltin (TTBT)*
99-99-0 4-Nitrotoluen*





Bilag C – Kriterier for identifikation af persistente, bioakkumulerende og giftige stoffer (PBT) samt meget persistente og meget bioakkumulerende stoffer (vPvB)

I EU kommissionens nyligt udsendte forslag til en ny kemikalieregulering er PBT/vPvB-stoffer defineret[6].

Et stof der opfylder alle tre nedenstående kriterier er et PBT-stof. Kriterierne skal ikke anvendes på ikke-organiske forbindelser men dog på organo-metal forbindelser.

Persistens
Et stof opfylder persistens-kriteriet (P-), når:

  • halveringstiden i havvand er over 60 dage, eller
  • halveringstiden i fersk- eller brakvand er over 40 dage, eller
  • halveringstiden i marint sediment er over 180 dage, eller
  • halveringstiden i sediment i fersk- eller brakvand er over 120 dage, eller
  • halveringstiden i jord er over 120 dage.

Vurderingen af persistens i miljøet skal baseres på foreliggende oplysninger om halveringstiderne under de passende betingelser, som beskrives af registranten. 

Bioakkumulation
Et stof opfylder bioakkumulations-kriteriet (B-), når:

  • biokoncentrationsfaktoren (BCF) er over 2000

Vurderingen af bioakkumulering skal baseres på målte biokoncentrationsdata i akvatiske arter. Der kan anvendes data både ferskvandsarter og marine arter.

Toksisitet
Et stof opfylder toksisitets-kriteriet (T-), når:

  • langtidskoncentrationen uden observeret effekt (NOEC) for marine organismer eller ferskvandsorganismer er under 0,01 mg/L, eller
  • stoffet er klassificeret som carcinogent (kategori 1 eller 2), mutagent (kategori 1 eller 2) eller reproduktionstoksisk (kategori 1, 2 eller 3), eller
  • der er andre vidnesbyrd om kronisk toksisitet ved klassificering som: T, R48, eller Xn, R48 ifølge direktiv 67/548/EØF.

vPvB-stoffer
Stoffer der opfylder nedenstående kriterier, er vPvB-stoffer:

Persistens
Et stof opfylder kriteriet meget persistent (vP-), når:

  • halveringstiden i hav-, fersk- eller brakvand er over 60 dage, eller
  • halveringstiden i sediment i hav-, fersk- eller brakvand  er over 180 dage, eller
  • halveringstiden i jord er over 180 dage

Bioakkumulation
Et stof opfylder kriteriet meget bioakkumulerbart (vB-), når:

  • biokoncentrationsfaktoren er over 5000

     


Fodnoter

[6] Europaparlamentets og Rådets forordning forslag om registrering, vurdering og godkendelse af samt begrænsning af kemikalier (REACH), om oprettelse af europæiske kemikalieagentur og om ændring af direktiv 1999/45/EF og forordning (EF) , der er offentliggjort af EU-Kommissionen og findes på internetsiden; (http://europa.eu.int/eur-lex/da/com/pdf/2003/act0644da03/6.pdf)




Bilag D – Stoffer der er udgået i forhold til den tidligere "Listen over uønskede stoffer"

Stoffer, der er fjernet fra "Listen over uønskede stoffer" i forhold til den tidligere udgave af listen fra 2000.

Stofnavn CAS-nr. Begrundelse for at stoffet er taget af "Listen over uønskede stoffer"
3-Aminomethyl-3,5,5-trimethylcyclohexylamin 2855-13-2 Opfylder ikke nye kriterier for uønskede egenskaber (klassificeringer).
Antimontrioxid 1309-64-4 Fjernet pga. faldet forbrug.
Azofarver, der kan fraspalte kræftfremkaldende aminer Flere Var tidligere prioriteret for særlig indsats. Ny EU-regulering om anvendelsesbegrænsning har minimeret risikoen (bekendtgørelse nr. 755 af 15. august 2003).
2,2-Bis(p-(2,3-epoxypropoxy)phenyl)-propan) 1675-54-3 Opfylder ikke nye kriterier for uønskede egenskaber (klassificeringer).
Bisphenol-A-diglycidylether (reaktionsprodukt) 25068-38-6 Opfylder ikke nye kriterier for uønskede egenskaber (klassificeringer).
1,2-Dichlorethan 107-06-2 Fjernet fordi forbruget i Danmark nu er meget lavt. Opfylder dermed ikke nye kriterier. Var tidligere prioriteret for en særlig indsats.
Tunge naphthenske kulbrinter 64741-53-3 Fjernet pga. faldet forbrug.
3,6-Diazaoctan-1,8-diamin 112-24-3 Opfylder ikke nye kriterier for uønskede egenskaber (klassificeringer) og forbruget i Danmark er under tonnagegrænsen.
3,3'-Dichlor-(1,1'-biphenyl)-4,4'-diamin dihydrochlorid 612-83-9 Nye oplysninger om stoffets anvendelse indikerer, at det ikke udgør en risiko. Anvendes udelukkende som synteseråvare.
Tolyfluanid 731-27-1 Fjernet pga. faldet forbrug.
Dimethylphenol 1300-71-6 Opfylder ikke nye kriterier for uønskede egenskaber (klassificeringer).
6-Ethoxy-1,2-dihydro-2,2,4-trimethylquinolin 91-53-2 Opfylder ikke nye kriterier for uønskede egenskaber (klassificeringer).
Hexachlorobenzen 118-74-1 Var tidligere prioriteret for særlig indsats. Er omfattet af POP konventionen (bekendtgørelse nr. 820 af 29. sept. 2003 om visse bestandige organiske forbindelser (POP-stoffer)
og ikke tilladt at anvende i Danmark.
1,6-Hexandioldiacrylat 13048-33-4 Opfylder ikke nye kriterier for uønskede egenskaber (klassificeringer).
Kolophonium 8050-09-7 Opfylder ikke nye kriterier for uønskede egenskaber (klassificeringer).
Lavtkogende nafta, som indeholder kræftfremkaldende stoffer (benzen 0,1 volumen).   Fjernet da fraktion med kræftfremkaldende urenheder ikke anvendes i Danmark.
Maleinsyreanhydrid 108-31-6 Nye oplysninger om stoffets anvendelse indikerer, at det ikke udgør en risiko.
Mesitylen 108-67-8 Opfylder ikke nye kriterier for uønskede egenskaber (klassificeringer) og forbruget i Danmark er under tonnagegrænsen.
Methenamin 100-97-0 Fjernet pga. faldet forbrug.
(1-methyl-1,2-ethandiyl) bis[oxy(methyl-2,1-ethandiyl)]diacrylat 42978-66-5 Opfylder ikke nye kriterier for uønskede egenskaber (klassificeringer).
Methylmetharcrylat 80-62-6 Opfylder ikke nye kriterier for uønskede egenskaber (klassificeringer).
Moskxylener og muskketon   Forbruget i Danmark er meget lavt.
Var tidligere prioriteret for en særlig indsats.
2,2,4,6,6-Pentamethylheptan 13475-82-6 Opfylder ikke nye kriterier for uønskede egenskaber (klassificeringer).
Phenol 108-95-2 Opfylder ikke nye kriterier for uønskede egenskaber (klassificeringer).
Phenol, 4,4'-(1-methyl.ethyl.iden)bis, polymer med 2,2-((1-methyl.ethyliden)bis) 25036-25-3 Fjernet da stoffet har variabel/ukendt struktur og dermed ikke er velegnet til computerberegninger.
Phenol, methyl 1319-77-3 Opfylder ikke nye kriterier for uønskede egenskaber (klassificeringer).
Phthalsyreanhydrid 85-44-9 Fjernet pga. faldet forbrug.
Sulfaminsyre 5329-14-6 Opfylder ikke nye kriterier for uønskede egenskaber (klassificeringer).
Beg 61789-60-4 Opfylder ikke nye kriterier for uønskede egenskaber (klassificeringer).
1,2,4-Trichlorbenzen 120-82-1 Forbruget i Danmark er nu meget lavt.
Var tidligere prioriteret for en særlig indsats. EU forbud er foreslået.
Uspecificeret gasolie, der er kræftfremkaldende   Fjernet da fraktion med kræftfremkaldende urenheder ikke anvendes i Danmark.
Råoliedestilater, der indeholder kræftfremkaldende stoffer (DSMO-ekstrakt 3%).   Fjernet da fraktion med kræftfremkaldende urenheder ikke anvendes i Danmark.





Bilag E – Udvælgelseskriterier som er udgået

Liste over de kriterier som Miljøstyrelsen har valgt at lade udgå i forbindelse med opdateringen af "Listen over uønskede stoffer".

Risikosætninger, der ikke længere automatisk medfører, at et stof anses for at have uønskede effekter.

R23 Giftig ved indånding
R24 Giftig ved hudkontakt
R25 Giftig ved indtagelse
R26 Meget giftig ved indånding
R27 Meget giftig ved hudkontakt
R28 Meget giftig ved indtagelse
R43 Kan give overfølsomhed ved kontakt med huden
R51/53 Giftig for organismer, der lever i vand
R52/53 Skadelig for organismer, der lever i vand

Supplerende udvælgelse kriterier der er udgået.

  1. Stoffer på havkonferencernes udfasningslister, hvor det netop er stoffernes anvendelse i produkter, der ønskes udfaset





Bilag F – Nye stoffer på Listen over Uønskede Stoffer

I forhold til År 2000 udgaven af Listen over Uønskede Stoffer er en række nye stoffer kommet med på Listen Over Uønskede Stoffer. Begrundelserne for at hvert stof er med på den nye liste fremgår af beskrivelsen af de enkelte stoffer i bilag A.

Nye stoffer:

CAS-nr. Stofnavn
79-06-1 Acrylamid
90622-57-4 C9-12 alkaner
31807-55-3 Isododecan
91082-17-6 Alkylsulfonsyrephenylester
68442-68-2 Benzenamin, n-phenyl, styreneret
68953-84-4 1,4-Benzendiamin, N,N-mixed phenyl og totyl derivater
54208-63-8 2,2'-Bisphenol F diglycidylether
10124-43-3 Cobalt (II)sulfat
85-42-7 Cyclohexan-1,2-dicarboxylsyreanhydrid (uspec.)
26898-17-9 Dibenzyl(methyl)benzen
95-76-1 3,4-Dichloroanilin
68-12-2 N,N-Dimethylformamid
75-08-1 Ethanthiol
75-12-7 Formamid
26761-45-5 Glycidyl neodecanoat
111-15-9 2-Ethoxyethylacetat
109-86-4 2-Methoxyethanol
110-49-6 2-Methoxyethyl-acetat
1589-47-5 2-Methoxypropan-1-ol
70657-70-4 2-Methoxypropyl-acetat
19438-60-9 Hexahydro-4-methylphthalsyreanhydrid
93685-81-5 Hydrocarboner, C4, 1,3-butadien-fri, polymd., Triisobutylen fraktion, hydrogeneret
123-31-9 Hydroquinon
108-46-3 Resorcinol
10059-54-0 Hydroxylammoniumsulfat
11070-44-3 Methyltetrahydrophthalsyreanhydrid (uspec.)
1313-27-5 Molybdentrioxid
99-99-0 4-Nitrotoluen
6683-19-8 Pentaerythritol tetrakis(3-(3,5-di-tert-butyl-4-hydroxyphenyl) propionat)
8002-05-9 Råolier til visse anvendelser
64742-05-8 Ekstrakter (råolie), let paraffindestillat solvent
64742-90-1 Rester (råolie), dampkrakkede
8052-41-3 Terpentin, mineralsk (kun det ene CAS-nr.)
  Visse organiske tinforbindelser:
688-73-3 Tributyltin
÷ Tributyltin forbindelser
56-35-9 Tributyltin oxid = bis(tributyltin) oxid
26354-18-7
2-propenoicacid, 2-methyl-, methylester=Stannane, tributylmethacrylat
÷ Methoxyetylacrylat tinbutyltin, copolymer
4342-30-7 Phenol, 2-[[(tributylstannyl)oxy]carbony
4342-36-3 Stannane, (benzoyloxy)tributyl-
4782-29-0 Stannane, [1,2-phenylenebis(carbonyloxy)
36631-23-9 Stannane, tributyl = Tributyltin naphtalat
85409-17-2 Stannane, tributyl-, mono(naphthenoyloxy
24124-25-2 Stannane, tributyl[(1-oxo-9,12-octadecad
3090-35-5 Stannane, tributyl[(1-oxo-9-octadecenyl)
26239-64-5 Stannane, tributyl[[[1,2,3,4,4a,4b,5,6,1
1983-10-4 Stannane, tributylfluoro- Me
2155-70-7 Tributyl[(2-methyl-1-oxo-2-propenyl)oxy], Stannane
÷ Tributyltincarboxylat
26636-32-8 Tributyltinnaphthalat
÷ Tributyltinpolyethoxylat
2279-76-7 Tri-n-propyltin (TPrT)
÷ Triphenyltin
1461-25-2 Tetrabutyltin (TTBT)
900-95-8 Fentin acetat
126-37-0 Phenol, 2,6-bis(1,1-dimethylethyl)-4-methyl-
122-60-1 Phenylglycidylether
  Visse pigmenter og farvestoffer:
1533-78-4 - Acetamid, N-(5-(bis(2-(acetyloxy)ethyl)amino)-2-((2-chlor-4-nitrophenyl)azo)phenyl)-
5567-15-7 - C.I. Pigment yellow 83
5102-83-0 - C.I. Pigment yellow 13
3520-72-7 - C.I. Pigment orange 13
128-69-8 - C.I. Pigment red 224
5468-75-7 - C.I. Pigment yellow 14
85136-74-9 - 1,2-Dihydro-6-hydroxy-1-(3-isopropoxypropyl)-4-methyl-2-oxo-5-[4-(phenylazo)phenylazo]pyridin-3-carbonitril
Flere PFOS-forbindelser
75-56-9 Propylenoxid
100-42-5 Styren
26140-60-3 Terphenyl (uspec.)
137-26-8 Thiram
65996-89-6 Tjære, stenkuls-, højtemperaturs-
91-20-3 Naphthalen
2451-62-9 Triglycidylisocyanurat
101-02-0 Triphenylphosphit
31570-04-4 Tris(2,4-di-tert-butylphenyl)phoshit





Bilag G – Stoffer på LOUS 2004

CAS nr Stofnavn
79-06-1 Acrylamid
  Visse alkaner og cycloalkaner
Cyclohexan 110-82-7
Heptan 142-82-5
Hexan 110-54-3
C9-C12 Isoalkaner 90622-57-4
Isododecan 31807-55-3
  Alkylphenoler og alkylphenolethoxylater
91082-17-6 Alkylsulfonsyrephenylester
68442-68-2 Benzenamin, n-phenyl-, styreneret
68953-84-4 1,4-Benzendiamin, N, N-mixed phenyl og totyl derivater
92-52-4 Biphenyl
80-05-7 Bisphenol-A
54208-63-8 2,2'-Bisphenol F diglycidylether
  Bly og blyforbindelser
  Visse Bor-forbindelser
10043-35-3 Borsyre
1303-96-4 Borax
1303-86-2 Dibortrioxid
  Visse bromerede flammehæmmere
32534-81-9 Pentabrodiohenylether
32536-52-0 Octabromdiphenylether
1163-9-5 Decabromdiphenylether
79-94-7 Tetrabromobisphenol A
25637-99-4 Hexabromcyclododecan
96-29-7 Butanonoxim
  Cadmium og cadmiumforbindelser
  Visse chlorerede opløsningsmidler
100-44-7 Benzylchlorid
75-09-2 Dichlormethan
127-18-4 Tetrachlorethylen
79-01-6 Trichlorethylen
  Chlorparaffiner (kort-, mellem- og langkædede)
  Visse chromatforbindelser
1333-82-0 Chromtrioxid
10588-01-9 Dinatriumdichromat
7778-50-9 Kalium Chromat
7789-06-2 Strontiumchromat
13530-65-9 Zinkchromat
10124-43-3 Cobalt(II)sulfat
  Creosotforbindelser med kræftfremkaldende "urenheder"
85-42-7 Cyclohexan-1,2-dicarboxylsyreanhydrid (uspec.)
26898-17-9 Dibenzyl(methyl)benzen
95-76-1 3,4-Dichloroanilin
111-42-2 Diethanolamin
68-12-2 N,N-Dimethylformamid
75-08-1 Ethanthiol
  Fluorerede drivhusgasser (HFC'er, PFC'er, Svovlhexafluorid)
811-97-2 HFC 134a
354-33-6 HFC 125
420-46-2 HFC 143a
75-37-6 HFC 152a
75-73-0 CF4
76-16-4 C2F6
76-19-7 C3F8
2551-62-4 SF6
50-00-0 Formaldehyd
75-12-7 Formamid
111-30-8 Glutaral
26761-45-5 Glycidyl neodecanoat
  Visse glykolethere
110-80-5 2-Ethoxyethanol
111-15-9 2-Ethoxyethylacetat
109-86-4 2-Methoxyethanol
110-49-6 2-Methoxyethyl-acetat
1589-47-5 2-Methoxypropan-1-ol
70657-70-4 2-Methoxypropyl-acetat
19438-60-9 Hexahydro-4-methylphthalsyreanhydrid
93685-81-5 Hydrocarboner, C4, 1,3-butadien-fri, polymd., Triisobutylen fraktion, hydrogeneret
  Hydroxybenzener
123-31-9 Hydroquinon
108-46-3 Resorcinol
10059-54-0 Hydroxylammoniumsulfat
  Visse isocyanater
26447-40-5 MDI
5873-54-1 2,4' MDI
101-68-8 4,4' MDI
26471-62-5 TDI
584-84-9 2,4 MDI
91-08-7 2,6 MDI
  Kobber og kobberforbindelser
  Kviksølv og kviksølvforbindelser
101-77-9 4,4'-Methylendianilin
149-30-4 Mercaptobenzothiazol (MBT)
1313-27-5 Molybdentrioxid
1634-04-4 MTBE
7681-52-9 Natriumhypochlorit
7778-54-3 Calciumhypochlorit
  Visse nikkelforbindelser
7440-02-0 Nikkel
1313-99-1 Nikkeloxid
99-99-0 4-Nitrotoluen
2082-79-3 Octadecyl-3-(3,5-di-tertiærbutyl-4-hydroxyphenyl)propionat
556-67-2 Octamethylcyclotetrasiloxan
  Visse olieafledte stoffer
8002-05-9 Råolie til visse anvendelser
97722-04-8 Carbonhydrider, C26-55, aromatrige
64742-05-8 Ekstrakter (råolie), let paraffindestillat solvent
64741-51-1 Destillater (råolie), tunge paraffin-
64742-04-7 Ekstrakter (råolie), tungt parraindestillat solvent
64742-90-1 Rester (råolie), dampkrakket
8052-41-3 Terpentin, mineralsk
64742-88-7 Solventnaphtha (råolie), middeltung aliphatisk
  Visse organiske tinforbindelser
Dibutyltin (DBT), dioctyltin (DOT) og triphenyltin (TPT), som omfatter flere CAS-nr.
688-73-3 Tributyltin
Intet CAS-nr. Tributyltin forbindelser
56-35-9 Tributyltin oxid = bis(tributyltin) oxid
26354-18-7 2-propenoic acid, 2-methyl-, methyl ester = Stannane, tributylmetacrylat
Intet CAS-nr .Methoxyethylacrylat tributyltin, copolymer
4342-30-7 Phenol, 2-[[(tributylstannyl)oxy]carbony = Monotributyltin salicylate
4342-36-3 Stannane, (benzoyloxy)tributyl-
4782-29-0 Stannane, [1,2-phenylenebis(carbonyloxy)
36631-23-9 Stannane, tributyl = Tributyltin naphthalat
85409-17-2 Stannane, tributyl-, mono(naphthenoyloxy)
24124-25-2 Stannane, tributyl[(1-oxo-9,12-octadecad)]
3090-35-5 Stannane, tributyl[(1-oxo-9-octadecenyl)]
26239-64-5 Stannane, tributyl[[[1,2,3,4,4a,4b,5,6,1]]]
1983-10-4 Stannane, tributylfluoro- Me
2155-70-6 Tributyl[(2-methyl-1-oxo-2-propenyl)oxy]Stannane
Intet CAS-nr. Tributyltincarboxylat
26636-32-8 Tributyltinnaphthalat
Intet CAS-nr Tributyltinpolyethoxylat
2279-76-7 Tri-n-propyltin (TPrT)
668-34-8 Triphenyltin
1461-25-2 Tetrabutyltin (TTBT)
900-95-8 Fentin acetat
  Overfladeaktive stoffer, der ikke nedbrydes fuldstændigt under anaerobe forhold
  Visse parfumestoffer:
122-40-7 Amylcinamal
101-85-9 Amylcinnamyl alkohol
105-13-5 Anisylalkohol
100-51-6 Benzylalkohol
120-51-4 Benzylbenzoat
103-41-3 Benzylcinnamat
118-58-1 Benzylsalicylat
104-51-1 Cinnamylalkohol
104-55-2 Cinnamal
5392-40-5 Citral
106-22-9 Citronellol
91-64-5 Coumarin
5989-27-5 d-Limonen
97-53-0 Eugenol
4602-84-0 Farnesol
106-24-1 Geraniol
101-86-0 Hexylcinnamaldehyd
107-75-5 Hydroxycitronellal
31906-04-4 Hydroxymethylpentylcyclohexencarboxaldehyd
97-54-1 Isoeugenol
80-54-6 Lilial
78-70-6 Linalool
111-12-6 Methylheptin carbonat
127-51-5 3-Buten-2-one, 3-methyl-4-(2,6,6-trimethyl-2-cyclohexen-1-yl
6683-19-8 Pentaerythritol tetrakis(3-(3,5-di-tert-butyl-4-hydroxyphenyl) propionat
  PFOS forbindelser
128-37-0 Phenol, 2,6-bis(1,1-dimethylethyl)-4-methyl-
122-60-1 Phenylglycidylether
  Visse phthalater:
85-68-7 Benzylbutylphthalat
117-81-7 Di(1-Ethylhexyl)phthalat
84-74-2 Dibutylphthalat
117-82-8 Di(2-methoxyethyl)phthalat
11070-44-3 Phthalsyreanhydrid, Methyltetrahydro- (uspec.)
  Visse pigmenter og farvestoffer:
1533-78-4 Acetamid, N-(5-(bis(2-(acetyloxy)ethyl)amino)-2-((2-chlor-4-nitrophenyl)azo)phenyl)-
5567-15-7 C.I. Pigment yellow 83
5102-83-0 C.I. Pigment yellow 13
3520-72-7 C.I. Pigment orange 13
128-69-8 C.I. Pigment red 224
5468-75-7 C.I. Pigment yellow 14
85136-74-9 1,2-Dihydro-6-hydroxy-1-(3-isopropoxypropyl)-4-methyl-2-oxo-5-[4-(phenylazo)phenylazo]pyridin-3-carbonitril
75-56-9 Propylenoxid
100-42-5 Styren
26140-60-3 Terphenyl (uspec.)
137-26-8 Thiram
  Visse tjæreprodukter:
65996-89-6 Tjære, stenkuls-, højtemperaturs-
65996-93-2 Kultjærebeg-, højtemperaturs-
8007-45-2 Stenkulstjære
91-20-3 Naphthalen
2451-62-9 Triglycidylisocyanurat
101-02-0 Triphenylphosphit
115-96-8 Tris(2-chlorethyl)phosphat
31570-04-4 Tris(2,4-di-tert-butylphenyl)phoshit
12122-67-7 Zineb





 



Version 2.0 August 2004, © Miljøstyrelsen.