Separation og genanvendelse af aske fra biobrændselsanlæg

Sammendrag

Rapporten giver et samlet overblik over nuværende og fremtidige forhold vedrørende asker fra de biobrændselsfyrede anlæg i Danmark samt mulighederne for at påvirke disse forhold. Resultaterne i rapporten er et udgangspunkt for politikere, embedsmænd og andre aktører for at forme tiltag, der kan medvirke til at øge recirkuleringen af biomasseaske uden at der sker en opkoncentrering af miljøfremmede stoffer i miljøet. En øget recirkulering af askerne er nødvendig for at undgå, at værdifulde næringsstoffer deponeres - specielt fremover, hvor brugen af biomasse i energiforsyningen og dermed askemængderne forventes at stige yderligere.

Efter en kort gennemgang af Bioaskebekendtgørelsen, der regulerer anvendelse af bioasken til gødningsformål og er formuleret for at beskytte jorden og undgå forurening med bl.a. tungmetaller, giver rapporten en samlet status over den nuværende brug af biobrændsler og produktion af biomasseasker på alle danske biomassefyrede fjernvarme- og kraftvarmeanlæg. Produktionen af biomasseasker i Danmark viser sig at være 50% større end forventet. For alle biobrændselsværker gennemgår rapporten hvorledes asken håndteres og bortskaffes.

Som et led i projektet er der gennem en periode udtaget prøver af restprodukter fra fire biomassefyrede fjernvarmeværker. Prøvernes kemiske sammensætning er analyseret og vurderet i henhold til Bioaskebekendtgørelsen. Askeprøverne vurderes at være repræsentative for bioasker fra fjernvarmeværker og ligger til grund for en vurdering af gødningsværdi og omkostninger ved udbringning af askerne på mark og i skov samt for en status over hvor meget cadmium, der med asken spredes på mark og i skov samt hvor stor en mængde næringsstof, der sendes til deponi i Danmark.

Da disse tal viser, at der er plads til forbedringer, giver rapporten en vurdering af omkostningerne ved at håndtere askefraktionerne separat på fjernvarmeværker og til deponi af aske. Rapporten omhandler endvidere en metode til at skille miljøfremmede stoffer fra asken, der er udviklet af Elsam med henblik på at kunne oparbejde askens næringsstoffer og sælge den til gødningsformål. Rapporten behandler muligheden for at bruge metoden til aske fra mindre værker.

Med henblik på at give et skøn over den fremtidige produktion af biomasseaske, opstiller rapporten et scenario for den fremtidige anvendelse af biobrændsel og den deraf afledte askeproduktion. I rapporten forventes askeproduktionen i 2030 at være over dobbelt så stor som i 2000.

Emneord: biobrændsel, aske, genanvendelse, cadmium

 



Version 1.0 Oktober 2004, © Miljøstyrelsen.