Redegørelse om jordforurening 2003

13 Internationalt arbejde

13.1 Direktiv om miljøansvar
13.2 EU-Strategi for beskyttelse af jord

Det internationale arbejde vedrørende forurenet jord har frem til 2002, primært haft karakter af uforpligtende samarbejde om udviklingsprojekter, f.eks. CLARINET [4] og CARACAS, og informationsudveksling mellem miljømyndigheder i EU i Common Forum on Contaminated Land og European Soil Forum og bredere internationalt i f.eks. the Ad Hoc International Working Group on Contaminated Land [5] og NATO/CCMS (nye afværgeteknikker). Desuden har der været samarbejde om indsamling af data om forurenet jord til det Europæiske Miljøagentur. Dette arbejde fortsætter, men der er desuden påbegyndt internationalt arbejde af mere forpligtende karakter, idet EU-kommissionen har stillet forslag til Direktiv om Miljøansvar og arbejder med at udforme en “Tematisk strategi for jordforurening” på baggrund af Rådets resolution i sommeren 2002. Disse initiativer beskrives nedenfor.

13.1 Direktiv om miljøansvar

Efter fortsatte forhandlinger i 2003 har Rådet den 30. marts 2004 vedtaget direktiv 2004/35/EF af 21. april 2004 om miljøansvar for så vidt angår forebyggelse og afhjælpning af miljøskader. Direktivet omfatter skader på beskyttede arter og naturtyper, vandmiljø og jord, som finder sted efter den 30. april 2007.

Direktivet tilsigter at indføre et ubetinget forureneransvar (objektivt ansvar) for visse typer erhvervsmæssig aktivitet. Det betyder, at den kompetente myndighed, uden at der foreligger uforsvarlig adfærd, kan påbyde en virksomhed at foretage genopretning eller, hvis der er overhængende fare for en miljøskade, kan påbyde virksomheden at træffe de nødvendige foranstaltninger til afværgelse af faren.

Operatøren er dog ikke forpligtet til at bære omkostningerne ved forebyggende eller afhjælpende foranstaltninger, som operatøren kan bevise er forvoldt af tredjemand eller skyldes overholdelse af påbud eller instrukser udstedt af en offentlig myndighed. Myndighederne kan endvidere undlade at lade operatøren bære omkostningerne i tilfælde, hvor operatøren ikke har handlet forsætligt, og skaden er forvoldt ved en emission, der udtrykkeligt var tilladt og i overensstemmelse med gældende ret på tidspunktet for emissionen, samt i tilfælde, hvor den pågældende emission m.v. ikke ansås at ville forårsage miljøskade ifølge den videnskabelige og tekniske viden på det tidspunkt, hvor emissionen m.v. fandt sted.

Direktivet skal være implementeret i national ret senest den 30. april 2007.

13.2 EU-Strategi for beskyttelse af jord

Som opfølgning på det 6. miljøhandlingsprogram udsendte EU-Kommissionen i april 2002 en meddelelse, som et første skridt mod udviklingen af tematisk strategi for beskyttelse af jord. Strategien skal omfatte bl.a. forebyggelse af forurening, erosion, ørkendannelse, jordforringelse, arealforbrug og hydrogeologiske risici under hensyntagen til den regionale diversitet, herunder de særlige forhold i bjergområder og tørre områder.

Efter, at meddelelsen blev vedtaget med en række anbefalinger på Rådsmødet (Miljø) den 25. juni 2002, har kommissionen arbejdet videre og nedsat en styringsgruppe med deltagelse af medlemslande, interesseorganisationer og EU-organisationer.

Styregruppen har udarbejdet forslag til retningslinier for løbende overvågning af jord, tiltag inden for erosion, forurening og organisk materiale og retningslinier for fremtidig forskning indenfor jordområdet. Fem arbejdsgrupper bidragede til styregruppens arbejde. Miljøstyrelsen og Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) er repræsenteret i styregruppen. I arbejdsgrupperne som dækker områderne monitorering, forurening, erosion, organisk materiale og forskning deltager DMU, Danmark og Grønlands Geologiske Undersøgelser (GEUS) og Dansk Jordbrugsforskning (DJF).

Styregruppen afleverede sin rapport til Kommissionen i maj 2004. Kommissionen har tilkendegivet, at man forventer at fremsætte forslag til strategi i anden halvdel af 2005.

Strategien skal i henhold til Rådes resolution af 25. juni 2002 udarbejdes af Kommissionen på baggrund af forsigtighedsprincippet, forebyggelse ved kilden og forureneren betaler-princippet. Som led i strategien skal der fremsættes forslag om etablering af et overvågningssystem baseret så vidt muligt på eksisterede systemer, og der skal udarbejdes meddelelser om arealbefæstelse og om erosion, tab af organisk materiale, forurening.

EU-kommissionen har besluttet, at den planlagte revision af direktiverne om slam og kompost skal integreres i strategiarbejdet. Kommissionen har ind til videre ladet det stå åbent, om den foreslår et egentligt jordrammedirektiv, eller om man begrænser sig til et direktiv om monitering af jord.


Footnotes

[4] www.clarinet.at

[5] www.adhocgroup.ch

 



Version 1.0 April 2005, © Miljøstyrelsen.