Værdisætning af tabt herlighedsværdi ved deponering - et litteraturstudie

Bilag 3 Betingede værdisætningsundersøgelser af eksterne effekter ved affaldsdeponering

Nr Forfatter Titel Datasættets størrelse og geografiske placering Værdisætningsmetode og argumenter for, hvorfor resultatet ser ud, som det gør Resultat
29 Garrod and Willis, 1998 Estimating lost amenity due to landfill waste disposal Crawcrook Quarry and landfill Site i nærheden af Gateshead i det nordøstlige England.
400 potentielt påvirkede huse, hvoraf over 100 blev kontaktet og heraf svarede 73. Undersøgelsen var designet til at vurdere effekten af støjforstyrrelser, lugt, windblown litter and dust fra deponiet på folk, der bor i nærheden af deponiet.
Estimerer prisen på disamenity effects fra deponier ved hjælp af Stated preferences, contingent choice.
Begrænset data og ser kun på tabt herlighedsværdi for et »well-established« deponi på et specifikt sted i UK.
Dette kan betyde, at folk, der bor i nærheden, er dem, der ikke føler sig generet af det, for de andre har haft tid til at flytte væk.
Den marginale betalingsvilje (WTP) for at reducere antallet af dage med støv og (Windblown litter) affald er ca. 14-17 pence pr. dag. Betalingsviljen for at reducere antallet af dage, hvor man kan lugte deponiet fra sit hjem, er 9-14 pence pr. dag. De fleste respondenter er ikke villige til at betale for nogen forbedringer, eller ser det aktuelle niveau af gener som negligeabelt.
30 Roberts et al., 1991 Estimating External Costs of Municipal Landfill Siting Through Contingent Valuation Analysis: A Case Study Placering af et kommunalt deponi i Knox County, Tennessee, USA.
150 respondenter inden for 4 miles af deponiet. »Face-to-face«-interview i løbet af 2 uger i 1988.
Betinget værdisætningsstudie af husholdningers betalingsvilje for, at et deponi placeres et andet sted.
Husholdninger med høje indkomster havde også højere WTP. Husholdninger længere væk fra deponier havde lavere WTP. Husholdninger, hvis drikkevand kunne være i fare for at blive forurenet, havde en større WTP, og husholdninger der var generelt bekymrede for sundhedsrisikoen forbundet med deponier, havde højere WTP. Respondenterne blev velinformeret om mulige helbredspåvirkninger samt risikoen for lækage.
Den gennemsnitlige betalingsvilje (WTP) estimeres til $227 pr. husholdning pr. år for ikke at have et deponi inden for 4 miles afstand af huset.
(1991-priser)
31 Smith & Desvousges, 1986 The Value of Avoiding a LULU: Hazardous Waste Disposal Sites Placering af et deponi for farligt affald i Boston, USA.
609 respondenter. Interview foretaget i 1984. Efter frasortering af respondenter, med manglende observationer og respondenter, der ikke var husejere, blev datasættet reduceret til 268.
Betinget værdisætningstudie af husholdningers valg mellem to huse, hvor den eneste forskel er afstanden til deponiet. Baseret på rammerne fra hedoniske analyser formuleres en partiel ligevægtsmodel til beskrivelse af efterspørgslen efter afstand til deponier. Der udledes en Marshaliansk efterspørgselsfunktion for afstand. Den marginale pris for afstand forklares bl.a. ved huspris, indkomst, socioøkonomiske variabler, individets opfattelse af risiko forbundet med deponi, information og erfaring med deponi (s. 297). Den gennemsnitlige betalingsvilje (WTP) (consumer surplus) estimeres til $330-$495 pr. år pr. miles afstand til deponiet.
(1986-priser)
32 Opaluch et al., 1993 Evaluating Impacts from Noxious Facilities: Including Public Preferences in Current Siting Mechanism Placering af et større (solid waste) deponi i Rhode Island, USA. Forundersøgelse udført på fokusgrupper i nov. 1989-april 1990, selve undersøgelsen er udført i april og maj 1990 på 39 offentlige steder. I alt 1151 respondenter og 11.327 brugbare sammenligninger. Betinget værdisætningsstudie /contingent choice-baseret på sammenligningen mellem to hypotetiske placeringer (»a paired comparison survey«) for at afsløre de faktorer, der påvirker samfundets (»public«) beslutningsprocesser. Ved hjælp af værdisætningsundersøgelsen udvikles en metode til rangordning af de faktorer, der spiller en rolle i lokalbefolkningens vurdering af placeringen af et deponi. De vigtigste faktorer viste sig at være kvaliteten af grundvand og overfladevand.
33 Groothuis, P.A. et al., 1997 Using Contingent Valuation to Measure the Compensation Required to Gain Community Acceptance of a LULU: The Case of a Hazardous Waste Disposal Facility Deponi for farligt affald. Lawrence County, Pennsylvania, foråret 1992. svarprocent var 43% af en population på 34.500 husholdninger. WTA estimeres som en skattesænkning. Betinget værdisætningsundersøgelse. Af WTA kompensation (WTA) for placering af deponi. Undersøgelsen foretages med postomdelt spørgeskema. WTA estimeres ved hjælp af et dichotomous choice-spørgeskema, der analyseres ved brug af logit i Limdep software. Både demografiske og subjektive risikoopfattelser indgår som forklarende variabler. Det vises, at både størrelsen af kompensation, subjektiv risikoopfattelse og demografiske variabler spiller en rolle i forbindelse med accept af placeringen af et deponi. WTA pr. husholdning estimeres til ca. $1400 pr. år (1992-priser).

 



Version 1.0 Maj 2005, © Miljøstyrelsen.