Værdisætning af tabt herlighedsværdi ved deponering - et litteraturstudie

Bilag 4 Andre undersøgelser af eksterne effekter fra affaldsdeponier

Nr Forfatter Titel Datasættets størrelse og geografiske placering Værdisætningsmetode og forklaringer/argumenter på, hvorfor resultatet ser ud, som det gør Resultat
34 Elliott et al., 1997 it's not because you like it any better… : Residents Reappraisal of a landfill site Milton, Ontario, USA. 87 indbyggere inden for 4,5 miles afstand fra »non-hazardous solid waste landfill«. Interviewundersøgelse af, hvordan folk ændrer deres holdninger til deponier i løbet af en planlægningsproces og den videre brugsperiode.
Befolkningen var blevet konsulteret en del under deponiets konstruktionsfase, og det var gjort tiltag for at mindske visuelle og andre gener fra deponiet.
Resultatet indikerer, at folk med tiden vænner sig deponiets nærhed.
Befolkningen kæmpede i 20 år mod placeringen af et »non-hazardous solid waste landfill«, og hovedparten af de interviewede var meget bekymrede for de mulige påvirkninger fra deponiet. 2½ år efter deponiet var taget i brug viste en ny »follow-up survey«, at signifikant færre var bekymrede for påvirkninger fra deponiet, og bekymringsgraden var mindre. Holdningen til deponiet ændrer sig, fra at deponiet er en trussel, til at det blot er en irritation.
35 Brisson I.E., 1997 Externalities in Solid Waste management: Values, Instruments and Control. Ser blandt andet på 11 husprisundersøgelser og 3 betingede værdisætnings-undersøgelser (alle amerikanske) af effekten af gener forbundet med at bo i nærheden af deponier. Ved hjælp af regressionsanalyse af resultater fra de gennemgåede værdisætningsstudier estimeres en betalingsvilje for afstand til affaldsdeponi.
Ved benefit-transfer af dette studies resultater bør man være opmærksom på, at estimatet er baseret på amerikanske undersøgelser.
Huspriseffekter kan måles op til 4 miles fra deponiet, og huspriseffekten viser en gennemsnitlig husprisstigning på 5-7% pr. miles afstand til deponiet. Studier, der fokuserer på kortere afstande, har fundet store husprisfald for huse, der ligger tæt på et deponi (21-30% inden for ¼-½ mile).
Et estimat for prisen på effekten af tabt herlighedsværdi svarende til et fald i husprisen på 12,8% for huse tæt på deponier faldende til en effekt på 0% ved en afstand på 3,4 miles fra deponiet.
36 CSERGE
et al., 1993
Externalities from Landfill and Incineration UK Estimerer værdier for luftforurening, forurening til jord og forurening til vand fra deponier i UK ved hjælp af andre studier.
Estimater for luftforurening baseres bl.a. på Fankhauser (1992 og 1993).
For estimater for forurening til jord og vand gælder: Impacts are valued by a clean-up cost approach.
Studiet er vanskeligt at bruge, fordi clean-up costs kun er »merely a surrogate for the actual externality or damage cost«.
Ideelt skulle »economic damage should be measured be willingness to pay or willingness to avoid damage or willingness to accept compensation for damage occurred.«
Omkostning i £/ kg (1993-priser) emission af:
CO2= 0,0011-0,0085
CH4= 0,031-0,1386
Leachate costs pr. tonne of waste landfilled:
New landfills= 0 £
Existing landfills= 0,45 £ (0-0,9 £)
37 ECON1995 Miljøkostnader knyttet til ulike typer avfall Affaldsdeponier i Norge. Estimerer eksterne omkostninger for deponier og affaldsforbrænding ved hjælp af en modificeret »impact pathway« tilgang.
CO2-pris svarer til den højeste CO2-skat i Norge, CH4 omregnes til CO2-ækvivalenter, VOC-omkostninger estimeres ved hjælp af avoidance cost, NOx – omkostninger estimeres ved hjælp af dose-response, for VC bruges estimater fra Tellus (1992).
Omkostninger for emissioner til vand og jord er estimeret ved hjælp af bl.a. kontrolomkostninger, en miljømæssig rangering af forureningsstofferne efter giftighed og en vurdering af stoffernes sundhedseffekt samt deres miljøpåvirkning.
Værdisætningsestimater NKR/kg emission til luft:
CO2= 0,36
CH4= 18,16
VOC= 11
VCl= 2100
NOx=49
Emission til vand (NKr/g):
Pb = 1400
Cd = 5100
Hg = 8300
Emission til jord (NKr/g):
Pb = 40
Cd = 12300
Hg = 300
38 EC, 1996 Cost-Benefit Analysis of the Different Municipal Solid Waste Management Systems: Objectives and Instruments for the Year 2000 EU-lande Benefit-transfer fra Fankhauser, der bruger temperaturpåvirkninger (global opvarmning). Værdisætningsestimater ECU/kg emission (1993)
CO2= 0,004
CH4= 0,086
N2O= 1,469
39 Miranda and Hale, 1997 Waste not, Want not: the Private and Social Costs of Waste-to-Energy Production Landfill sites in the US, impacts are valued by a marginal damage cost function based on to other sources (Josselyn, 1993 and SRI International, 1992) Estimater for eksternaliteter forbundet med deponier, tager højde for emissioner til jord og vand med hensyn til As, Cd, Cr, Cu, Ni, Pb og Hg. Der estimeres en marginal skadesfunktion på baggrund af dødelighed og sygelighed
Estimatet er vanskeligt at anvende, da det blot er et aggregeret tal pr. ton affald og ikke pr. emission.
Omkostninger ved udsivning fra deponier er estimeret til US$ 0,0-0,98 pr. ton deponeret affald.
Det var ikke muligt i studiet at finde estimater for æstetiske eksternaliteter.
40 Swallow, S.K., et al., 1992 Sitting Noxious Facilities: An Approach that Integrates Technical, Economic and Political Considerations Udvikling af procedure til brug ved placering af affaldsdeponi Bygger videre på resultaterne fra Opaluch et al., 1993. Der udvikles en tretrinsprocedure, hvor den betingede værdisætning afslører de samfundsmæssige præferencer, der bruges til at reducere listen af mulige placeringer til et minimum. Herefter afgøres den endelige placering ved hjælp af en auktion for at fastsætte den kompensation, der skal til for at sikre accept i lokalområdet.

 



Version 1.0 Maj 2005, © Miljøstyrelsen.