Evaluering af mulige tiltag til reduktion af landbrugets metanemissioner

Forord

Som følge af Kyoto-protokollen fra 1997 og den efterfølgende byrdefordelingsaftale i EU fra 1998 har Danmark en forpligtelse til i perioden 2008-2012 at reducere den gennemsnitlige årlige udledning af drivhusgasser (CO2, metan, lattergas samt visse industrigasser) med 21% i forhold til basisåret 1990. Det en del af målsætningen i Regeringens klimastrategi, at bidragene til den samlede danske reduktions-forpligtigelse af drivhusgasser fordeles på sektorerne på en afbalanceret måde. Inden for landbruget har især Vandmiljøplanerne bidraget til en betydelig reduktion af drivhusgasemissionerne. Der er imidlertid en række muligheder for yderligere at reducere emissionerne af drivhusgasser fra landbruget, og her har der hidtil kun været gennemført få tiltag men henblik på reduktion af metanemissioner fra landbruget. Disse emissioner stammer især fra fordøjelsesprocesser i husdyr (især kvæg, men også svin) og fra omsætning i gødningslagre. Disse forhold har været belyst i et udredningsprojekt i 2004 finansieret af Miljøstyrelsen.

I tillæg til dette har Danmarks Miljøundersøgelser foretaget en vurdering af effekter ved inddragelse af de emissionsbegrænsende tiltag i landbruget som forventes at kunne medtages i Kyoto-protokollens første forpligtigelsesperiode. Herunder er behovet for data og yderligere forskning vurderet.

Rapporten består af en samling selvstændige artikler på dansk og engelsk.

Arbejdet har været diskuteret i en arbejdsgruppe i forbindelse med evaluering af tiltag til reduktion af emissioner i de ikke-kvotebelagte sektorer. Gruppens medlemmer var Ulla Blatt Bendtsen, Lars Klem Nielsen, Camilla Damgaard & Trine Nielsen, Miljøstyrelsen, Lars Bach Jensen, Fødevareministeriet, Søren Tafdrup, Energistyrelsen, Peter Iversen og Kitt Bell Andersen, Skov og Naturstyrelsen, Jørgen E. Olesen, Danmarks JordbrugsForskning, Steen Gyldenkærne & Mette Hjorth Mikkelsen, Danmarks Miljøundersøgelser, Brian H. Jacobsen, Jens Abildtrup & Kurt Hjort-Gregersen, Fødevareøkonomisk Institut, og Lars Vesterdal, Skov og Landskab, KVL.

 



Version 1.0 Juli 2005, © Miljøstyrelsen.