Nitratreduktion i den umætttede zone

7 Fortsatte undersøgelser af nitratreduk-tion under umættede forhold

Det sparsomme datamateriale, der for indeværende er tilgængeligt for en vurdering af nitratreduktionen under umættede forhold har afstedkommet af der igangsættes såvel laboratorieundersøgelser som feltundersøgelser for derigennem at få etableret et begyndende datagrund for den fremtidige vurdering af reduktionspotentialet.

7.1 Laboratorieundersøgelser

I henhold til især de udenlandske undersøgelsesresultater, fremkommet ved såvel felt- som laboratoriestudier, er jordlagenes evne til at omsætte nitrat - denitrifikationens størrelse - tæt knyttet til specielt indholdet af letomsætteligt organisk stof. Dette indhold er almindeligvis lavere end det totale indhold af organisk bundet kulstof og bestemmes eksempelvis i en vandig ekstraktion eller en calciumchlorid-opløsning.

I laboratoriet undersøges et antal sedimentprøver fra såvel sand- som ler-lokaliteter med henblik på indhold af biotilgængeligt organisk stof, indhold af nitrat og totalt indhold af kvælstof og resultaterne bruges i en vurdering af potentialet for denitrifikation under umættede forhold.

7.2 Feltundersøgelser – sand og ler

I felten etableres udstyr i den umættede zone så det bliver muligt at foretage en samtidig monitering af jordens egenskaber (pH, redoxpotentiale og vandmætning) og jordvandets kemiske sammensætning (bl.a. indhold af nitrat, opløst organisk kulstof, opløst kvælstof og klorid). Målingerne foretages på to lokaliteter, heraf en på en lokalitet på sand og på en lokalitet på ler.

På baggrund af de opnåede resultater vurderes det om hvilke parametre der bedst vil kunne indgå i fremtidige undersøgelser af reduktionspotentialet under umættede forhold, herunder muligheden for at anvende redoxpotentiale målinger som indikator for biogeokemiske processer sedimenter.

 



Version 1.0 Juli 2005, © Miljøstyrelsen.