Rensning af Miljøfremmede stoffer i vandværksfiltre

7 Konklusioner

Der er gennem projektet opbygget et transportabelt pilotvandværk bestående af to filtre, det ene med kvartssand og det andet med Filtralite®, der er ekspanderet ler med stor indre porøsitet. Der er udviklet et program ved hjælp af programsystemet LabView, der muliggør automatisk monitering og kontrol af anlæggets funktioner. Programmet er opbygget fleksibelt, så anlægget kan drives automatisk, semi-automatisk og manuelt. Brugeren kan let ændre driftsstrategi og overvåge driftsresultaterne. Anlægget kan også overvåges via Internettet.

Til karakterisering af filtermaterialerne er der udført sporstofforsøg og filtermaterialernes hydrauliske karakteristika er bestemt på basis af hydrauliske modeller for hvert af filtermaterialerne. Modellerne er udviklet ved hjælp af simuleringsprogrammet AQUASIM. Filtralite besidder en meget stor porøsitet i forhold til kvartssandet, ca. 0,8 vs. 0,4, hvilket ikke mindst skyldes den store indre porøsitet i Filtralite-materialet (fremstillet af ekspanderet ler). Forskellen i porøsitet afspejler sig i totalt forskellige sporstofkurver. Det forventes at der i Filtralite-materialet derfor nemmere fastholdes biomasse.

Der er udført driftstest med elektrodemålinger, hvorunder det er vist, at fordelingen af kemikalier til de to filtre er ensartet. Driftstesten har endvidere vist, at den sekventielle elektrodemåling af indløb og udløb fra de to filtre (multiplexing) fungerer som planlagt.

Samlet vurderes anlægget klar til brug på et vandværk efter begrænsede justeringer af anlægsopbygningen, herunder pumpevalg, der skal sikre mere stabil drift.

 



Version 1.0 Oktober 2005, © Miljøstyrelsen.