Rensning af Miljøfremmede stoffer i vandværksfiltre

Sammenfatning

For at løse problemer omkring vandbehandling er der ofte behov for at kunne udføre forsøg under kontrollerede forhold og med tilsætning af stoffer, der ikke er acceptable at tilsætte under praktisk vandværksdrift. Dette gælder forsøg med tilsætning af miljøfremmede stoffer og uønskede naturstoffer, f.eks. benzinstoffer, pesticider og arsen. Formålet med dette projekt har været at opbygge et højt automatiseret pilot-vandværk, der egner sig til at stå på et vandværk i en længere periode og blive drevet med et minimum af overvågning. Det opbyggede pilot-vandværk kan i en senere fase blive anvendt til detailundersøgelser af fjernelsen af miljøfremmede stoffer og uønskede naturstoffer.

Der er i projektet opbygget et pilotanlæg bestående af to filtre, hvor filtermaterialet i det ene filter består af kvartssand og filtermaterialet i det andet filter består af Filtralite®, der er et ekspanderet lermateriale. Anlægget er overvåget og automatisk styret v.h.a. programmet LabView. Moniteringen og styringen er udformet meget fleksibelt således, at driften kan køres automatisk, semi-automatisk eller manuelt. Det er let for brugeren at ændre driftsformer og følge med i driftsresultaterne. Driften kan tillige overvåges via Internettet.

Denne rapport beskriver konstruktionen af pilot-anlægget og funktionen af moniterings- og kontrolsystemet baseret på LabView. Egenskaberne af filtermaterialerne er beskrevet på basis af tracerforsøg og modellering af de hydrauliske forhold ved hjælp af simuleringsprogrammet AQUASIM. Funktionen af moniteringssystemet er illustreret gennem målinger af temperatur, ledningsevne og iltkoncentration.

 



Version 1.0 Oktober 2005, © Miljøstyrelsen.