Afslutning af ådalstypologi

2 Geologisk profil

2.1 Indledning

Dette kapitel omfatter aktivitet 1, der består af afprøvning af et GIS værktøj til konstruktion af geologiske profiler, der sammenkobler horisontale geologiske data fra jordartskortet med vertikale geologiske data fra Jupiter databasen. Værktøjet anvendes i forbindelse med klassificering af Ådalstyper.

Størrelsesordenen af grundvandstilstrømningen til Ådalsmagasinet bestemmes hovedsageligt af den Tilgrænsende Hydrogeologiske Enheds hydrauliske egenskaber. Den hydrauliske ledningsevne anvendes derfor til at skelne mellem høj- og lavpermeable Tilgrænsende Hydrogeologiske Enheder. Er ledningsevnen høj, består den af et grundvandsmagasin. Er ledningsevnen lav, består den af et dæklag, der eventuelt overlejrer et grundvandsmagasin.

De geometriske forhold for de Tilgrænsende Hydrogeologiske Enheder og Ådalsmagasinet er ligeledes bestemmende for tilstrømningens størrelse og variation. Grundvandsmagasinets tykkelse (mægtighed) og udbredelse er således afgørende for størrelsen og stabiliteten af tilstrømningen (Dahl, 1995; Dahl et al., 2004; Vidon og Hill, 2004). Der skelnes mellem lokale magasiner, der har en varierende udstrømning gennem året og tørrer ud om sommeren, og regionale magasiner, der har en stabil udstrømning gennem året. Et eventuelt dæklags tykkelse samt Ådalsmagasinets tykkelse har også indflydelse på tilstrømningens størrelse.

Oplandets, ådalsskræntens og ådalens geomorfologi, udtrykt ved landskabs-elementernes udstrækning og relief (højdeforskel) kan også have betydning for tilstrømningens størrelse.

Grundvandsmagasinets placering (overfladenært eller dybere), der har sammen-hæng med redoxforholdene i magasinet (oxideret eller reduceret), har betydning for kvaliteten af grundvandstilstrømningen til ådalen. Der skelnes mellem overfladenære magasiner, der kan være oxiderede, hvorfor tilstrømningen herfra kan være er nitratholdig, og dybereliggende, reducerede magasiner, hvorfra tilstrømningen er nitratfri.

De geologiske profiler anvendes til at karakterisere disse forhold langs ådalen.

2.2 Valg af værktøjet GeoStudio

Som støtte til at kunne opbygge en detaljeret geologisk model omkring ådalen skal der konstrueres vertikale profiler passende steder på tværs af åløbet med udgangspunkt i tilgængelige geologiske oplysninger. Der findes flere forskellige programmer, der kan konstruere sådanne profiler. Til den specielle anvendelse, som dette projekt anbefaler, er der dog en yderligere facilitet som er nyttig. Nemlig muligheden for at afbilde en horisontal opdeling af terrænoverfladen (i dette tilfælde et jordartskort) på de vertikale profiler (se nedenfor hvordan dette fungerer i praksis), således at jordartkortet informationer kan kobles med boringernes.

I dette projekt er det valgt at fokusere på programpakken GeoStudio, som netop er under udvikling af DHI og Watertech i fællesskab – igangsat og financieret af en lang række amter. Det må derfor formodes at blive et udbredt værktøj ved de myndigheder, der skal arbejde med GOI typologien. Navnet ”GeoStudio” vil i den endelige version blive erstattet af ”MIKE Geomodel” på grund af et et opstået navnesammenfald. I denne rapport vil dog navnet GeoStudio fortsat blive anvendt.

2.3 GeoStudios opbygning

GeoStudio er opbygget som en udvidelse til GIS-programmet ArcMap, som er en del af ArcGIS-pakken fra ESRI. Ved afprøvningen i det herværende projekt er anvendt en ikke helt færdigudvikliet version fra juli 2004, som ikke er helt stabil - og ikke anbefales til reelt brug af udviklerne. På grund af GeoStudio-projektets forsinkelse har der ikke været andre versioner til rådighed. Det har dog ikke skabt uoverstigelige problemer, men der skal tages forbehold for, at programmet i sin endelige version fungerer en smule anderledes end her beskrevet.

Udover at kunne konstruere profiler ud fra boringsoplysninger (f.eks.. fra GEUS's PCJupiter-database) kan GeoStudio anvendes til tolkning af sammenhørende lag og konstruktion af lagoverflader, der evt. kan eksporteres til modelberegnings-programmer. Det er dog kun selve proceduren for opbygning af profilerne, der er omtalt her.

En facilitet i GeoStudio, som er anset for at være særlig vigtig i GOI typologi sammenhæng, er muligheden for at afbilde terrændækkende overfladetemaer på det vertikale profil. Denne facillitet benyttes her til at vise jordartsoplysninger (GEUS's digitale jordartskort i 1:25.000) fra profilliniens skæring af terrænnet som en farvet bjælke over boringsprofilet. Desuden kan det eller de punkter, hvor profilet skærer et vandløb afbildes på profilet.

2.4 Konstruktion af geologiske profiler

Nedenfor følger en forholdsvist detaljeret beskrivelse af proceduren i ArcMap/GeoStudio for udtegningen af disse profiler. Proceduren omfatter 21 trin (trin A til U). De udtegnede profiler med tilhørende horisontalt kort danner udgangspunkt for en geologisk tolkning af området. Denne tolkning kan i princippet også udføres i GeoStudio, men er i projektet udført i hånden.

  1. Man skal have adgang (og licens) til ArcMap. En ArcView-licens er tilstrækkelig (ArcEditor og ArcInfo ikke nødvendig). ArcMap udvidelsen Spatial Analyst er ikke nødvendig til den del af GeoStudio-funktionaliteten, der udnyttes i denne sammenhæng. Geostudio skal desuden være installeret.
     
  2. Topografiske baggrundskort skal være tilgængelige. Til det aktuelle formål er det desuden vigtigt at have adgang til GEUS's digitale jordartskort i 1:25.000, et vandløbskort og en digital højdemodel. Højdekurver som vektorer er også velegnede til de horisontale kort.
     
  3. Som boringsdata anvendes en PC-Jupiter database på MS Access-format. Hvis man allerede har de nødvendige data, men i DBF-format, kan disse importeres ind i en Access-database.
     
  4. GeoStudio startes – og det indebærer at ArcMap også startes.
     
  5. Der kan vælges at åbne et eksisterende GeoStudio-projekt eller at oprette et nyt. Første gang skal det selvfølgelig være det sidste der vælges (figur 2.1).

    Figur 2.1. Fremstilling af profiler med GeoStudio (Trin E)

    Figur 2.1. Fremstilling af profiler med GeoStudio (Trin E)
     
  6. Dialogboksen “Create project” skal nu udfyldes (figur 2.2).

    Figur 2.2. Fremstilling af profiler med GeoStudio (Trin F)

    Figur 2.2. Fremstilling af profiler med GeoStudio (Trin F)

    Giv et navn til projektet og dan de 2 GeoStudio-databaser. Læg mærke til, at disse databaser er 2 nye tomme databaser, hvori GeoStudio gemmer data, opsætning og profiler. Det er først i et senere trin, at der skal henvises til den eksisterende PC-Jupiter database. Default værdierne for profiloverhøjning, søjlebredde og båndbredde er muligvis passende, men kan dog ændres efterfølgende. Hvert enkelt profil kan også have sine egne parametre, men det er næppe en god ide når profilerne skal sammenlignes.
     
  7. Create project-dialogboksen har også en knap for ”Background maps”. Man kan definere dem her, men også supplere med andre senere (figur 2.3).

    Figur 2.3. Fremstilling af profiler med GeoStudio (Trin G)

    Figur 2.3. Fremstilling af profiler med GeoStudio (Trin G)

    Selv om der her kan tilføjes forskellige grids, er det først i et senere trin at selve den digitale højdemodel tilføjes til projektet. Der er mange muligheder for korttyper, men her skal kun omtales ”Add features”, som dækker vektor-temaer i shape-filer eller geodatabase. Når et sådant tilføjes er der mulighed for at specificere, at det pågældende tema også skal visualiseres på de vertikale profiler. Herved vil profilets skæring med et linietema blive markeret med et punkt, mens profilets skæring gennem et polygon-tema vises som en ”bjælke” bestående af lige så mange liniestykker, som der skæres polygoner undervejs. Denne facilitet er velegnet til at benytte til vandløbstemaet og jordartskortet. Der skal angives et ”field for annotation”, dvs. den attribut fra det aktuelle tema, der knyttes til ”skærings-temaet”. For vandløbstemaet kunne dette felt være et evt. vandløbs-navn – for jordartskortet skal det være feltet 'tsym' (figur 2.4).

    Figur 2.4. Fremstilling af profiler med GeoStudio (Trin G)

    Figur 2.4. Fremstilling af profiler med GeoStudio (Trin G)
     
  8. Dermed er det indledende ”Create project”-trin overstået og ArcMap kan herefter se ud som på figur 2.5.

    Klik her for at se Figur 2.5

    Figur 2.5. Fremstilling af profiler med GeoStudio (Trin H)

    Baggrundstemaerne vises, men ikke nødvendigvis med den rigtige legende, label-opsætning m.v. Oversigten til venstre (Table of contents, TOC) er opbygget efter en GeoStudio-standard, men mange af de refererede temaer vil på dette tidspunkt af processen være tomme.

    Klik her for at se Figur 2.6

    Figur 2.6. GeoStudios værktøjsbjælke (tool bar).

    GeoStudios værktøjsbjælke (figur 2.6) bør være synlig (det er angivet som en del af installationsproceduren at gøre den synlig som standard, men hvis det er glippet, kan den altid fås frem f.eks.. ved at vælge menu View -> Toolbars og herefter sætte hak ved GeoStudio).
     
  9. De følgende trin er angivet på GeoStudios værktøjsbjælke, idet man bevæger sig fra ”Project area” til højre gennem ”Import data” og ”Topografi” til ”Definer profiler”. De øvrige trin til højre bliver ikke anvendt i dette projekt.
     
  10. Næste trin er definition af projektområde (figur 2.7).

    Figur 2.7. Fremstilling af profiler med GeoStudio (Trin I)

    Figur 2.7. Fremstilling af profiler med GeoStudio (Trin I)

    Dette gøres enklest ved at vælge ”Mark area at map” og derefter tegne et rektangel omkring det ønskede område. Dette tema kan herefter gøres ikke-synligt i TOC'en.
     
  11. Nu kommer tidspunktet hvor boringsdata skal indlæses (figur 2.8).

    Figur 2.8. Indlæsning af en ekstern datakilde til GeoStudio’s database (Trin K) Figur 2.8. Indlæsning af en ekstern datakilde til GeoStudio’s database (Trin K)

    Klik her for at se Figur 2.9

    Figur 2.9. Fremstilling af profiler med GeoStudio (Trin K)

    Data skal indlæses fra en ekstern datakilde ind i GeoStudios egen database (der blev oprettet i trin F). Vælg ”Microsoft Access MDB-fil” som ”Data source type” og vælg den specifikke MDB-fil ved at trykke på ”Choose connection”. ”PC Jupiter Well Database” skal være valgt som ”Format of data to import”. Ved tryk på ”Import” foregår selve dataoverførslen. Herefter vil der optræde et underpunkt til ”Wells” i TOC'en med de importerede boringer (figur 2.9).
     
  12. Topografien kan indlæses nu. En meget enkel dialogboks udfyldes med navnet på det grid, der indeholder den digitale terrænmodel (figur 2.10).

    Figur 2.10. Indlæsning af topografi (Trin L)

    Figur 2.10. Indlæsning af topografi (Trin L)
     
  13. Det vil nu være et passende tidspunkt at finpudse symboliseringen af det horisontale kort. Dette gøres ved hjælp af ArcMaps generelle værktøjer til dette. En lag-fil (.lyr) med de standardiserede jordartsfarver kan rekvireres hos GEUS. Kortet kan herefter se ud som på figur 2.11. Gem eventuelt også hele projektet på dette tidspunkt (ctrl-S).

    Klik her for at se Figur 2.11

    Figur 2.11. Symbolisering af det horisontale kort ved hjælp af ArcMaps generelle værktøj (Trin M)
     
  14. Så er det tid til at definere profilerne. GeoStudio opererer med et hieraki bestående af ”Profile Groups” og de enkelte profiler. Alle profiler i samme profile-group deler de 3 egenskaber, der er nævnt i trin F. Der er næppe grund til at arbejde med mere end én profile group i dette projekt. Dialogboksen i figur 2.12 vises.

    Figur 2.12. Definition af profiler i GeoStudio (trin N)

    Figur 2.12. Definition af profiler i GeoStudio (trin N)
     
  15. Vælg knappen ”Create and digitize a new profile”. Herefter dukker en ny dialogboks op (figur 2.13), som udfyldes med passende navne hvorefter der trykkes på ”Start digitization”. På det horisontale kort konstrueres nu en linie med museklik – dobbeltklik afslutter. Hvis man har valgt det vil cursoren snappe til boringspunkterne.



    Figur 2.13. Fremstilling af profiler med GeoStudio (Trin O)

    Klik her for at se Figur 2.14

    Figur 2.14 Konstruktion af vertikalt profil.
     
  16. Kortet skifter nu til det konstruerede vertikale profil (figur 2.14).

    I TOC'en ses nu foruden den ”gamle” data frame med navnet ”Horisontal View” en ny med samme navn som det nye profil f.eks.. ”Profile_1”. Kun én data frame er aktiv ad gangen, og kun den aktive vises på skærmen, når man har valgt ”Data View”, som er standard ved start. Aktivering af data frames kan foretages enten ved den almindelige ArcMap-metode (højreklik på data frame navn og vælg ”Activate” – eller ved de knapper, der er anbragt i GeoStudios værktøjsbjælke (se figur 2.6).
     
  17. Signaturerne (farverne) for de forskellige bjergarter i profilerne kan redigeres. Tryk på ”Edit soil type symbols” i den dialogboks, der definerer profiler (figur 2.12) og der kommer et tabelvindue nederst på skærmen. I dette kan farve-værdierne (RGB) for de enkelte symboler rettes, hvorefter knappen ”Update profiles” vil opdatere profilerne med de nye farver. Standardfarver for jordarterne kan rekvireres på GEUS.
     
  18. På profilerne vil der øverst være vist de ”skærings-temaer”, der er omtalt i trin G. Der vil sandsynligvis være behov for at ændre på deres symbolisering. Hvis man har valgt at vise en jordartsbjælke vil man med fordel kunne sætte stregtykkelsen for dette linie-tema højt – f.eks.. 6 pixels. Ydermere skal farven på de enkelte liniesegmenter gerne svare til jordartskortets farver. Dette er en lidt kompliceret proces, som her gennemgås i detaljer
    1. Jordartsbjælken gemmer sig under punktet ”Background layer intersections” i TOC'en for det aktuelle profil. I denne gruppe er der to layers, et for henholdsvis linier og punkter. ”Background maps line intersection” er jordartsbjælken – omdøb eventuelt til dette.
       
    2. Dobbeltklik på navnet bringer ”Layer properties”-dialogboksen frem. Vælg ”Symbology”-fanen. Symboliserings-metoden er angivet til venstre og er sandsynligvis allerede ”Ca.tegories”/”Unique values”, men det styrende felt (”Value field”) skal ændres fra ”DataSourceType” til ”Name”. Tryk herefter på ”Add all values” og fjern hakket ved ”<all other values>”
       
    3. Højreklik på en tilfældig af symbol-linierne og vælg ”Properties for all symbols” – vi vil nemlig sætte den høje linietykkelse for alle symbolerne. Det er nødvendigt at ændre linietypen for at sikre at farvelægningen af de enkelte liniesegmenter skifter ved en lodret linie og ikke ved en halvcirkel (dette bliver nemlig særlig tydeligt ved tykke linier). I ”Symbol Selector”-dialogboksen vælges ”Properties” og i den næste dialogboks ændres ”Type” fra ”Simple Line Symbol” til ”Ca.rtographic Line Symbol”, og ”Width” sættes til f.eks.. 6. Kontrollér at ”Line Ca.ps” er sat til ”Butt” – det er dette, der styrer linie-endernes form.
       
    4. Med to gange ”OK” er man tilbage til ”Layer Properties”/”Symbology” – og nu kan farverne for de enkelt jordarter defineres. Enten ved at vælge et passende ”Color Scheme” (når alle signaturer er markeret) – eller ved at benytte de samme farver som i det horisontale jordartskort. Desværre kan dettes farver ikke umiddelbart importeres, da der er tale om forskellige geometri-typer.
       
    5. Disse noget komplicerede trin kan forenkles ved at rekvirere en lag-fil (.lyr) til jordartsbjælken fra GEUS. Via ”import”-knappen på ”Layer Properties”/”Symbology” kan den bringes i anvendelse.
       
    Figur 2.15. Fremstilling af profiler med GeoStudio (trin R)

    Figur 2.15. Fremstilling af profiler med GeoStudio (trin R)
     
  19. Samtidigt med at det vertikale profil dannes, sker der også ændringer med det horisontale kort. Den digitaliserede profillinie vises – en pil angiver digitaliseringsretningen og en label viser navnet. Linien er nu gemt i GeoStudios geodatabase som et lag. Desuden er der genereret et polygon-lag, som angiver båndbredden for profilet. Disse 2 nye temaer optræder i TOC'en til det horisontale view under navne ”Profiles” og ”Profile buffers”. Symboliseringen kan ændres efter behov (figur 2.16).

Figur 2.16. Fremstilling af profiler med GeoStudio (Trin S)

Figur 2.16. Fremstilling af profiler med GeoStudio (Trin S)

  1. Det vil ofte være praktisk at kunne fremstille et kort hvorpå både det vertikale profil og et passende udsnit af det horisontale kort ses på samme stykke papir. En sådant kort kan komponeres i ArcMaps Layout View, som der kan skiftes til bl.a. via en knap på GeoStudios værktøjsbjælke (nr 2 fra venstre). Det ligger uden for denne vejlednings rammer at beskrive proceduren i dette, da der er tale om generel ArcMap-funktionalitet.
     
  2. Efter fremstillingen af kort med profiler og eventuelt horisontale kort er arbejdet i ArcMap-regi til dette projekt afsluttet.

2.5 Tolkning af geologisk profil

Betegnelsen ”profil” er benyttet i det ovenstående, fordi GeoStudio anvender den term. I projektet er der optegnet sådanne profiler for ni udvalgte placeringer langs Sallinge Å og Odense Å. Disse betegnes ”transsekter” i det følgende.

Et eksempel på en færdigprocesseret geologisk profil-figur er vist i figur 2.17.

Der er i den afprøvede version af GeoStudio tilsyneladende ikke en facilitet til udtegning af en lodret akse, i hvilken der tages hensyn til den valgte vertikale overhøjning. Det burde der være. Det har derfor været nødvendigt manuelt at optegne aksen.

Figur 2.17. Eksempel fra transsekt T1 på færdigprocesseret profil-figur (før tolkning)

Figur 2.17. Eksempel fra transsekt T1 på færdigprocesseret profil-figur (før tolkning)

Hydrogeologisk tolkning

Ved tolkningen, som udføres af en hydrogeolog, trækkes linier, der forbinder sandsynlige sammenhørende afsnit i boringerne. Da profilet skal danne baggrund for en hydrogeologisk tolkning lægges der primært vægt på sedimenternes hydrauliske egenskaber, således at lag med henholdsvis høj og lav hydraulisk ledningsevne samles. Jordartsbjælken over profilet er et væsentligt supplement til boringsoplysningerne, idet informationerne herfra anvendes til at tolke lagenes eventuelle kontakt med terrænoverfladen. Denne oplysning er vigtig, da kontakt med jordoverfladen indikerer mulighed for oxiderende forhold i et overfladenært grundvandsmagasin. Efter tolkning ser den samme figur ud som vist i figur 2.18.

Klassikation af Ådalstyper

Det tolkede profil danner, sammen med oplysning om specifik baseflow i det tilhørende vandløb (se kapitel 3) grundlag for en klassificering af Ådalstyper ifølge metoder beskrevet i Dahl et al. (2004).

Er ådalen tilgrænset af et lavpermeabelt dæklag (ofte bestående af leret moræne) skelnes mellem Ådalstype 1 og 2 på grundlag af dæklagets tykkelse. I Dahl et al. (2004) er det angivet, at en tykkelse på mere end 10 - 15 m medfører at dæklaget forhindrer grundvandstilstrømning til ådalen, hvorved ådalen klassificeres som Ådalstype 1. Er tykkelsen af dæklaget derimod mindre end 10 - 15 m klassificeres ådalen som en Ådalstype 2.

Er ådalen tilgrænset af et højpermeabelt grundvandsmagasin, danner magasinets horisontale udbredelse basis for en skelnen mellem henholdsvis Ådalstype 3 og Ådalstype 4. Har grundvandsmagasinet en lille udbredelse klassificeres ådalen som Ådalstype 3, mens den klassificeres som Ådalstype 4, når udbredelsen er stor. Udbredelsen af overfladenære magasiner kvantificeres som afstanden fra vandløbet til det nærmeste topografiske vandskel. I lerede morænelandskaber ser det ud til, at udbredelsen ligger i intervallet 200 – 1100 m (se kapitel 4). Udbredelsen af dybereliggende regionale grundvandsmagasiner kvantificeres udfra ækvipotentialkurvekort som afstanden fra vandløbet til grundvandsskellet for det pågældende magasin (se eksempel i figur 9.12 i Dahl et al. (2004). Tykkelsen af det tilgrænsende grundvandsmagasin kan endvidere kvantificeres udfra de tolkede profiler (se figur 2.18).

Klassifikation af Strømningsvariant

På grundlag af det optegnede topografiske profil kan oplandets, ådalsskræntens og ådalens geomorfologiske karakteristika kvantificeres. Herved forstås landskabs-elementernes horisontale udstrækning og højdeforskel (relief). Disse informationer anvendes, sammen med ovenstående hydrauliske og geometriske informationer for de tilgrænsende hydrogeolgiske enheder til estimering af strømningsfordelingen i ådalen til brug for klassificering af Strømningsvariant (se kapitel 4).

Den væsentligste parameter for estimering af strømningsfordelingen i ådalen er dog den hydrauliske ledningsevne for Ådalsmagasinet som helhed (se kapitel 4). Det ses af profilet, at boringerne ikke indeholder brugbar information om den geologiske opbygning af Ådalsmagasinet. Jordartsbjælken giver information om jordarten i en meters dybde, men denne information har imidlertid heller ikke en tilstrækkelig fin opløsning (i dybden) til at ledningsevnen for Ådalsmagasinet som helhed kan vurderes med en tilstrækkelig stor nøjagtighed. Ledningsevnen skal kunne vurderes indenfor mindst en dekades nøjagtighed (se kapitel 4). Det er derfor nødvendigt at udføre en detaljeret geologisk beskrivelse af Ådalsmagasinets opbygning. I kapitel 4 er en profilbeskrivelsesnøgle til brug for håndboringer beskrevet.

Figur 2.18. Eksempel fra transsekt T1 på færdigprocesseret profil-figur (efter tolkning)

Figur 2.18. Eksempel fra transsekt T1 på færdigprocesseret profil-figur (efter tolkning)

Eksempel ved transsekt T1

I eksemplet givet i figur 2.18 ses i profilets venstre side den del af profilet, der er arbejdet med i projektet. Ådalen tilgrænses her af et overfladenært grundvands-magasin Xny med en lille udbredelse (ca. 850 m). Magasinets tykkelse er ca. 5 m. Mellem magasin Xny og magasin 6 ligger et dæklag på 15 – 20 meters tykkelse, hvilket indikerer, at der ikke finder grundvandstilstrømning sted af betydning til ådalen fra magasin 6. Det vurderes således, at grundvandstilstrømningen til ådalen udelukkende stammer fra magasin Xny. Ådalen klassificeres således som en Ådalstype 3.

Magasin Xny har ikke kontakt med terrænoverfladen i oplandet, hvor grundvands-dannelsen finder sted. Da magasinet dækkes af op til 20 m leret moræne, vurderes grundvandstilstrømningen til ådalen i dette tilfælde at være nitratfri, da det må antages, at grundvandet har passeret redoxgrænsen, inden det når magasinet.

I en meters dybde i Ådalsmagasinet findes ferskvandssand (FS) (måske er det i virkeligheden diluvialt sand DS), ferskvandsgytje (FP) og diluvialt sand (DS). Det tyder på, at Ådalsmagasinet ikke har særlig stor dybde i dette tilfælde, således at det er magasin Xny 's sedimenter der træffes højt beliggende i ådalen.

Den horisontale udbredelse af opland, ådalsskrænt og ådal er henholdsvis ca.

500 m, 10 m og 350 m. De tilsvarende højdeforskelle (relief) er henholdsvis 11 m, 11 m og 2,5 m.

2.6 Datagrundlag

Desværre er der ikke så mange boringer tæt ved vandløb, og det betyder at der ikke er frit valg med hensyn til placering af transsekter. Frem for at placere dem på de mest optimale steder set udfra den geologiske opbygning omkring ådalen, vil det ofte være eksistensen af boringer, der bestemmer placeringen. I nedenstående figur er vist placeringen af boringer, der er mindre end 150 m fra Sallinge Å og Odense Å (fra tilløbet af Sallinge Å). Den viste strækning er på ca. 70 km, og der er ialt 125 boringer inden for de 150 m, og de er, som det fremgår af figur 2.19, alt andet end jævnt fordelt.

Figur 2.19. Placeringen af boringer i en afstand på mindre end 150 m fra Sallinge Å og Odense Å

Figur 2.19. Placeringen af boringer i en afstand på mindre end 150 m fra Sallinge Å og Odense Å

Der er foretaget en landsdækkende analyse af forekomsten af boringer i nærheden af vandløb. Som vandløb er her valgt de strækninger fra TOP10DK's vandløbstema, der er kategoriseret som ”bæk, å eller kanal med en bredde større end 2.5 m”. Disse har en samlet længde på 17.354 km. Som boringer er valgt alle boringer fra GEUS's Jupiter-database, hvortil der er knyttet en prøvebeskrivelse. Dem er der 170.000 af på landsplan. Antallet af boringer i forskellige maksimum afstande fra nærmeste vandløb fremgår af tabel 2.1.

Tabel 2.1.Landsdækkende forekomst af boringer i nærheden af vandløb (fra Jupiter databasen)

Max afstand
fra vandløb
(m)
Antal
boringer
Gennemsnitligt
antal boringer
pr. km
500 49.765 2,9
300 30.150 1,7
150 15.676 0,9
50 6.589 0,4

Når man betænker, at der skal mindst tre boringer (og meget gerne flere) til at konstruere et brugbart profil, ses det af tabellen, at der meget nemt kan opstå mangel på egnede profilplaceringer. Boringernes og vandløbets placering er sat også relateret til landskabstypen, som den fremgår af et ældre landskabskort fra Dansk JordbrugsForskning i Foulum (www.agrsci.dk). Det vil sige, at såvel boringer som vandløbsstrækninger har fået tildelt en landskabskode. Antallet af boringer i den enkelte landskabstype er sammenlignet med den samlede vandløbs-strækning inden for den samme landskabstype. Resultatet er vist i tabel 2.2, der dog kun omfatter de vigtigste landskabstyper (hvori 91 % af vandløbslængden er placeret).

Tabel 2.2. Antal boringer fordelt på landskabstype vægtet i forhold til vandløbsstrækning

Landskabstype Samlet
vandløbs-
længde
(km)
Længde i
% af alle
vandløb
Antal
boringer
max 150 m
fra vandløb
Gennem-
snitligt
antal
boringer
pr km
Antal
boringer
max 50 m
fra vandløb
Gennem-
snitligt
antal
boringer
pr km
Hedeslette 4.034 23,3 3.590 0,9 1.229 0,3
Yngre morænelandskaber 3.713 21,5 4.399 1,2 2.002 0,5
Litorina eller yngre 2.849 16,5 2.086 0,7 960 0,3
Bakkeø 1.386 8,0 1.345 1,0 407 0,3
Marsk 1.147 6,6 378 0,3 185 0,2
Tunneldal 1.008 5,8 1.263 1,3 637 0,6
Tørlagt inddæmmet areal 842 4,9 300 0,4 140 0,2
Markant dødislandskab 463 2,7 443 1,0 193 0,4
Yoldia Aflejringer 362 2,1 376 1,0 163 0,4

Det fremgår af tabel 2.2, at vandløbsstrækninger i tunneldale og yngre moræne-aflejringer er bedst dækket med boringer, mens marsk og inddæmmede arealer (forventeligt) er dårligst dækket.

Det vil i visse områder være muligt at kompensere for den dårlige boringsdækning ved at inddrage resultater fra geofysiske undersøgelser. Disse kan eventuelt hentes fra GEUS's Gerda-database eller fra en lokal database. GeoStudio er forberedt til også at håndtere disse datatyper.

 



Version 1.0 September 2005, © Miljøstyrelsen.