Poreluftprojekt - Styrende parametre for tidslige variationer af indholdet af klorerede opløsningsmidler i sand- og lerjorde - Hovedrapport

2 Projektets baggrund

Flere undersøgelser udført af offentlige myndigheder og private virksomheder har vist en meget stor variation i indholdet af klorerede opløsningsmidler i poreluften, i poreluft under bygninger med betongulv og i indeklimaet. Ofte er variationerne flere størrelsesordener, og ydermere er resultaterne ofte svære at reproducere. Dette gav anledning til tvivl omkring resultaternes troværdighed, ligesom entydige tolkninger f.eks. i relation til en risiko for mennesker og miljø blev væsentlig kompliceret.

I en årrække var det den almindelige opfattelse, at disse væsentlige variationer skyldtes fejl ved prøvetagning, analysefejl eller særlige ekstreme meteorologiske forhold. Efterhånden som vidensniveauet er øget, står det klart, at selv variationer på op til 2-4 størrelsesordener er normale og ikke skyldes fejl.

Årsager til koncentrationsvariationerne er bl.a.

  • Geologiske og hydrogeologiske forhold, som bl.a. er medvirkende årsag til arealmæssige variationer på op til 6 størrelsesordener som følge af forskellige udbredelsesmuligheder i givne retninger.
  • Prøvetagningsteknik, herunder bl.a. udtagningsmetode, flow, måletid og eventuelle fejl eller uhensigtsmæssigheder ved prøvetagningen.
  • Meteorologiske forhold såsom atmosfæriske trykforhold, nedbør, vind, temperatur mm.

Der anvendes i Danmark væsentlige summer årligt til såvel kortids- som langtidsmålinger i poreluft og indeklima. Da der træffes store økonomiske, miljø- og sundhedsmæssige beslutninger på basis af disse resultater, er der behov for at få vurderet, i hvilket omfang målingerne er retvisende.

Disse forhold var medvirkende til, at Fyns Amt i samarbejde med Miljøstyrelsen og AVJ udbød et poreluftsprojekt i marts 2003 omfattende en lang række af undersøgelser med henblik på at opnå en bedre forståelse af de naturlige variationer.

COWI fik til opgave at gennemføre undersøgelserne i samarbejde med Eurofins Danmark A/S. Nærværende projekt beskriver resultatet af disse undersøgelser.

 



Version 1.0 Juni 2006, © Miljøstyrelsen.