Vurdering af DHA i selvbrunende produkter der sprayes på i kabiner

Sammenfatning og konklusioner

Selvbrunerprodukter indeholdende dihydroxyacetone (DHA) som farvende stof har eksisteret i mange år. Siden 1999 har der eksisteret spraykabiner, hvor selvbrunerprodukter bliver sprayet på kundens krop mere eller mindre automatisk. Risikoen ved eksponering for DHA via indånding og kontakt med øjne og slimhinder er dårligt undersøgt.

Dansk Toksikologi Center (DTC, enhed af DHI – Institut for Vand og Miljø) har efter aftale med Miljøstyrelsen gennemgået et antal repræsentative selvbrunerprodukter og teknikker på markedet med henblik på at få viden om eksponering og den eventuelt sundhedsmæssige risiko ved indånding samt ved kontakt med øjne og slimhinder.

Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) har foretaget målinger, og DTC har vurderet eksponeringen af kunder i forbindelse med behandling i tre typer kabiner:

  1. Manuel turbinespray er den teknik, hvor en operatør manuelt påfører selvbrunerprodukter med en håndbetjent sprøjtepistol.
  2. 3. generations kabine er helt lukket med automatisk påføring af selvbrunerprodukt fra fikserede dysser.
  3. 4. generations kabine er åben og automatisk. Selvbrunerproduktet lades elektronisk, før det sprøjtes på kunden.

Alle eksponeringsvurderinger er baseret på realistiske worst-case beregninger. Det fremgår af resultatet, at personalet i saloner er mere eksponeret for DHA og selvbrunerprodukter, end kunderne er. Det fremgår også af beregningerne, at eksponering af øjne og slimhinder udgør en større kvantitativ belastning end eksponering via indånding. På grund af mangel på data i form af NOAEL, LOAEL, etc. er det ikke muligt at forholde sig yderligere til eksponeringens størrelse, og dermed ikke muligt at lave en risikovurdering for DHA.

På baggrund af den her udførte undersøgelse samt den eksisterende viden om stoffet DHA er der ikke grund til at antage, at anvendelse af selvbrunerprodukter i spraykabiner udgør en sundhedsmæssig risiko for forbrugere og professionelle brugere. På baggrund af den begrænsede viden om DHA's sundhedseffekter anbefales dog følgende forholdsregler, indtil yderligere dokumentation er tilvejebragt:

  • Selvbrunerprodukter bør ikke indåndes eller komme i kontakt med slimhinder.
  • Personer med astma, sensitiv hud og sår bør konsultere læge inden behandling.
  • Hold munden lukket og beskyt læberne med læbepomade under behandlingen.
  • Gravide og ammende bør undgå at bruge selvbrunerprodukter i spraykabiner.
  • Regelmæssig ugentlig brug over længere tid kan ikke anbefales så længe der er begrænset viden om DHA.
  • Selvbrunerprodukter beskytter ikke tilstrækkeligt mod solens stråler, og derfor bør man ved ophold i solen stadig følge solrådene og bruge solcreme.
  • Kabinerne bør udstyres med udsugning, således at selvbrunerspray ikke spredes ud, og unødig eksponering af kunder og personale undgås.

 



Version 1.0 Juli 2006, © Miljøstyrelsen.