Brancheindsats for jern- og metalstøberier

Sammenfatning og konklusioner

Baggrund og formål

Den danske støberibranche anvender primært importerede bindersystemer. Derfor har støberibranchen ikke den store indflydelse på udvikling af miljøvenlige kemiske bindersystemer til fremstilling af kerner og forme. Erfaringer og viden med anvendelse af div. bindersystemer leveres hovedsagelig via binderproducenternes produktinformationer. Samt rapporter fra videnskabelige universiteter og støberiinstituttet.

For at give støberibranchen og myndigheder et overblik over det internationale arbejde omkring udvikling af nye miljøvenlige bindersystemer, udarbejdes referater fra artikler i den internationale fagpresse.

Referater

Referaterne koncentrerer sig dels om et kort uddrag og dels om en litteraturhenvisning. Artiklernes indhold fokuserer primært på kemiske bindersystemers miljømæssige egenskaber. Samt bindersystemers tekniske og produktionsmæssige egenskaber

Hovedkonklusion

Den tekniske vurdering af de udvalgte formbindersystemer, viser at furan, phenol og alpha-set har gode tekniske egenskaber i forhold til vandglas. Miljømæssigt er vandglas en fordel. Det samme vurderingsresultat ses ved kernebindersystemer. Også her er organiske baserede bindersystemer bedre i forhold til vandglas. Og omvendt ved miljøforholdet.

De seneste års udvikling på miljøområdet har i stort omfang koncentreret sig dels om udvikling af mere miljøvenlige cold-box-binder og dels om udviklingen af bindersystemer på basis af alkalisk katalyserede fenolharpikser. I enkelte tilfælde har udviklingen også omfattet forbedringer af de tekniske egenskaber af vandglasbinder. Eller på udvikling af helt nye bindertyper på basis af protein og polyphosphat.

Resultater

Bestræbelser på udvikling af mere miljøvenlige cold-box-binder viser at BTEX koncentrationen ved udslagning og i afkastkanalen er reduceret med hhv. ca. 50 og 30 % og en minimering af total C, begge steder med 50 %. Også på lugtemissionen er opnået væsentlige forbedringer, således er lugtemissionen faldet fra 70.000 til 15.000 GE/m³.

Hvad udviklingen af alkalisk katalyserede fenolbinder angår, er disse binderes miljømæssige fordel i forhold til cold-box, at der til afhærdning af binderen anvendes kuldioxid og til afhærdning af cold-box, amin. Det skal også bemærkes, at cold-boxbinderen indeholder isocyant. Hvad styrke og produktionshastighed angår, er cold-box klart en fordel.

Bestræbelserne ved udvikling af nye kernebinder går primært på anvendelse af uorganisk materiale som kan afhærdes med CO2, varmluft eller ultralyd. Dermed falder emissionen ved kerneproduktionen bort, samtidig reduceres emissionen under støbning, afkøling og udslagning.

 



Version 1.0 September 2006, © Miljøstyrelsen.