Brancheindsats for jern- og metalstøberier

Forord

Nærværende rapport beskriver indhold og resultater i delprojekt 2 af hovedprojektet ”Brancheindsats for jern- og metalstøberibranchen”.

Hovedprojektet omfatter følgende tre delprojekter:

Delprojekt 1   ”Organiske bindere og tilsætningsstoffer”

Delprojekt 2   ”Forbedring af datagrundlaget til UMIP databasen mht. støbeprocesser”

Delprojekt 3   ”Formidling og opfølgning”

Projekterne er udført i perioden 2002-2004.

Hovedprojektet er udført af Danske Støberiers Brancheforeningen med

Teknologisk Institut og Instituttet for Produktudvikling som underleverandører på henholdsvis delprojekt 1 og delprojekt 2.

Formålet med delprojekt 2 er at udbygge og opdatere UMIP databasen med data for de mest brugte materialer og processer til både jern- og metalstøbning.

Delprojektet er gennemført i 4 faser.

1. Udvælgelse af relevante processer

2. Indsamling af data

3. Kvalitetssikring og indtastning af data

4. Beregningseksempler og fortolkning af data.

Arbejdet i fase 1 er beskrevet i kapitlerne 3-6. I fasen er gennemført indledende miljøvurderinger af støbeprocesser som basis for udvælgelse af de relevante processer til dataindsamling. Kriterierne for valg af processer har dels været processernes volumen og dels processernes miljøbelastning, således at også processer med lille produktionsvolumen men stor miljøbelastning er repræsenteret datamæssigt.

Kapitel 7 beskriver indsamling af procesdata, udarbejdelse af procesbeskrivelser og udarbejdelse af rådata til UMIP databasen i henhold til projektets fase 2. For alle relevante processer er der i kapitlet opstillet kommenterede miljøvurderinger baseret på de indsamlede og bearbejdede rådata.

Kapitel 8 beskriver den anvendte metode til kvalitetssikring af de indsamlede data og procesbeskrivelser samt giver en vurdering af datagrundlagets pålidelighed.

Kapitel 9 beskriver og behandler det faktiske dataindhold af de 9 støbeprocesser i UMIP databasen illustreret med ét udførligt eksempel på én proces og en skematisk oversigt for de øvrige 8 processer.

Arbejdet i fase 4 er beskrevet i kapitel 10. Projektgruppen har gennem projektet løbende været i kontakt og dialog med støberier, dels gennem workshops, hvor faseresultaterne er blevet præsenteret, dels gennem samtaler med branchefolk.

Denne dialog førte til at projektgruppen fandt det hensigtsmæssigt at ændre arbejdsindholdet i fase 4, således at arbejdet blev koncentreret om at udvikle et forenklet beregningsværktøj, som støberierne kunne anvende i deres daglige miljøarbejde uden større faglige forudsætninger på miljøområdet, frem for opstilling og fortolkning af en række beregningseksempler baseret på den fulde UMIP metode. Det udviklede værktøj gør det muligt for støberierne at sammenligne forskellige støbeprocesser, vurdere ændringer i miljøbelastningen ved skift af udstyr og hjælpematerialer mv.

Efter projektgruppens opfattelse giver dette forenklede værktøj virksomhederne mulighed for at foretage en miljømæssig vurdering af støbeprocesserne på et tilstrækkeligt grundlag til det meste miljøarbejde, uden samtidig at afskære dem fra at foretage en fuld miljøvurdering efter UMIP metodens principper.

Det forenklede værktøj er beskrevet i kapitel 10 sammen med et eksempel og en vejledning i brug af værktøjet.

 



Version 1.0 September 2006, © Miljøstyrelsen.