| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i massageolier
Bilag 1. Naturlig forekomst og anvendelse
Naturlig forekomst og anvendelse af de 26 parfumestoffer EU har udnævnt til at være allergifremkaldende.
Nummer, alfabetisk rækkefølge |
Cas nr. |
Parfumestof |
Anvendelse i duftstoffer
(1, 2) |
Naturligt forekommende
(2, 3, 4) |
1 |
105-13-5 |
Anisyl alcohol
(anise alcohol) |
Blomsterdufte i drikkevarer og konfekture. |
Tomat, anisfrø, honning, vanille. |
2 |
122-40-7 |
Amyl cinnamal |
|
Sojabønne. |
3 |
101-85-9 |
Amylcinnamyl alcohol |
|
Ingen data. |
4 |
100-51-6 |
Benzyl alcohol |
Svag sød duft. Solvent, startmateriale for syntese af benzylestre. |
Æble juice, frugter. |
5 |
120-51-4 |
Benzyl benzoat |
Fixativ, modifier i tunge blomsterdufte. |
Hovedkomponent i perubalsam. Tranebær. |
6 |
103-41-3 |
Benzylcinnamat |
Fixativ. I tunge, orientalske dufte. |
Ingen data. |
7 |
118-58-1 |
Benzyl salicylat |
Fixativ. I blomster/krydrede dufte og i aromaer. |
Tranebær, kryddernellike. |
8 |
127-51-5 |
3-methyl-4-(2,6,6-trimethyl-2-cyclohexen-1-yl)-3-buten-2-on |
”Highly valued fragrance material”. I blomster og “fantasy” dufte. |
No data. |
9 |
104-54-1 |
Cinnamyl alcohol |
I mange blomsterdufte (syren, hyacinth, liljekonval). Kanelnoter. Som ”afrunder”. |
Blåbær, tranebær. |
10 |
104-55-2 |
Cinnamal
(cinnamic aldehyde) |
|
Blåbær, tranebær. |
11 |
5392-40-5 |
Citral |
Stærk citronduft. |
Appelsinjuice, citronolie, citrongræs. |
12 |
106-22-9 |
Citronellol |
Rosenduft, udbredt brug, ofte i citrusdufte. |
Rose, geranium, solbær, frugter. |
13 |
91-64-5 |
Coumarin |
“Spicy green notes”. I parfumer til sæber og som “brightener”. |
|
14 |
97-53-0 |
Eugenol |
Nellikeduft, ”orientalske”, ”krydrede” dufte. |
Kryddernellike og kanel, jordbær, frugter, muskatnød. |
15 |
4602-84-0 |
Farnesol |
I blomsterdufte.
Fixativ, deodorizing. |
Grapefrugtjuice. |
16 |
106-24-1 |
Geraniol |
Blomst/rosenduft. Kan fremhæve citrusdufte. Udbredt brug. |
Rose, geranium, citronella, æblejuice, frugter. |
17 |
101-86-0 |
Hexylcinnamaldehyd |
Jasminduft. I blomster dufte. |
Ris, kogte. |
18 |
107-75-5 |
Hydroxycitronellal |
I mange blomsterdufte (lind, liljekonval, kaprifolie, lilje, alpeviol). |
Syntetisk. |
19 |
97-54-1 |
Isoeugenol |
I blomsterdufte (nellike, kryddernellike). “Oriental”, “spicy”. |
Øl, rom, kaffe, muskatnød. |
20 |
80-54-6 |
Lillial (tradename)
2-(4-tert-butylbenzyl) propionaldehyd |
I blomsterdufte (alveviol, liljekonval). Udbredt brug. |
Syntetisk. |
21 |
5989-27-5 |
d-limonen |
Citronduft. Fra skallen af citrusfrugter. |
Appelsinjuice, frugter, selleri, grøntsager. |
22 |
78-70-6 |
Linalool |
I blomsterdufte. Udbredt brug. |
Fresia, liljekonval, lavendel, appelsinjuice, gulerod. |
23 |
31906-04-4 |
Lyral (tradename)
Hydroxymethylpentyl-cyclohexencarboxal dehydr. |
I blomsterdufte, liljekonval. |
Syntetisk. |
24 |
111-12-6 |
Methyl heptin carbonat |
Melonduft. |
Syntetisk. |
25 |
90028-68-5 |
Oakmoss |
Tør, sød, læder. Base note.
Fixativ. |
Mos (Evernia prunastri)på egetræ. |
26 |
90028-67-4 |
Treemoss |
Mos på gran og fyr (Evernia barbata og Evernia furfuraceae) |
1. Bauer K, Garbe D, Surburg H. Common fragrance and flavor materials: preparation, properties and uses. 4th ed. Weinheim: Wiley-VCH; 2001.
2. Secondini O. Handbook of perfumes and flavors. New York (NY): Chemical Publishing; 1990.
3. Council of Europe. Chemically-defined flavouring substances. Strasbourg: Council of Europe Publishing; 2000.
4. Sell, CS. Discovery and Design of Novel Molecules. A Fragrant Introduction to Terpenoid Chemistry. The Royal Society of Chemistry; 2003
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top |
Version 1.0 Oktober 2006, © Miljøstyrelsen.
|