Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i massageolier

Bilag 1. Naturlig forekomst og anvendelse

Naturlig forekomst og anvendelse af de 26 parfumestoffer EU har udnævnt til at være allergifremkaldende.

Nummer, alfabetisk rækkefølge Cas nr. Parfumestof Anvendelse i duftstoffer
(1, 2)
Naturligt forekommende
(2, 3, 4)
1 105-13-5 Anisyl alcohol
(anise alcohol)
Blomsterdufte i drikkevarer og konfekture. Tomat, anisfrø, honning, vanille.
2 122-40-7 Amyl cinnamal   Sojabønne.
3 101-85-9 Amylcinnamyl alcohol   Ingen data.
4 100-51-6 Benzyl alcohol Svag sød duft. Solvent, startmateriale for syntese af benzylestre. Æble juice, frugter.
5 120-51-4 Benzyl benzoat Fixativ, modifier i tunge blomsterdufte. Hovedkomponent i perubalsam. Tranebær.
6 103-41-3 Benzylcinnamat Fixativ. I tunge, orientalske dufte. Ingen data.
7 118-58-1 Benzyl salicylat Fixativ. I blomster/krydrede dufte og i aromaer. Tranebær, kryddernellike.
8 127-51-5 3-methyl-4-(2,6,6-trimethyl-2-cyclohexen-1-yl)-3-buten-2-on ”Highly valued fragrance material”. I blomster og “fantasy” dufte. No data.
9 104-54-1 Cinnamyl alcohol I mange blomsterdufte (syren, hyacinth, liljekonval). Kanelnoter. Som ”afrunder”. Blåbær, tranebær.
10 104-55-2 Cinnamal
(cinnamic aldehyde)
  Blåbær, tranebær.
11 5392-40-5 Citral Stærk citronduft. Appelsinjuice, citronolie, citrongræs.
12 106-22-9 Citronellol Rosenduft, udbredt  brug, ofte i citrusdufte. Rose, geranium, solbær, frugter.
13 91-64-5 Coumarin “Spicy green notes”. I parfumer til sæber og som “brightener”.  
14 97-53-0 Eugenol Nellikeduft, ”orientalske”, ”krydrede” dufte. Kryddernellike og kanel, jordbær, frugter, muskatnød.
15 4602-84-0 Farnesol I blomsterdufte.
Fixativ, deodorizing.
Grapefrugtjuice.
16 106-24-1 Geraniol Blomst/rosenduft. Kan fremhæve citrusdufte. Udbredt brug. Rose, geranium, citronella, æblejuice, frugter.
17 101-86-0 Hexylcinnamaldehyd Jasminduft. I blomster dufte. Ris, kogte.
18 107-75-5 Hydroxycitronellal I mange blomsterdufte (lind, liljekonval, kaprifolie, lilje, alpeviol). Syntetisk.
19 97-54-1 Isoeugenol I blomsterdufte (nellike, kryddernellike). “Oriental”, “spicy”. Øl, rom, kaffe, muskatnød.
20 80-54-6 Lillial (tradename)
2-(4-tert-butylbenzyl) propionaldehyd
I blomsterdufte (alveviol, liljekonval). Udbredt brug. Syntetisk.
21 5989-27-5 d-limonen Citronduft. Fra skallen af citrusfrugter. Appelsinjuice, frugter, selleri, grøntsager.
22 78-70-6 Linalool I blomsterdufte. Udbredt brug. Fresia, liljekonval, lavendel, appelsinjuice, gulerod.
23 31906-04-4 Lyral (tradename)
Hydroxymethylpentyl-cyclohexencarboxal dehydr.
I blomsterdufte, liljekonval. Syntetisk.
24 111-12-6 Methyl heptin carbonat Melonduft. Syntetisk.
25 90028-68-5 Oakmoss Tør, sød, læder. Base note.
Fixativ.
Mos (Evernia prunastri)på egetræ.
26 90028-67-4 Treemoss Mos på gran og fyr (Evernia barbata og Evernia furfuraceae

1. Bauer K, Garbe D, Surburg H. Common fragrance and flavor materials: preparation, properties and uses. 4th ed. Weinheim: Wiley-VCH; 2001.

2. Secondini O. Handbook of perfumes and flavors. New York (NY): Chemical Publishing; 1990.

3. Council of Europe. Chemically-defined flavouring substances. Strasbourg: Council of Europe Publishing; 2000.

4. Sell, CS. Discovery and Design of Novel Molecules.  A Fragrant Introduction to Terpenoid Chemistry. The Royal Society of Chemistry; 2003

 



Version 1.0 Oktober 2006, © Miljøstyrelsen.