| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i massageolier
Sammenfatning og konklusioner
DTC har vurderet et repræsentativt udvalg på 49 (heraf indkøbt 28) massage- baby og kropsolier samt æteriske olier til brug i selvopblandede massageolier i foråret 2005. Det største udsnit af produkterne er markedsført til voksne og kun babyolierne anses som markedsført til børn.
Massage-, baby- og kropsolier samt æteriske olier er i en gråzone med hensyn til, hvilken lovgivning, der gælder for produkterne. Til bestemmelse heraf vil det være nødvendigt at foretage en samlet vurdering af flere faktorer for de enkelte produkter, herunder hvor det sælges, målgruppe, anprisninger og mærkning på etiketten samt emballagetype og udseende i øvrigt. Hvis produktet vurderes hverken at være kosmetik eller et lægemiddel, f.eks. hvis det fortrinsvis anvendes med henblik på at give følelsen af velvære, er det omfattet af bekendtgørelsen om klassificering, emballering, mærkning, salg og opbevaring af kemiske stoffer og produkter. Uanset hvilken lovgivning produkterne falder under påføres de alle huden og må ikke udgøre en sundhedsmæssig risiko for brugerne, når de anvendes.
Der er foretaget en samlet vurdering af alle faktorer for hvert af de indkøbte produkter i henhold til EU’s vejledende dokument om ”borderline produkter”. Vurderingen viser, at 15 produkter er omfattet af kosmetikbekendtgørelsen. For de 13 produkter gælder, at de er omfattet af kemikalieloven og dermed af bekendtgørelsen om klassificering og mærkning. Det betyder bl.a., at der er særlige krav til mærkning for indholdet af sensibiliserende stoffer.
En gennemgang af de 28 produkter viser, at producenterne af massage- baby og kropsolier i de fleste tilfælde følger kosmetikreglerne med hensyn til INCI-indholdsdeklaration.
Ifølge produkternes indholdsdeklaration, indgår der hovedsageligt ikke-flygtige og flygtige vegetabilske olier i massage- baby- og kropsolier på det danske marked. Andre typer indholdsstoffer forekommer i meget begrænset mængde. Kun få produkter er udelukkende baseret på mineralske olier og andre tilsætningsstoffer som fx farvestoffer og konserveringsmidler.
Resultatet af den kemiske analyse af 16 massage- baby og kropsolier samt æteriske olier (7 massageolier, 2 babyolier, 3 kropsolier og 4 æteriske olier) har vist, at 15 af produkterne indeholdt et eller flere allergifremkaldende parfumestoffer. Et af de 4 produkter, der blev analyseret for methyleugenol indeholdt stoffet i en koncentration ca. 8 gange over den lovlige maksimalgrænse for methyleugenol i leave-on kosmetiske produkter. Et produkt blev analyseret for indhold af perubalsam, og der blev fundet indhold af flere af delkomponenterne af perubalsam, hvilket indikerer tilstedeværelsen af stoffet, som ikke er tilladt i kosmetiske produkter. Der blev ikke fundet safrol og methylsalicylat i de analyserede produkter.
I leave-on kosmetiske produkter er der deklarationspligt for de af EU vurderede 26 allergene parfumestoffer ved en koncentration over 0,001 vægt%. I en stor del af de analyserede produkter (94 %) forekommer 1 eller flere af de 26 allergene parfumestoffer ved en koncentration over 0,001 vægt% og skal derfor deklareres.
For kemiske produkter gælder det, at hvis produktet indeholder mere end 0,1 % af et sensibiliserende (allergifremkaldende) stof skal produktet mærkes med sætningen ”Indeholder (stofnavn). Kan fremkalde allergisk reaktion”.
Der blev udarbejdet sundhedsprofiler for stofferne benzylcinnamat, cinnamal, citral, citronellol og perubalsam, der alle blev fundet i et eller flere af de analyserede produkter. Derudover er sundhedsprofiler fra tidligere kortlægningsprojekter anvendt ved vurderingen af brugereksponeringen.
Eksponeringsscenarier for to standardmodelpersoner (voksen/baby) blev opstillet for de fundne parfumestoffer (19 i alt) og brugereksponeringen blev vurderet. Resultaterne af denne vurdering viste, at de højeste koncentrationer af parfumestoffer findes i produkter beregnet til brug på voksne. For parfumestoffet linalool blev en sikkerhedsmargin (MoS) fundet til under 100, hvilket indikerer en sundhedsmæssig risiko ved brugen. Sikkerhedsvurderingen viste derudover, at parfumerede massageolier til voksne ikke bør anvendes til babyer.
Der blev testet to babyolier, hvoraf et af produkterne viste et så højt indhold af d-limonen, at produktet fik en sikkerhedsmargin (MoS) under 100. Ud fra denne sikkerhedsmargin må produktet vurderes som sundhedsmæssigt betænkeligt for babyer. Da kun to babyolier er analyseret, er antallet for lavt til at konkludere, at koncentrationen af parfumestoffer i babyolier generelt kan være sundhedsmæssigt betænkeligt.
Med hensyn til stoffers evne til at virke sensibiliserende er der ikke nogen nedre koncentrationsgrænse. Derfor er der en risiko for at flere af de undersøgte produkter kan udgøre en risiko for udvikling af allergi hos særligt følsomme personer. Ligeledes kan personer som allerede har parfumeallergi opleve irritation, eksem, udslet eller lignende ved brug af produkterne.
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top |
Version 1.0 Oktober 2006, © Miljøstyrelsen.
|