Manual til kortlægning af producenter, importører og forhandlere

Bilag A Datakilder

Hvilke datakilder skal benyttes

Datakilder, som kan benyttes, kan opdeles i lovbefalede registreringsordninger, brancheforeninger og virksomhedsdatabaser.

Direkte søgninger på Internettet kan være et supplement, fx i forbindelse med kontrol af udarbejdede lister, men det er generelt for tungt at udarbejde virksomhedslister på grundlag af Internetsøgninger.

Lovbefalede registreringsordninger

I visse tilfælde findes der lovbefalede registreringsordninger, som meget effektivt kan anvendes til at udarbejde lister over aktører med relation til bestemte produktområder. Inden man går videre med søgning i virksomhedsdatabaser, bør man undersøge i hvilket omfang lister kan udarbejdes på grundlag af relevante registreringsordninger. Eksempler på ordninger er nævnt i afsnit 0 i hovedrapportem.

Brancheforeninger

En overordnet beskrivelse af brancheforeninger er givet senere i dette bilag, men en systematisk præsentation af erhvervsorganisationer med udgangspunkt i medlemsstrukturen for Dansk Arbejdsgiverforening er vist i Bilag H (bilaget er ikke offentliggjort)

Virksomhedsdatabaser

Der findes en række virksomhedsdatabaser med oplysninger om virksomheder i Danmark.

I dette bilag er følgende virksomhedsdatabaser beskrevet:

  • Det Centrale Virksomhedsregister (CVR);
  • Krak, herunder Krak Markedsdata Online.
  • Kompass;
  • De Gule Sider;
  • Eniro;
  • KOB. ;

CVR, Kompass og Krak er nærmere beskrevet følgende bilag. CVR fordi det er basis for alle andre databaser; Krak og Kompass fordi de indgår i den beskrevne metode.

Ved afprøvningen blev det vurderet at Eniro og de Gule Sider ikke indeholdt væsentlig information, som ikke kunne findes i de øvrige databaser.  Der findes også andre virksomhedsdatabaser, herunder Greens  Erhvervsinformation, som allerede ved den indledende screening blev vurderet ikke at være anvendelige til dette formål, og som derfor ikke er nærmere beskrevet.

Alle databaserne er grundlæggende baseret på oplysninger fra det Centrale Virksomhedsregister og oplysninger fra telefonselskaberne, evt. suppleret med oplysninger indhentet direkte fra virksomhederne.  Det betyder at databaserne følger kategoriseringen i CVR, den internationale såkaldte NACE kategorisering.

Information om, hvorvidt virksomhederne har import

Til målretning af informationskampagnen, og indsnævring af mængden af virksomheder der skal kontaktes, ville det være en stor fordel, hvis virksomheder der har importaktiviteter var registrerede. Virksomheder, der importerer fra lande uden for EU, skal registreres hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, og denne registrering vil fremgå af oplysningerne i CVR. Registreringen viser ikke om de faktisk importerer.

Der findes ifølge oplysninger fra Told og Skat ikke en tilsvarende registrering af virksomheder der importerer fra andre EU lande, og der er ikke nogen mulighed for at samkøre virksomhedsoplysninger fra CVR med oplysninger om import fra lande inden for EU. I mange tilfælde vil mindre virksomheders import fra lande uden for EU gå via en mellemhandler fx i Tyskland og vil derfor ikke være registreret som import fra lande uden for EU.

A.1 Lovbefalede registreringsordninger

Hvis der findes relevante registreringsordninger må det forventes at de kommer for dagens lys under brainstormen og kontakt til brancheforeningerne, men disse kan evt. suppleres med en kort Internetsøgning med søgekriteriet <registrering*> eller <godkendelse*> suppleret med relevante ord.

Nedenfor er nævnt tre registreringsordninger, men der findes formentlig flere for specifikke produktgrupper.

Produktregistret

Virksomheder, der producerer eller importerer kemiske stoffer og materialer, skal anmelde produkterne til Produktregistret, hvis produkterne skal klassificeres som farlige eller er optaget på Arbejdstilsynets grænseværdiliste eller, hvis de indeholder 1 % eller mere af et stof, der er klassificeret som sundheds- eller miljøfarlig eller optaget med en grænseværdi på Arbejdstilsynets grænseværdiliste. Der er en række undtagelser fra anmeldeordningen, som fremgår at Produktregistrets hjemmeside.  Udtræk fra produktregistret vil være meget relevant for grupper af kemiske produkter, for hvilke der typisk vil være anmeldepligt, eksempelvis malinger baseret på organiske opløsningsmidler.

Sammensatte produkter, som ikke er rene kemiske stoffer og materialer, vil generelt ikke være registrerede og lister fra Produktregistret vil således være af begrænset anvendelse for de fleste forbrugerprodukter.

Miljøstyrelsen kan rekvirere lister over virksomheder, som er registreret at markedsføre relevante produkter, og bruge disse lister til at sende information til virksomhederne.

Elektriske og elektroniske produkter - WEEE-system

Producenter og importører, som markedsfører elektriske og elektroniske produkter i Danmark, skal registreres i WEEE-systems producentregister, med nærmere oplysninger om produktkategorier og mærker. Virksomhederne er enten registreret individuelt eller via den kollektive ordning Elretur.

Individuelt registrerede virksomheder kan identificeres via WEEE systems hjemmeside "Registrerede virksomheder". Medlemmer af Elretur fremgår af Elreturs hjemmeside.  Fra begge registre vil der formentlig kunne rekvireres en fil med virksomhedsoplysninger, som kan importeres i Excel.

Danske producenter af komponenter til elektriske og elektroniske produkter vil ikke være opført i registret og skal altså identificeres på anden måde.

Fødevarestyrelsens godkendelse af desinfektionsmidler

Alle desinfektionsmidler som kan komme i kontakt med fødevarer, samt midler til pattedyp, yverhygiejne, og tilsætningsmidler til autoklavevand skal godkendes af Fødevarestyrelsen. Lister over godkendte produkter, med angivelse af producent navn kan findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside, og adresser på virksomheder, der har anmeldt produkterne, kan fås ved henvendelse til Fødevarestyrelsen.

A.2 Det Centrale Virksomhedsregister

Det Centrale Virksomhedsregister, CVR er den samlede indgang til information og data om alle virksomheder i Danmark. Dækningsgraden er derfor 100%. For alle virksomhedsformer (fx aktieselskaber, anpartsselskaber, andelsselskaber, interessentskaber) findes oplysninger om både selve virksomheden (også kaldet den juridiske enhed), og dens produktionsenheder (P-enheder, som også kan være butikker).

Disse oplysninger kan bl.a. bruges til at afgøre om eksempelvis butikker med samme koncept er organiseret som kæder (med én juridisk enhed, fx Føtex)eller er baseret på et franchise koncept, hvor butikkerne har forskellige ejere, som betaler for at bruge konceptet (fx 7/11 og McDonald's).

Alle danske virksomheder har et CVR-nummer. CVR-nummeret er et 8-cifret nummer, der er unikt for den enkelte virksomhed.  CVR numrene indgår også i de øvrige databaser, men fremgår typisk ikke af de umiddelbare oplysninger tilgængelige i internet-versioner.

Virksomhederne er brancheinddelt ud fra NACE kategoriseringen. Der er kun knyttet en primær NACE kategori til hver virksomhed. CVR indeholder ikke oplysninger om, hvilke produkter virksomhederne producerer eller forhandler eller hvorvidt virksomhederne er producenter, importører eller forhandlere, bortset fra den information der ligger i selve branchekategoriseringen.

A.3 Krak Markedsdata Online

Krak Markedsdata Online er baseret på oplysninger fra CVR suppleret med andre oplysninger om virksomhederne. Udover at være kategoriseret på primær NACE kategorier er der til mange af virksomhederne også knyttet sekundære NACE kategorier (som dækker dele af virksomhedernes aktiviteter) og produktinformationer. En søgning på primær NACE kategori vil kun få de virksomheder med, for hvem NACE kategorien repræsenterer virksomhedens primære aktivitet. Da mange virksomheder har mange forskellige aktiviteter, vil det for en bred søgning være en fordel også at kunne identificere virksomheder som har sekundære aktiviteter som er dækket af den relevante NACE kategori.

Da databasen samtidig indeholder bedre søgefaciliteter end CVR, kan bruges til at importere virksomhedslister fra andre datakilder og er prismæssig konkurrencedygtig foreslås det, at anvende dette værktøj.

Værktøjet har visse svagheder, mht. til kun al lave udtræk på de juridiske enheder (og dermed ikke have produktionsenheder med). Desuden kan der ikke laves udtræk af de reklamebeskyttede virksomheder (ca. 2%) som derfor supplerende skal indhentes fra CVR registret.

A.4 Kompass

Kompass Online har sin styrke i at have mange oplysninger om hvilke produkter og serviceydelser de enkelte virksomheder kan levere på business-to-business niveau. Databasen er således god til selektivt at udvælge producenter og grossister, der leverer bestemte produkter. Udtræk fra basen vurderes at være et godt supplement til udtræk fra Krak Markedsdata, og kan i tilfælde, hvor der ikke er en god overensstemmelse mellem branchekategorier og relevante aktører, evt. erstatte branchespecifikke søgninger, hvis der ikke ønskes en 100% dækning af alle potentielle aktører.

Udtræk fra Kompass kan bruges til at undersøge, under hvilke NACE kategorier virksomheder med relevante aktiviteter er registrerede, og dermed danne grundlag for en branchespecifik (NACE kategori specifik) søgning i Krak Markedsdata.

Det Centrale Virksomhedsregister

1 Navn / Kontaktoplysninger

Det Centrale Virksomhedsregister, CVR, http://www.cvr.dk

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, Kampmannsgade 1, 1780 København V,
Telefon 33 30 77 00, Fax 33 30 77 99, CVR-nr 10150817.

Email: cvrweb@eogs.dk

Kontaktperson for søgninger: Tina Ronæs Drejer: [tdr@eogs.dk]

Kontaktperson-tekniske spørgsmål: Nicolai Sondrup [nso@eogs.dk].

Miljøstyrelsen har allerede et CVR-Online abonnement. Miljøstyrelsens kontaktperson er John Egholm Jensen. Abonnementet kan i følge John Egholm bruges til at finde virksomhedsoplysninger på enkeltvirksomheder, men kan ikke bruges til brede søgninger på brancher.

2. Produkter / Markedsområder og dækningsgrad

CVR er den samlede indgang til information og data om alle virksomheder i Danmark. Dækningsgraden er derfor 100%. For alle virksomhedsformer (fx aktieselskaber, anpartsselskaber, andelsselskaber, interessentskaber) findes oplysninger om både selve virksomheden (også kaldet den juridiske enhed), og dens produktionsenheder (P-enheder).

Alle danske virksomheder har et CVR-nummer. CVR-nummeret er et 8-cifret nummer, der er unikt for den enkelte virksomhed.

Ud over et CVR-nummer får en virksomhed også tildelt ét såkaldt P-nummer (Produktionsenhedsnummer) for hver fysisk beliggenhed, hvor virksomheden driver virksomhed fra. P-nummeret er et 10-cifret entydigt nummer. Da virksomheden tildeles et P-nummer for hver fysisk beliggenhed, hvorfra der drives virksomhed, kan der således være tilknyttet flere P-numre til samme CVR-nummer. En produktionsenhed er en adresse, der ejes af en virksomhed; en adresse hvor virksomheden udfører aktiviteter.

De fleste virksomheder i Danmark har kun én adresse, men nogle har flere. Discountkæden Netto har fx ca. 350 p-enheder i Danmark - alle med hver deres P-nummer.

Til et CVR-nummer kan der være tilknyttet et eller flere SE-numre. SE-numre bruges af Skat til regnskabsmæssig opdeling af virksomheden.

Enkelte virksomheder - anslået 1-3% - i CVR vil være reklamebeskyttede.

Oplysninger om reklamebeskyttede virksomheder må ikke bruges til reklamehenvendelser. Oplysningerne må heller ikke bruges i forbindelse med andre henvendelser, med mindre man har specifik hjemmel i lov eller virksomheden har givet dig sit samtykke.  Oplysninger om reklamebeskyttede virksomheder må videregives fra Det Centrale Virksomhedsregister – samlet eller gruppevis - såfremt modtageren af oplysningerne skriftligt erklærer at ovenstående vil blive overholdt..

3. Anvendt kategorisering

I Danmark branchekodes efter princippet i "DB 03" (Dansk Branchekode 2003). DB 03 er tilpasset danske forhold, og er blevet til med udgangspunkt i EU's fælles branchefortegnelse "NACE rev. 1.1". Princippet for branchekodning i DB 03 følger derfor det internationalt vedtagne princip.

Den anvendte kategorisering fremgår af Internet siden http://branche.cvr.dk og er vedlagt som bilag til dette oplysningsskema. Der er vedlagt to versioner af kategorisering: én hvor brancherne er kategoriseret alfabetisk (identisk med søgefaciliteten på CVRs hjemmeside) og én hvor brancherne er kategoriseret efter NACE koder. Det skal bemærkes, at de enkelte NACE kategorier i den alfabetiske brancheopdeling er opdelt på flere brancher, men det er ikke muligt at søge mere specifikt end på niveau 3 i NACE kategoriseringen. Branchen "Desinfektionsmidler, engroshandel", som kan findes via den alfabetiske brancheoversigt, er således en undergruppe under "51.55.00 Engroshandel med kemiske produkter" og udtræk kan kun foretages på dette niveau.

Uddybende bemærkninger til kategorierne fremgår af internet siden http://branche.cvr.dk men kan også findes via links for hver branche i de to bilag.

4. Aktørdata

Standarddata omfatter virksomhedens navn og adresse og CVR-nummer. Der kan tillige være angivet telefonnummer, fax og e-mail adresse, men dette er ikke altid tilfældet.

Det Centrale Virksomhedsregister opdateres en gang i døgnet - hver dag, året rundt.

For visse typer af virksomheder - i særdeleshed aktieselskaber og anpartsselskaber - findes mere detaljeret information, herunder oplysninger om regnskaber etc.

5. Output-format og leveringstider

Ved online søgninger vil data kunne leveres med det samme. Oplysningerne fra CVR Online kan fx. leveres i Excel format.

6. Indsats

Indsatsen ved at foretage et udtræk fra CVR er meget begrænset. Indsatsen ligge primært i at  bestemme hvilke NACE kategorier der skal med.

7. Adgangskrav / afgifter

Fra den 1. juli 2006 har offentlige myndigheder i Danmark mulighed for at modtage data fra Det Centrale Virksomhedsregister (CVR) uden betaling. Miljøstyrelsens abonnement kan i følge John Egholm bruges til at finde virksomhedsoplysninger på enkeltvirksomheder, men kan ikke bruges til brede søgninger på brancher. Der er planer om at give mulighed for branchesøgninger engang i fremtiden, men det kan ifølge John Egholm have lange udsigter.

For søgninger på brancheniveau hos CVR er prisen 1,35 kr for virksomhedsnavn og adresse og 3,65 kr pr. virksomhed, hvis der også skal være telefonnummer eller andre teleoplysninger med. For hver søgning er der desuden et leveringsgebyr på 750 kr.

Udtræk bliver leveret som en semikolonsepareret fil med fastlagt recordlayout via S-FTP. Specifikation af recordlayoutet aftales med CVR-kontoret.

Kraks Markedsdata Online

1. Navn / Kontaktoplysninger

Kraks Forlag AS
Virumgårdsvej 21
2830 Virum
Tlf: 45 95 65 00
Fax: 45 95 65 65
E-mail: info@krak.dk

http://www.krak.dk/Biz.aspx

http://www.krakmarkedsdata.dk/

2. Produkter / Markedsområder og dækningsgrad

Kraks produkter omfatter dels en internetbaseret søgeportal der er opdelt i brancheportalerne: Krak Teknik, KRAK Transport, KRAK Grafisk, KRAK Byg, KRAK Tekstil og KRAK Landbrug. Dækningsgraden af disse portaler er ikke kendt men er sandsynligvis begrænset.

Hertil kommer KrakMarkedsData, som anvendes til identifikation af virksomheder som led i markedsføringsindsats o.lign. Databasen bag KrakMarkedsData opdateres en gang ugentligt med bl.a. med data fra CVR-registret (det Centrale Virksomhedsregister), samtlige teleselskaber, www.krak.dk og Kraks egne korrekturskemaer. I kraft af at KrakMarkedsData bl.a. bygger på CVR-registret opfatter denne service alle i princippet alle produkter og virksomheder i Danmark. Ved udtræk frasorteres dog de virksomheder i CVR, der har ønsket reklameforbud. Den reelle dækningsgrad er således skønsmæssigt 97-99%.

Ved en søgning i KRAK er det ikke muligt at begrænse søgningen til de juridiske enheder og, så også nogle produktionssteder (P-numre i CVR) indgår og den samme virksomhed er hermed registrerer flere gange. Hertil kommer, at samme virksomhed kan være opført med forskellige data i de forskellige informationssystemer så samme virksomhed registreres flere gange ved at kombinere data fra telefonselskaberne med CVR-registeret. Fx har Krak registreret ca. 6600 frisører i Danmark mens CVR har registreret ca. 6400 frisører. I afprøvningen for desinfektionsmidler er KRAK markedsdata og CVR sammenlignet for en række brancher.

3. Anvendt kategorisering

Portalen Krak.dk/Biz (http://www.krak.dk/Biz.aspx) anvender ikke en bestemt kategorisering, men er en søgemaskine, der leder efter søgeordet i virksomhedsnavne og ledsagende tekst.

Portalen KrakMarkedsData anvender bl.a. kategoriseringen fra CVR-registret (Nace-kategorier), men også søgning ud fra faggrupper og fritekst. Hvilken søgeform, der er mest effektiv kan skifte fra emne til emne. Fx er frisører defineret som en faggruppe og søgningen derfor let at foretage, mens søgning efter frugt- og grønthandlere kun lykkes ud fra Nace-kategorier.

4. Aktørdata

Portalen Krak.dk/Biz angiver følgende oplysninger i det omfang de er tilgængelige for de enkelte virksomheder: Navn, adresse, tlf, fax, web site, email, Herudover kan der være data om antal ansatte og produkter, varemærker og agenturer.

KrakMarkedsData giver mulighed for udtræk af bl.a. følgende data: CVR. nr., firmanavn, adresse, telefon nr., fax nr., e-mail adresse, antal ansatte, faggruppe, web adresse, primær NACE kategori, sekundær NACE kategori, selskabstype, etableringsår, bestyrelse, direktion & funktionschefer.

5. Output-format og leveringstider

Begge portaler er online service.  Portalen Krak.dk/Biz giver kun mulighed for copy-paste aktivitet med efterfølgende redigering, samt ud print af firmaprofiler en for en. Denne portal virker generelt ikke egnede for større søgninger.

KrakMarkedsData giver mulighed for større søgninger, der kan sorteres og udskrives eller downloades i excel-format.

6. Indsats

Indsatsen ved Krak består i at identificere søgeord og gennemføre søgninger samt redigere output. Der kan være tale om tidsforbrug fra ca. 1 time til flere dage afhængig af søgningens omfang.

7.  Adgangskrav / afgifter

Portalen Krak.dk/Biz giver gratis adgang. KrakMarkedsData koster kr. 7635 (excl. moms) årligt som enkeltbruger version enten som Cd-ROM version med kvartalvise opdateringer eller som online version. Man har så frit adgang til at lave søgninger et år.

KOMPASS Online

1.  Navn / Kontaktoplysninger

KOMPASS Online, http://www.kompassonline.dk/

Hovedkontor

Kompass Danmark A/S
Tobaksvejen 21
2860 Søborg

Tel: +45 45 46 09 10 (gratis hotline)
Fax: +45 45 46 09 12
E-mail: kompass@kompass.dk
Hjemmeside: www.kompass.dk


Salg og support
Ina Sørensen
Tel: +45 45 46 09 24

2. Produkter / Markedsområder og dækningsgrad

Kompass er en vigtig kilder til informationer på et B2B (business to business) niveau. Den danske database, Kompass Online (www.kompassonline.dk) indeholder data om ca. 33.000 danske virksomheder. Kompass er fokuseret på produkter og serviceydelser til virksomheder og dækker her meget bredt og detaljeret.

Den danske database skal ikke forveksles med den internationale database på www.kompass.com.

Kompass bygger i Danmark på CVR, i det Kompass dog kun medtager virksomheder med 5 ansatte og derover (mindre særligt interessante virksomheder kan dog være med). Herudover er kun medtaget hovedselskabet (den juridiske enhed) og virksomheder med reel fysisk aktivitet (holdingselskaber og skuffeselskaber frasorteres således). Dermed reduceres antallet af virksomheder fra de ca. 570.000 indeholdt i CVR.

I kraft af at Kompass bygger på CVR vil dækningsgraden være 100% for de virksomheder, der er omfattet af Kompass. Basisdata fra CVR opdateres hver måned, mens øvrige data opdateres årligt. Denne opdatering sker ved at eksisterende oplysninger udsendes til kontrol hos virksomhederne.

Kompass udgives også i bogform. Denne version indeholder dog kun data for ca. 14.000 virksomheder, hvor der foreligger kontrollerede data udover basisdata. Bogudgaven indstilles fra og med 2007 på grund af for lille efterspørgsel.

3. Anvendt kategorisering

Den anvendte kategorisering fremgår af internet siden http://www.kompassonline.dk/ (produkter og serviceydelser). En kopi af kategoriseringen hentet fra bogversionen er vedlagt som bilag til dette oplysningsskema.

Da Kompass vedrører Business til Business niveauet er der ingen tilgang til virksomheder i detailledet. Man vil således ikke kunne søge på <købmænd> eller <byggemarkeder>.

4. Aktørdata

Standarddata omfatter følgende information firmanavn, adresse, tlf., fax, e-mail, web, grundlæggelsesår, firmatype (agentur, grossist, producent, service, underleverandør), SE/CVR. nr., kontaktpersoner (direktion og ledelse), antal ansatte, omsætning, finanstal, eksportområder, moderselskab/datterselskab, ejerforhold, aktivitetsområder efter KOMPASS klassifikationen, se også 7. Ved søgning i Kompass kan der specifikt søges på virksomheder registreret som importør, producent etc.

Kompass har især sin styrke, hvis der ønskes flere data om den enkelte virksomhed. Det er nemt at tilpasse output-data.

5. Output-format og leveringstider

Ydelsen er online og data kan downloades i bl.a. Excel format. Ved mere end 500 adresser fremsendes søgeresultatet dog som fil via e-mail.

Der kan herudover aftales specialsøgninger, hvor outputtet kan leveres helt efter kundens ønske.

6. Indsats

Indsatsen ved Kompass består i at identificere søgeord og gennemføre søgninger samt redigere output. Der kan være tale om tidsforbrug fra ca. 1 time til flere dage afhængig af søgningens omfang.

7. Adgangskrav / afgifter

Der kan opnås online adgang til Kompass i versionerne: Basic, Mailing og Marketing. De tilgængelige funktioner afhænger af den valgte version. (se tabellen). Det vurderes, at Mailing-versionen opfylder behovet hos Miljøstyrelsen.

Ønskes flerbrugeradgang er dette også muligt. Prisen for flerbrugeradgang via IP-adresser fås ved henvendelse til Kompass Danmark A/S, tlf. 45 46 09 10.

  Basic Mailing Marketing
Adgang til alle firmadata Ja Ja Ja
Adgang til alle søgekriterier Ja Ja Ja
Download af firmaliste

Format:
Excel
CSV Text Format
Nej Ja
  Firma
  Adresse
  Individuel kontaktperson
  Telefon
  Fax
  E-mail
  Web
  Direktion
Ja
  Firma
  Adresse
  Individuel kontaktperson
  Telefon
  Fax
  E-mail
  Web
  Direktion
  Antal ansatte
  Omsætning
  Grundlæggelsesår
  Eksportområder
  SE/CVR. Nr.
  Klassifikation (koder)
Formatere firmaliste Nej Ja Ja
Tilføje note til firmaprofilen Nej Ja Ja
Download af komplet firmaprofil

Format:
Html
ASCII
Nej Nej Ja
Udskrift af:
Firmaliste
Firmaprofil

Ja
Ja

Ja
Ja

Ja
Ja
Sortering af firmaliste Ja Ja Ja
Formatere firmaprofil Ja Ja Ja
Gemme søgestrategi Ja Ja Ja
Gemme brugerflade Ja Ja Ja
Pris pr. land pr. adgang ekskl. moms DKK 4.950,- DKK 8.700,- DKK 13.600,-

Priserne er pr. år og ekskl. moms.

KOB

1.  Navn / Kontaktoplysninger

KOB, http://www.kob.dk/

KOB

Gammel Mønt 4

1117 Kbh. K

Tlf.: 70 10 01 07

E-mail: kob@experian.dk

2.  Produkter / Markedsområder og dækningsgrad

KOB's online web-løsning hedder WEB-DIRECT, og omfatter data fra 1991 frem til dags dato om ca. 630.000 danske virksomheder, data om 940.000 personer i virksomheder, regnskabstal for de seneste 5 år og data om firmaers struktur og ejerforhold. Det er muligt at udvælge virksomheder ud fra 100 forskellige kriterier, og programmet eksporterer data til flere formater. Der er mulighed for visning af søgninger på kort.

De 100 forskellige kriterier giver mulighed for meget specifikke virksomhedssøgninger. Udvælgelse af virksomheder kan f.eks. ske ved hjælp af en hierarkisk opbygget brancheoversigt, der giver mulighed for at vælge overordnede branchegrupper eller enkelte branchekoder  Det er f.eks. også muligt at udvælge virksomheder på baggrund af oplysninger om f.eks. selskabsform, hvornår virksomheden er oprettet, virksomhedens økonomiske status mv.

Databasen, der ligger til grund for programmet, opdateres dagligt med ca. 2.500 opdateringer. Nye virksomhedsdata opdateres dagligt via CVR registret. Visse data opdateres løbende i forbindelse med udsendelse af spørgeskemaer til virksomheder, f.eks. oplysninger om ansatte, årsregnskaber o. lign. Den samlede virksomhedsdatabase omfatter 100% af virksomhederne i Danmark, Færøerne og Grønland.

3. Anvendt kategorisering

Der branchekodes efter gældende dansk branchenomenklatur DB03. De første 4 cifre i DB03 svarer til NACE rev. 1.1, mens de to sidste cifre er danske underopdelinger. En komplet oversigt over DB03 kan downloades fra Danmarks Statistiks hjemmeside ved at følge nedenstående link.

http://www.danmarks-statistik.dk/

Udover DB03 anvendes desuden JB-Branchekoder, som er KOB A/S’s egne branchekoder, der ifølge KOB er mere præcise end NACE-koderne. Oplysningerne er erhvervet gennem købet af JB Business Information A/S. Der er JB-Branchekoder på ca. 50.000 af Danmarks væsentligste selskaber indenfor Handel, Bygge & anlæg, Transport og Industri. En oversigt over JBB-Branchekoderne kan downloades via nedenstående link:

https://www.kob.dk/

4.  Aktørdata

Standarddata i WEB-DIRECT omfatter firmanavn, adresse, postnr. og by, kommune, telefonnummer, faxnummer, KOB nummer, CVR nummer, firmatype, etableringsår, antal ansatte, NACE-branchekoder tilpasset danske forhold ved DB (Dansk Branchekode), direktion og bestyrelse, funktionschefer, moder og datterselskaber, hjemmeside, e-mail adresse. Der er mulighed for at vælge oplysninger om en række økonomiske nøgletal samt f.eks. pressenyt, hvorved der gives adgang til en liste med artikler hvori virksomhedens navn optræder.

5. Output-format og leveringstider

Der eksporteres til filtyperne txt eller csv, der kan importeres i langt de fleste programmer – herunder MS Office programmer så som Excel, Word og Outlook.

6. Indsats

Indsatsen ved KOB's WEB-DIRECT består i at identificere hvilke NACE kategorier der skal med i søgningen. Afhængigt af størrelsen på outputtet, kan det ligeledes overvejes, om oplysninger som virksomhedens omsætning og eventuelt antallet af ansatte skal inkluderes som kriterium. Indsatsen kan være relativt begrænset, fra ca. 1 time til flere dage afhængig af søgningens omfang.

7. Adgangskrav / afgifter

Der findes 4 versioner af WEB-DIRECT:

  • WEB-DIRECT Opslag
  • WEB-DIRECT Mail
  • WEB-DIRECT Light
  • WEB-DIRECT Professionel

I de tilfælde, der er behov for oplysninger om oplysninger om virksomheders import og eksportområder, er det nødvendigt med versionen WEB-DIRECT Light. Desuden er der mod betaling mulighed for bestilling af en række ekstra-moduler. Alle priser nedenfor er ekskl. moms.

WEB-DIRECT Opslag

WEB-DIRECT Opslag er en light-version af WEB-DIRECT. WEB-DIRECT hjælper med segmenteringen og giver adgang til at udvælge danske virksomheder. Denne version omfatter angivelse af branchekoder.

Pris: 7.900 kroner pr. år (5.900 kroner pr. år ved 3 år)

WEB-DIRECT Mail

WEB-DIRECT Mail har samme grunddata som WEB-DIRECT Opslag. Med Mail-versionen er det dog muligt at foretage brevfletninger og masseudskrifter samt at eksportere udvalgte informationerne til Excel eller CRM- eller ERP-system. Samtidig kan WEB-DIRECT Mail versionen bruges til kreditvurdering.

Pris fra 11.900 kroner pr. år. (8.900 kroner pr. år ved 3 år)

WEB-DIRECT Light

WEB-DIRECT Light giver mulighed for udvidede oplysninger om bl.a. brancher, ejerforhold, virksomheders import- og eksportområder. Desuden giver WEB-DIRECT adgang til udvidede regnskabsoplysninger.

Pris fra 16.900 kroner pr. år. (12.900 kroner pr. år ved 3 år)

WEB-DIRECT Professionel

Den samlede løsning med alle mulighederne fra de andre løsninger. Programmet giver bl.a. overblik over kreditoplysninger, og giver adgang til komplette regnskabstal og eksport af udvalgte data.

Pris fra 33.900 kroner pr. år. (25.900 kroner pr. år ved 3 år).

Eniro

1.  Navn / Kontaktoplysninger

Eniro, http://firma.eniro.dk/

Eniro Danmark A/S
Sydmarken 44 A
2860 Søborg

Telefon 88 38 38 00
Telefax 88 38 38 10

http://www.eniro.dk/kontaktos/

2.  Produkter / Markedsområder og dækningsgrad

Eniro er en søgetjeneste, der i princippet dækker alle brancher og alle produkter. Eniro Danmark A/S står udover søgetjenesten også bag trykte og elektroniske informationstjenester som fx Mostrup Vejviser, Den Røde Lokalbog og Kommunal Håndbogen. Oplysninger hos Eniro leveres via telefonselskaberne.

Data i Eniro opdateres minimum 1 gang om ugen.

3. Anvendt kategorisering

Den anvendte kategorisering fremgår af Internet siden http://firma.eniro.dk/ (tryk faggrupper).

4.  Aktørdata

Standard data der er tilgængelige omfatter firmanavn, adresse, telefon, evt. hjemmeside. Hertil kan komme uddybende tekst om den enkelte virksomhed.

5. Output-format og leveringstider

Eniro er et online værktøj. Data hentes ved copy-paste til fx Word-dokument med efterfølgende redigering.

6. Indsats

Indsatsen varierer med søgningens omfang. Der må dog påregnes en relativ stor indsats til redigering af søgeresultatet. Eniro virker ikke velegnet til større søgninger.

7.  Adgangskrav / afgifter

Gratis online service.

De Gule Sider

1.  Navn / Kontaktoplysninger

De Gule Sider, http://www.degulesider.dk/

De Gule Sider A/S
Rødovrevej 241
2610 Rødovre
Tlf.: 70 10 36 36
Fax: 70 11 36 36

i samarbejde med NNMarkedsdata, http://www.nnmarkedsdata.dk/

Øster Parkvej 15
8270 Højbjerg
Tlf: 70 10 13 16
Fax: 70 11 13 16

Email: info@nnmarkedsdata.dk

NNMarkedsdata er en del af firmaet De Gule Sider A/S. En anden underafdeling er firmaet Fagbog Danmark, http://www.fagbogdanmark.dk/

2.  Produkter / Markedsområder og dækningsgrad

De Gule Sider® dækker de informationer om virksomheder og personer, der er tilgængelige i telefonbøger og lignende informationsmidler, herunder den internetbaserede udgave af de gule sider. Dækningen omfatter alle produkter og markedsområder og dækningsgraden er skønsmæssigt omkring 50% af det samlede antal virksomheder, da de gule sider kun omhandler virksomheder som bevidst ønsker reklame. Der er i øvrigt ingen mekanisme for automatisk opdatering og De Gule Sider kan sagtens omfatte virksomheder, som ikke længere er aktive. De Gule Sider vil typisk være svage hvad angår mindre virksomheder, som ikke er interesseret i reklameværdien i at optræde på De Gule Sider.

Special søgninger henvises til NNMarkedsdata [Mathiasen 2006]. Deres data bygger på flere kilder herunder CVR og De Gule Sider. Dækningsgraden for denne virksomhed er derfor reelt 100%.

Data fra CVR opdateres ugentligt. Data fra andre datakilder med andre intervaller. I kraft af at NNMarkedsdata kombinerer data fra CVR med data fra andre registre, er disse data reelt af højere kvalitet end CVR i sig selv, hvad angår telefonnumre osv.

3. Anvendt kategorisering

I De Gule Sider anvendes den kategorisering som fremgår af Internet siden http://www.degulesider.dk/ (firmaer) der er vedlagt som bilag til dette oplysningsskema. Denne kategorisering er en lidt forenklet version af det søgeregister, der findes i en almindelig telefonbog (fagbog).

NNMarkedsdata anvender både kategoriseringen fra CVR og kategoriseringen fra De Gule Sider.

4.  Aktørdata

Standarddata hos De Gule Sider omfatter virksomhedens navn, adresse og telefonnummer. Der kan tillige være angivet faxnummer, e-mail adresse og Internet adresse, men dette er ikke altid tilfældet.

Det samme er tilfældet for NNMarkedsdata. Kontant rummer databasen ca. 570.000 adresser, heraf vil ca. 67.000 adresser være forsynet med e-mail adresse, ca. 106.000 adresser være forsynet med fax nummer og ca. 69.000 med web-adresse.

For NNMarkedsdata kan der fx tillige søges på antal ansatte samt om virksomheden er registreret som fremstillingsvirksomhed eller agentur.

Data om andre aktiviteter end hovedbeskæftigelsen kan forekomme, men kan ikke påregnes - det afhænger af om virksomheden har ønsket at orientere herom.

Der kan sagtens indføres afgrænsning/forfining af eksisterende søgninger fx ved at bruge ekstra søgekriterier.

5. Output-format og leveringstider

Ved små søgninger er det muligt manuelt at kopiere data fra internetsiden http://www.degulesider.dk/ til en Word-fil eller andet.

Ved større søgninger via NNmarkedsdata kan resultatet leveres efter aftale, fx som en Word el. Excel fil. Leveringstider vil være et par dage.

6. Indsats

Indsatsen ved NNMarkedsdata består i at definere søgeord og outputformat.

Ved brug af De Gule Sider bruges der herudover tid til søgninger og redigering af output. Der kan være tale om tidsforbrug fra ca. 1 time til flere dage afhængig af søgningens omfang.

7.  Adgangskrav / afgifter

Små søgninger kan udføres gratis online via internetsiden http://www.degulesider.dk/. Der er ikke mulighed for at lave lister som kan importeres i et regneark, men oplysningerne for hver virksomhed skal hentes manuelt.

For større søgninger (500 - 10.000 adresser), der foretages via NNmarkedsdata gælder typisk følgende regler:

Opstartsafgift: 1500 kr. pr. søgning

Afgift pr. adresse: 2,5 kr

Minimums afgift: ca. 3500 kr.

Priser kan forhandles ved større opgaver eller mere permanent samarbejde.

Reference:

Mathiasen 2006. Personlig kommunikation med Nicolaj Mathiasen, NNMarkedsdata, November 2006

Brancheforeninger

1.  Navn / Kontaktoplysninger

I Danmark findes en lang række brancheforeninger og andre erhvervsorganisationer.

I bilag H (ikke offentliggjort) er givet en systematisk præsentation med udgangspunkt i medlemsstrukturen for Dansk Arbejdsgiverforening. Der er i dette bilag kun givet kontaktoplysninger i begrænset omfang.

I bilag I (ikke offentliggjort) er givet en alfabetisk præsentation hentet fra telefonbogen (http://www.fagbogdanmark.dk/Fakta/ERV_O_MA.asp). Denne præsentation indeholder kontaktoplysninger.

2.  Produkter / Markedsområder og dækningsgrad

Der findes erhvervsorganisationer for (formodentlig) alle produktområder. Disse organisationer vil typisk dække en stor del af de relevante aktører inden for de pågældende områder, men sjældent eller aldrig alle.

Ifølge paraplyorganisationen Dansk Erhverv er der ikke noget samlet overblik over hvor stor en del af aktørerne inden for de enkelte brancher, som de enkelte foreninger dækker og det vil variere betydeligt (Dansk Erhverv 2007. Personlig kommunikation med konsulent Mette Herget, marts 2007.).

Som eksempler er dækningsgrader for en række organisationer angiven i nedenstående tabel. Brancheforeningerne omfatter ofte de større virksomheder og repræsenteres således i mange tilfælde en større del af omsætningen end af det samlede antal aktører. Plastindustrien i Danmark omfatter således ca. 64% af virksomhederne inden for branchen, men disse virksomheder repræsenterer ca. 80% af omsætningen. Inden for den enkelte brancheforeninger vil dækningen for de enkelte aktørgrupper kunne variere, som eksemplificeret med Guldsmedebranchens  Leverandørforening der repræsenter ca. 95% af producenterne mod 80% af grossisterne. Der vil derfor i forbindelse med den enkelte kampagne være behov for at indhente oplysninger om, i hvilket omfang de enkelte brancheforeninger dækker virksomhederne inden for branchen.


Brancheforening Dækningsgrad Reference
Plastindustrien i Danmark (organiseret i Dansk Industri) ca. 64% af ca. 500 virksomheder der arbejder med plast
ca. 80 % af omsætningen
Foreningens hjemmeside www.plast.dk, november 2006
Brancheorganisationen for sæbe, parfume og teknisk/kemiske artikler (SPT) ca. 80% af producenter
ca. 90% af omsætningen
Procenten kan evt. være mindre for enkelte produktområder
Personlig kommunikation, Anne-Dorte Mathiesen, SPT, september 2006 og Jakob Zeuten, SPT, marts 2007
Danmarks Frisørmesterforening 3600 medlemmer
55-60% af selvstændige frisørmestre
Personlig kommunikation, John Pedersen, Dansk Frisørforening, marts 2007
Danmarks Farve- og Lakindustri (FDLF) (organiseret i Dansk Industri) Dækning for både produktion og import (i % ad omsætning):
Bygningsmaling : Ca. 98%
Industri: Ca. 95%
Trykfarver: 90-95%
Lim og fugemasser: 90-95%
For alle områder 80-90% af aktørerne, laveste procentdel inden for bygningsmaling
Personlig kommunikation, Vibeke Plambeck, FDLF, marts 2007
Foreningen af Auto- og Industrilakerere (FAI) ca. 75% af autolakerere
få % af industrilakerere (organiseret andetsteds)
Personlig kommunikation, Klaus Plum, FAI, marts 2007
Foreningen Dansk Møbelindustri
(tager sig kun af afsætningsrelaterede emner - for andre spøgsmål henvises til Træets Arbejdsgiverforening)
82 % af producenter af møbler Personlig kommunikation, Keld Korsager, Foreningen Dansk Møbelindustri, marts 2007
Danske Møbelhandlere (organiseret i Dansk Erhverv) Ca. 300 medlemsbutikker
ca. 50% af møbelbutikker
ca. 80% af møbelsalget til private
Foreningens hjemmeside http://www.moebler.com/
Dansk Dagligvareleverandørforening (DLF)
3313 9292
145 medlemmer
ca. 90% af detailhandelens omsætning af dagligvarer
Foreningens hjemmeside
http://www.dansk-dlf.dk/faktaomdlf.php, marts 2007
Guldsmedebranchens  leverandørforening (omfatter Guld- og sølvvarefabrikantforeningen, Danske Guld- og Sølvvarefabrikanters Handelsforening, Guldsmedebranchens Grossistforening) (delvist organiseret i Dansk Erhverv) ca. 95% af producenter
ca. 80% af grossister
ca. 75% af detailhandlere
Personlig kommunikation, Beth Vinther,  Guldsmedebranchens Leverandørforening, marts 2007
Dansk Isenkram Forening   (organiseret i Dansk Erhverv) Foreningen ophører pr 1. maj - ingen oplysninger om dækningsgrader Personlig kommunikation, Lisbeth Christiansen, Dansk Isenkram Forening, marts 2007
Kemikaliebranchen (organiseret i Dansk Erhverv) ca. 60 medlemmer der importerer og distribuerer kemikalier
ca. 7o% af virksomhederne
ca. 80% af omsætningen
Personlig kommunikation, Jesper Kofod, Kemikaliebranchen, marts 2007
ITEK (branchefællesskab i Dansk Industri for virksomheder inden for it, tele, elektronik og kommunikation) Ca. 20% af alle aktører inden for hardware området
Mange "garagevirksomheder" uden for. Importører typisk organiseret andetsteds
Personlig kommunikation, Karl Tørner, ITEK, marts 2007
Brancheorganisationen ForbrugerElektronik (BFE), TV og andet større udstyr: ca. 70% af omsætning
Clock-radioer og andet småt udstyr: ca. 30% af omsætningen
Typisk de større virksomheder der er organiseret så andelen af virksomheder der er organiseret  er mindre end angives ovenfor
Personlig kommunikation, Kate Lindahl, BFE, marts 2007
Legetøjsbranchens Fællesråd (organiseret i Dansk Erhverv) LF har ingen opgørelse af, hvor stor en procentdel af aktørerne som er organiseret i LF. En del producenter er organiseret i Dansk Industri. Personlig kommunikation, Helle Holm Ballegård, Legetøjsbranchens Fællesråd, marts 2007
Grafisk arbejdsgiverforening 85.90% af producenter af grafiske produkter (trykkerier)
Importører af grafiske produkter er, fx tryksagsformidlere, er organiseret mange forskellige steder
Personlig kommunikation, Finn Obbekjær, Grafisk Arbejdsgiverforening, marts 2007
Medicoindustrien Ingen oplysninger opnået inden for deadline  
Dansk Textil & Beklædning Ca. 90% af producenterne af tekstil og beklædning
Ca. 50% af handelsvirksomheder
Personlig kommunikation, Lars Schandorff, Dansk Textil og Beklædning, marts 2007
Autoriserede Kølefirmaers Brancheforening, AKB (brancheforening for autoriserede køleinstallatørfirmaer i Danmark
Kølebranchen
85-90% af køleinstallatører Personlig kommunikation, Lars Vørs, AKB, marts 2007

3. Anvendt kategorisering

Ikke relevant

4.  Aktørdata

Typisk vil erhvervsorganisationer ligge inde med alle relevante kontakt data på medlemsvirksomheder herunder firmanavn, postadresse, telefonnummer, fax, e-mail, web-adresse og kontaktpersoner.

5. Output-format og leveringstider

Kan ikke oplyses generelt, da dette vil afhænge af den enkelte organisation og dens villighed til at assistere.

6. Indsats

Vil variere.

7.  Adgangskrav / afgifter

Erhvervsorganisationernes formål er at repræsentere og servicere egne medlemmer. Det kan forventes, at de i visse tilfælde vil hjælpe med at foretage udtræk af deres medlemskartoteker. Dette gælder imidlertid ikke alle organisationer. Det kan tillige forventes, at de gerne vil assistere med at viderebringe information fra Miljøstyrelsen til egne medlemmer. Den enkelte erhvervsorganisation fastsætter selv sin politik på disse områder.

Der vil næppe skulle betales afgift, men der kan være brug for en indsats til at overtale erhvervsorganisationerne til samarbejde.

Produktregistret

1.  Navn / Kontaktoplysninger

Produktregistret, http://www.at.dk/sw11023.asp

Arbejdstilsynet, Produktregistret, Postboks 850, 2100 København Ø.

Telefon  70 12 12 88.

Email: pd@at.dk

Miljøstyrelsens kontaktperson til produktregistreret er Lona Olsen.

2.  Produkter / Markedsområder og dækningsgrad

Registret indeholder oplysninger om ca. 38.000 kemiske produkter, der er anmeldt af danske og udenlandske virksomheder. Endvidere indeholder registret oplysninger om ca. 140.000 kemiske stoffer. Registeret ejes af Miljøstyrelsen og Arbejdstilsynet i fællesskab.

I denne sammenhæng er relevant at registeret indeholder oplysninger om de virksomheder, der har anmeldt import eller produktion af kemiske stoffer. Ifølge At-vejledning C.0.13 om anmeldelse af stoffer og materialer, skal der ske anmeldelse af anmeldepligtige produkter, som årligt fremstilles eller importeres til erhvervsmæssig brug i mængder på 100 kg eller derover.

Den kontante definition af de produkter, der skal anmeldes er givet i At-vejledning C.0.13 om anmeldelse af stoffer og materialer (http://www.at.dk/sw11050.asp).

I de tilfælde, hvor der ønskes at identificere importører og producenter af specifikke farlige stoffer kan Produktregisteret derfor være en brugbar indgangsvej. Det må dog forventes, at man herigennem hovedsageligt vil finde frem til virksomheder, der har "orden i sagerne", mens andre virksomheder ikke nødvendigvis anmelder til Produktregisteret.

3. Anvendt kategorisering

Den kategorisering, der i denne sammenhæng skal anvendes til at identificere relevante virksomheder vil være stoffets CAS-nr. evt. kombineret med stoffets/produktets funktion, som skal beskrives i henhold til Produktregistrets kode for funktion (http://www.at.dk/sw11043.asp). Disse koder er vedlagt som bilag.

Funktionskoderne kan i visse tilfælde også bruges til søgning. Det gælder i de tilfælde, hvor koderne er meget veldefinerede. Spørgsmålet bør i hvert enkelt tilfælde diskuteres med Miljøstyrelsens kontaktperson til produktregisteret (se pkt. 1).

4.  Aktørdata

Navn, adresse, tlf.nr. og CVR-nr. for virksomheden.

5. Output-format og leveringstider

Søgninger skal foretages af Produktregistret og kan leveres i Excel format. Leveringstiden vil afhænge af arbejdsbelastningen i Produktregistret.

6. Indsats

Varierende. Indsatsen ligger primært hos Produktregistret.

7.  Adgangskrav / afgifter

Miljøstyrelsen er medejer af Produktregisteret og har gratis adgang til de oplysninger, der ligger i registeret. Der er dog strenge krav om fortrolighed, der skal overholdes. Reglerne om adgang til de registrerede oplysninger fremgår af Arbejdsministeriets bekendtgørelse nr. 466 af 14. september 1981 om registret for stoffer og materialer (http://www.at.dk/sw4869.asp).

Det er bekræftet af Lona Olsen, Miljøstyrelsen, at der kan trækkes på data om virksomheder.

 



Version 1.0 Juli 2008, © Miljøstyrelsen.