| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
Udvikling af kompetence og værktøjer til implementering af REACH med fokus på virksomheder inden for rengøringsmiddel- og kosmetikbranchen.
Bilag H Beskrivelse af forslag til værktøjer
Forslag til værktøjer i SPT-REACH projekt
Juni 2006
Projektbeskrivelsen for SPT’s REACH projekt indeholder nogle forslag til udvikling af værktøjer. Det er vigtigt, at disse værktøjer udspringer af et reelt behov hos de deltagende virksomheder, således at de vil blive anvendt. Derfor beder vi dig om at tage stilling til hvilke(t) værktøj, der ville være relevant for din virksomhed, og om der evt. mangler nogle værktøjer.
Værktøj 1: Udvikling af SDS template, som indeholder REACH info
Der er behov for udvikling af forskellige typer af værktøjer til at strukturere kommunikationen af de oplysninger, som virksomhederne får fra deres leverandører, i afhængighed af produkttype og hvilket led i forsyningskæden virksomheden befinder sig i. For eksempel skal virksomheder, der producerer eller distribuerer kosmetik og produkter til personlig pleje hos forbrugere kun formidle eventuelle kemikaliesikkerhedsrapporter. Hvorimod producenter og distributører af vaske- og rengøringsmidler skal udarbejde nye udvidede sikkerhedsdatablade.
Formålet med værktøjet er at gøre det let at indarbejde relevant REACH information fra leverandøren i et datablad. Værktøjet skal kunne tilpasses de forskellige behov, som virksomhederne har. Desuden er det vigtigt for de deltagende virksomheder at få et værktøj til at vurdere det færdige produkt, idet oplysninger fra leverandørerne omhandler råvarer. Overordnet er værktøjet en template til udarbejdelse af datablade for produkter. Værktøjet kan indeholde følgende:
- Standardsætninger for miljøfarligheden af kosmetiske produkter (kan fx indgå i det kosmetiske dossier)
- Simple modeller til vurdering af den humane og miljømæssige eksponering i produkter
- Liste over mulige relevante risikoreducerende foranstaltninger (fx udluftning, brug af handsker mv.)
- De mest almindelige eksponeringsscenarier for rengøringsmidler og kosmetikprodukter (”leave-on”, ”rinse-off”, "down-the-drain" osv.)
Værktøj 2: Dialog opad i forsyningskæden
Det er vigtigt at sikre sig, at ens leverandører har sat sig ind i REACH forslaget og at vide om de har tænkt sig at registrere de råvarer, man køber af dem, og om de har tænkt sig at registrere ens brug. I dette projekt kan der udvikles et brevformat, hvor de deltagende virksomheder kan forespørge deres leverandører om relevante oplysninger i forbindelse med REACH. Desuden kan DHI være behjælpelige med information om, hvor leverandørerne kan finde yderligere oplysninger om REACH.
Hvis ens brug ikke bliver registreret af registranten, må man selv foretage den kemiske sikkerhedsvurdering af egen anvendelse og anmelde anvendelsen til agenturet. Grunden til, at det er vigtigt at undersøge, hvorvidt ens leverandører har tænkt sig at registrere råvarerne er, at man kan risikere ikke længere at kunne købe råvaren og at man derfor enten må finde alternative råvarer eller selv forestå indkøbet fra højere op i forsyningskæden. En udskiftning af råvarer kan ofte betyde mellem 3 mdr. og flere års udviklingstid i virksomheden. Ved indkøb fra længere op i forsyningskæden kan man risikere at være importør af varer fra lande udenfor EU, og derfor selv må påtage sig arbejdet og udgiften med import af varen og den medfølgende registrering
- Formålet er således at udvikle et kommunikationsværktøj til brug for en struktureret informationsdeling mellem producent og downstream-bruger.
Værktøj 3: REACH Screeningsprogram
Der er mulighed for udvikling af et støtteværktøj (Excel) til at screene virksomhedens råvarer. Værktøjet kan sidestilles med den forenklede version, som de fleste virksomheder i projektet har valgt som casestudie, nemlig en kategorisering og screening af deres råvarer, ved indtastning i Excel-arket fra DHI. Som nævnt i projektbeskrivelsen vil det også være muligt at tilpasse Helle Elbros RTM-værktøj til SPT-virksomhederne. I RTM, kan man indtaste sine recepturer og råvarer og få output omkring tidsfrister for registrering, klassificering af indholdsstoffer mv. Virksomhederne kan selv indtaste data i RTM og dermed få et anvendeligt output, uden at skulle videregive fortrolige oplysninger.
- Formålet er at udpege kemiske stoffer, råvarer og produkter, som kan blive berørt af REACH.
Værktøj 4: Database for kosmetiske råvarers miljøegenskaber
Kosmetik er omfattet af REACH med hensyn til miljø, men ikke sundhed, som reguleres af kosmetikdirektivet. For kosmetiske produkter er dokumentation for miljøegenskaberne af indholdsstofferne traditionelt ikke prioriteret ret højt, hvis man ser bort fra miljømærkede produkter. Der kan derfor være et stort behov for at fremskaffe miljødata (bionedbrydelighed, økotox data osv.) fra eksisterende studier samt benytte read-across principperne, hvor data fra et stof anvendes til at vurdere et lignende stof, hvor der mangler data. Det foreslås, at der udarbejdes en database for ingredienser i kosmetiske produkter, som udarbejdes på baggrund af virksomhedernes oplysninger om anvendte kemiske stoffer.
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top |
Version 1.0 November 2008, © Miljøstyrelsen.
|