REACH vejledning for SPT-virksomheder

Bilag C Opbygning og forklaring af eksponeringsscenarie

Titel af punkter Forklaring og eventuel informationskilde
1. Kort titel for eksponeringsscenarie Den korte titel giver muligvis også en indikation af, hvilket livscyklus-stadie, der er omfattet af eksponeringsscenariet. Et system for beskrivelse er angivet i afsnit 5.5.2.
2. Beskrivelse af aktiviteter/proces(ser) omfattet af eksponeringsscenariet Beskriv med dine egne ord, hvilke aktiviteter eller arbejdsprocesser, der udføres med stoffet.
3. Anvendelsesforhold
3.1 Varighed og frekvens af brug/eksponering for, hvilken eksponeringsscenariet sikrer tilstrækkelig kontrol af risikoen Identificér, hvor længe stoffet anvendes pr. dag.
Opgør, hvor ofte stoffet anvendes pr. dag og, hvor mange gange om året. 
Denne information skulle være tilgængelig fra det tekniske personale, arbejdspladsvurderinger eller andre interne kilder.
3.2 Mængde anvendt pr. tidsenhed eller pr. aktivitet for, hvilken risikohåndetingsforanstaltningerne er tilstrækkelige Identificér mængden af stof anvendt pr. dag og pr. år.
Denne information bør være tilgængelig fra det tekniske personale, arbejdspladsvurderinger eller andre interne kilder.
3.3 Andre anvendelsesforhold bestemmende for eksponeringen fx
·         temperatur
·         andet
Beskriv den temperatur, som stoffet anvendes ved og eventuelt andre relevante procesforhold (fx meget lav pH).
Disse informationer bør være tilgængelig fra det tekniske personale, arbejdspladsvurderinger, interne arbejdsmanualer eller anden teknisk dokumentation.
·         det omgivende miljøs kapacitet (vandstrømning, rumstørrelse, ventilationsrate) De omgivelser, hvortil stoffet frigives, bør beskrives.
Information omkring arbejdspladsens indretning bør være tilgængelig fra det tekniske personale eller interne arbejdsmanualer. Hvis indretningen ikke er fast, bør en worst-case betragtning opstilles og senere forfines om nødvendigt (fx mindste rumstørrelse, ingen ventilation mv.).
Information om det omgivende miljø vil hovedsageligt relatere sig til, hvorvidt spildevand udledes til et kommunalt renseanlæg og om volumen af det udledte spildevand. Denne information kan fås hos det kommunale renseanlæg.
·         emission eller frigivelsesfaktorer til de relevante faser Denne information relaterer sig til en faktor, der beskriver procentdelen af stof, der frigives til en bestemt fase (luft, vand, jord mv.).
(For sådanne faktorer bør det altid være defineret i hvilket omfang risikohåndteringsforanstaltninger medvirker til den beskrevne værdi)
Disse faktorer kan relaterer sig til kemiske produkter (fx hvis aerosoler formes ved påføring af en væske vha. sprøjte, eller støvpartikler frigives) eller til stoffer i et kemisk produkt (fx fordampning af opløsningsmiddel ved overfladebehandlingsproces) eller til stoffer som sådan (fx et rent opløsningsmiddel, der fordamper ved tørreproces i ovn).
4. Fysisk form af stof eller kemisk produkt Er stoffet del af et kemisk produkt, der er en væske, gas eller på fast form..
5. Produkt specifikation Dette punkt skal svare til punkt 2 i sikkerhedsdatabladet.
6. Risikohåndteringsforanstaltninger
·         Erhvervsmæssig foranstaltninger
·         Miljømæssige foranstaltninger
Beskriv, hvilke risikohåndteringsforanstaltninger, der anvendes på arbejdspladsen og til beskyttelse af miljøet. Beskriv for begge typer foranstaltninger deres effektivitet i forhold til stoffet.
Denne information bør være tilgængelig fra det tekniske personale, arbejdspladsvurderinger, interne arbejdsmanualer eller anden teknisk dokumentation. Information omkring miljømæssige foranstaltninger kan søges i godkendelser, emissionsrapporter og andre oplysninger om installationer.
7. Affaldshåndteringsforanstaltninger  Beskriv, hvordan procesaffald af stoffet bortskaffes.
8a. Forudsagt eksponering resulterende fra anvendelsesforhold og stofegenskaber Beskriv, hvordan eksponeringen af stoffet vurderes og resultatet af vurderingen. Angiv gerne flere værdier, hvis variationer i de bagvedliggende vurderinger specificeres eller, hvis skalering foreslås.  Indikér, hvilket værktøj, der er anvendt ved eksponeringsvurderingen. 
9. Sæt af variable der samlet indikerer sikker brug Sæt af variable (og en passende algoritme), der samlet indikerer sikker brug, med fleksibilitet over for den enkelte parameter (gennem skalering, enten linear eller ved kendt funktion). Dette vil hovedsageligt gælde specifikke produkttyper. Dette punkt kan også indeholde henvisning til et let anvendeligt beregningsværktøj.
Dette punkt er ikke relevant for slutbrugere, da de ikke videregiver eksponeringsscenariet til kunder, som skal tjekke overholdelse af eksponeringsscenariet.

Eksempel på eksponeringsscenarie

1. Kort titel for eksponeringsscenarie Trykfarve til trykning af magasiner i industri
1a. Livscyklus-stadie Påføring af produkt
2. Beskrivelse af aktiviteter/proces(ser) omfattet af eksponeringsscenariet 1. Indsætning af trykkerivarer i printer
2. Trykningsproces
3. Rengøringsudstyr
4. Opbevaring
3. Anvendelsesforhold
3.1 Varighed og frekvens af brug/eksponering for hvilken eksponeringsscenariet sikre tilstrækkelig kontrol af risikoen
8 timer pr. arbejdsdag
220 dage pr. år
3.2 Mængde anvendt pr. tidsenhed eller pr. aktivitet for hvilken risikohåndetingsforanstaltningerne er tilstrækkelige Maksimum 100 kg produkt pr. dag
3.3 Andre anvendelsesforhold bestemmende for eksponeringen Sundhed
Rumtemperatur, 20°C
God ventilation i trykkerilokale. Luftudskiftningsrate bør være mindst 1/time
Meget god ventilation i opbevaringsrum. Der skal sikres en luftudskiftningsrate på mindst 4/time
4. Fysisk form af stof eller kemisk produkt Væske
4a. Overfladeareal pr. mængde af artikel der indeholder stoffet (hvis relevant) Ikke relevant (ES omfatter ikke brugen af trykvaren efter trykning)
5. Koncentration af stof i kemisk produkt eller artikel Kun stof A og B er klassificerede stoffer i det kemiske produkt. Ingen information om DNEL og PNEC er endnu tilgængelig for stof B, så kun stof A betragtes. Koncentration af stof A i det kemiske produkt er under 15%.
6. Risikohåndteringsforanstaltninger der, i kombination med de anvendelsesforhold, sikrer tilstrækkelig kontrol af risikoen i forhold til de forskellige eksponeringsveje Sundhed
Handsker (nitrile) bør anvendes under opfyldning og rengøring
Lokal udluftning uden recirkulation bør installeres ved trykkerimaskinen
Spis og ryg ikke i trykkerilokale. Vask hænder før lokalet forlades
Undgå hudkontakt med trykkerivarer mindst 2 timer efter trykning – anvend handsker (nitrile) om nødvendigt
Miljø
Introducér tilstrækkelige foranstaltninger, hvis produktet udledes med spildevand i mængder over 1 kg pr. dag. Spildevand skal behandles i renseanlæg eller lignende, før det udledes til overfladevand.
7. Affaldshåndteringsforanstaltninger der er nødvendige for at sikre tilstrækkelig kontrol af risikoen i forskellige livscyklusstadier af stoffet (inklusiv kemiske produkter og artikler i slutningen af deres serviceliv) Overskudsfarve og tom emballage bør afhændes i det kommunale affaldssystem som farligt affald.
8a. Forudsagt eksponering resulterende fra anvendelsesforhold og stofegenskaber; med reference til det anvendte eksponeringsvurderingsværktøj
8b. Afledet grænseværdi (fx maximal emission, mængde der er sikker at anvende, sikker koncentration i produkt, sikkert areal at behandle) baseret på eksponeringsvurderingen i 8a
Human eksponering
Inhalation: Forudsat koncentration i luft: 20 mg/m³
DNEL= 30 mg/m³ =>Risikokarakteriseringsfaktor (RCR) = Eksponering/DNEL = 0,5
Dermal: Produktet er mærket med Xi. Derfor, undgå hudkontakt med produktet
Oral: Ingen oral eksponering forudsagt
Miljømæssig eksponering
Vand: Ved udledning af 1 kg produkt pr. dag til spildevand, beregnes en PEC på 14 µg/l
PNECwater = 40 µg/l => RCR = PEC/PNEC = 0,35
9. Hvis relevant: Sæt af variable (og en passende algoritme) der samlet indikerer sikker brug PEC og mængde udledt til spildevand kan skaleres på baggrund af linearitet i intervallet for udledning til spildevand på: 0,01 kg/dag – 100 kg/dag.
Følgende modeller er anvendt:
Inhalation: ECETOC TRA
Miljømæssig eksponering: EUSES

 



Version 1.0 Oktober 2008, © Miljøstyrelsen.