| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
Statusprojekt
1 Indledning
1.1 Baggrund
Der anvendes i dag en lang række rensnings- og afværgeteknikker, der skal afhjælpe risiko for forureningspåvirkning af mennesker og miljø. Mange teknikker er velafprøvede og deres effekt er veldokumenteret, men der sker ligeledes fortsat en hurtig udvikling af nye innovative teknikker såvel internationalt som i Danmark.
Udgangspunktet for anvendelse af forskellige afværgeteknikker kan være meget forskelligt fra sag til sag. En lang række lokalitetsspecifikke forhold som f.eks. forureningsomfang og -type, geologi og hydrogeologi samt de bygningsmæssige forhold på den konkrete lokalitet har afgørende betydning for forskellige teknikkers anvendelighed.
Målsætningen med implementering af afværgeteknikker på forskellige lokaliteter kan ligeledes være meget varierende. Nogle teknikker tager således udgangspunkt i en oprensning af kildeområdet, hvor forureningsspildet er sket (kildeoprensning), mens andre teknikker sigter mod en begrænsning af spredningen fra kilden til f.eks. grundvand eller indeklima (spredningskontrol).
Siden 1996 har Miljøstyrelsen under ”Teknologiudviklingsprogrammet for jord- og grundvandsforurening”, som i denne rapport betegnes ”Teknologiprogrammet”, ydet støtte til udviklingen af rensnings- og afværgeteknikker på jord- og grundvandsforureningsområdet. Den årlige bevilling til programmet har ligget på ca. 15 millioner kroner i perioden fra 1996 til 2002 og ca. 5 millioner kroner i perioden fra 2002 til 2007, jf. Teknologiprogram for jord- og grundvandsforurening 2007, Orientering fra Miljøstyrelsen Nr. 1 2007. Pengene anvendes primært til særlige undersøgelses-, moniterings- eller dokumentationsaktiviteter i tilknytning til oprensninger finansieret af de tidligere amter (nuværende regioner) eller i privat regi.
Ved siden af aktiviteterne under Teknologiprogrammet er der ligeledes gennemført udvikling og afprøvning af rensnings- og afværgeteknikker i andet regi. Disse projekter har været finansieret af de tidligere amter, af kommuner eller private bygherre og endeligt af uddannelses- og forskningsinstitutioner.
Med denne rapport gøres status for den samlede generelle udvikling inden for rensnings- og afværgeteknikker i Danmark til dato (udgangen af 2007). Rapporten tager primært udgangspunkt i aktiviteterne under Teknologiprogrammet, men der er ligeledes indhentet oplysninger vedrørende udvalgte afværgeteknikker udviklet og/eller afprøvet i andet regi. Rapportens beskrivelser er baseret på en omfattende dataindsamling, jf. afsnit 1.3.
Der er foretaget en gennemgang af hver enkelt afværgeteknik med hensyn til afværgeprincip, udførte aktiviteter samt resultaterne heraf. Efter beskrivelserne af hver enkelt teknik gives en overordnet perspektivering vedrørende den pågældende teknik primært på baggrund af dataindsamlingen, jf. afsnit 1.3. Teknikkerne er beskrevet hver for sig, men i praksis vil det ofte være en fordel at kombinere flere forskellige teknikker for at efterkomme den ønskede målsætning.
Rapporten er en opfølgning på rapporterne ”Afprøvede teknologier under Miljøstyrelsens Teknologiprogram for jord- og grundvandsforurening”, Miljøprojekt nr. 714, 2002, samt ”Evaluering af Teknologiprogram for jord- og grundvandsforurening”, Miljøprojekt nr. 751, 2003.
1.2 Formål
Rapportens overordnede mål er at gøre status for den generelle teknologiudvikling inden for rensnings- og afværgeteknikker over for forurenet jord og grundvand i Danmark til dato (udgangen af 2007).
På baggrund af erfaringer fra de tidligere amter, regioner, kommuner og private bygherre gives ligeledes en overordnet at vurdering/perspektivering i forhold til fremtidige teknologiudviklingsbehov.
Statusrapporten tager udgangspunkt i udviklingsprojekter, hvor rensnings- og afværgeteknikker har været afprøvet i praksis enten som pilotforsøg eller i fuld skala på aktuelle lokaliteter i Danmark. Rensnings- og afværgeteknikker, der er afprøvet i laboratorieskala vil således som udgangspunkt ikke indgå som en del af rapporten. Projekter af mere driftsmæssig karakter vil ligeledes ikke indgå.
Det skal bemærkes, at rapporten omfatter beskrivelser af den generelle viden, der er opnået i Danmark på nuværende tidspunkt. De enkelte afsnit vil derfor variere i omfang og detaljeringsgrad.
1.3 Dataindsamling
Gennemgangen af aktiviteterne under Teknologiprogrammet er foretaget på baggrund af statusbeskrivelserne i Teknologiprogram for jord- og grundvandsforurening 2007, Orientering fra Miljøstyrelsen nr. 1 (2007), samt statusrapporten ”Afprøvede teknologier under Miljøstyrelsens Teknologiprogram for jord- og grundvandsforurening”, Miljøprojekt nr. 714, 2002.
Beskrivelserne i Miljøprojekt 714 (2002) er gengivet i denne rapport dog med de opdateringer og erfaringer, der er gjort efter 2002.
Gennemgangen af aktiviteter, der er gennemført i andet regi, er foretaget på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse. Spørgeskemaundersøgelsen har taget udgangspunkt i 2 forskellige spørgeskemaer, der er udformet med henblik på følgende:
- Spørgeskema 1 – At opnå et generelt overblik over gennemførte feltaktiviteter i Danmark (pilot eller fuld skala), hvor afværgeteknologier er blevet udviklet og/eller afprøvet uden støtte fra Miljøstyrelsens Teknologiudviklingsprogram. På baggrund af spørgeskemaundersøgelsen er der efterfølgende indhentet supplerende informationer vedrørende udvalgte projekter, der vurderedes relevante i forhold til denne rapport.
- Spørgeskema 2 – På et overordnet niveau at indsamle informationer om, hvor meget teknikkerne anvendes, og hvor stort behovet for yderligere teknologiudvikling er. Disse informationer er inddraget i perspektiveringerne af de enkelte teknikker i rapporten og udgangspunktet for besvarelsen af spørgeskemaet er regionernes egen erfaring med anvendelse af teknikkerne.
Spørgeskemaerne er vedlagt som bilag 1.
Der er rettet henvendelse til følgende aktører inden for jord- og grundvandsområdet i forbindelse med spørgeskemaundersøgelsen:
- Region Hovedstaden
- Region Sjælland
- Region Syddanmark
- Region Midtjylland
- Region Nordjylland
- Danmarks Tekniske Universitet, DTU
- Danmarks Miljøundersøgelser, DMU
- Videncenter for Jordforurening, VJ
- Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser, GEUS
- Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, KU
- Syddansk Universitet, SU
- Ålborg Universitetscenter, AAU
- Oliebranchens Miljøpulje, OM
- Forsvarets Bygnings- & Etablissementtjeneste, FBE
Spørgeskema 1 er fremsendt til samtlige aktører mens spørgeskema 2 udelukkende er fremsendt til de 5 regioner i Danmark.
Der gøres opmærksom på, at rapporten ikke omfatter en komplet dokumentation af samtlige gennemførte teknologiudviklende feltaktiviteter i Danmark, da der formentlig er en række projekter som ikke er beskrevet i de besvarede spørgeskemaer. Det vurderes imidlertid, at beskrivelserne giver et overordnet overblik.
Som kontrol er en række større rådgivende ingeniørvirksomheder kontaktet for umiddelbart at få en fornemmelse af om væsentlige erfaringer fra gennemførte projekter er undladt. Herved er der fremkommet oplysninger om enkelte projekter som ligeledes er beskrevet i rapporten.
1.4 Læsevejledning
Som nævnt udgør denne rapport en overordnet sammenskrivning af gennemførte feltaktiviteter af teknologiudviklende karakter inden for rensnings- og afværgeteknikker over for forurenet jord- og grundvandsforurening i Danmark. I hvert afsnit refereres til mere detaljerede rapporter vedrørende de beskrevne aktiviteter. Der henvises til referencerne for mere detaljerede oplysninger om teknologier, gennemførte aktiviteter, resultater, vurderinger mv.
Nærværende rapport er tænkt som en generel orientering om de opnåede resultater under Teknologiprogrammet såvel som i andet regi og kan anvendes som et opslagsværk. I bilag 2 er vist en skematisk opstilling af samtlige afprøvede teknikker beskrevet i rapporten med angivelse af anvendelighed overfor forskellige forureningskomponenter, jordlagsforhold, hydrogeologi, lokalitetsstørrelse mv.
Med udgangspunkt i bilag 2 kan der søges yderligere oplysninger om de enkelte teknikker i kapitel 2 og 3. Kapitel 2 omhandler teknikker til oprensning af kildeområder (områder med betydelig forurening; residual eller mobil fri fase). Kapitel 3 omhandler teknikker til spredningskontrol, hvilket i denne rapport karakteriseres som forureningsspredning i poreluft eller grundvand fra et kildeområde. Det skal bemærkes, at enkelte teknikker kan henføres til såvel kapitel 2 som 3.
Kapitel 2 og 3 er underopdelt efter teknik og indeholder en struktureret fremstilling af nøglebeskrivelser og resultater herfor. For mere detaljerede oplysninger henvises til de relevante referencer i slutningen af hvert afsnit.
1.5 Oversigtsskema
I tabel 1.1 nedenfor ses en oversigt over teknikker som er beskrevet i rapporten. Tabellen omfatter samtlige teknikker afprøvet under Teknologiprogrammet samt udvalgte teknikker afprøvet i andet regi. Oversigten udgør ikke en samlet liste over alle anvendelige rensnings- og afværgeteknikker overfor jord- og grundvandsforurening, men er blot en status over de væsentligste teknikker som på nuværende (udgangen af 2007) tidspunkt er afprøvet/dokumenteret i Danmark.
Ud over de nævnte projekter er der udført en lang række udredningsprojekter som ikke er beskrevet i nærværende rapport. For en nærmere beskrivelse af disse henvises til ”Teknologiprogrammet for jord- og grundvandsforurening”, Miljøstyrelsen 2007.
De afprøvede teknikker er i nedenstående tabel 1.1 og i nærværende rapport inddelt i hovedgrupperne; ”Teknikker til kildeoprensning”, ”Teknikker til spredningskontrol”.
Det skal bemærkes, at forskellige afværgeteknikker i mange konkrete sager med fordel kan kombineres således, at de enten gennemføres samtidig eller således, at én teknik baner vejen for gennemførelse af den næste (treatment train). I rapportens beskrivelser af hver enkelt afværgeteknik fremgår det, hvilke andre teknikker den kan kombineres med.
Tabel 1.1: Afprøvede teknikker og forureningskomponenter
Teknikker til kildeoprensning |
Anvendes overfor |
Vakuumventilation |
Benzin, klorerede opl., BTEX |
Airsparging |
Benzin, let gasolie, BTEX, klorerede opl. |
Multi-fase ekstraktion |
Olie- og benzinprodukter, klorerede opl. |
Forceret udvaskning af tjæreforurening |
Tjærekomponenter, PAH, BTEX |
Flushing |
Fri fase forurening af olie- og benzinprodukter, klorerede opl. |
Jordvask (ex-situ) |
Benzin, let gasolie, klorerede opl. |
Dampstripning |
Benzin, BTEX, klor. opl., naphthalen, let og tung gasolie, creosot |
Termisk ledningsevne med varmelegemer |
Benzin, BTEX, klor. opl., naphthalen, let og tung gasolie, creosot, tjære |
Termisk jordbehandling (ex-situ, on-site) |
Tjærekomp., PAH, klorerede opl., BTEX, olie mv. |
Elektrokemisk jordrensning (ex-situ, on-site) |
Metaller |
Stimuleret biologisk nedbrydning – oxidation |
Olie- og benzinprodukter |
Stimuleret biologisk nedbrydning – reduktion |
Klorerede opl. |
Fytooprensning |
Olie, PAH, Metaller, PCB, TCE, |
Kemisk oxidation |
Klorerede opl., olie- og benzinprodukter, PAH’er, mange pesticider |
Geooxidation |
Benzin, let gasolie |
Hydraulisk frakturering |
Distributionsmetode til optimering af diverse afværgeteknikker |
Pneumatisk frakturering |
Distributionsmetode til optimering af diverse afværgeteknikker |
Teknikker til spredningskontrol |
Anvendes overfor |
Passiv ventilation |
Benzin, BTEX, klorerede opl. |
Reaktiv permeabel væg (permeabel jernvæg) |
PCE, TCE, TCA, hexavalent chrom |
Biologisk reaktiv barriere - oxidation |
Olie- og benzinprodukter |
Biologisk reaktiv barriere – reduktion |
Klorerede opl. |
Moniteret naturlig nedbrydning |
Olie- og benzinkomponenter, PAH’er, klorerede opl., pesticider |
In-well aerator |
Klorerede opl., BTEX |
Jernfilter til rensning for klorerede opl. (on-site) |
PCE, TCE, TCA |
Jernfilter til rensning for krom (on-site) |
Hexavalent chrom |
Kemisk-Biologisk jernfilter (on-site) |
PCE, TCE, DCE, VC |
Biologisk nedbrydning af MTBE (on-site) |
MTBE |
Rensning af MTBE forurenet grundvand (on-site) |
MTBE |
Biologisk luftfilter (on-site) |
Klorerede opl. |
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top |
Version 1.0 Januar 2009, © Miljøstyrelsen.
|