| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
Redegørelse om jordforurening 2007
Sammenfatning og konklusion
Denne rapport er Depotrådets årlige redegørelse til miljøministeren om indsatsen på jordforureningsområdet.
Den 1.1.2007 trådte kommunalreformen i kraft. Dette betød at 5 nye regioner opstod, og mange kommuner blev lagt sammen og fik tilført nye opgaver. Den nye struktur har også i jordforureningssammenhæng affødt store udfordringer.
Redegørelsen for 2007 er - ligesom redegørelsen for 2006 - præget af arbejdet med at gennemføre kommunalreformen. Der har i 2007 været behov for at udarbejde nye fælles strategier med mål for de nye regioners arbejde på jordforureningsområdet. Det har også været en stor opgave at få ensrettet arbejdsmetoderne, og der har været brugt mange ressourcer på at få nye systemer til sikring og styring af jordforureningsdata. I forbindelse med omlægning og sammenkøring af de tidligere IT-systemer har en omfattende gennemgang af data vist sig nødvendig. Regionerne er således i gang med at gennemgå deres data for at ensrette de tidligere enheders forskel i registreringsmåde og fjerne dobbeltregistreringer.
Depotrådet har forståelse for udfordringerne som følge af kommunal-reformen og bemærker, at datamaterialet fra både regionerne og kommunerne generelt er mangelfuldt, og at det er beklageligt, at kommunalreformen, skiftet i datasystemer og arkiveringssystemet af sager i forbindelse med reformen har medført forsinkede og ukomplette indberetninger.
Generelt har regionerne i 2007 prioriteret indsatsen på jordforureningsområdet med udgangspunkt i lovgivningens indsatsområder. Det vil sige, at der først og fremmest er sket undersøgelse og oprydning på områder med særlige drikkevandsinteresser samt på områder med følsom arealanvendelse på de forurenede grunde, hvor det vurderes at have den største miljø- og sundhedsmæssige effekt.
Jordforureningsområdet i tal
Samlet er der den 31.12.2007 kortlagt/registreret ca. 24.000 lokaliteter hos de regionale myndigheder. 11.645 lokaliteter er kortlagt på V2 (konstateret jordforurening), mens 11.295 er kortlagt på V1 (kendskab til aktiviteter, der kan have forårsaget jordforurening).
Der er tale om et bredt spektrum af forureningskilder. Benzin- og servicestationer og andre aktiviteter med olie/benzin udgør sammen med renserier og fyld- og lossepladser fortsat de største grupper, som er årsag til kortlægning på V2.
Ca. halvdelen af alle V2-kortlagte lokaliteter er omfattet af lovens indsatsområde. Der er næsten ligelig fordeling mellem kortlægning af arealer med bolig m.v. og arealer, som kortlægges på grund af risiko for forurening af drikkevand.
I 2007 er der gennemført 33 oprydninger ved regional finansiering. Dette er et fald i forhold til tidligere år. Der har ikke været nogen markant forskel mellem antallet af oprydninger på lokaliteter med boliger og børneinstitutioner og på lokaliteter med drikkevandsinteresser.
Der er i 2007 124 store jordforureningssager i Danmark, dvs. sager hvor indsatsen koster mere end 10 mio. kr. Opgørelsen over de store sager viser, at der er og har været en betydelig aktivitet på store forureningssager inden for de offentlige indsatsområder.
I 2007 blev der givet tilsagn for ca. 31 mio. kr. på værditabsordningen. Der har været fortsat søgning til ordningen i 2007, men tilgangen fortsætter med at falde i forhold til foregående år. Ventelisten pr. 31. december 2007 var på 472 ansøgninger til oprydningsprojekter svarende til et samlet beløb på 482 mio. kr. Til sammenligning var ventelisten pr. 31. december 2006 på 485 ansøgninger svarende til et samlet beløb på 499,5 mio. kr.
Det har i 2007 ligesom i 2006 ikke været muligt at vurdere de jordmængder, der renses og deponeres i forbindelse med opfyldelse af påbud og frivillig indsats. I 2005 var dette tal ca. 561.000 tons. Indberetningen af disse jordmængder har ligget på et langt lavere niveau i 2006 og 2007 end foregående år. Det lavere niveau skyldes sandsynligvis en forsinkelse i indberetningen pga. kommunalreformen. Da det er ikke muligt at fastsætte et tal for, hvor meget denne forsinkelse af data udgør, har det ikke været muligt at estimere den samlede flyttede jordmængde.
Kommunerne har i 2007 fortsat temaindberetningen om årsager til lukning af vandindvindingsboringer. Der er indberettet oplysninger om 52 lukkede boringer i 2007. Årsagerne til lukning er primært naturskabte kvalitetsproblemer og tekniske problemer.
Samlet er der gennemført mindst 605 oprydninger i 2007. 62 oprydninger er offentligt finansieret, herunder værditabsordningen og forsvaret, 242 er gennemført under Oliebranchens Miljøpulje, 138 er under forsikringsordningen for villaolietanke, mens 163 er frivillige oprydninger eller oprydninger efter påbud til private. Antallet af de frivillige oprydninger og oprydninger efter påbud er som i 2006 meget færre end de foregående år, og tallet er ikke blevet opskrevet. Ligesom i 2006 skal det lave antal oprydninger ikke ses som et udtryk for lavere aktivitet på området, men snarere som udtryk for en forsinkelse i indberetningen.
De samlede udgifter på jordforureningsområdet i 2007 er beregnet til at udgøre ca. 616 mio. kr. Heraf udgør regionernes totale udgifter ca. 290 mio. kr.
Depotrådet bemærker, at regionerne ikke har anvendt den andel af bloktilskuddet for 2007, der er fastlagt med baggrund i jordforureningsopgaven. Der er dog overført betydelige beløb til 2008 som følge af, at en række projekter er igangsat sent.
Initiativer
I foråret 2006 blev der nedsat et udvalg om flytning af jord, som har igangsat arbejdet med at ændre lovgivningen om jordstyring. Udvalgets arbejde har indtil videre resulteret i en vejledning om områdeklassificering samt en ny bekendtgørelse om anmeldelse af jordflytninger, der trådte i kraft 1. januar 2008.
I foråret 2007 blev Region Syddanmark og Miljøministeriet enige om en indsats mod forureningen i Kærgård Plantage. Indsatsen består i fjernelse af forurening i og under de 2 værst forurenede af Grindstedværkets 6 gruber. I resten af 2007 blev der udført projektering og udbud. I vinteren og foråret 2008 blev der bortgravet ca. 3.000 t sand og slam, mens ca. 1.000 t blev efterladt i depot til behandling om efteråret.
I 2004 blev der etableret en låneordning i en prøveperiode. Låneordningen giver boligejere på værditabsordningens venteliste mulighed for at optage afdragsfrit lån med statsgaranti og med et rentetilskud fra staten, der svarer til nationalbankens udlånsrente. På den måde kan en oprydning af en boliggrund fremskyndes. 15 ud af 372 boligejere optog lån med statsgaranti i 2004. Denne låneordning er relanceret i 2008. I juni 2008 blev boligejere på værditabsordningens venteliste derfor tilbudt et lån via låneordningen.
Internationalt arbejde
Det internationale arbejde koncentrerede sig i 2007 om implementering af miljøansvarsdirektivet samt forhandling af direktivforslaget om beskyttelse af jord (jordrammedirektivet).
De danske miljøansvarsregler trådte i kraft 1. juli 2008.
Forhandlingen af jordrammedirektivet resulterede ikke i en vedtagelse, og en genoptagelse af forhandlingen er endnu ikke fastlagt.
Konsekvenserne af vandrammedirektivet i forhold til forurening af overfladevand og grundvand er ikke afklaret i 2007. Da jordforureningsloven ikke prioriterer oprydninger af hensyn til overfladevand, er der behov for en afklaring af, hvordan disse oprydninger skal håndteres og finansieres.
Depotrådets anbefalinger
Depotrådet konstaterer, at værditabsordningen ikke virker efter hensigten. Ventelisten er stadig meget lang, og ventetiden er i øjeblikket omkring 20 år. Selv om tilmeldingen til ordningen har været lavere i 2007 og 2006 end de foregående år, og selv om ventelisten er stagnerende, bør der bevilliges flere midler til ordningen, eller også bør den grundlæggende revurderes.
Depotrådet mener, at der fortsat er behov for at udnytte potentialet for at minimere omkostningerne til oprydning og for at undgå de lange og dyre driftstider på afværgeanlæg. Der er således fortsat et stort behov for at afsætte midler til Teknologipuljen for jord- og grundvandsforurening.
Det er Depotrådets opfattelse, at der fortsat bør arbejdes med at evaluere forskellige afværgemetoder i forhold til andre indsatsformer som overvågning og naturlig nedbrydning.
I dele af landet, særligt på Sjælland, er det nødvendigt at transportere jord, der opgraves i forbindelse med bygge- og anlægsprojekter, over lange afstande for at jorden kan anbringes på et egnet slutdisponeringssted. Depotrådet foreslår derfor, at der arbejdes på at finde løsninger, som nedsætter de lange transportafstande.
Depotrådet opfordrer til, at håndtering af forureninger, som i dag ikke er omfattet af jordforureningsloven, men som kan blive omfattet af bl.a. Vandrammedirektivet afklares.
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top |
Version 1.0 Marts 2009, © Miljøstyrelsen.
|